31 Aralık 2015 Perşembe

SA2275/TG172: 2005'te Der Spiegel'de Yayınlanan IŞİD'ın Doğum Tüzüğü ya da Fuad Hüseyin-Zerkavi İlişkisi

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki analiz 12 Ağustos 2005'te Neocon Der Spiegel'de yayınlanmıştır ve bugüne dek Sonsuz Ark'ın da yayınladığı dosyalardan da görülebileceği gibi Zerkavi'nin El Kaidesi'nden koparak Bağdadi'nin IŞİD'ine doğru evrilen bir stratejik planın gün gün yıl yıl nasıl uygulandığını ve bütün bunların herkesin gözü önünde ve Pentagon ve ona bağlı tüm istihbarat örgütlerinin gözetimi ve desteğinde gerçekleştiğini anlamamızı sağlayacaktır.
Seçkin Deniz, 31.12.2015

The Future of Terrorism: What al-Qaida Really Wants
(Terörizmin Geleceği: El-Kaide Gerçekte Ne İstiyor?)

El-Kaide’nin niyetinin ne olduğuna dair herhangi bir sezgiye sahip birisi varsa o da Ürdünlü gazeteci Fuad Hüseyin’dir. Kendisi el-Zerkavi ile hapishanede birlikte kalmanın yanında örgüt liderlerinin birçoğu ile bağlantı kurmayı başarmıştır. Fuad Hüseyin, bu kaynaklarla kurmuş olduğu temaslar neticesinde grubun ana planını detaylı şekilde ortaya koyan bir kitap yazdı.   

Bir Arap gazeteci için bile el-Kaide’nin merkezi ile temasa geçmek çok da kolay bir iş değildir. Buna rağmen Amman’da ikamet eden Hüseyin, teröristlerle kurmuş olduğu temasları oldukça başarılı bir kitaba dönüştürmeyi başarmıştır. Kitabın adı: “El-Zerkavi - El-Kaide’nin İkinci Nesli”. 

Fuad Hüseyin tarafından ortaya konulan, dünyanın en tehlikeli terörist ağının önümüzdeki yirmi seneye yönelik aksiyon planından başka bir şey değildi. Kendi dünyalarında yaşayan ancak şiddet eylemleriyle sürekli gerçek dünyaya dâhil olan fanatiklerce kurgulanmış korkutucu, saçma ve çılgınca bir plan.

Spiegel’e söylediğine göre Hüseyin’in kitabı için kullandığı en sansasyonel kaynaklardan birisi Seif el-Adl idi. El-Adl, Darüsselam ve Nairobi’de bulunan ABD büyükelçiliklerine 1998’de gerçekleştirilen saldırılara katıldığından şüphelenilen ve FBI tarafından başına 5 milyon $’lık ödül koyulmuş Mısırlı bir teröristti. Gizli servisler şu an kendisinin İran’da bulunduğundan şüpheleniyor.    
Hüseyin, el-Adl ile gerçekten temas kurduğunu ispatlamak için kitabının ilk iki sayfasına onun el yazısı ile yazılarak kendisine gönderilmiş bir mektubun kopyasını koymuştu. El-Adl tamamı 15 sayfa olan mektubunda el-Zerkavi ve Usame Bin Ladin arasında Afganistan savaşı sırasında yaşanan anlaşmazlıklardan bahsetmekteydi. Fuad Hüseyin, “el-Adl’in ifadelerinin ayrıca kitabının el-Kaide’nin stratejisinin anlatıldığı bölümünde de yer aldığını” belirtiyor.  

Yedi Kolay Adımda İslami Halifelik

Ürdünlü gazeteci kitabının girişinde şöyle diyor: “Teröristler ve Washington arasındaki savaşın gelecekte nasıl şekilleneceği hakkında bir fikir edinebilmek için değişik ideolojilere sahip birçok el-Kaide üyesi ile görüştüm. Daha ileride, 202 ve 213. Sayfalar arasında yer alan senaryo, teröristlerin körlüğünü ve sabit fikirliliğini ortaya koymaktadır. Bu senaryoya göre terör grubu, ileride Batı’nın karşısında zayıf kalacağı İslami bir halifeliği yedi aşamada kurmayı ümit ediyor." 

*Birinci Aşama-Uyanış: 

2000 ve 2003 arasında gerçekleştiği düşünülen bu dönem tam olarak 11 Eylül 2001 New York ve Washington saldırıları ile 2003’te Bağdat’ın düştüğü zaman aralığını kapsamaktadır. 9/11 saldırılarının hedefi, ABD’yi İslam dünyasına karşı savaşa tahrik etmek ve böylece Müslümanların “uyanışını” sağlamaktır. 

Hüseyin kitabında: “El-Kaide’nin arkasında yer alan stratejistler ve beyin takımına göre ilk aşama çok başarılı olmuştur. Savaş sahası açılmış, ABD ve müttefikleri birbirlerine yakınlaşarak daha kolay bir hedef haline gelmiştir” diyor. Ayrıca terör ağı, mesajının tüm dünya tarafından artık duyulabiliyor olmasından gayet memnundur.       

*İkinci Aşama-Gözlerin Açılması: 

Hüseyin’in tanımlamasına göre “gözlerin açılması”, şu an içinde bulunduğumuz ve 2006’ya kadar devam edecek olan süreci kapsamaktadır. Hüseyin, bu aşamada teröristlerin “İslam toplumu” bağlamında Batı’nın dikkatini çekmek istediğini belirtiyor ve el-Kaide’nin organizasyon aşamasından bir harekete dönüşmeyi hedeflediğine inanıyor. Terör ağı bu dönemde genç adam toplamaya ağırlık vermektedir. Irak, burada oluşturulacak bir “ordu” ve diğer Arap ülkelerinde kurulacak üsler sayesinde tüm küresel operasyonların merkezi haline gelmelidir.       

*Üçüncü Aşama- Yükseliş ve Ayaklanma: 

Bu aşama, 2007 ve 2010 seneleri arasında gerçekleşecektir. Hüseyin, kaynaklarının verdiği bilgilere göre “Suriye üzerinde odaklanılacağını” öngörüyor. Bu dönemde savaş için çekirdek kadro elemanları hazırlanmış ve bir kısmı Irak’ta bulunmaktadır. Türkiye’ye ve daha şiddetli bir şekilde İsrail’e karşı saldırılar olacağı tahmin edilmektedir. El-Kaide’nin üst aklı İsrail’e karşı gerçekleştirilecek saldırıların, terörist grubu tanınmış bir organizasyon haline getireceğini düşünmektedir. Kitabın yazarı ayrıca, Ürdün gibi Irak’a komşu olan ülkelerin de tehlike altında olduğuna inanmaktadır.

*Dördüncü Aşama: 

Hüseyin kitabında el-Kaide’nin 2010 ve 2013 arasında nefret ettiği Arap hükümetlerinin çökertilmesini hedeflediğini ifade ediyor. Tahminine göre; “Rejimlerin gücünü yavaş yavaş kaybetmesi el-Kaide’nin gücünün istikrarlı bir şekilde artmasını sağlayacak.” Diğer taraftan bu dönemde petrol sağlayıcılarına karşı saldırılar düzenlenecek ve siber terörizm kullanılarak Amerikan ekonomisi hedef alınacak. 

*Beşinci Aşama: 

Bu aşamada bir İslam devleti veya halifelik ilan edilebilir. Plana göre, 2013 ve 2016 arasındaki bu dönemde İslam dünyasına yönelik Batı etkisi oldukça azalacak ve İsrail çok zayıf düşecektir öyle ki direnişçilerin kendisinden korkmasına gerek kalmayacaktır. El-Kaide bu aşamada, kurulacak olan İslam devletinin yeni bir dünya düzeni oluşturabileceğine inanmaktadır.  

*Altıncı Aşama: 

Hüseyin 2016 sonrasındaki bu dönemde “tam anlamıyla bir yüzleşmenin” gerçekleşeceğini düşünüyor.  Halife, “İslam ordusunu” kurar kurmaz, Usame Bin Ladin tarafından sıklıkla dile getirildiği gibi, “inananlar ve inanmayanlar arasında gerçekleşecek bir savaşın” fitili ateşlenecek.  

*Yedinci Aşama-Mutlak Zafer:  

Hüseyin bu tanımlamayı teröristlerin gözünden bakarak yapıyor, çünkü dünyanın geri kalanı, bir buçuk milyar Müslüman tarafından bu dönemde çok kötü bir yenilgiye uğratılacağı için, halife şüphesiz bir şekilde zafer kazanmış olacak. Bu dönemin 2020 gibi tamamlanması ve bununla birlikte savaşın iki seneden daha fazla sürmemesi bekleniyor.  
  
Yassin Musharbash, 12 Ağustos 2005



Tamer Güner, 31.12.2015, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri, 






Orijinal ve tam metin:
http://www.spiegel.de/international/the-future-of-terrorism-what-al-qaida-really-wants-a-369448.html#spRedirectedFrom=www&referrrer=https://t.co/JYvTPwLJVn

Seçkin Deniz Twitter Akışı