28 Ekim 2014 Salı

SA958/ ÇY4-DB21: Amerikalılar Marihuana’yı Seviyor mu?

Marihuana Amerika’da Yasallaşıyor


Amerika Birleşik Devletleri’nde Ronald Reagan tarafından 1970'lerde uyuşturucu kullanımının artmasından dolayı başlatılan savaş başarısızlığa mı uğradı? Reagan yönetimi tarafından cezalar uygulansa da, uyuşturucu kullanımı devam etti. Her ne kadar CIA ‘nın uyuşturucu kartelleriyle arasının çok iyi olduğunun bilinse de, George Bush tarafından da 1989’da uyuşturucuya karşı bir hareket oldu. Bütün bunlar Amerika Birleşik Devletlerinde esrar kullanımının azalmasına yardımcı olmamış gibi görünüyor.

Pew Araştırma Merkezi’nin son verilerine göre, Birleşik Devletlerde marihuana kullanımının yasallaşmasını büyük bir çoğunluk destekliyor. Analist Seth Motel(*)’ın ilgili yazısında Amerika’daki marihuana gerçekliği 6 maddede toplanmış.

1. Marihuananın yasallaşması için destek, karşı görüşü hızla aşıyor. Uyuşturucunun yasadışı olmasını isteyen % 45 ile karşılaştırıldığında, Amerikalıların zayıf bir çoğunluğu (% 52), yasallaşması gerektiğini düşünüyor. Bu konudaki görüşler, Gallup’un ilk sorduğu ve sadece % 12’nin uyuşturucunun yasallaşması lehinde olduğu 1969 dan bu yana büyük ölçüde değişti. Düşüncedeki bu değişimin çoğu, son birkaç yılda meydana gelmiştir - (bu son bir yıl içinde değişmemesine  rağmen) destek 2010 ve 2013 yılları arasındaki 11 puan yükseldi. Ayrıca Şubat ayındaki anketimizde % 76’sı küçük suçlardan mahkum olmuş insanların hapse atılmaması gerektiğini söyledi.


2. Bütün gruplar yasallaştırmayı desteklemiyor. Cumhuriyetçilerin  sadece onda üçü (%31) destekliyor. Hispanik olmayan beyazlar ve siyahların çoğunluğu uyuşturucunun yasal olması gerektiğini söylerken, İspanyol asıllıların sadece 39% bu görüşü paylaşıyor.Nesiller arasındaysa, Milenyum gençliğinin % 63’ü esrarın yasal olması gerektiğini söylerken, yaşlı nesilin ( 69-86 arası) sadece % 27’si aynı görüşü paylaşıyor. 1980lerde  “ Uyuşturucuya Hayır” kampanyasına dahil olmadan önce, 1970lerde en destekleyici nesil olan Baby Boomers’ın  %51’i yasallaştırma taraftarı, %46’sı karşıtı.


Latin asıllı Amerikalıların genel görüşün tersine uyuşturucuya daha mesafeli olması ilginç bir sonuç. Cumhuriyetçilerin bu konudaki tutuculuğu ise devam ediyor gibi görünüyor. ‘Baby boom’ ise bir Kuzey Amerikan-İngiliz terimi. Özellikle Amerika’da II. Dünya savaşının bitiminde başlayıp 1960 yılı başlarına kadar süren, yıllık doğum hızında büyük artış anlamına geliyor. 

Amerika’da bu dönemde  gelişen ekonomiye de paralel olarak 78.2 milyon kişi doğmuş. 1955, doğum artış hızının zirve yaptığı yıl. Bu olay, ‘baby boom’, bu dönemde doğanlar da  ‘baby boomer’ olarak adlandırılıyor. Kalabalık bir kesim ve 70lerin başlarında çalışan kesimin çoğunluğunu oluşturmuş ve  birçok yaşam tarzı eğilimini belirlemiş.  Kural tanımayan davranışlarıyla tanınmışlar ve artık emekliler.


3. % 15’i marihuananın daha kötü olduğunu söylerken (%14’ü her ikisi de zararlı veya ikisi de zararlı değil diyor),Amerikalıların yaklaşık onda yedisi  (% 69),  alkolün  insan sağlığına esrardan daha zararlı olduğuna inanıyor. Marihuana alkol kadar yagınlaşsa bile, %63’ü alkolün topluma hala daha zararlı olduğuna inanıyor.

Bu satırları yazarken okuduğum, anket sonuçlarının değerlendirildiği bir sayfadaki okuyucu yorumları da 3. maddeyi doğrular nitelikteydi. Yorumculardan biri bir akademisyen olduğunu, üniversitedeki hemen hemen bütün akademisyenlerin esrar kullandığını, esrar kullanmadığı zaman veriminin düştüğünü iddia ediyordu.

Bir başkası, 5 yıl esrar kullandığını, bırakmaya karar verdiğini ama alkolün aynı rahatlamayı sağlamadığını ve daha zararlı olduğunu yazmış.

4. Esrarın yasallaştırılması için destek büyürken, Amerikalıların % 63’ü toplum içinde içildiğinde rahatsızlık duyacaklarını belirtiyor. Yarıdan fazlası (% 54), esrar yasallaştırılırsa reşit olmayan insanların bunu daha çok denemesine yol olacağını düşünüyor. Öte yandan, yaklaşık altıda yedisi (% 57), eğer  mahallesinde yasal olarak esrar satan bir mağaza açılırsa rahatsız olmayacağını söyledi.
 
Yani Amerikalılar özelde kimin ne yaptığıyla pek ilgilenmiyorlar, ama toplum içinde esrar kullanmaya hala iyi gözle bakılmıyor.


5. Amerikalıların yaklaşık yarısı (%47) Marihuanayı denediklerini, %11 ‘i de ilk denemelerini 2012 Ulusal Uyuşturucu Kullanımı Araştırması ve Sağlık kurumunun Birleşik Devletler’de en yaygın yasadışı  uyuşturucunun marihuana olduğunu açıkladığı  geçen yıl yaptığını söyledi. Hükümet araştırması geçtiğimiz ayda 12 yaş ve üstü 18,9 milyon Amerikalının  (7.3%) esrar kullandığını gösterdi.



6. 16 eyalet (artı Washington, DC) belirli bir miktar esrar kullanımını suç kapsamından çıkarırken, sadece iki eyalet, Colorado ve Washington, marihuanayı tamamen yasallaştırdı. Yaklaşan ara seçimlerde, Alaska, Oregon ve Washington DC’de oy pusulasında yasallaştırma mevcut. Florida oylamada tıbbi marihuana için oy verirse, bunu yapan 24. Eyalet olacak.


ABD’de 50 eyalet olduğunu düşünürsek Amerikan halkı marihuanaya hiç de kötü gözle bakmıyor. Hele sınırlı kullanımına hemen hemen hiç kimsenin itirazı yok. Görünüşe göre narko-terörizmle bağlantılayarak  geçmişte diğer ülkelere müdahalelerini başka ülkelerin iç meselelerine burnunu sokmak olarak değil, kendini savunma olarak gösterebilen Amerika‘nın son yıllarda marihuanayla  “kafası iyi” ve halkı bundan memnun.


    
Derya Beyaz, 28.10.2014,  Sonsuz Ark,  Çırak- Çevirmen Yazar, Çeviri-Analiz





(*) Seth Motel’in Analizi:



Seçkin Deniz Twitter Akışı