20 Şubat 2014 Perşembe

SA563/KY11-TG5: WinNews/ Haber Penceresi 4 (17.02.2014-20.02.2014)

Putin-Obama Ukrayna'da Karşı karşıya, Ceneve II ve Kerry’den Putin’e Salvo, Coca-Cola’dan ABD’ye Ayrıcalıklı İçerik, İngiltere’de Kamusal İş Azaltımı, İran’ın Liderlik Saplantısı, Ortadoğu’da Çin Diplomasisi, PressTV’de Bir Amerikalı, BMGK’den Suriye’ye Yardım Bilmecesi, Suudiler Somalili Göçmenleri Reddetti, Çin Ekonomisi-Olasılıklar, S. Arabistan’da Öldürülen Aktivistler, İsrail Afrikalı Mültecileri Uganda’ya Gönderiyor, Kırım Ukrayna’dan Ayrılabilir


1-Eski Bush hükümeti görevlisi ve şimdi Atlantic Council isimli think tank kuruluşunda çalışan Damon Wilson, "Stratejik nedenlerden dolayı ABD başkanları Rusya ile Soğuk Savaş parametlerinin ötesine giden bir ilişki kurmak istiyor. Fakat tabii ki bu konuda henüz ortaklık kurmaya hazır olmayan bir muhatapları var" dedi. 
Dış ilişkiler uzmanları Putin'in dünyaya bakış açısının "bizler ve onlar" olduğunu Beyaz Saray'ın yavaş gördüğünü ama bunu yavaş yavaş kavradığını söylüyor.

American Enterprise Institute Rusya araştırma direktörü Leon Aron, hükümetin ilk yıllarında Moskova'ya bütün iyimser yorumları gönderdiğini belirtti.

Eskiden Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan ülkeler üzerindeki etkisini tekrar artırarak Rusya'nın dünya sahnesindeki yerini yeniden kabul ettirmek Putin'in politikalarının temel taşlarından birisini oluşturuyor. ABD hükümetinin "bizler veya onlar" anlayışının jeopolitikada yeri olmadığına dair ısrarlarına rağmen Putin aynı görüşte olmadığını net bir biçimde ortaya koyuyor.



2- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Cenevre II görüşmelerinin geçen hafta başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olarak Suriye devlet başkanı Beşar Esed’i gösterdi. Kerry, Rusya’nın müttefiki Suriye’yi muhaliflerle görüşmesi konusunda ikna etmesini istedi. Kerry, Suriye devlet temsilcileri için “bir dakikalık görüşme açmayı bile reddettiler” ifadesini kullandı.

Kerry, Esed’in meseleyi müzakere masasında çözmek yerine savaşı tercih ettiğini söyledi.



3-ABD Kaliforniya Eyaletinde Coca-Cola’nın içinde kanserojen madde tespit edilmesinin ardından içeriğinde değişiklik yapıldı. Dünyanın diğer bölgelerinde ise üzerinde herhangi bir uyarıcı etiket olmadan eski içerikle satışına devam ediliyor.

Coca-Cola şirket yetkilileri ise kanser söylentilerinin bilimsel olarak anlamlı olmadığını ve formülde değişiklik yapmak yerine üretim sürecinde değişikliğe gitmelerinin mümkün olduğunu belirtti.




4-İngiltere de bulunan Institute for Fiscal Studies (IFS) düşünce kuruluşunun raporuna göre, İngiltere’de yürürlüğe konulması planlanan, kamusal alandaki işlerin %40 azaltılması düşüncesi, ülkenin en çok fakir bölgelerini vuracak.

IFS ülkede son kırk yılın en düşük işgücü kullanıldığını ve 2018 itibariyle gerçekleşecek azaltmaların, ülkenin işçi profilinde dramatik değişimlere sebep olabileceğini bildirdi.



5- İran İslam Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Kolordu Komutanı Qassem Suleimani, bazı İslami ülkelerin daha önce olduğu gibi bugün de İslam Dünyasının liderliğine soyunduğunu ama bu tehlikeli görevi gerçekleştirebilecek olan tek ülkenin İran olduğunu ifade etti.

Soleimani, İslami devrim savaşçılarını destekleyen ve İslam’a ve Müslümanlara karşı yapılan saldırılara göğüs geren İran’ın İslam Dünyası’nın liderliğini hak ettiğini söyledi.

İran Ruhani Lideri’nin askeri danışmanı Yahya Rahim Safavi, Soleimani’nin sözlerini destekleyerek Irak, Lübnan ve Suriye’nin İran etkisi altında bulunduğunu ve bu etkinin politik ve kültürel güçten kaynaklanan derin bir etki olduğunu ifade etti. 



6-Orta Doğu’da Çin diplomasisinin yükselişi ABD ve İsrail için yeni politik sorular ve fırsatlar anlamına geliyor. ABD’nin Orta Doğu üzerindeki ilgisini Asya’ya yönlendirmesine paralel olarak Çin’in de ilgisi Orta Doğu üzerinde yoğunlaşıyor. ABD’nin anahtar müttefiki İsrail, Çin-ve ABD arasında Orta Doğu’da kurulacak uzun vadeli işbirliğinde etkin bir rol oynamak istiyor. Bölgedeki politik sorunlar hızla tırmanırken İsrail, ABD, Çin ve uluslar arası toplumun bölgeye olan ilgisinin artarak yoğunlaştığı görülüyor.

13 Şubat’ta Brookings Enstitüsü’ndeki Orta Doğu Politikası Saban Merkezi (Saban Center for Middle East Policy), ve John L. Thornton Çin Merkezi’nde (John L. Thornton China Center) , İsrail Enstitüsü (Israel Institute) ve Tel Aviv Milli Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (Institute for National Security Studies in Tel Aviv) işbirliği ile gerçekleştirilen panelde Orta Doğu stratejik işbirliği konuları görüşüldü.
Panel görüntülerine aşağıdaki adresten erişilebilir;



7- İran yayın organı Press TV ile mülakat gerçekleştiren Amerikalı gazeteci Mark Glenn; “Suriye devletine karşı Batılı devletlerin ve müttefiklerinin desteği ile savaşan Tekfirci teröristler, bölgesel ve küresel barış için büyük bir tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Gazeteci devamla savaşçılar için “vicdandan yoksun vahşi köpekler” nitelendirmesi yaptı.

Glenn; “vahşi tabiatları onların tek pusulası. Bu da onların her an Lübnan, Suriye veya herhangi bir yerdeki masum insanlara hatta kendilerini yetiştiren ABD ve İsrail’e bile saldırabileceklerini gösterir” dedi.



8-Cuma günü (21.02.2014) Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Suriye’ye yapılacak yardımların artırılmasını sağlayacak tasarı görüşülecek. Rusya ve Çin’in, Batı ve Arap destekli tasarıyı destekleyip desteklemeyecekleri konusundaki belirsizlik sürüyor.

Avustralya, Ürdün ve Lüksemburg tarafından tamamlanan tasarı, sınırlar arası yardım erişimi ve varil bombalarını da kapsamak üzere, füze ve hava bombardımanının sonlandırılması ve bunlara uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımları içeriyor.



9-Suudi Arabistan, Somali’den savaş ve yoksulluktan kaçarak gelen 12000 göçmeni sığınma hakkı talebi bile yapmalarına izin vermeden geri çevirdi. Gelecek haftalarda 15000 göçmenin daha sınır dışı edilmesi bekleniyor.



10-Çin'de sert iniş gerçekleşirse ne olur? Dünyanın geri kalanı da Çin ile beraber çukura düşer mi?
Bu endişenin katalizörlerinden biri ABD'nin gelişen piyasa ekonomilerini destekleyen genişlemeci para politikalarının sona ereceği endişeleri. Fed'in kredi selini adım adım sonlandırmasının yüksek ticaret açığı, aşırı kredi büyümesi, kur riskleri ve diğer problemlerle mücadele eden ülkelerde likidite krizine yol açabileceğine ve bunun da geniş çaplı güven kaybına neden olabileceğine yönelik kaygılar var.

Yatırımcıları en çok Venezüella, Arjantin ve Türkiye gibi siyasi belirsizlikten darbe alan ülkeler endişelendiriyor. Radarda ayrıca Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika gibi yapısal problemlerle mücadele eden ülkeler de bulunuyor.



11-Suudi Arabistan, Qatif’de güvenlik kuvvetlerince iki hükümet karşıtı aktivist öldürüldü. Qatif’in içinde bulunduğu Awamiyyah şehrinde rejim karşıtı göstericilerle devlet güçleri arasındaki çatışmalar üç yıldır devam ediyor.

Çarşamba günü (19.02.2014) Qatif’deki mahkeme tarafından protestolara katıldıkları gerekçesiyle 7 kişiye 20 yıla kadar hapis cezaları verildi. Aktivistlerin verdiği bilgiye göre Suudi Arabistan’da 30000 siyasi mahkûm bulunuyor.



12-İsrailli bir gazetenin belirttiğine göre İsrail rejimi Afrikalı mültecileri gizlice Uganda’ya gönderiyor.
Haaretz Gazetesi’nin haberine göre üst düzey bir İsrail subayı, geçen ay boyunca onlarca Afrikalının Uganda’ya gönderildiğini belirtti.

Gazete ayrıca Negev Çölü, İsrail Saharonim hapishanesinde tutuklu bulunan ve daha sonra Uganda’ya gönderilen bir Sudanlı ile görüştü. Uçaktan İsrail’de bulunan tanıdıklarını arayan adam, hapishaneden kendisi ile beraber ayrılan 6 Sudanlının daha bulunduğunu söyledi.

İsrail Nüfus ve Göçmen İşleri yetkilisi konu hakkında yorum yapmak istemediğini belirtti.



13- Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, ülkedeki olayların daha da tehlikeli boyutlara ulaşması durumunda, Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının gündeme gelebileceğini söyledi.

Konstantinov, Ukrayna'daki krizde birçok Avrupa ülkesinin aktif rol oynadığını belirterek, sokak olaylarının iç savaş başlangıcı tehlikesi oluşturduğunu savundu.





Tamer Güner, Sonsuz Ark, 20.02.2014, WinNews, Haber Penceresi




Seçkin Deniz Twitter Akışı