12 Aralık 2022 Pazartesi

SA9968/SD2626: Batı Rusya'ya Teslim Olacak mı?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz,  Project Syndicate'in 'Batı Rusya'ya teslim olup olmayacağını, Batı'nın kararlılığının zayıflayıp zayıflamadığını ve böyle bir gelişmenin ne anlama gelebileceğini' sorduğu, Toledo Uluslararası Barış Merkezi'nin başkan yardımcısı ve 'Prophets without Honor: The 2000 Camp David Summit and the End of the Two-State Solution- Onursuz Peygamberler: 2000 Camp David Zirvesi ve İki Devletli Çözümün Sonu'  (Oxford University Press, 2022) kitabının yazarı ve eski İsrail dışişleri bakanı Shlomo Ben-Ami, MIT Sloan School of Management profesörü ve COVID-19 Policy Alliance'ın eş başkanı, 'Starting America: How Breakthrough Science Can Revive Economic Growth and the American Dream-Amerika'yı Başlatmak: Çığır Açan Bilim Ekonomik Büyümeyi ve Amerikan Rüyasını Nasıl Canlandırabilir?'  kitabının ve '13 Bankers: The Wall Street Takeover ve The Next Financial- 13 Banker: Wall Street'in Ele Geçirilmesi ve Bir Sonraki Finansal' kitabının ortak yazarı ve Uluslararası Para Fonu'nun eski baş ekonomisti Simon Johnson, Gürcistan parlamentosu üyesi ve Gürcistan için Lelo partisinin siyasi sekreteri, Gürcistan'ın Avrupa Birliği Misyonu eski başkanı Salome Samadashvili ve güvenliği, refahı ve sürdürülebilirliği arttırmaya odaklı Bratislava merkezli bir düşünce kuruluşu olan GLOBSEC'in üyesi ve Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nin eski bir üyesi olan Charles Tannock'un cevaplarını yansıtmaktadır... Batı'nın neyi nasıl yorumladığına dair net bir kanıt olarak değerlendirilebilecek olan bu analizin temel algıları dahilinde, tampon ülke olarak kullanılan Ukrayna'nın yaşadığı yıkım ve Ukrayna halkının çektiği acılar bulunmamaktadır.
Seçkin Deniz, 12.12.2022, Sonsuz Ark 

Will the West Give in to Russia?

Rusya'nın dokuz ay önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Batı, Ukrayna'ya yaklaşık 100 milyar dolar yardımda bulunmakla kalmadı, aynı zamanda Rusya'ya eşi benzeri görülmemiş ekonomik ve mali yaptırımlar uyguladı. Ancak Avrupa'nın enerji kıtlığı tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve bazı ABD'li milletvekillerinin Ukrayna'ya desteği kesme tehdidinde bulunduğu bir ortamda, Batı'nın savaş yorgunluğuna yenik düşebileceğine dair korkular artıyor.

Project Syndicate'nin Notu: Bu Büyük Soru'da Shlomo Ben-Ami, Simon Johnson, Salome Samadashvili ve Charles Tannock'a Batı'nın kararlılığının zayıflayıp zayıflamadığını ve böyle bir gelişmenin ne anlama gelebileceğini soruyoruz.

SHLOMO BEN-AMI

Batı halklarının bugün karşı karşıya olduğu ekonomik sıkıntılar Ukrayna'daki savaşla ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Bu hükümetlerin Rus istilasına karşı kahramanca direnen Ukrayna'ya sağladıkları büyük ekonomik ve askeri destek, ancak halkın Ukraynalılara duyduğu şefkat, yaptırımların acısından ve uzun süren, bitmeyecekmiş gibi görünen bir mücadelenin getirdiği yorgunluktan daha ağır bastığı sürece sürdürülebilirdi.

Ukrayna savaşının varoluşsal bir tehdit oluşturduğu Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Batı Avrupa ülkeleri arasında her zaman bir ayrılık olmuştur. Ancak nihayetinde Batı ittifakını bir arada tutmak ABD ve İngiltere'ye bağlı. Ve her iki ülke de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Rusya ile barış müzakerelerini reddetmesi halinde Batı'nın "Ukrayna yorgunluğunun" daha da artacağı endişesini dile getirdi.

Cumhuriyetçilerin ABD Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesiyle birlikte, Amerika'nın Ukrayna'ya diplomasi yürütmesi yönündeki baskısı daha da artacak. Temsilciler Meclisi'nin bir sonraki muhtemel başkanı Kevin McCarthy şimdiden "durgunluk içinde oturup Ukrayna'ya açık çek yazmayacakları" uyarısında bulundu.

Dahası, Genelkurmay Başkanı General Mark A. Milley, Ukrayna'nın savaş alanında bekleyebileceği kadarını elde ettiğini ve artık kazanımlarını müzakere masasında pekiştirmesi gerektiğini tavsiye etti. Aynı mesaj NATO diplomatlarından ve geçen hafta Zelenskiy ile görüşen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'dan da geldi. Geçen hafta Joe Biden ve Xi Jinping arasında yapılan görüşmede sinyalleri verilen ABD ve Çin arasındaki gerginliğin azalması da Ukrayna'da diplomasiye geçişin teşvik edilmesine yardımcı olabilir.

Ukrayna'nın yakın zamanda Kherson'u kurtarması, ülkeyi böyle bir müzakerede daha güçlü bir pazarlık konumuna getirecektir. Ancak ilk adım Zelenskiy'nin müzakereler için öne sürdüğü ön koşulların (Rusya'nın Kırım ve Donbas dahil Ukrayna'nın tüm bölgelerinden tamamen çekilmesi ve Moskova'da liderlik değişimi) gerçekçi olmadığını kabul etmesi olmalı.

SIMON JOHNSON

1980'lerin ortalarında Sovyetler Birliği dünyanın en büyük petrol üreticisiydi ve günde yaklaşık 12 milyon varil petrol pompalıyordu. On yıl sonra Rusya (Sovyet petrol rezervlerinin neredeyse tamamını devraldı) günde sadece altı milyon varil üretiyordu ve dünya enerji piyasalarında ikinci ya da üçüncü kademe bir oyuncu olma yolunda hızla ilerliyordu. Bugün, Ukrayna'yı acımasızca işgal etmesine rağmen, Rusya hala günde yaklaşık sekiz milyon varil ham ve rafine ürün ihraç etmeyi başarırken, üretim günde on milyon varilin biraz altında sabit kalıyor.

Rusya'nın petrol üretiminde son 25 yılda yaşanan toparlanma, Batı teknolojisi, doğrudan yabancı yatırım ve petrol sahası hizmetlerinin yanı sıra Avrupa pazarına sınırsız (ya da büyük ölçüde teşvik edilen) erişim sayesinde mümkün oldu. Daha düşük enerji fiyatları peşinde koşan ve büyük ölçüde açgözlülükle hareket eden ABD ve Avrupa, gelmiş geçmiş en saldırgan ve tehlikeli devletlerden biri olan modern Rusya'nın kamu maliyesinin oluşturulmasına yardımcı oldu.

Uzun süren tereddütlerin ardından G7 şimdi Rus petrol ihracatına bir fiyat sınırlaması getirdi. Bunun Putin'in fosil yakıt gelirlerini sınırlama konusunda gerçek bir potansiyeli var. Ancak şu ana kadar açıklanan tavan piyasa fiyatlarıyla uyumlu; henüz etkili bir sıkıştırma yok.

Batı şimdi büyük bir kararla karşı karşıya. Fiyat tavanını düşürebilir, böylece kısa vadede Rus hükümetinin gelirini azaltabilir ve önümüzdeki yıllarda Rus üretiminin sınırlanmasını teşvik edebilir. Ya da çekingen bir tavırla kartlarını kapatıp Rusya'ya potanın tamamını verebilir ki bu da Kremlin'i cesaretlendirmekten ve Ukrayna'ya -ve başka yerlere- daha fazla saldırı düzenlemesi için kaynak sağlamaktan başka bir işe yaramaz.

Batı'nın gözünü kırpmaması için riskler çok yüksek. Ukrayna'da devam eden işgale ve bununla bağlantılı tüm zulümlere karşılık olarak Rus petrolü üzerindeki fiyat sınırı kararlı bir şekilde düşürülmelidir. Rusya'nın büyük bir küresel enerji gücü olarak işi bitmiştir.

SALOME SAMADASHVILI

Batı, üç ana nedenden ötürü Rusya'ya teslim olamaz.

Birincisi, Putin başından beri bu çatışmayı Rusya ile Batı arasında bir vekalet savaşı olarak çerçeveledi. Bu da Ukrayna'nın herhangi bir yenilgisi ya da aşağılanmasının - müttefiklerinin baskısı altında utanç verici bir barış anlaşmasına varması da dahil olmak üzere - Batı'nın yenilgisi ya da aşağılanması anlamına gelecek. Dünyanın en güçlü demokrasiler ittifakı, Rusya-İran-Suriye eksenine fiilen zafer vermiş olacaktır ki bu da transatlantik ittifaktan Pasifik'teki güvenliğe kadar her şeyi etkileyecektir.

İkinci olarak, Rusya'ya teslim olmak NATO üyesi devletlerin güvenliğine zarar verecektir. Putin'in Ukrayna ile yetineceğini düşünmek saflık olur. En azından, "yenilmez" Putin hibrid savaş taktikleriyle sürekli olarak NATO'nun altını oymaya çalışacaktır. Yaptırımlar onu durdurmak bir yana, Rusların dikkatini azalan ekonomik refahlarından uzaklaştırmak için yeni dış fetihleri kullanma kararlılığını güçlendirecektir.

Son olarak, Ukrayna'nın açık bir zaferinden daha azı, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan Batı liderliğindeki uluslararası düzeni yıkacaktır. Rusya'nın Ukrayna'daki acımasız saldırganlığı yanına kâr kalırsa, başka bir otoriter rejim kendi taktiksel ya da stratejik hedefleri doğrultusunda güç kullanmaktan neden kaçınsın?

Rusya'ya boyun eğmek, bildiğimiz dünyanın sonu anlamına gelecektir. Rusya'nın nükleer saldırı ihtimaline ve karşı karşıya olduğu gerçek ekonomik zorluklara rağmen Batı, Ukrayna'nın savaşı kazanmasını sağlamak için askeri, ekonomik ve ideolojik olarak ihtiyaç duyduğu her şeye sahip. Buna göre hareket etmezse, kaybettiği zemini - hem mecazi hem de gerçek anlamda - geri kazanmak imkansız olmasa da zor olacaktır.

CHARLES TANNOCK

Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal ettiğinde, dünya liderlerinin ordularından ve istihbarat servislerinden aldığı mesaj, Ukrayna direnişinin - ve Zelenskiy hükümetinin - dünyanın en güçlü ikinci ordusuna karşı iki haftadan fazla dayanamayacağıydı. Bu nedenle Batı, Ukrayna'ya acil askeri yardım göndermek için çok az neden gördü ve bunun yerine Rusya'ya karşı ekonomik ve mali yaptırımlar uygulamaya odaklandı.

Ancak Ukrayna'nın, Birleşik Krallık, Baltık ülkeleri ve Polonya tarafından halihazırda gönderilmiş olan yeni nesil hafif tanksavar silahları (NLAWS) ve insan tarafından taşınabilir hava savunma sistemleri (MANPADS) yardımıyla Kiev'i elinde tutmadaki başarısıyla ülkenin direniş kapasitesine ilişkin dış algılar kökten değişti. Silahlar ve askerî eğitim çok geçmeden hızla Ukrayna'ya akmaya başladı.

Bucha ve diğer pek çok yerde savaş suçlarının ifşa edilmesi, Rusya'nın sivil altyapıyı (özellikle enerji üretimini) hedef almasıyla birlikte, Singapur ve Japonya gibi çok uzak ülkelerden gelen ek destekle ABD ve Avrupa Birliği'nin kararlılığını daha da sağlamlaştırdı. Ve İtalya'nın yeni sağcı hükümeti, savaşın tek saldırganı olarak Rusya'ya karşı kararlı bir şekilde durduğundan, bu kararlılık bozulmamış görünüyor.

Aslında, Ukrayna diplomatik ve sosyal medya savaşını çoktan kazandı. Çin ve Hindistan gibi sınırda duranlar bile, özellikle nükleer tehditlerinin ardından Putin'den uzaklaşmaya çalıştılar.

Milley gibi askeri liderler de dahil olmak üzere Batı'da bazıları müzakere çağrısında bulundu. Ancak bu tür görüşmeler, yeniden bir araya gelip yeniden silahlanmak için zaman kazanma şansı vererek Putin'in lehine olacaktır. Ve Ukrayna askeri ivmeye sahip olduğu sürece - ve kış muhtemelen daha donanımlı kuvvetlerinin lehine olacak - müzakere havasında olmayacak.

Ekonomik yaptırımlar, en azından Ukrayna enerji altyapısına saldırmak için kullandığı uzun menzilli füzelerin üretimini baltalayarak, Rusya'nın savaşma yeteneğini kademeli olarak aşındıracak. ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi çoğunluğa ve Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın Avrupa yardımını engelleme tehdidine rağmen, ABD ve Avrupa'nın Ukrayna'ya vazgeçilmez askeri ve ekonomik desteğini sürdüreceğine inanıyorum.

Ukrayna, emperyalist bir Rusya'nın varoluşsal tehdidiyle karşı karşıya. Ancak, iyi eğitimli ordusu ve şaşırtıcı derecede cesur halkı sayesinde, 2023'ün sonuna kadar tüm Rus birliklerini topraklarından kovmayı başarabilir. Bunun sağlanmasına yardımcı olmak için, müttefikleri ona uzun menzilli füzeler ( örneğin, 180 milin üzerinde menzile sahip Ordu TAKtik Füze Sistemleri) ve Rusya'nın saldırı yeteneklerini azaltmak için ihtiyaç duyduğu yedek savaş uçakları sağlamalıdır.

Shlomo Ben-Ami, Simon Johnson, Salome Samadashvili, Charles Tannock, 24 Kasım 2022, Project Syndicate


(Eski bir İsrail dışişleri bakanı olan Shlomo Ben-Ami, Toledo Uluslararası Barış Merkezi'nin Başkan Yardımcısı ve 'Prophets without Honor: The 2000 Camp David Summit and the End of the Two-State Solution- Onursuz Peygamberler: 2000 Camp David Zirvesi ve İki Devletli Çözümün Sonu'  (Oxford University Press, 2022) kitabının yazarıdır. Uluslararası Para Fonu'nun eski bir baş ekonomisti olan Simon Johnson, MIT Sloan School of Management'ta profesör ve COVID-19 Policy Alliance'ın eş başkanıdır. Jump-Starting America: How Breakthrough Science Can Revive Economic Growth and the American Dream kitabının ortak yazarı (Jonathan Gruber ile) ve 13 Bankers: The Wall Street Takeover ve The Next Financial kitabının ortak yazarıdır (James Kwak ile birlikte).  Gürcistan'ın Avrupa Birliği Misyonu eski başkanı Salome Samadashvili, Gürcistan parlamentosu üyesi ve Gürcistan için Lelo partisinin Siyasi Sekreteridir. Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nin eski bir üyesi olan Charles Tannock, güvenliği, refahı ve sürdürülebilirliği artırmaya kendini adamış, Bratislava merkezli bir düşünce kuruluşu olan GLOBSEC'in üyesidir.)


Seçkin Deniz, 12.12.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı