8 Temmuz 2015 Çarşamba

SA1503/TG133: IŞİD: Ku Klux Klan'dan Dersler

"Beyaz KKK kukuletası giymiş yerel teröristler 3446 Afrikalı Amerikalıyı katletti. Siyah IŞİD kıyafetli küresel teröristler ise 50.000 Arabı öldürmüştür ve bu sayı artmaya devam etmektedir."


ISIS: LESSONS FROM THE KKK

Amerika'daki Ku Klux Klan (KKK) ile Amerika karşıtı IŞİD, birbiri ile tamamen alakasız iki farklı yapı olarak görülse de; bazıları KKK Hristiyanlar için ne ise IŞİD'in de Müslümanlar için o olduğunu düşünmektedir. 

KKK'ya yakından bakmak IŞİD'in nasıl ortadan kaldırılacağına ışık tutabilir.

Yerel müdahaleye karşı direniş, her iki organizasyonun da çıkış noktasını oluşturmaktadır. IŞİD'in ortaya çıkmasına neden olan bir çok etmen, ABD'nin 2003'teki Irak işgalinden kaynaklanmakta iken; KKK, sivil savaş sonrası dönemde, 1865 tarihinde Cumhuriyetçi Parti tarafından eski Afrikalı kölelere 'Eşit koruma' sağlayan Yeniden İnşa Yasası'nın geçirilmesinin ardından ortaya çıkmıştır.

KKK, Afrikalı Amerikalıların özgürlüğünü tanımayı reddetmiştir.

IŞİD, başlangıçta Irak'ta kendi anlayışına uyan bir Sünni üstünlüğünü sağlamaya çalışırken; KKK, Amerika'nın Güneyinde beyazların üstünlüğünü yeniden tesis etme amacı gütmüştür.

Her iki yapının da amacı 'halis' bir vatan elde etmektir.

'Sykes-Picot'un Sonu' başlığını taşıyan bir IŞİD propaganda videosunda, Peygamber'in 'varisi' Ebu Bekir el-Bağdadi, 'Sınırları ortadan kaldıran kişi' unvanıyla tanımlanıyor. Bağdadi'ye bağlı IŞİD birlikleri Suriye ve Irak arasındaki 1916 sonrası Osmanlı imparatorluğu sınırlarını tanımayarak, “Halifenin otoritesinin genişlemesiyle bütün emirliklerin, grupların, devletlerin ve organizasyonların meşruiyetinin geçerliliğini kaybettiğini” deklare etmiştir.

Diğer yandan KKK, romantik “Güney'in görünmez imparatorluğu” görüşü için savaşarak liderlerine “Büyük İmparatorluk Büyücüsü” adını vermiştir. Yabancı düşmanı sloganları statükonun tesisine olan özlemlerini yansıtmaktaydı. Her iki hareket tarafından kitleleri etkilemek için kullanılmakta olan mıknatıs, kompleks olanı basitleştirmekti, aşırı derecede basitleştirmek.

IŞİD lideri, ABD'nin Irak işgaline karşı yürütülen savaş sonucu kıdemli ve deneyimli bir lider haline gelmişken; KKK kurucuları Sivil Savaş'tan çıkmış kıdemli ve deneyimli kişilerdi. 

Arapça'da ad-Dawlat al-Islamiyya fi al-Iraq wa as-Sham (DAESH) (çev:DAEŞ) kullanılırken İngilizce'de buna karşılık Islamic State of Iraq and Sham (ISIS) [çev:IŞİD-Irak Şam (Büyük Suriye) İslam Devleti)] kullanılmaktadır. 

KKK ise Yunancada halka anlamına gelen bir kelimeden altı kişi tarafından 1866 yılında kurdukları maskeli balo kulübüne isim olarak ironik anlamda uydurulmuştur. Daha sonradan üzerinde astrolojik semboller bulunan ve hayalete benzeyen beyaz elbiselerinin batıl inançlara sahip Afrika kökenli Amerikalıları korkuttuğunu öğrenmişlerdir.


IŞİD Eğitimi-Suriye

IŞİD, Irak ve Suriye'de 16 vilayete (eyalet) ve 100.000 askere sahip olduğunu idda ederken; KKK, büyük bölümü Güney ve Orta-Batı Amerika'da yer alan 100 küçük klandan (bölüm) ve 500 üyeden oluşmaktaydı. En fazla üyeye sahip oldukları 1920'lerde sayıları 4 milyona ulaşmıştı.

Başlangıçta sadece Beyaz Anglo Sakson Protestanlar KKK'ya katılabilmekte idi ve 1915'te Yahudiler ve göçmenler arasında yaşanmakta olan ekonomik krizde Katolikler de hedefler arasındaydı.

1920'lerde başlayan çapraz aydınlatma töreni, İsa'nın temizleyici ateşini simgeliyor ve bu ateş, ülkeden şeytanı kovarken cehalet tarafından karanlığa gömülen yolu aydınlatıyordu. Bununla birlikte beyazların üstünlüğü görüşünün modern tabiatı, bir çok KKK gurubunu Hristiyan olmayanları da aralarına kabule zorlamıştı.

Benzer şekilde Şiiler ve Aleviler de IŞİD tarafından Müslüman değil kafir olarak değerlendirilmektedir. Kullanmış oldukları dini sembollere rağmen hem IŞİD hem de KKK, bölge, temizleme, öç alma ve güç bağlamında politik hareketlere dönüşmüşlerdir.   

El-Kaide uyguladığı aşırı şiddet dolayısıyla IŞİD'le yollarını ayırırken, KKK Yüce Büyücü (çev: KKK lideri) General Nathan Bedford Forrest tarafından aynı sebeplerle 1869 tarihinde feshedilmeye çalışılmıştır.

Diğer yandan iki gruba ait fon ve finans kaynak zincirleri birbirinden tamamen farklıdır. 

Suriye'nin doğusunda ele geçirdikleri petrol sahaları, Musul Merkez Bankası'ndan elde edilen paralar, körfez ülkelerinden gelen bağışlar, alınan haraçlar, kaçırılan insanlardan alınan fidyeler ve silah stokçuğu ile elde edilen gelirler sayesinde IŞİD'in sahip olduğu para miktarı 2 milyar doların üzerindedir. 

KKK'nın geliri ise üyelerinden alınan aidatlar ve çeşitli eşya satışlarından elde edilmekteydi. 

1920'lerdeki göçmen patlaması ve 1960'lardaki sivil haklar hareketi sırasındaki yeniden canlanmaları haricinde sık sık yok olmayla karşı karşıya kalmalarının sebebi de budur.

1970'lerde beyaz ırkçılığın hüküm sürdüğü sahaya skin-head (çev: Amerikalı dazlaklar) ve Neo-Nazi'ler girerek hızla çoğalmışlardır. Günümüzün modern grupları aileler arası piknikler ve Klanta Klaus [çev: KKK tarafından Santa Klaus (Noel Baba) alternatifi]  yerine sosyal medyaya yönelmiştir.

IŞİD, el-Kaide'den farklı olarak sosyal medyadaki yüksek koordinasyon aracılığıyla Batılıları bünyesine dahil etmektedir. YouTube, Twitter, tema müzikleri ve online dergi Dabiq bu amaçla kullanılan diğer araçlardır. IŞİD tarafından profesyonelce hazırlanan videolar, onun vahşi gücünü ve hızla elde ettiği sonuçları vitrine çıkartarak  dünyanın ilgisini çekmektedir.

Masum Afrikalı Amerikalıları öldürmek gibi bir gayeleri kalmayan modern ırkçıların zihinlerinde daha modern hedefler yerini almıştır. KKK'nın vahşi ve anti-sosyal nitelikleri tarafından cezbedilen üyeler bu arada bir Amerikan vatandaşı olarak cezai hukuka muhatap olmaya devam ediyorlardı. 

Bunun sonucunda birçok lider suçlu bulunarak hüküm giymiştir. Kendi vatandaşlık ve yargı sistemini oluşturmuş olan IŞİD ise herhangi bir ülke kanunundan bağımsız hareket etmektedir.




Beyaz KKK kukuletası giymiş yerel teröristler 3446 Afrikalı Amerikalıyı katletti. Siyah IŞİD kıyafetli küresel teröristler ise 50.000 Arabı öldürmüştür ve bu sayı artmaya devam etmektedir.

KKK, kiliseler tarafından alenen kınanmıştı, ilan edilen halifeliği reddederek bunu bir illüzyon olarak tanımlayan Mısır Büyük Müftüsü gibi Müslüman liderler de IŞİD'i kınamaktadır.

KKK nasıl Hıristiyanları temsil etmiyorsa aynı şekilde IŞİD de Müslümanları temsil etmemektedir. KKK'nın zayıf ulusal liderliğinin aksine, IŞİD liderliği bir korku ve medya mühendisi olarak varlığını devam ettirmektedir.

Uyguladığı vahşetle lekelenen KKK marka adı farklı metotlar kullanan ve değişik amaçlar güden çeşitli gruplar tarafından geride bırakılmıştır. IŞİD adı da Müslümanlara ve azınlık gruplarına karşı gerçekleştirdiği vahşet nedeniyle lekelendiği taktirde içinden çıkacak bir grup tarafından geride bırakılabilir.   

KKK bize IŞİD'i nasıl yeneceğimizi öğretemeyebilir ancak onun en güçlü düşmanının yine kendi bünyesinde olabileceğini gösterebilir-özellikle değişim geçirmiş ve gerçekleri açıklayan eski üyeler.

Korku zirveye çıktığında bu tür gruplar da zirveye çıkar. Sahneye konmuş gösterilerle serpilen bu hareketlerin gücünü özgür propaganda besler. Eğer oksijen varsa sadece onların ateşini beslemiş oluruz ve bu oksijen bizim medyamızdır, küresel boyutta savaşçı kazanmalarına ve korkuyu yaymalarına dikkatsiz bir biçimde yardım eden medyamız.

Bu ateşi söndürmek için onların yaptığı propagandayı retweet yapmaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Kaynağı kesmek bize bir şey kaybettirmez ama pek çok hayatın kurtulmasını sağlar.

BY JOSEPH WAKIM (*) 


Tamer Güner, 08.07.2015, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri, 


Metnin Orijinali:
http://thehoopla.com.au/isis-lessons-kkk/

(*) Joseph Wakim OAM '‘Sorry We Have No Space’ (2013) yazarıdır;20 yıldır tüm önemli gazetelerde 500'ün üzerinde yazısı yayınlanan bağımsız yazardır. 

Seçkin Deniz Twitter Akışı