16 Haziran 2023 Cuma

SA10227/MT168: Suudi Arabistan'ın Dijital Rüyası: Orta Doğu'nun Silikon Vadisi

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, başta Beyrut olmak üzere 24 yıl boyunca Bilad Al Sham'da (Kıbrıs, Filistin ve Lübnan) yaşayan, Lübnan'da çekilen suyun ekonomi-politiği üzerine "We Made Every Living Thing from Water" adlı belgeselin eş-yönetmeni, Orta Doğu ve Afrika üzerine çalışan bağımsız bir gazeteci Paul Cochrane'a aittir ve Suudi Telekom Şirketi'nin (STC) bir iştiraki olan Center3'ün CEO'su Fahad Alhajeri'nin Ekim 2022'de açıkladığı "Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarını birbirine bağlayan ana dijital merkez haline gelmeyi ve bölgedeki internet alışverişi ve veri trafiğinde en büyük paya sahip olmayı" amaçlayan Silikon Vadisi planlarına odaklanmaktadır. Microsoft, Google, Oracle, Meta ve Apple gibi küresel oyuncuların derin cepleri, yüksek internet kullanımı ve geleceğe yönelik planları nedeniyle krallığa akın etmesine neden olan Suudilerin bu dev projesinin ne kadar başarılı olacağı tartışılsa da ilginç bir dönüşüm olacağına dair işaretler artmaktadır.
Seçkin Deniz, 16.06.2023, Sonsuz Ark

Saudi Arabia’s digital dream: Silicon Valley for the Middle East

"Riyad'ın Körfez'in milyarlarca dolarlık web devi olabilmesi için daha fazla veri merkezine ve altyapıya ihtiyacı var."

Suudi Arabistan, Orta Doğu'nun dijital merkezi olmak için milyarlarca dolar harcıyor ve veri merkezleri, metaverselere ve fiber optik kablolara yatırım yaparak milyarlarca dolar daha çekmeyi umuyor.

Küresel oyuncular Microsoft, Google, Oracle, Meta ve Apple, derin cepleri, yüksek internet kullanımı ve geleceğe yönelik planları nedeniyle krallığa akın ediyor.


Metaverse giren ilk Unesco Dünya Mirası alanı olan Suudi Arabistan'daki Lihyan Türbesi'nin dijital görüntüsü (AlUla Kraliyet Komisyonu bildirisi Şubat 2023)

Riyad, Vizyon 2030 ekonomik planı kapsamında hidrokarbonlardan uzaklaşmak istiyor ve buna bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT) altyapısı ve hizmetlerine yatırım yapmak da dahil.

Suudi Telekom Şirketi'nin (STC) bir iştiraki olan Center3'ün CEO'su Fahad Alhajeri'nin Ekim 2022'de basına verdiği demece göre amaç, "Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarını birbirine bağlayan ana dijital merkez haline gelmek ve bölgedeki internet alışverişi ve veri trafiğinde en büyük paya sahip olmak".

Ancak bunu başarmak için krallığın daha fazla veri merkezine ve Asya, Avrupa ve ötesinden doğrudan Arap yarımadasına uzanan fiber optik kablolar da dahil olmak üzere büyük miktarda veri trafiğini idare edecek altyapıya ihtiyacı var.

Riyad ayrıca Washington ve Pekin arasında devam eden teknoloji savaşı, krallığın insan hakları ve dijital mahremiyete yaklaşımıyla ilgili sorular ve stratejisinin ekonomik uygulanabilirliği gibi başka zorluklarla da karşı karşıya.

Suudi Arabistan Arap Yarımadası'nda Silikon Vadisi kurabilir mi?

Suudi Arabistan halihazırda Orta Doğu'da bir dijital dev. Goldstein Research'e göre, bölgenin en büyük telekom pazarının yüzde 55'inden fazlasına ve bölgenin BT endüstrilerinin yüzde 51'ine ev sahipliği yapıyor. İnternet penetrasyonu yüzde 98'dir.

Ancak BT'ye yapılan tüketici harcamaları, gelişmiş pazarlardaki yüzde 1,3'lük orana kıyasla GSYH'nin yalnızca yüzde 0,7'sidir. Bu da büyüme için yer olduğu anlamına geliyor.

Ve bu büyüme yaklaşıyor. Suudi Arabistan'daki bulut hizmetlerinin 2030 yılına kadar 10 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Google, devlete ait petrol devi Aramco ile ortak bir girişim başlattı. Oracle Şubat 2003'te bulut merkezleri açmak için 1,5 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft yeni bir bulut veri merkezine 2,5 milyar dolar yatırım yapacak. Çin'in teknoloji devi Huawei bir bulut bölgesine 400 milyon dolar yatırım yapacak. Facebook'un ana şirketi Meta, Mayıs ayında Riyad'da yeni dijital ortamların nasıl oluşturulacağı konusunda insanları eğitmek üzere bölgenin ilk metaverse akademisini açacak. Apple, Orta Doğu'daki ilk dağıtım merkezini Riyad yakınlarında kuracak.

Chatham House'da kıdemli araştırma görevlisi ve The Politics of Cybersecurity in the Middle East-Orta Doğu'da Siber Güvenlik Politikaları kitabının yazarı James Shires şöyle diyor: "Büyük teknoloji şirketleri geleceğin batılı olmadığının farkındalar, dolayısıyla bu bölgelerle, özellikle de Suudi Arabistan gibi kendileri için önemli pazarlar olacak ülkelerle ilişki kurmaları gerekiyor."

Suudi hükümeti, krallığın kuzeyinde inşa ettiği milyarlarca dolarlık megalopolis Neom gibi projelerin akıllı bir şehir haline gelmesini sağlamak için gerekli olan krallığı dijitalleştirmeye yönelik büyük planları destekliyor.


Suudi Arabistan'ın milyarlarca dolarlık Neom (Neom.com) projesinin bir parçası olan katlanabilir köy The Vault gibi projeler için daha fazla kapasiteye ihtiyacı var.

Riyad, 2022 yılında geleceğin teknolojileri ve girişimciliği için 6.4 milyar dolar ayırdı. Neom Tech & Digital Company'nin sanal ve gerçek dünyaları bütünleştiren dünyanın ilk bilişsel metaverse'i XVRS'yi geliştirmesi için 1 milyar dolar da buna dahil.

Bunun da ötesinde, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı büyük ölçekli veri merkezlerinden oluşan bir ağ kurmak için 18 milyar dolar çekmeyi planlıyor. Suudi merkezli bir bilgi sistemleri şirketi olan MIS, altı veri merkezi geliştirmek için 320 milyon dolarlık bir fon kurdu. Devlet destekli STC, "bölgedeki en büyük bulut destekli veri merkezini" inşa etmek için 400 milyon dolar yatırım yapıyor. Aramco ise yeni teknolojilere odaklanacak bir girişim sermayesi fonuna 1 milyar dolar yatırım yapacak.

Ancak Al Rajhi Capital tarafından hazırlanan bir rapora göre, krallığın veri merkezi hedeflerini gerçekleştirebilmesi için mevcut 60 megavatlık (MW) veri kapasitesini on yılın sonuna kadar 1.300 MW'a çıkarması gerekiyor.

Washington'daki telekomünikasyon araştırma şirketi TeleGeography'nin kıdemli analisti Paul Brodsky, "Ancak bir merkezi harekete geçiren şey içeriktir," diyor ve ekliyor: "İnsanların bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda baktıkları şeylerdir. Körfez'de de insanlar farklı değil.

"Çoğunlukla, insanların tükettikleri şeyler yerel içerik önbelleklerinden sunuluyor. Yani Suudi Arabistan'daki biri büyük olasılıkla bir kriket maçını ülke içinde bulunan bir sunucudan yayınlıyor. Önbellekler Avrupa ya da -daha az oranda- Asya merkezlerinden dolduruluyor.

"Bir merkez olmak için bu verilerin yerel olarak depolanmasını ve son kullanıcıya yaklaştırılmasını istersiniz. İçerik talep eden ve isteyen kritik bir insan kitlesine ihtiyacınız var."

Kablocu çocuklar

Bu büyümenin anahtarı, dünyadaki internet trafiğinin yüzde 95'ini taşıyan fiber optik kablolardır. Orta Doğu, Akdeniz boyunca uzanan ve Mısır ile Kızıldeniz üzerinden Körfez'e ulaşan güzergâhlarla Avrupa'ya bağlanmaktadır.

Şimdiye kadar krallık, Mısır'ın bölgenin baskın kablo oyuncusu olarak oynadığı rol karşısında geri planda kaldı.

Ancak Suudi Arabistan'ın bir BT merkezi haline gelmesi için gerekli olan fiber optik kabloların planlı bir şekilde geliştirilmesiyle bu durum değişecek.  Brodsky, "Ne zaman büyük veri merkezlerinin geldiğini görseniz, bunları ya artan talebi karşılayabilecek mevcut denizaltı kablolarına bağlamanız gerekir ya da daha fazla kabloya ihtiyaç duyarsınız" diyor.

STC'nin Kızıldeniz kıyısı boyunca Cidde'den Neom yakınlarındaki Al Haql'a kadar uzanacak 1.100 km uzunluğundaki Saudi Vision Cable'ı inşa etmesi planlanıyor.

Şirketin ayrıca Basra Körfezi'ndeki Ras al Khair'den Ürdün'deki Amman'a ve oradan da İsrail'e uzanacak ilk karasal kablo olan Trans Europe Asia System'i (TEAS) desteklediği bildiriliyor. İkinci bir kablonun Kızıldeniz kıyısı boyunca, daha sonra da kuzeyde Akabe ve İsrail'e kadar uzanması planlanıyor. Ayrıca Google tarafından finanse edilen Blue-Raman kablosu Neom yakınlarına inecek.

Suudi Arabistan'ın dijital hayallerini gerçekleştirmek için yeterli sayıda kalifiye çalışan olmasını sağlamak üzere şimdiden bölgesel yetenekler toplanıyor.

Mohamad Najem, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da dijital hakları geliştirmek için çalışan Beyrut merkezli bir STK olan SMEX'in icra direktörüdür.

"Mısır, Ürdün ve Tunus'tan tüm yetenekler Suudi Arabistan'a gidiyor" diyor. "Bulabildikleri herkesi alıyorlar ve İngilizce konuşanlar için tonlarca para ödüyorlar."

Ancak dijital bir merkez haline gelmek için böylesine büyük bir ekosistem yaratmak sadece çok para harcamaktan ibaret değil.

Washington'daki Center for a New American Security'de kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Rachel Ziemba şöyle diyor: "Suudi Arabistan'ın çok fazla hırsı var. Ancak dünya genelinde gördüğümüz gibi, [Kaliforniya'daki] Silikon Vadisi gibi bir ekosistemi yeniden yaratmak zor. Bunun bir parçası da akademik, iş dünyası ve yönetim desteğinin doğru şekilde sağlanmasıdır."

Krallık ayrıca hangi alanlarda inovasyon yapabileceğine ve küresel düzeyde rekabet edebileceğine, hangilerinde yapamayacağına karar vermek zorunda kalacaktır.

"Ziemba, "BT ürünleri, yazılımları ve veri bulutlarının büyük tüketicileri olmaktan uzaklaşmak ve bunları gerçekten kendileri yapmak için teknoloji endüstrisinin tedarik zincirinde nerede olacaklar?" diyor.

Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşına yakalandı

Riyad'ın dijital ekosisteme yönelik hedefleri de zor bir döneme denk geliyor.

Washington, geçtiğimiz üç yıl boyunca Çin ile ekonomik savaşını hızlandırdı ve ülkelerin Çin teknolojisini kullanmasını istemediğini açıkça ortaya koydu. Sonuç olarak, Çinli telekom devi Huawei, İngiltere ve Hindistan'da 5G ağları kurma sözleşmelerini kaybetti: buna karşılık Pekin, ABD teknoloji şirketlerinin Çin telekom konsorsiyumlarına katılmasını engellemek için yasa çıkardı.

"Ziemba, "Şu anda BT geliştiren herhangi bir yargı yetkisinin karşılaştığı bir sorun şudur: 'Çin yazılımı mı yoksa ABD yazılımı, donanımı, ağları ve bileşenleri mi kullanıyorlar?

"Çin teknolojisi kullanırlarsa, hangi noktada ABD'nin kısıtlamaları ve örneğin Huawei bileşenleri ve ağları konusunda baskı riskiyle karşılaşırlar? Pek çok Körfez ülkesi yıllardır Çin-ABD teknoloji rekabetini nasıl yönetecekleri konusunda soru işaretleriyle karşı karşıya kaldı ve bu hala bir faktör."

Suudi Arabistan, Huawei de dahil olmak üzere küresel çapta teknoloji şirketleriyle ortak girişimlere ve ortaklıklara girmiştir. Ayrıca Rusya ve krallık arasında ortak bir girişim olan Global Tech Hub'a da ev sahipliği yapıyor.

Ziemba, "Suudi Arabistan bir tür herkesle çalışma yöntemiyle hareket ediyor," diyor ve ekliyor: "Ancak ilerleyen zamanlarda, mevcut tüm üreticilerle ortaklaşa teknolojileri benimsemek zor olabilir. Özellikle ABD'nin ihracat kontrollerini daha anlamlı bir ekonomik baskı ve dış politika aracı olarak kullandığını görüyoruz."

Ziemba ayrıca, farklı ve parçalanmış teknoloji ekosistemlerinin ortaya çıkma riskinin çok daha fazla olduğuna inanıyor.

"Ancak ABD'nin Suudi Arabistan'la ilgili endişeleri ne olursa olsun, teknoloji muhtemelen gelişmeleri bir tehdit olarak görmek yerine birlikte çalışabilecekleri alanlar bulmak isteyecekleri bir alandır."

İnsan hakları endişeleri

Suudi Arabistan'da iş yapan dış şirketler için bir diğer endişe alanı da insan hakları, dijital gizlilik ve gözetimdir.

Krallık, Mart 2023'te tam olarak yürürlüğe girecek olan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nu (KVKK) yürürlüğe koymuştur, ancak SMEX gibi dijital haklar grupları tarafından eleştirilmiş ve mevzuatın hala mahremiyet ve veri koruma haklarının ihlaline izin verebileceği belirtilmiştir.

SMEX raporunda "Sorun yasanın metninde değil, sorun Suudi Arabistan'ın otoriter yapısı göz önünde bulundurulduğunda yasanın Suudi Arabistan'da uygulanabilirliği ve hayata geçirilmesinde" dedi.

ABD hükümeti ve özel sektör de endişelerini dile getirmiştir.

Temmuz 2022'de Ticaret Bakanlığı'nın bir parçası olan Uluslararası Ticaret İdaresi şu açıklamayı yapmıştır: "ABD endüstrisi, bu yasa ve yönetmeliklerin bazıları arasında önemli tutarsızlıklar olduğunu ve bunun da belirsizlik yarattığını belirtmiştir. Belki de en önemli faktör... Suudi Arabistan'ın gizlilik ve veri korumaya yönelik küresel en iyi uygulamalarla uyumlu olmayan ve Suudi Arabistan'da iş yapmanın maliyetini potansiyel olarak artıran katı veri yerelleştirme gereklilikleridir..."

Krallıkla ilişki kurmak isteyen herhangi bir Amerikan teknoloji devinin bu tür endişelerin etrafından dolaşması ve insan hakları ve dijital gizlilik konusunda STK'lar ve diğer grupların baskısıyla karşılaşması gerekecektir.

Shires, teknoloji şirketlerinin Suudi Arabistan'da iş yapmak istemelerine rağmen, ahlaki taahhütlerini ve şirket içi değerlerini korumanın kolay olmayabileceğini söylüyor. "Muhalif sesler için çevrimiçi alanların güvenliği konusunda soru işaretleri var. Ve Suudi Arabistan'ın bölgede sorumlu bir dijital lider olmasından genel olarak bahsedecek olursak, bu sorumluluğu her zaman göstermedi."

Örneğin SMEX, 2021 yılında Google'a Körfez'deki insan hakları durum tespiti raporlamasını sorduğunu söyledi. Teknoloji devi araştırmayı üstlendiğini ancak raporu hala yayınlamadığını söyledi. Gecikmenin nedenini ise açıklamadı.

Najem şöyle diyor: "Hala baskı yaratmaya çalışıyoruz, çünkü bir şey yapıp yapmadıklarından emin değiliz. Körfez'deki büyük şirketlerle yapılan tüm bu projelerde sorun şu: Verileri kim kontrol ediyor ve insan hakları durum tespiti ne durumda? Eğer bir ABD teknoloji şirketiyseniz ve otoriter bir ülkede iş yapıyorsanız, durum tespiti yapmanız gerekir."

Bu tür endişeler bazılarını düşünmeye sevk edebilir; ancak Suudi Arabistan'ın bölgesel bir dijital merkez olma arzusunun başarısı ya da başarısızlığı nihayetinde ekonomik uygulanabilirliğe bağlı olacaktır.

Brodsky, "Hükümetler ne isterlerse yapabilirler ama sonuçta bu piyasaya bağlı" diyor. "Suudi Arabistan'ın büyük bir ICT merkezi haline gelmesi mümkün."

Paul Cochrane, 4 Nisan 2023, Middle East Eye

(Paul Cochrane, Orta Doğu ve Afrika üzerine çalışan bağımsız bir gazetecidir. Başta Beyrut olmak üzere 24 yıl boyunca Bilad Al Sham'da (Kıbrıs, Filistin ve Lübnan) yaşamıştır. Aynı zamanda Lübnan'da suyun ekonomi-politiği üzerine "We Made Every Living Thing from Water" adlı belgeselin eş-yönetmenidir.)


Mustafa Tamer, 16.06.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı