5 Ocak 2022 Çarşamba

SA9509/TG361: ABD Ordusu Başka Bir Çıkıntı Savaşı'na(*) Katılabilir mi?

     Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, çalışmaları Foreign Policy Magazine, Defense News, The National Interest ve diğer medyada yer alan, Forbes Magazine'e katkıda bulunan, tecrübeli savunma ve ulusal güvenlik yazarı ve uzmanı Michael Peck'e aittir ve ABD ordusunun, Rusya'nın Ukrayna, Çin'in Tayvan İşgaline karşı askerî olarak harekete geçip geçemeyeceğine odaklanmaktadır. "Amerika tekrar Bulge gibi bir savaşı göze alabilir mi?" sorusuna, "Tamamen askeri anlamda, bu soruya verilebilecek cevap hayır’dır" cevabını veren Analistin 'Çıkıntı Savaşı' dediği 'Battle of the Bulge', II. Dünya Savaşı'nda, 16 Aralık 1944'te, Almanlar'ın 200.000 asker ve 600 tankla, Belçika'nın Ardennes (Ardenler) bölgesinde 84.000 ABD askerine karşı yaptığı saldırıdır; SSCB'nin destek verdiği ABD ordusunun bu saldırıyı püskürtmesinin arka planını yorumlayan yazar, bugün aynı şekilde yapılacak bir saldırının püskürtülemeyeceğini ileri sürmektedir: "ABD ordusu bugün benzer bir durumla karşı karşıya. Çin ile çoğunlukla deniz ve hava savaşı olacak bir çatışmaya, Rusya ile öncelikle kara ve hava savaşı olacak bir çatışmaya ve terörle mücadele, barışı koruma gibi görevler ile küresel bir süper gücün silahlı kuvvetlerinden talep ettiği diğer tüm görevler için hazırlıklı olmalı. Sonuç, aşırı çalışan bir ABD Donanması, yıpranmış bir Hava Kuvvetleri ve Avrupa, Kore ve başka yerlerde garnizonları sürdürürken Afganistan ve Irak'taki eşzamanlı savaşlarla aşırı gerilmiş bir ABD Ordusu. ABD'de denizaşırı konuşlanmak üzere Ordu birimleri mevcut olsa bile, onları Avrupa veya Asya'ya götürmek için yeterli demiryolu vagonu, kargo gemisi ve nakliye uçağı bulmak bir sorun olacaktır."
Seçkin Deniz, 05.01.2022


Could The US Military Suffer Another Battle Of The Bulge?

Amerika bugün başka bir Çıkıntı Savaşına karşı savunmasız mı?

ABD neredeyse en büyük askeri felaketini 77 yıl önce yaşamıştı. 16 Aralık 1944'te, Belçika'nın Ardennes bölgesini savunan zayıf Amerikan kuvvetleri, büyük bir Alman sürpriz saldırısı ile karşılaştı.

Birkaç korkunç gün boyunca, Hitler'in panzer tümenleri, Üçüncü Reich'ı kurtaramayacak, ancak savaşı uzatabilecek bir atılım gerçekleştirebilir gibi görünüyordu. Bu Watch am Rhein (Ren'de İzle) Operasyonu nihayetinde sayısız nedenden dolayı başarısız oldu: Kusurlu ve aşırı hırslı bir Alman planı, savunmanın lehine engebeli bir arazi, 1944'ün sonlarında Nazi savaş makinesinin tükenmiş durumu ve üstün ABD topçusu, hava gücü ve lojistiği. Ve hepsinden önemlisi, -savaş alanındaki bazı hatalara rağmen- Alman taarruzunu geciktirmek ve nihayetinde püskürtmek için inatla savaşan Amerikan birliklerinin cesareti.

Amerika tekrar Bulge gibi bir savaşı göze alabilir mi?

Tamamen askeri anlamda, bu soruya verilebilecek cevap hayır’dır. Almanlar taarruz için 200.000 asker ve 600 tank konuşlandırdı ve bu, Alman ordusunun sadece bir kısmıydı ve ordunun büyük bir kısmı ise Kızıl Ordu'yu savuşturmak için Doğu Cephesinde umutsuzca savaşıyordu. 84.000 ABD askeriyle karşı karşıya kalan Almanların karşısında, Ocak ortasındaki savaşın sonunda 700.000 Amerikan ve İngiliz askeri bulunmaktaydı.

Bu tür kitle orduları, hem Dünya Savaşları'nda hem de Soğuk Savaş'ta yaygın olabilirdi ama artık yoklar. Asker ve silahların maliyeti çok arttı, zorunlu askerlik büyük ölçüde kaldırıldı ve Çin bile ordusunu küçültüyor. Casus uydular, cep telefonu videoları ve sosyal medya çağında böyle bir asker yoğunluğu da fark edilmekten kurtulamaz: Rusya'nın son zamanlarda Ukrayna sınırına 100.000 asker konuşlandırması, askeri ve sivil gözlemciler tarafından bol bol ve sürekli olarak belgelendi.

Ancak bunların hepsi önemli olan sayılar ve teknoloji ile alakalı durumlar ve hiçbiri Çıkıntı Savaşından alınacak gerçek dersleri ifade etmiyor.

Zekâ ve Hayal Gücünün Başarısızlıkları

Çıkıntı Muharebesi genellikle bir istihbarat başarısızlığı örneği olarak gösterilir. Müttefik istihbaratının Alman saldırısı hakkında ne kadar önceden uyarıda bulunduğu hala tartışmalıdır, ancak bu büyüklükte bir saldırının kaçınılmaz olduğunu gösteren; şifresi çözülmüş radyo mesajları, hava keşifleri, mahkûm sorgulamaları gibi olağan kaynaklardan gelen işaretler bulunmaktaydı. Ancak Müttefik istihbaratı uyarı göstergelerini önemsememişti. Üçüncü Reich son demlerini yaşıyordu ve Hitler, Almanya'yı işgalci Müttefik ve Sovyet ordularına karşı savunmasız bırakabilecek bir saldırı için son yedek güçlerini harcayacak kadar çılgın olamazdı.

ABD Ordusu'nun Çıkıntı Muharebesi’ni anlatan resmi tarihine göre: “Bu iyimserlik, özellikle düşmanın artık tank ve uçakları için yakıtı olmadığı yönündeki raporlarla arttığında, düşmanın planlarına ve yeteneklerine ilişkin tüm tahminleri koşullandırdı. O anki düşünce şu şekilde ifade edilebilir: Düşman yine de bir şeyler yapabilir ama pek fazla bir şey yapamaz; adamlardan, uçaklardan, tanklardan, yakıttan ve mühimmattan yoksun durumdalar.”

Başka bir deyişle, bir hayal gücü başarısızlığı vardı. Ya da düşmanın, tıpkı Tet Taarruzu ve 11 Eylül'de olduğu gibi, beklenmeyeni yapmasına imkân sağlayacak bir hayal gücüne sahip olduğunu anlayamama durumu.

 


Bugün Almanya'nın Vilseck kentindeki Rose Kışlasında Bulunan 'Cobra King'.

İkinci Dünya Savaşı ile karşılaştırıldığında ABD, casus uydulardan gözetleme yapan insansız hava araçlarına ve NSA şifre kırıcılarına kadar istihbarat toplamak için inanılmaz derecede karmaşık teknik araçlara sahip bulunuyor. Çin'in Tayvan'ı veya Rusya'nın Ukrayna veya Baltık Devletlerini işgal etme hazırlıklarının günler veya haftalar öncesinden tespit edilmesi için çok iyi bir şans var. Yine de nihayetinde, sağlam bir analiz ve istihbarattan yararlanmak için hızlı bir şekilde harekete geçilmedikçe, erken uyarı pek bir işe yaramayacaktır.

Aşırı Gerilme ve Hesaplanmış Risk

Müttefik komutan General Dwight Eisenhower bir koalisyon ordusunu yönetmekte askeri bir stratejist olmaktan daha iyiydi. Ancak Eisenhower, Ardennes'i aptal veya ihmalkâr olduğu için zayıf bir savunma ile bırakmadı. Kuzey Denizi'nden İsviçre'ye 400 millik bir cepheyi kapatmak için 96 tümeni vardı; bu da askerin saldırı yapması ya da yedek olarak arkada bırakılmasına karar verme noktasında fek fazla bir şey bırakmamıştı. Neredeyse felaketle sonuçlanan, hesaplanmış ve muhtemelen makul bir riskti.

ABD ordusu bugün benzer bir durumla karşı karşıya. Çin ile çoğunlukla deniz ve hava savaşı olacak bir çatışmaya, Rusya ile öncelikle kara ve hava savaşı olacak bir çatışmaya ve terörle mücadele, barışı koruma gibi görevler ile küresel bir süper gücün silahlı kuvvetlerinden talep ettiği diğer tüm görevler için hazırlıklı olmalı. 

Sonuç, aşırı çalışan bir ABD Donanması, yıpranmış bir Hava Kuvvetleri ve Avrupa, Kore ve başka yerlerde garnizonları sürdürürken Afganistan ve Irak'taki eşzamanlı savaşlarla aşırı gerilmiş bir ABD Ordusu. ABD'de denizaşırı konuşlanmak üzere Ordu birimleri mevcut olsa bile, onları Avrupa veya Asya'ya götürmek için yeterli demiryolu vagonu, kargo gemisi ve nakliye uçağı bulmak bir sorun olacaktır.


Çıkıntı Savaşı sırasında, 16-25 Aralık 1944'teki Alman taarruzunun burun benzeri bir çıkıntı oluşturarak ilerlemesini gösteren harita

ABD ordusunun boyutunun artması ABD ekonomisine yük olacak ve asker alımı ve teçhizat sorunları yaratacaktır; bu da, ABD'nin ne tür kuvvetler seçeceği ve onları nereye yerleştireceği konusunda hesaplanmış bir risk alması gerektiği anlamına geliyor. Kötü bir seçim yapmak feci sonuçlara yol açabilir.

Koalisyonların Değeri

Almanların Ardenler Taarruzu’na yönelik planı, 1940'ta Fransızlara başarılı bir şekilde yaptıkları gibi, Müttefik hatlarının orta kısmına saldırmak ve Amerikan ve İngiliz ordularını ikiye bölmeyi içermekteydi. Hitler ayrıca Amerika, İngiltere ve Sovyetler Birliği arasındaki koalisyonun, dağılacak yapay bir koalisyon olduğuna da ikna olmuştu.

Ancak 1944'te Büyük İttifak gerçekleşti. Ardenler'in kuzeyindeki İngiliz birlikleri, hayati önem taşıyan Antwerp limanına yönelik herhangi bir Alman girişini engellemek için hızla harekete geçerken, İngiliz komutan Mareşal Bernard Montgomery, Çıkıntı’nın kuzeyindeki ABD kuvvetlerinin komutasını devraldı. İngiliz birlikleri burada fazla savaşmasa da - Montgomery, büyük ölçüde Amerikan askerleri tarafından kazanılan bir savaşı “kendine mal etmekle” suçlanacaktı - ABD güçlerini desteklemek için bir koalisyon ortağına sahip olmak paha biçilmezdi. Ve Soğuk Savaş dönemindeki düşmanlığı ne olursa olsun, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun yüzde 75'iyle savaşan Sovyetler Birliği, birçok ABD askerinin hayatını kurtarmıştı.

Bugün Amerika'nın hala NATO'da koalisyon ortakları ve Japonya, Güney Kore, Tayvan ve İsrail gibi müttefikleri var. Bu bağlar son yıllarda yıpranmış olsa da bu ittifaklar hala, komşularının çoğu ile düşman olurken birkaç müttefik edinebilen Çin ve Rusya'ya karşı, ABD'ye muazzam bir askeri, siyasi ve ekonomik avantaj sağlıyor.

Amerika başka bir Çıkıntı Savaşı yaşayabilir mi? Hayır, kış sisleri arasından ortaya çıkan Alman tank taburları olmayacak. Ama evet, benzer sürprizler olabilir.

Michael Peck, 16 Aralık 2021, 19FortyFive

(Tecrübeli bir savunma ve ulusal güvenlik yazarı ve uzmanı olan Michael Peck , Forbes Magazine'e katkıda bulunan bir yazardır. Çalışmaları Foreign Policy Magazine, Defense News, The National Interest ve diğer medyada yer almıştır.)


Tamer Güner, 05.02.2022, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri




Çevirenin Notu:

(*) Ardenler Taarruzu veya Çıkıntı Muharebesi (Battle of the Bulge): Ardenler Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nda Normandiya Çıkarması sonrasında, Avrupa cephesindeki en büyük muharebedir. Almanya'nın kullandığı harekât adı: Unternehmen Wacht am Rhein yani Ren Savunma Harekâtı, ABD'nin kullandığı harekât adı: The Battle of the Bulge yani Çıkıntı Muharebesi'dir.


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı