21 Mayıs 2018 Pazartesi

SA6175/SD990: İngiltere'de Müslümanlar: Değişim Nasıl Olacak?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, geleceğe doğru kötü gidişi engellemek ve değiştirmek adına, İngiltere'de genç müslüman erkeklerin ve kadınların yaşadığı islamofobik sorunlara karşı yapılması gerekenleri anlatmakta; ayrıca müslüman topluluklardaki erkek egemen durumun, geniş toplumun içinde değişim geçirerek farklılaştığını, hem erkeğin hem de kadının yükseköğrenim görerek işgücüne katılımlarının sağlanmasının hane gelirini arttıracağını ama bununla birlikte ırkçılık, ayrımcılık ve kültürel marjinalleşme baskıları ile İngiltere'den dışarıya müslüman beyin göçü yaşandığını ifade ederek, tedbir alınmasını önermektedir.
Seçkin Deniz, 21.05.2018

Muslims in the UK: How change will come

"Toplumsal cinsiyet eşitliği bir öncelik olmalı, ama aynı zamanda Müslüman kadınları ve erkekleri güçlendirmeye odaklanmalı."

Geleceğe daha iyi hazırlanabilmemiz için hiçbirimizin gelecekte neler olduğunu bilmek için bir kristal topu ya da  geleceğe yolculuk etmek gibi bir yeteneğimiz yoktur. Fakat İslamofobi ve radikalleşme bağlamında İngiliz Müslümanlar için gelecek düşüncesinde, bazı önemli sorunlar akla geliyor. 


Geçmiş geleceğin bir öngörüsü olmasa da, belli sonuçların ortaya çıkma olasılığını öne çıkaran bir dizi gelişmekte olan eğilim ve mevcut model vardır. Şu anki gerçeklik, bariz bir gelecek önermesine rağmen, değişim kaçınılmazdır. Belirli yapısal önkoşullar belirli sonuçları belirler, ancak Müslümanlar çözümsüz değildir.




Göstericiler 24 Mart 2017'de Birmingham'da İslamofobiye karşı protesto gösterisi yaptılar (Reuters)

Eğitsel bölünme

Post-normal zamanlarda yaşıyoruz. Bu da, muazzam oranlarda değişen birçok sosyal, politik, kültürel ve jeolojik konu olduğunu ve elbette ki onların doğasını güvenle bilmemizi engelliyor. Ancak gözlemler, günümüzde bireylerin yarın olanları etkileyebileceklerini, iktidar araçlarına meydan okuyabileceklerini ve olumlu sosyal değişim yaratabileceklerini göstermektedir.


Britanya'nın Müslüman nüfusunun sosyo-ekonomik profilinde, ülkenin eski şehirlerinde ve kasabalarında görünen kent yerleşimlerinde ve kümelenmelerinde dahil olmak üzere dramatik bir değişim geçiriyor. Genç Müslüman erkeklerin eğitimsel yetersizliği ile ilgili sorunlar olsa da, genç Müslüman kadınların görece aşırı başarısına rağmen, işgücü piyasasına katılım oranları söz konusu olduğunda her zaman sonuç alınamıyor .


Cinsiyet eşitliğinin bir öncelik olması gerekiyor. Ancak, kadınları güçlendirmenin gereği acil olsa da, odaklanma, neoliberal küreselleşme ve hiper-lokalizasyon bağlamında erkeklik krizleriyle yüzleşen erkekleri de güçlendirmek gerekiyor. 


Her iki cinsiyetin de ileri derece yüksek öğrenime sahip olduğu, çift gelirli orta sınıf Müslüman hanelerde önemli bir artış var, ancak buna karşılık ırkçılık, ayrımcılık ve kültürel marjinalleşme baskıları toplumsal hareketliliği bastırdığı ve derin bir takdirsizlik duygusunu beslediği için bir Müslüman beyin göçü var.


Müslüman Britanyalılar gençtir; üçte biri 15 yaşın altındadır, bu da geniş Müslüman dünyasının nüfusuyla tutarlıdır. Bu dinamik, son on yıl içinde de değişmedi. ABD'deki tüm mültecilerin yaklaşık yarısı Müslüman kökenlidir ve çatışmalar çoğu zaman Müslüman dünyasına odaklanmaktadır. Kapitalizmden en çok etkilenen Müslüman dünyası olduğu için, kapitalizmin istikrarsızlaştırılmasının en büyük sonuçlarıyla da karşı karşıyadır..


Nefret döngüsünü kırmak


İslamofobi, İslamofobiyi daha fazla besleyen farklı radikalleşme biçimlerini üretebilir. 


Bu döngüyü kırmak önemlidir, ancak bu gerçekleşmeden önce, Müslüman toplulukların her iki kavrayışa da sıkı sıkıya sahip olması ve bunları içlerinde tanımlaması gerekiyor. Bu, devletle anlamlı bir diyalog içerisinde olmak demektir. Bugün karşı karşıya olduğumuz belirsizliğin hızı, kapsamı ve ölçeği, iktidarla gerçeği konuşarak kesintiye durdurulmalıdır.


Küreselleşme ve sınırsız kapitalizmin sonuçlarının hissedilebileceği büyük bir cehalet ve kibir dünyasında yaşıyoruz. Şimdiki dünya düzeni, siyasal İslam ve Batı liberalizmi hem çökmüş hem de önceki fikirlerin başarısızlıklarından dolayı, herhangi bir yeni fikirden yoksun durumdadır.


Genç Müslüman kadınların göreceli olarak aşırı başarıları her zaman işgücü piyasasında sonuç almaz. (AFP)

Müslümanlar için, erkeklerin hiper-erkekliği ve hane halkı içinde var olan yeniden yapılandırılmamış doğasıyla ilgili özel sorunlar vardır, ancak bu durum geniş toplumda yavaş yavaş iyileşmeye devam etmektedir. Müslüman erkek aklı ile ev arasında bir ayrışma vardır; hem Müslüman erkeklerin hem de kadınların rol ve pozisyonu bakımından geniş toplumun daha fazla çalışması gerekiyor.


İnsanların kendi bilgilerinin mutlak doğru olduğuna inandıkları, ancak kendi bağımsız çerçevelerinin dışında düşünebilme bilgeliğinden veya yeteneklerinden yoksun oldukları tüm toplumlarda bu tür sorunlar vardır. Bu, iktidara imtiyazlı erişim, statü ve toplumu kendi imajlarına dayalı olarak tanımlayabilme yeteneği de dahil olmak üzere toplumun bütün kesimlerini etkiler. 


Değiştirmeye istekli olmalıyız.


Hiper-kapitalizmin ve neoliberal küreselleşmenin etkin güçleri kontrolsüz kaldıkça, Müslüman azınlıklar birçok içsel zorluğun yanı sıra, yeniden yapılandırılmamış bir ataerkilliğin devam eden etkileriyle karşı karşıya kalırlar. Onlar grafik eğrisinde daha fazla gecikme riskiyle de karşı karşıyadırlar. 


Müslüman kadınların, İngiliz İslamının doğasını ve geleceğini belirlerken daha da önemli bir rol oynayacağı ortaya çıkmaktadır. Müslüman kadınlar, işgücü piyasasına giderek daha fazla katılacaklar ve aile gelirlerinin dengesini artıracak, ortak gelirli hanelerin bir parçası olacaklar. Asimilasyon kaçınılmaz değildir, ancak Müslümanların daha geniş bir topluma olumlu bir değişim getirme gücünü, konumunu ve potansiyelini kazanmaları durumunda daha fazla entegrasyon arzu edilir. 


İslamofobi, 20 yıl sonra: Nasıl yenmeyi umuyoruz?


Devrim bir tür evrim içinde var olabilir. Bu doğrultuda, aklımızın - özellikle Müslüman erkeklerin - dezavantajları çok önemlidir. Her şey mümkündür, ancak sadece yüreklerimizi açık ve dürüst bir inancın öğretilerine gerçekten açarsak. 


Şimdi yapmak zorunda olduğumuz değişime de istekli olmalıyız. Geleceğimizin farklı bir dünya lehine dekolonizasyonu, yapının sınırlılığına rağmen, kendiliğinden yeniden üretilebileceği takdiriyle şartlandırılmalıdır. Müslüman erkeklerin geleceği konusunda tartışmasız gerçek kaygılar vardır, ancak kadınların bir yeniden doğuşa sahip olmadaki rolü zaten ortaya çıkmış durumdadır.


Prof. Tahir Abbas,  5 Nisan 2018, Middle East Eye


Bu yazıda ifade edilen görüşler yazara aittir ve Middle East Eye'nin yayın politikasını yansıtmayabilir.




Seçkin Deniz, 21.05.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.


Seçkin Deniz Twitter Akışı