5 Ocak 2018 Cuma

SA5435/Sonsuz Ark-YD80: İran'da İkinci Bir Devrim mi Var? Henüz Değil.

Sonsuz Ark'ın Notu:
Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in de dediği gibi aşağıdaki metnin yazarı İran asıllı  Maziar Bahari de "Kimse İran'da neler olduğunu bilmiyor" diyor. 3 Ocak 2018 Çarşamba günü yayınladığım
SA5428/SD860: İran Halkı'nın Uzun Aldatılma Hikayesi başlıklı analizimde 'İran'da neler olduğunu'  hiçkimsenin anlatmadığı bir şekilde anlattığımı düşünüyorum...
Seçkin Deniz, 05.01.2018


Cumartesi günü Tahran'da düzenlenen bir miting. (Ebrahim Noroozi / Associated Press)

A second revolution in Iran? Not yet.

28 Aralık Perşembe günü, bir grup insan Meşhed kentinde toplanarak İran hükümetinin ekonomik politikalarına karşı gösteriler yaptı. Bu gösteri, dünya çapında 250 milyon Şiî Müslüman için kutsal olan bir şehirde meydana geldi; Reza, 8. Şii imamın ya da azizin gömüldüğü yerdir. İmam Reza'nın türbesi aynı zamanda bir dizi sanayi, banka, hastane ve elbette İran'daki vaazlara sahip olan milyarlarca dolarlık bir holding. Holding, İran'ın en üst düzey lideri Ayetullah Ali Hamaney'in gözetiminde yönetiliyor.

İmam Reza konglomerasının varlığı, İran'ın başkent Tahran ve Çom'un en büyük İranlı ayetullahlarının yaşadığı şehri olan Meşhed'i İran'ın en önemli üçüncü kenti haline getiriyor. İran İstihbarat Bakanlığı, ayrıca Devrim Muhafızları İstihbarat Birimi ve polis gibi farklı güvenlik ve istihbarat servisleri, her yıl şehri ziyaret eden diğer ülkelerden milyonlarca hacının ve 2.5 milyon Şiinin güvende olduğundan emin olmak için Meşhed'e yakından bakıyor.  

Perşembe günkü protestoların öne çıkan etkisi, aynı ekonomik sıkıntıdan muzdarip olan diğer şehirlerdeki milyonlarca İranlı üzerinde de kendisini gösterdi. Meşhed halkı tüm kısıtlamaları ile bunu yapabiliyorsa, Reşt, Kermanşah, Isfahan, Sari ve diğer pek çok şehirde yaşayanlar sokakları rahatlıkla alabilirler. İlginç bir şekilde, başkentte başlayan 2009 Yeşiller Hareketinden farklı olarak, son dönemde yapılan protestolar çoğunlukla diğer illerde gerçekleşti.

Meşhed'deki gösteriler için hükümet tarafından belirlenmiş küçük bir alandan taşan binlerce İranlı, hükümetin ekonomik ve dış politikalarından ve 1979'dan beri iktidarda olan İslamcı hükümetten memnun olmadıklarını öfkeyle haykırdılar. Protestocular, her geçen gün daha da artan fiyatları gören özel sektör çalışanları, emekli aylıklarını zamanında almayan emekliler, farklı yatırım alanlarında para kaybedenler ve kendilerinden İran vatandaşları olarak haklarından yoksun bırakıldıklarına inananlardan oluşuyor.

Birçok protestocu, hükümetin sadece iç politika ve bölgedeki hegemonya hayallerinin açtığı yaralara karşı tepki verdi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 10 Aralık'ta hayatı vatandaşlar için daha pahalı hale getiren ve aynı zamanda İran'daki ve diğer yerlerdeki dini kuruluşlar için cömert tahsisatları içeren bütçesini sundu. "Gazze Değil, Lübnan Değil, İran için Hayatımı Veririm" sloganı, farklı şehirlerdeki protesto gösterilerinde tekrar edildi. Birçok İranlı, hükümetin, Filistinli Hamas, Lübnan Hizbullahı, Suriye Esad rejimi ve Yemenli Husiler'e cömert yardımlarını gereksiz ve hatta haince görüyor.

İnsanların tutkularına ve enerjilerine karşılık, kimse İran'da neler olduğunu bilmiyor. Analistler şaşkın ve çoğunlukla sessiz. Ve sokaklardaki insanlar herhangi bir bireyi veya grubu desteklemiyor; Ruhani ve Hamaney'e karşı sloganlar attılar, ancak 2009'da olduğu gibi, onlara rehberlik edecek liderleri yok.

Bu yazının yazıldığı sırada Ruhani, durumlarını değerlendirmek üzere bakanlarını ve danışmanlarını topladı. Şimdiye kadar, Ruhani hükümeti sadece muhafazakar eleştirmenlere karşı gösterileri suçlayabildi. Ruhani'nin c.başkan yardımcısı, sert göstericilerin hükümeti yıkmak için insanların ekonomik sorunlarını kullandıklarını ima etti. Bazı güç sahipleri Ruhani karşıtı sloganlardan dolayı mutlu oldular, ancak birçoğu kutsal bir varlık olması gereken en üst düzey lidere karşı sloganlar atan protestocuları kınadılar.

Son 48 saat içinde İran'ın birçok şehrinde yüzlerce kişi tutuklanmıştı. Bu yazı yazılana kadar hiç kimse serbest bırakılmadı. Sorgulamalarının ne olduğu ve onlara karşı ne gibi suçlamaların yapıldığını bilmek ilginç olurdu.

Gösteriler, hem reform yanlısı Ruhani hem de muhafazakar Hamaney'in yönettiği bir rejime karşı İranlıların memnuniyetsizliğini göstermiştir. Bu nefret patlamasının üstesinden gelmek, rejimi kısa bir süre için birleştirebilir, ancak kaçınılmaz olarak, hizipler tekrar çatışmalara başlarlar. Ruhani ve Hamaney'in farklı çıkar ve dayanakları var. Barış içinde yaşayamazlar ve aynı anda seçim bölgelerine hitap edemezler.

Ruhani, Ayetullah'ın Devrim Muhafızlarındaki kohortlarının tahrip edici rolünü ve ekonomideki sağlam tutumunu gözardı edemez. Muhafazakarlar pratikte Beşar Esad ve Hizbullah'ı desteklemek de dahil olmak üzere İran'ın genel politikalarını daha geniş bir coğrafyada sürdürüyorlar ve Ruhani'nin İran'ın komşuları ve Batı ile yakınlaşma girişimleri ile alay ediyorlar.

Yüce lider, sırayla, refah ve özgürlük isteyen milyonlarca İranlıyı tatmin edemez ve son kırk yıldır güç sahibi olan fanatik ölümcül taraftarlarının desteğini sürdüremez.

Bu bir devrim mi? Henüz değil. İran hükümeti kendisinin en büyük düşmanı ve İran halkı bunu biliyor. İç çatışmalara yol açan ekonomik sıkıntılar, bu bozuk ve acımasız sistemi çökertebilir. 

Hükümet içindeki farklı hizipler, muhtemelen ve her zaman olduğu gibi, İran halkının gerçek ekonomik şikayetlerini göz ardı etmeyi ve yabancı acenteler üzerindeki protestoları ve uluslararası bir emperyalist-Siyonist komployu suçlamayı seçecektir.

İran halkı, İslam Cumhuriyeti'nde yaklaşık 40 yıl yaşadıktan sonra, hükümeti istifaya teşvik edecek barışçıl protesto gösterilerindeki seslerini kademeli ve akıllıca yükseltmeyi öğrendi. İran hükümdarı yabancılarla Siyonistleri suçlamayı seçebilir; ancak gerçek güçlüklerin evde olduğunu hemen fark edeceklerdir

Maziar Bahari, 30 Aralık 2017, The Washington Post

(Maziar Bahari eski siyasi mahkum ve iranwire.com'un editörü)



Seçkin Deniz, 05.01.2018, Sonsuz Ark, Yayın Dünyası'ndan, Özel Dosyalar,
Seçkin Deniz Yazıları


Not; Çeviri de Google Translate'den yararlanılmıştır.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı