28 Haziran 2015 Pazar

SA1467/KY13-AO5: Bahçeli'yi Anlamak

"Bahçeli aslında ne yapmak istiyor veya yaptıkları ne anlama geliyor?"


Bahçeli'nin henüz koalisyon turları başlamadan yaptığı açıklamalar toplumun geniş bir kesiminde şaşkınlığa yol açıyor.

Seçim öncesi HDP'yi ağzına almayarak barajı geçmesi için yapılan türlü atraksiyonlara, Sırrı Süreyya Önder'in "Seçim sonrası MHP ile koalisyon yapabiliriz" sözleri dahil, MHP'yle ilgili söylenmiş farklı söz ve seslere sessiz kalan Bahçeli'nin,seçim sonrası tavrının amacının neye yönelik olduğu kamuoyunda tartışılıyor.

Bahçeli aslında ne yapmak istiyor veya yaptıkları ne anlama geliyor?

Bahçeli seçim sonrası önce kamuoyunda popülaritesi yükselen ve söyledikleriyle dikkat çeken Meral Akşener'i susturdu. Bu yolla partisinden koalisyon için çıkabilecek farklı sözleri engellemeyi hedefledi.

Partisinin yetkili kurullarında görev yapan üst düzey bir iki isim AK Parti koalisyonuna yeşil ışık yaksa da Bahçeli'nin Akşener'i geri plana almasının ardından,"Ak parti ve Erdoğan'la görüşen kimse onu partiden ihraç edeceğim" yönündeki sözleriyle verdiği gözdağı şimdilik işe yarar gözüküyor.

Bahçeli, seçim sonuçlarından Ak Parti'yi dışarıda bırakacak bir koalisyon oluşturma gayreti içinde olanları hayal kırıklığına uğrattı.

HDP için söylediği ağır sözle üçlü koalisyonun yolunu kapattı.

Bahçeli'nin HDP ile yanyana gelmesinin MHP'ye vereceği zarar düşünülünce tavrının siyaseten hiç de yanlış olduğu söylenemezdi. O nedenle HDP için söyledikleri partisinin tabanında fazlaca olumsuz karşılanmadı .HDP'nin de içinde bulunacağı bir koalisyonun yararlarından dem vuran partili taraftarlar bu açıklamalardan sonra kabuklarına çekildiler.

CHP-MHP -HDP arasında yapılacak bir koalisyonu imkansız hale getiren Bahçeli'nin bu yöndeki açıklamalarından AK Partiye pas attığı sanıldı ve kamuoyunda MHP'nin AK Parti'yle koalisyon yapacağı iddiaları dolaşmaya başladı. Kamuoyunda en fazla desteğin AKParti-MHP koalisyonuna verilmiş olması bu ihtmali daha da güçlendirdi.

Ancak, Bahçeli'ye yapılan kimi ziyaretlerde AK Parti'yle koalisyon kurmaması yönünde telkinlerde bulunulduğu öne sürüldü ve nasıl olduysa Bahçeli, AK Parti ve Erdoğan hakkında gerilimi tırmandıracak sözler söylemeye başladı.Ve gittikçe de gerilimi tırmandırdı.

Bugün bazı sol basına bu konuda yaptığı açıklamalarda kullandığı sert ifadeler ve İsmet Yılmaz'a 7 dakika gibi bir süre ayırması AK Partiyle koalisyon ihtimalini (şu an itibarıyle) tamamen ortadan kaldırdı.

Peki Bahçeli neden böyle davranıyor?

Bunun sebebi gayet açık..

Ak Parti'yi dışarıda bırakan bir koalisyon isteyen, ancak bunu başaramayan dış ve uzantıları olan iç çevrelerin istediği koalisyon modeli AK Parti-CHP Koalisyonu'dur. 

Günlerdir bu formülün gerçekleştirilmesi için zemin hazırlanmaya çalışılıyor. Bu çalışmaların etkili çevrelerce yürütülmesinden anlaşılan başka bir koalisyona müsaade edilmediğidir..

Bahçeli topluma AK Parti-CHP koalisyonunu dayatanların isteklerinin önünü açmak için AK Parti'ye kapısını kapattı ve bu koalisyona imkan yarattı.

Basına verdiği demeçlerde AK Partinin CHP ile koalisyon yapması gerektiğini açıkça dile getiren Bahçeli böylece dış ve iç çevrelerin arzu ettiği modelin kapısını aralamış oldu..

Şimdi önümüzde sadece AK Parti-CHP koalisyonu ve erken seçim ihtimali var.

Tabii hepimiz sonucu merakla bekliyoruz..


Adnan ONAY, 28.06.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazarlar

Seçkin Deniz Twitter Akışı