22 Aralık 2023 Cuma

SA10497/MT222: İrlanda İç Savaşıyla Yüzleşmek

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz,  (Birleşik Arap Emirlikleri'nde büyümüş Kanadalı gazeteci ve yazar Anna Zacharias'a aittir ve İngiliz yönetimine karşı elde edilen bağımsızlığın ardından bağımsız bir İrlanda'nın farklı vizyonlarını savunan taraflar arasında yaşanan ve 10 ay boyunca İrlanda'yı kasıp kavuran İrlanda İç Savaşı'nın 100. yılında, devletin çatışmanın İrlanda siyaseti üzerindeki etkisinin yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılan arşiv materyallerini (270.000'den fazla dosya ve el yazısı mektupkamuoyuna açıklaması sonrası geçmişten gelen anlatıların sorgulanmasına odaklanmaktadır... O dönemde (1922) İngiltere'nin Sömürgelerden Sorumlu Devlet Bakanı olan siyonizm destekçisi Winston Churchill'in Osmanlı İmparatorluğu'nda (Çanakkale-Gelibolu vb)  ve dünyanın birçok yerinde yaşanan katliamlarda, işgallerde, sömürge savaşlarında olduğu gibi İrlanda İç Savaşı'ndaki etkin rolünü görebilirsiniz...
Seçkin Deniz, 22.12.2023, Sonsuz Ark

Coming to Grips With Ireland’s Civil War

"Kısa ama acımasız çatışmanın yüzüncü yıldönümünün ardından, tarihçiler ve kamuoyu kabul görmüş anlatıları sorguluyor."

Kilflynn köyünün mezarlığında, liken benekli bir Kelt haçının altında, bir asır önce İrlanda İç Savaşı'nda vahşice öldürülen üç adamın kalıntıları bulunuyor.


İrlanda İç Savaşı sırasında Dublin'deki İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun silahlı üyeleri. (Walshe/Getty Images)

Kısa ve acımasız çatışma, İngiliz yönetiminden bağımsızlığın ardından 10 ay boyunca İrlanda'yı kasıp kavurdu. Sömürgeciliğe karşı silah arkadaşı olan gençler, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın şartları konusundaki şiddetli anlaşmazlığın ortasında, bağımsız bir İrlanda'nın farklı vizyonları için savaşarak birbirlerine düşman oldular.

Bu yılın başlarında, İrlanda'nın dört bir yanındaki köy ve kasabalar savaşın en büyük vahşetinin yüzüncü yıldönümünü anarken, devlet çatışmanın İrlanda siyaseti üzerindeki etkisinin yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılan arşiv materyallerini yayınladı. Genellikle İrlanda'nın "sessiz savaşı" olarak adlandırılan çatışmanın travması, siyasi elitin ulusal anlatılarında sessizleştirildi. Ancak şimdi, akademisyenler resmi söylemi gündelik insanların hikayelerini ve yazılarını içerecek şekilde genişlettikçe, savaşın yankılarının derinliği ve acımasızlığının ölçeği kavranıyor. Akademisyenler, savaşı çevreleyen ani bir sessizliğin gerçekten var olup olmadığını ya da "asil sessizliğin" cumhuriyetin devlet inşasının bir parçası olarak sonradan mı ortaya çıktığını sorguluyor.

Kilflynn'de en iyi hatırlanan şey ölümlerin vahşeti ve sonrasında yaşanan acılardır. İrlanda'nın güneybatısında yer alan köy, otlayan ineklerin bulunduğu, sarı sarıçalı süpürgesi ve çiçek açmış beyaz alıçlarla çevrili yemyeşil tepelerin arasında pastoral bir ortamda yer almaktadır. Merkezinde kireçtaşından bir kilise ve mezarlık, en az bir asırdır topluma hizmet veren Parker's Pub ve hizmet vermeyen Zam Zam Kebab'ın karşısında yer almaktadır.

Bir İç Savaş sözlü tarih projesi üzerinde çalışan köy tarihçisi Dr. Richard McElligot, "Çocukluğumdan beri bildiğim ama tarih kitaplarında yer almayan bir şey varsa o da bu bölgedeki bazı ailelerin İç Savaş nedeniyle birbirleriyle konuşmadıklarıydı" diyor. "Krema fabrikasına giden çiftçiler vardı ve birbirleriyle karşılaşmamak için koşularını zamanlıyorlardı. Birbirlerini caddede yürürken görürlerse geri dönüyorlardı. Biri Parker'ın yerindeyken diğeri içeri girerse, diğeri hemen içkisini bitirir ve kapıdan çıkardı. Bu tedirginlikti. Ve bunu burada hissederdiniz. Pek çok insan bunu sonraki on yıllar boyunca hissetmiş olmalı. Sessiz ama orada, yüzeyin hemen altında."

Mart ayında Kilflynn halkı, İrlanda Özgür Devleti askerlerinin dokuz mahkûmu bir mayına bağlayıp makineli tüfekle vurmalarının üzerinden geçen bir asrı anmak üzere, "cumhuriyet alanı" olarak bilinen düzenli mezarın çakıllarına bir çift çelenk bıraktı. Dokuz kişiden ikisi, Timothy Twomey ve George O'Shea burada yatıyor. Alana gömülen üçüncü kişi olan Timothy "Aero" Lyons ise birkaç hafta sonra Atlantik kıyısındaki mağaralarda yapılan bir kuşatmada hayatını kaybetmişti.

"Ve işte Stephen Fuller, ben doğmadan birkaç hafta önce ölmüş" diyor McElligot, yakındaki siyah ve parlak bir mezarı göstererek. Fuller, Ballyseedy ormanındaki patlamadan sağ kurtulan tek kişiydi. Bir kenara savrulan Fuller, ormanın içinden kaçarak 60 yıl daha yaşamış ve İrlanda Parlamentosu'nda görev yapmıştı.

McElligot, kuzeydoğuya arabayla dört saat uzaklıktaki Dundalk Teknoloji Enstitüsü'nde İrlanda tarihi dersleri veriyor. Çoğu ergenlik çağının sonlarında ve 20'li yaşlarının başında olan öğrencileri için İç Savaş, İrlanda'nın İngiltere'den Bağımsızlık Savaşı'nın soyut bir parçası.

Ancak yaklaşık 124 kişilik bir nüfusa sahip olan Kilflynn'de savaş çok iyi hatırlanıyor. Askerler Ballyseedy kurbanlarının kalıntılarını ailelerine teslim ederken askeri bando ragtime müziği çalıyordu. McElligot geriye dönüp taş haça bakıyor. "Büyürken bunu gördüm. O tarih hala burada, bilmemeniz mümkün değil. Oysa muhtemelen ülkenin başka bir yerine gittiğinizde çoktan unutulmuş oluyor."

"Sessiz savaş" bugün bile pek çok aile için tabu bir konu. Çatışma geleneksel olarak askeri taktikler ve Dublin'deki liderlerin eylemleri merceğinden hatırlanıyor, ancak devlet kayıtlarının yakın zamanda yayınlanması, 270.000'den fazla dosya ve el yazısı mektup sayesinde sıradan insanların sesleri aracılığıyla mirasının ulusal düzeyde yeniden değerlendirilmesine yol açmış. Tarihçiler "anlatılamaz savaşın" gerçekten böyle olup olmadığını, savaşın Avrupa'daki daha geniş çaplı ayaklanmalar ve "köylü cumhuriyeti" korkuları içindeki yerini ve kadınların kritik rolünü yeniden gözden geçiriyorlar.

İrlanda hükümeti bu yıl, İrlanda Cumhuriyeti'nin kurulduğu çalkantılı yıllara işaret eden bir program olan Yüzüncü Yıl On Yılı'nı tamamlıyor. Başlangıçta, İç Savaş anmaları etkinliklerin bir parçası değildi, ancak bunların dahil edilmesi İrlanda genelinde toplum liderliğindeki programlara ve tarihin yeniden düzenlenmesine tanık oldu. Yıldönümünde ayrıca Ballyseedy Katliamı'na ilişkin resmi hükümet kayıtlarında yer alan ve kurbanların bir yolu temizlerken yanlışlıkla öldürüldüğünü iddia eden ifadeler hakkında siyasi tartışmalar ve gazete haberleri de yer aldı. Tarihçiler, politikacılara Parlamento'da hükümet güçleri tarafından kasıtlı olarak yargısız infaz yapıldığını gösteren başka tanıklıkları okumalarını önerdiler.

McElligot, "O nesil cumhuriyete çok bağlıydı çünkü her şeyin İngilizlerin suçu olduğu ve kendi ülkemize sahip olduğumuzda, kendi evimizin sorumluluğunu üstlendiğimizde bu ülkenin gelişeceği fikriyle beslendiler" diyor. "Ama bu çok rahatsız edici bir gerçek çünkü bakın hemen ne oldu. İç Savaş'ta kendinizi parçaladınız."

Aralık 1921'de imzalanan İngiliz-İrlanda Antlaşması, İrlanda'nın büyük bölümündeki İngiliz egemenliğini sona erdirdi ancak adayı bugün Kuzey İrlanda olarak bilinen İngiltere'nin bir parçası olarak kalan kuzeydoğudaki ağırlıklı olarak İngiliz yanlısı altı ilçe ile Kanada veya Avustralya gibi İngiliz Milletler Topluluğu'nda bir dominyon olarak kalan ve kendi kendini yöneten İrlanda Serbest Devleti arasında bölünmüş halde bıraktı. Antlaşmaya göre İngiltere Kraliyet Donanmasını üç limanda tutacak ve İrlandalı parlamenterler İngiliz hükümdarına bağlılık yemini edecekti.

Antlaşmayı destekleyenler, müzakerecilerinden ve Özgür İrlanda Devleti liderlerinden biri olan Michael Collins'in ifadesiyle "özgürlüğe ulaşma özgürlüğü" olan bu antlaşmayı bir atlama taşı olarak gördüler. Antlaşmaya karşı olanlar ise bunun bağımsız bir cumhuriyet için verilen mücadeleye ihanet ettiğini düşünüyordu.

İrlanda Parlamentosu Dail Eireann, Ocak 1922'de 64'e karşı 57 oyla kabul edilen antlaşmayı kabul edip etmeme konusunda oylama yaptı. Ancak oylamayı herkes kabul etmedi ve Nisan ayında antlaşma karşıtı 200 İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) savaşçısı, İrlanda'nın yargı merkezi olan Dört Mahkeme de dahil olmak üzere Dublin'deki binaları işgal etti.

Collins güç kullanımını geciktirerek vatandaşlarının kanının dökülmesini önlemeye çalıştı, ancak o sırada İngiltere'nin Sömürgelerden Sorumlu Devlet Bakanı olan Winston Churchill, yeni İrlanda hükümetine Dört Mahkeme'yi boşaltması için bir ültimatom verdi. İngiliz silahlarının İrlanda topraklarına dönmesini istemeyen Collins, bombardıman emrini verdi. İç Savaş başlamıştı.

Özgür Devlet Ordusu kısa sürede Dublin ve şehir merkezlerini kontrol altına aldı. Kırsal bölgelerde ise antlaşma karşıtı IRA tarafından gerilla savaşı başlatıldı. Çatışmalar özellikle İrlanda'nın uzak güneybatısında şiddetlendi. Batı kıyısındaki parlamenterler, birleşik ve özgür bir İrlanda'ya ihanet olarak gördükleri antlaşmaya ezici bir çoğunlukla karşı oy kullanmışlardı. İrlanda'nın kuzey ve doğusundan gelen görüş ise bu bölgenin Bağımsızlık Savaşı sırasında çok fazla fedakarlık yapmadığı ve oylamayı reddetmesinin demokratik olmadığı yönündeydi.

Güneybatıdaki Kerry kontluğunda Özgür Devlet Ordusu bölgeyi karadan kontrol edemediği için Ağustos ayında Fenit, Tarbert ve Kenmare gibi küçük sahil köylerine gemiyle yaklaşık 1.000 asker çıkardı. Ağırlıklı olarak Dublin Muhafızları ve dış kontluklardan gelen askerler işgalci bir yabancı güç olarak lanse edildi. Bir kuşatma zihniyeti yerleşti.

Bölgenin dağlık coğrafyası gerilla savaşına elverişliydi ve uzun süren çatışmalar günlük yaşamın tüm yönlerini sekteye uğratarak birbirine sıkı sıkıya bağlı kırsal topluluklarda kısasa kısas şiddeti üretti. Kamuoyunu yeni hükümete karşı kışkırtmak için IRA savaşçıları trenleri havaya uçurdu, gıda ve posta teslimatlarını kesti, gemileri ve işyerlerini yağmaladı.

Savaş uzadıkça Kerry, Bağımsızlık Savaşı sırasında seçkin bir suikast biriminin üyesi olan Tümgeneral Paddy Daly'nin komutası altına girdi. Daly, Özgür Devlet Ordusu askerleri tarafından gerçekleştirilen aşırı şiddet ve yargısız infazlar için bir emsal oluşturdu ve ünlü "Kimse benden Kerry'ye çocuk eldivenleri takmamı istemedi, ben de takmadım." sözünü söyledi.

Savaş başka yerlerde azalırken, en acımasız anları Mart 1923'te Ballyseedy Katliamı gibi olaylarla yaşandı. Mayıs ayında savaş sona erdiğinde binlerce kişi mülteci durumuna düşmüş ya da maddi yoksulluk nedeniyle göç etmek zorunda kalmıştı. Ancak belki de kısa sürmesi ve çağdaş Avrupa çatışmalarına kıyasla daha az ölüme yol açması nedeniyle tarihçiler geleneksel olarak İrlanda İç Savaşı'nı ve toplumdaki yankılarını küçümsemişlerdir.

Bu durum, binlerce vatandaş tarafından kaleme alınan askeri emeklilik başvurularının yakın zamanda dijital ortama aktarılması sayesinde değişiyor. Savaşçılar ve onların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, özellikle de dul kadınlar ve yaşlı ebeveynler tarafından el yazısıyla kaleme alınan mektuplar, yalnızca bireylerin savaştaki eylemlerini değil, aynı zamanda savaş sonrasında ülkenin her yerinde yaşanan ekonomik zorlukları da detaylandırıyor. Tarihçi Owen O'Shea, bu tanıklıkların ülkenin İç Savaş anlayışında "dönüştürücü bir etkisi" olduğunu söylüyor.

O'Shea, Özgür Devlet Ordusu subaylarının tutuklulara işkence yaptığı bilinen kışladan çok da uzak olmayan Tralee şehir merkezindeki işlek bir kafede, "Sanırım ilk kez ve yüz yıl sonra, insanlar önyargılarını bir kenara bırakıp katılımcıların ve hayatta kalanların birinci elden anlatımlarına bakarak İrlanda İç Savaşı'yla yüzleşiyor ve daha incelikli bir anlayış geliştiriyorlar," diyor. "Olaylar siyah-beyaz değildi ve acı çekmek bir tarafın ya da diğerinin tekelinde değildi."

O'Shea, "No Middle Path" (Orta Yol Yok) adlı kitabı için Askeri Hizmet Emekli Maaşları Koleksiyonu'nu yıllarca taramış: "Kerry'de İç Savaş" adlı kitabı için yıllarca Askerlik Hizmeti Emekli Maaşı Koleksiyonu'nu incelemiş ve İrlanda İç Savaşı siyaseti üzerine doktorası için araştırmalarına devam ediyor. Başlangıçta emekli maaşları sadece Özgür Devlet Ordusu gazilerine açıktı ancak daha sonra 1932'de antlaşma karşıtı savaşçıları da kapsadı. Binlerce kayıt yayınlanmaya devam ediyor.

O'Shea, "İrlanda'da uzun zamandır unutulan ya da göz ardı edildiğini düşündüğüm şey, geride kalanlar için korkunç zorluklarla dolu muazzam bir mirasın söz konusu olması ve bunun maddi zorluklarda da kendini göstermesidir" diyor. "Çatışmaya katılanların arşivlerine bakarsanız, özellikle 'savaşı kaybeden' ve birçok durumda savaşa katıldıkları için iş bulamayarak ülkeyi terk etmek zorunda kalan antlaşma karşıtı cumhuriyetçiler arasında çok yüksek düzeyde göç olduğunu görürsünüz."

Her iki tarafta da hayatta kalanların çektiği büyük acılara dikkat çekiyor:

Castleisland'dan Michael O'Connell 1933'te "Açlıktan ölmek üzereyiz, küçük çiftliğimde benim yerime çalışacak bir işçiye para ödeyecek gücüm yok" diye yazmıştı.

Kocası 1922'de ölen dul bir kadın olan Christina Noone, "Çocuklara çizme giydirmeyi imkânsız buluyorum," diye yazmıştı.

Tralee'li bir Özgür Devlet Ordusu subayının dul eşi ve altı çocuk annesi Kathleen Horan ise bir başvuru mektubunu "Tanrı aşkına ben ne yapacağım?" diye kısa ve öz bir şekilde bitirmişti.

Kadınlara yönelik sistematik, taktiksel şiddetin arşiv kayıtları da kadınların İç Savaş'taki aktif rollerinin ve bunun siyasi yansımalarının anlaşılmasını derinleştirmiştir. Bunlar arasında, daha önce istisnai şiddet olaylarına odaklanan tarihçilerin göz ardı ettiği ve sistematik cinsiyetçi şiddeti dışlayan gazete makaleleri ve çağdaş birinci elden anlatılar da yer almaktadır. Etkili kadın paramiliter birliği Cumann na mBan antlaşma karşıtıydı ve yeni yayınlanan emeklilik başvuruları, kadınların istihbarat, sevkiyat, silah taşıma, propaganda ve Özgür Devlet Ordusu'nun kontrolü altındaki şehir merkezlerinin izlenmesinde nasıl kritik bir rol oynadıklarını vurgulamaktadır. Ancak kadınların kişisel tarihleri, yaşadıklarından utanan aileler tarafından genellikle anlatılmamıştır.

İç Savaş'ın her iki tarafındaki siyasetçiler İrlanda'nın önde gelen iki siyasi partisini kurdular. Bugün Fine Gael ve Fianna Fail bir koalisyon hükümetinde iktidarı paylaşmaktadır.

O'Shea, "Bence İç Savaş'ın en büyük mirası, diğer Avrupa ülkelerinin aksine bizde sağ-sol ayrımının olmamasıdır çünkü nesiller boyunca siyaset, İç Savaş'ın hangi tarafında olduğunuza göre belirlenmiş ve yönlendirilmiştir," diyor. "Ne yazık ki bu durum İrlanda'da on yıllar boyunca sosyal ve ekonomik politikalar hakkında anlamlı tartışmaların yapılmasına engel oldu. Seçimlere ekmek ve tereyağından ziyade İç Savaş politikaları hakim oldu."

Akademisyenler aynı zamanda bir başka inatçı efsane üzerine de kafa yoruyor: Savaşı gerçekten sessizlik mi takip etti? "Belki de değildi" diyor, Queens Belfast Üniversitesi'nde öğretim görevlisi ve "Spiritual Wounds: Trauma, Testimony and the Irish Civil War- Manevi Yaralar: Travma, Tanıklık ve İrlanda İç Savaşı" kitabının yazarı Dr. Siobhra Aiken, çatışmadan hemen sonraki yıllarda yazılan tiyatro, şiir, kişisel tanıklıklar ve kurgu gibi edebiyat eserlerinin çoğaldığına işaret ediyor. Savaşçılar ve siviller tarafından İngilizce ve İrlandaca kaleme alınan bu eserler, neredeyse tamamen göz ardı edilmiş alternatif bir arşiv sunuyor.

Politikacılar genç ülke için en iyi yol olarak sessizliği desteklerken, otobiyografik romanlar hayatta kalanların deneyimlerini işlemeleri için bilinçli bir yoldu. Özellikle kadınlar 1930'ların sonuna kadar pek çok kurgusal öykü kaleme aldı ve tartışmalı konuları gelenekçi ortamlarda gizleyerek ele aldı.

Doktorası için bu çalışmaları derleyen Aiken, "Çok daha fazlasını sır olarak kendilerinde bırakıyorlardı," diyor. "Deneyiminizi bir aşk romanında yazmanız belki o kadar ciddiye alınmıyordu, o kadar tehdit edici görülmüyordu. Ama aynı zamanda, kadınlar bu çok rekabetçi hatıra kültürü içinde yayıncı bulmakta zorlanıyordu."

County Kerry'li yazar Mairin Cregan'ın 1933'te yayınlanan oyunu "Hunger Strike-Açlık Grevi", 1923'te anlaşma karşıtı kocası açlık grevinde olan bir kadını merkeze alıyor ve açlık grevinin etiği ve kadınların devrimci anlatıdan silinmesine ilişkin soruları gündeme getiriyordu. Cregan da savaşta son derece aktifti ve önemli uluslararası liderlere antlaşma karşıtı IRA mesajları göndermek için Avrupa'yı dolaşıyordu. Ancak kahramanını konformist, ev içi bir ortama yerleştirdi ve İrlandalı kadını "doğru ortamında" aktardığı için çağdaşlarından övgü aldı.

Aiken, savaşın "daha gerçekleşmeden unutulması gereken bir şey olarak görüldüğünü" belirtiyor. Önde gelen erkek siyasi figürler asil bir sessizlik fikrini desteklediler ve siyasi istikrar ya da idealleri uğruna kendi deneyimleri hakkında suskun kaldılar.

Aiken, "Her iki taraftaki politikacılar da sessizliği siyasallaştırıp silah haline getirdiler ve birbirlerini sürekli olarak sessizliği kullanırken yeterince erdemli olmamakla suçladılar" diyor. "Her ikisi de unutmayı savunurken, bir yandan da hiç unutmuyorlardı."

Sessizliği bozanlar genellikle marjinalleştirilmiş ve düzen karşıtlarıydı. Örneğin kadınlar, geleneksel olarak erkek savaşçı rollerine sahip oldukları için kamuoyu önünde utandırıldılar. Bu durum muhtemelen daha önce sahip oldukları siyasi önemi kaybetmelerine katkıda bulunmuştur. Siyasi olarak kenara itilmelerinin 20. yüzyıl boyunca devam eden etkileri oldu.

Aiken, "Bu noktaya kadar, kültürel devrimler, sosyal devrimler, kadınlara oy hakkı gibi devrimci çabaların bir parçası olarak, toplumda çeşitli önemli görünür pozisyonlarda çok radikal feminist aktivistler vardı" diyor. "10 yıl ileri gidersek, bu kadınlar yeni devletin başlıca kurumlarından bir kenara itildi ve bence bunun büyük bir kısmı kadınların bu stereotipler aracılığıyla utandırılmasından kaynaklanıyor."

Sessizlik coğrafyaya göre değişmiştir ve hala da değişmektedir. Aiken, İç Savaş'ın Kuzey İrlanda ve sınır bölgelerindeki sosyal tarihinin henüz ele alınmadığını söylüyor. "Ülke genelinde bir hayal kırıklığı duygusu var. İç Savaş'tan kimse mutlu çıkmadı ama sınır bölgelerinde durum farklı çünkü 26 kontluk tarafından terk edildiklerini düşünen milliyetçi topluluklar var."

Bugün bile insanlar bir asır önceki olaylar hakkında suskun. Aiken, Birleşik Krallık'ta kalmak isteyen birlikçiler ile İrlanda Cumhuriyeti'ne katılmak isteyen cumhuriyetçiler arasındaki gerilimin sürdüğü Kuzey İrlanda'da tanıklık almakta zorlandı.

Aiken, "İç Savaş sırasında Belfast'tan Dublin'in ve ülkenin dört bir yanına mültecilerin geldiği daha geniş anlatıya tam olarak entegre edilmemiş pek çok anlatı var" diyor. "Bu, yoğun şiddetin yaşandığı bir dönem ve 1920 ile 1922 yılları arasında adadaki en şiddetli bölgelerden biri. Sadece Belfast'ta yaklaşık 500 sivil öldürüldü ve bunların çoğu çapraz ateşte vurulan sivillerdi. Dolayısıyla şehir için çok yıkıcı bir dönemdir ve çok sayıda Katolik nüfus evlerinden çıkarılmış, yeniden yerleştirilmiş ya da mülteci olarak kaçmak zorunda kalmıştır."

Tarih her zaman günün siyasetine göre değişir. İç Savaş anlatıları, İrlanda'nın tarafsızlığından endişe duyulan İkinci Dünya Savaşı sırasında ve 1998'de Hayırlı Cuma Anlaşması ile sona eren Kuzey İrlanda'daki 30 yıllık çatışma olan sorunlar sırasında daha az yaygındı.

Yüz yıl sonra, COVID-19 salgını yüzüncü yıl tartışmalarını bastırmış olabilir; tıpkı İrlanda Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık arasında sert bir sınıra ilişkin soruları gündeme getirdikten sonra Kuzey İrlanda'daki gerilimi alevlendiren ve Britanya-İrlanda ilişkilerini geren Brexit gibi.

Aiken, "Nihayetinde anma törenleri her zaman güncel siyasetle ilgilidir ve Kuzey İrlanda'da şu anda siyaset o kadar gergin ki, bu tür anma törenlerine ev sahipliği yapmanın önde gelen siyasi partinin çıkarına olacağı bir zaman kesinlikle olmaz," diyor.

"Tarih," diye belirtiyor, "her zaman şimdiki zamanda olup bitenlerle ilgilidir."

Anna Zacharias, 1 Aralık 2023, The New Lines

(Anna Zacharias Birleşik Arap Emirlikleri'nde büyümüş Kanadalı bir gazeteci ve yazardır)


Mustafa Tamer, 22.12.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?





Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı