Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz Avrupa Dış İlişkiler Konseyi-European Council On Foreign Relations (ecfr) üyesi Ulrike Esther Franke'ye aittir ve Avrupa ordusu teriminin asıl yapısına dair algıları irdelemekte ve şöyle demektedir: "“Avrupa ordusu” belirsiz olması için tasarlanan, ilham vermek için kullanılan bir terimdir. Bu tür şartların ardındaki düşünce - “Avrupa stratejik özerkliği” başka bir şeydir - yorumlamak için o ortamın dışına çıkabilme şansı vermektir, böylece potansiyel destekçiler kendi fikirlerini yansıtabilir ve gerçek anlamda ilgili bir anlaşma olmamasına rağmen bu kavramı destekleyebilirler." Avrupa Ordusu teriminin belirsizlik özelliğinin fikir tartışmaları üretmek için tasarlandığını ifade eden Ulrike Esther Franke, 'belirsizlik' unsurunun Brexit'te de kullanıldığını ve işe yaradığını, ancak Avrupa Ordusu konusunda işe yaramadığını, aksine kavramın siyasi mesajlarda kullanılması durumunda kasten çarpıtılabildiğini, bundan dolayı Avrupa Ordusu terimindeki belirsizliğin giderilmesi zamanının geldiğini, eğer belirsizlik giderilmeyecek ise bu terimin artık kullanılmaması gerektiğini ifade etmektedir. Sarı Yeleklilerin 17 Kasım 2018'de başlayan Paris'i yakan gösterilerinin temelinde Macron'un 'ABD'ye karşı Avrupa ordusu' söyleminin olduğuna dair yaygın kanaatler yazarın endişelerini olduğu gibi yansıtmaktadır. ABD Başkanı Donald Trump, 13 Kasım 2018'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a seslendiği Twitter mesajında İkinci Dünya Savaşı'nda Fransa'nın Alman işgali altında olduğunu hatırlatarak "Biz müdahale etmeden önce (Fransızlar) Paris'te Almanca öğrenmeye başlamıştı." diyerek tepki göstermişti. Trump, bağımsız bir Avrupa Ordusu'na karşıdır. Türkiye, Batı'daki bu derin ayrışmayı fırsata çevirmelidir.
Seçkin Deniz, 18.12.2018
The “European army”, a tale of wilful misunderstanding
"Avrupa ordusu kavramı belirsiz; Avrupalı liderler gerçekte ne elde etmek istiyorlar?"
Avrupa Birliği, Fransa liderliğinde, Avrupa’yı Amerika’ya karşı savunabilecek, Avrupa nükleer gücüne sahip bir Avrupa ordusu oluşturuyor.
Bu imkansız değil mi?? Tebrikler! Eğer siz, sevgili okuyucu, yukarıdaki ifadeye şaşırıyorsanız, şu anda transatlantik alemde 'kasıtlı yanlış anlama'dan kaynaklanan rahatsızlıktan etkilenmiyorsunuz demektir.
Son birkaç hafta içinde, bir Avrupa ordusu ve Avrupa stratejik özerkliği ile ilgili bir çok kez -bazen de daha iyi bilmesi gereken insanlardan- yukarıdaki yorumu duydum.
Bu nasıl oldu? Ne de olsa, bir Avrupa ordusu fikri en az 68 yaşında ve özellikle Fransa ve Almanya'da sık sık yapılan Avrupa tartışmalarında ortaya çıkıyor. Alman Yeşiller Partisi'nin savunma sözcüsü Agnieszka Brugger, Almanya'daki Uluslararası Güvenlik konulu Kadınlar Konferansı'nda, Alman Federal Meclisi'nin yılda en az bir kez Avrupa ordusunu tartıştığını belirtti. Alman parti programlarında ve koalisyon anlaşmalarında da bu konudan söz edilmiştir. 1996'da, Fransa başbakanı Alain Juppe bir Avrupa ordusunun kurulması gerektiğini savunmuştu.
Konuyla ilgili mevcut tartışmalar, öncelikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapılan geniş çaplı bir radyo röportajından kaynaklanıyor. Röportajda Macron, “L'Europe qui protège” (koruma sağlayan bir Avrupa) fikrinin bir parçası olarak “gerçek bir Avrupa ordusu” çağrısında bulundu. Alman başbakanı Angela Merkel, kısa bir süre sonra Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında bu fikri tekrarladı: “Bir gün gerçek ve sonut bir Avrupa ordusu yaratma vizyonuna bakmak zorundayız” dedi.
“Avrupa ordusu” belirsiz olması için tasarlanan, ilham vermek için kullanılan bir terimdir. Bu tür şartların ardındaki düşünce - “Avrupa stratejik özerkliği” başka bir şeydir - yorumlamak için o ortamın dışına çıkabilme şansı vermektir, böylece potansiyel destekçiler kendi fikirlerini yansıtabilir ve gerçek anlamda ilgili bir anlaşma olmamasına rağmen bu kavramı destekleyebilirler. Avrupa Birliği üyeliğine dair 2016 İngiliz referandumu (Brexit) sırasında, Ayrılma kampanyasında bu yaklaşımın büyük bir etkisi vardı; “Brexit” terimini, nüfusun yüzde 52'sine hitap edecek kadar muğlak bir modada sunmaya başlamışlardı. “Brexit” in ne anlama geldiği konusunda bir anlaşma yoktu (devam eden belirsizliğin ürettiği tehlikelerin altını çizen bir gerçek).
Fakat “Brexit” teriminde işe yarayan şey “Avrupa ordusu” için çalışmıyor. Aksine, Amerikan başkanı da dahil olmak üzere bazı insanlar, terimin mümkün olan en aşırı şekilde yanlış yorumlamalarına -sadece reddetmelerine - neden oluyor. Avrupa ordusu, birçok seveninin nefret ettiği bir fikir haline geldi.
Ne yazık ki, Başkan Macron kısa bir süre önce biraz garip bir formülasyonla bunu kolaylaştırdı. Avrupa ordusu için çağrıda bulunduğu aynı röportajda Macron, “Çin, Rusya ve hatta ABD'den kendimizi korumamız gerekiyor” dedi (“aus devons nous protéger, l'égard de la Chine, de la Russie) , même des Etats-Unis. ”). Bazı çıkışlar bunu “savunma” amaçlı olarak tercüme etti. Ancak askeri anlamda konuşmamıştı. Aksine, Macron büyük güçlerin yükselişini ve Avrupa işlerine müdahalesini tartışıyordu. Bu, gelecekteki “projeler” bağlamında Avrupa ordusundan bahsetmediği beş dakikadan fazla bir sürenin içinde geçti. O noktada şunları ekledi: “Kendini giderek daha fazla savunabilen ve yalnızca ABD'de bağlı olmayan bir Avrupa'ya ihtiyacımız var..” Onun cümle kurgusu bunu açıkça ABD'ye karşı yönlendirilmiş olmadığını göstermektedir, ama Washington (yanı sıra diğerleri) tam olarak ne yapmaya çalıştığını açıklama çağrısında bulundular: Askeri alanda ABD'ye bağlı olmadan her şey için kendini daha Avrupa yapan bir yapı kurmak.
Başlangıçta bir toplanma noktası olarak tasarlanan Avrupa ordusu fikri böylece bir sorumluluk haline geliyor. Birçok askeri ve politik uzman, bu kavramdan bıkmış durumda ve sessizce emekli olmayı beklemektedir. En son iddia ettiğim gibi, bölüm içinde Sicherheitshalber [1] uzmanlar terimini reddetmek artık yeterli değildir. Bunun nedeni, bu yanlış anlamaların gerçek dünya üzerinde bir etkiye sahip olmasıdır. 2018 Berlin Darbe gösterilerinde yayınlanan bir ankete göre, artan Avrupa savunma harcamalarını destekleyen Amerikalıların sayısı geçen yıldan bu yana yüzde 45'ten yüzde 39'a düştü. Ve geçen hafta, Avrupa ordusu tartışması, Hollanda kabinesinde kargaşaya bile neden oldu. Başbakan Yardımcısı Kajsa Ollongren, Savunma Bakanı Ank Bijleveld ile muhalefetin fikirlerine katılmak konusunda tartıştılar
Benim düşüncem, Avrupa ordusu fikrinin “Amerika Birleşik Devletleri” ya da eski ABD Başkanı Barack Obama'nın “Küresel Sıfır” (nükleer silahlardan arınmış bir dünya) kapsamına ve hırsına benzer olduğu yönündedir. Ancak, eğer mevcut Avrupa savunma tedarik ve koordinasyon programları için bu kavram daha somut bir hedefse, Avrupalı liderlerin Avrupa Ordusu'nun neye benzeyeceğini daha ayrıntılı olarak açıklamaları için gereken zaman şimdidir. Avrupa ordusu kavramı için stratejik belirsizlik kuralı çalışmıyor. Kasten yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için Avrupa Ordusu terimindeki belirsizliği gidermeli ya da bu terimi kullanmayı bırakmalıyız.
Ulrike Esther Franke , 03 Aralık, 2018, European Council On Foreign Relations (ecfr)
Seçkin Deniz, 18.12.2018, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz
[1] Sicherheitshalber, Savunma ve Güvenlik konusundaki Alman podcast'i olan ECFR ve Augengeradeaus.net'in ortak yapımıdır. Dizinin tüm bölümleri için bkz. https://soundcloud.com/sicherheitshalber
Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.
[1] Sicherheitshalber, Savunma ve Güvenlik konusundaki Alman podcast'i olan ECFR ve Augengeradeaus.net'in ortak yapımıdır. Dizinin tüm bölümleri için bkz. https://soundcloud.com/sicherheitshalber
Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.
Sonsuz Ark'tan
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.