21 Aralık 2015 Pazartesi

SA2227/TG169: Araştırma: İsrailliler, Breaking the Silence -Sessizliği Kırmak’ın Sesini Kesmek İstiyor

     “Bizimle gönül birliği bulunan, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te Eylül 2000 tarihinden itibaren görev yapmış askerlerin itiraflarını topluyor ve yayınlıyoruz.” 
Taciz, Yağma, Aşağılama, Dayak, İşkence, Öldürme, Yaralama, Sûikastler, Özel Mülklere Verilen Zararlar…

“Bu, ayrıca var olan gerçekliği bildiği halde inkar eden inatçı çoğunluğa karşı da bir dik duruş. Bu, İsrail toplumuna ve liderlerine, çalışmalarımızın sonuçlarını değerlendirmek için acil bir çağrı.”

Sonsuz Ark'ın Notu:

Sonsuz Ark 24 Temmuz 2014 tarihinden beri İsrailli eski IDF askerlerinin Siyonist İsrail Devleti'nin politikaları gereği sistematik yıldırma yöntemleri olarak Filistinlilere psikolojik, sosyolojik ve fiziksel şiddet uyguladıklarına dair itiraflarını çevirmenleri Tamer Güner, Derya Beyaz ve Birsen Şöhret'in özverili katkılarıyla yayınlamaktadır. İsrail'in Filistinlilere uyguladığı Devlet Terörü'ne maalesef Türkiye'de de yeterince ilgi gösterilmemekte, ancak Filistin meselesi sansasyonel kurgulara malzeme olmaya devam etmektedir. Sonsuz Ark olarak biz İsraillilerin yarısının bu utanç verici eylemlerin duyulmasından rahatsız olarak hükümetlerini engellemelerini beklerken, tam tersine o yarı nüfus utanç duyacağı yerde Breaking the Silence - Sessizliği Kırmak'ın sesini kısmaya yönelik girişimleri desteklemektedir. Sonsuz Ark, sık sık İsrail kaynaklı siber saldırılara uğramasına rağmen İsrailli kadın-erkek IDF askerlerinin itiraflarını tercüme ederek yayınlamaya devam edecektir. Çevirmenlerimize teşekkür ediyoruz.
Seçkin Deniz, 21.12.2015

Survey: Most Israelis Want ‘Breaking the Silence’ Outlawed

İsrail’de bulunan Yahudi toplumun yarıdan fazlası, Avrupa ve Filistinli gruplar tarafından desteklenen ve IDF askerlerince Judea ve Samaria’da IDF tarafından gerçekleştirilen “zulümler” hakkında eski askerlerin itiraflarını yayınlamakta olan “Breaking The Silence” (Sessizliği Kırmak) isimli STK’nın yasaklanmasını destekliyor. 

Araştırma şirketi TNS Israel Enstitüsü’nün İsrail Channel 10 Haber kanalı için gerçekleştirdiği bir çalışmaya göre, katılımcıların %53’ü adı geçen STK’nın yasaklanmasını destekliyor, %22 buna karşı iken katılımcıların %25’i yasaklanma konusunda emin değil. 

Başkan Reuven Rivlin’in de katıldığı New York’taki Ha’aretz konferansında Breaking The Silence önemli bir gündem oluşturdu. Savunma Bakanı Moshe Ya’alon bu fırsatı değerlendirerek organizasyon üyelerinin bundan sonra IDF askerleri ile görüşmesine izin verilmeyeceğini bildirirken; Eğitim Bakanı Naftali Bennett, üyelerin okul sistemine girmesinin yasaklanacağını ifade etti. 

Channel 10 Haber’e konuşan Bennett, İsrail’e karşı yürütülen boykot kampanyasında olduğu gibi bu organizasyonun da İsrail’i izole etmek amacını taşıdığını söylüyordu. 

 “Im Tirtzu” adını taşıyan ve sağ kanatta yer alan bir organizasyon, solcu STK üyelerini Arap teröristlere yardım ederek suç ortaklığı yapan ve yabancı ülkeler tarafından beslenmekte olan “bitkiler” şeklinde betimlendiği bir video yayınladı. Videoda, sol görüşlü STK’ların kısıtlanması ve mali kaynaklarını açıklama mecburiyeti getiren yeni bir tasarı desteklenmekteydi. 

Yukarıda bahsedilen aynı anket çalışmasında “Son zamanlarda sosyal medya ve bazı medya kanalları üzerinden [New York’ta anti-Siyonist STK’lar ile aynı ortamda bulunması ve herhangi bir kanıt veya ceza hükmü bulunmamasına rağmen Duma’da gerçekleşen kundakçılık olayı ile ilgili “Yahudi teröristler” hakkındaki ifadeleri nedeniyle]   cumhurbaşkanına karşı gerçekleştirilen saldırılar hakkında ne düşünüyorsunuz?” şeklinde bir soru da bulunmaktaydı. 

Katılımcıların neredeyse üçte ikisi eleştirilerin meşru olduğunu söylerken üçte biri bunun cumhurbaşkanını tehlikeye atmak anlamına geldiğini söylüyordu. %32 eleştirilerin yanlış olmadığını düşünmekteydi. Sadece %19’luk bir oran yapılan eleştirilerin meşru olmadığını söylüyordu.  

Sağ kanata yönelik yayınlar yapan Channel 20 kanalı, Facebook sayfasında “Rivlin benim başkanım değildir” mesajı yayınladı ve bu mesaj sağcı kesim içinde geniş bir yankı buldu. Diğer yandan Rivlin’in Perşembe günü gerçekleşen bir törende uygarlık tarihi konusunda araştırma yapan akademisyenlere 40 bin $ ödül dağıtması onun bu eleştiri kampanyasından zarar görmeden çıktığının bir göstergesiydi.  

Jewish Press News Briefs /19 Aralık 2015

<<Önceki                 Sonraki>>



Tamer Güner, 21.12.2015, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri 





Orijinal Metin:
http://www.jewishpress.com/news/survey-most-israelis-want-breaking-the-silence-outlawed/2015/12/19/


Seçkin Deniz Twitter Akışı