16 Aralık 2017 Cumartesi

SA5336/TG237: Bitcoin Nedir?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin, tamamen sanal olan bir 'yeni mübadele aracı'ndan ve bu mübadele aracını kullanmamızın ne kadar 'iyi ve yararlı' olacağından bahsetmektedir. Oysa kurucusunun bile kimliğinin sanal olduğu, baştan sona sanal olan bir 'şey'in en büyük özelliğinin 'kuşkulu' olması çağdaş gri mantık ya da ilkel mantık ölçülerine göre zorunludur. Sonsuz Ark olarak basit bir soru soruyoruz; "Ekonomi'nin, Para'nın ve sanal dünyanın yani Deep Web'in patronu Siyonizm-Satanizm olduğuna göre 'Sanal Para'nın patronu kim olabilir?" İnsanlık, yeni bir tuzağa hareket aralığı bir anda onbinlerce kat değişen bir sanal para birimine 'saadet zinciri' kurularak çekiliyor.... Bu bir aç gözlülüktür ve insan yine açgözlülüğünden avlanıyor. Ancak bu durdurulamaz 'salgın'a karşı aynı türden sanal para üreterek karşı çıkabiliriz.... Türkiye kendi sanal para birimi Turkcoin'i bir an önce çıkarmalıdır... İngiltere'nin 2009'dan beri Open Coin adlı bir Kripto para üzerinde çalıştığına dair iddialar ve diğer 'coin'lerin rekabeti piyasaları alt üst ediyor, ekonomi patronları büyük panik yaşıyorlar...
Seçkin Deniz, 16.12.2017



What is Bitcoin?

Bitcoin, değerin eşler arasında (peer-to-peer) transfer edilmesine olanak sağlayan ilk merkezi olmayan elektronik nakit ödeme ağıdır. Geleneksel ödeme ağlarının aksine, Bitcoin, hükümet ya da merkez bankası gibi merkezi bir kontrol organı gerektirmez. Bunun yerine işlemler ve bakiyeler, küresel anlamda ağı oluşturan binlerce bilgisayar (düğüm) tarafından doğrulanmış blokzinciri (blockchain) adı verilen halka açık bir paylaşım listesinde saklanır. İşlemler hiçbir arabulucu olmadan yapılır, dolayısıyla İnternet'e erişimi olan herkes dünyada istediği herhangi bir kişiye para aktarabilir.


Bitcoin protokolü/ağı için (büyük B harfiyle) “Bitcoin”; Para anlamında ise (küçük b harfiyle) “bitcoin” kelimeleri kullanılacaktır. 



“Bitcoin tamamen eşten-eşe çalışan bir elektronik para sistemi olup, herhangi bir finansal kurumdan geçmeden, bir taraftan diğerine çevrimiçi ödeme gönderilmesini mümkün kılar. Ağ, işlemleri sürekli uzayan özet fonksiyonu tabanlı bir iş-kanıtı zincirine ekleyerek zaman damgasıyla işaretler ve iş-kanıtını tekrar üretmeden değiştirilemez bir kayıt oluşturur.” Satoshi Nakamoto

Bitcoin kim tarafından ve ne amaçla oluşturuldu?


2008 senesinde yaşanan Mali Kriz, dünyadaki en varlıklı ve güçlü kuruluşlar tarafından yönetilen oyunda, halkın bir piyon olarak yer aldığı gerçeğini acı bir şekilde ortaya koydu.  Bu kriz ayrıca, ekonomimizi düzenlemek için bankalara güvenilemeyeceğini; federal para politikalarının çoğu zaman öngörülebilir ve zengin ve güçlülerin lehine olduğunu da kanıtladı.


Bitcoin hakkındaki ilk tanımlama 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından yayınlandı. Satoshi hakkında çok az şey bilinmekteydi ve 2010 sonlarında gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. Bununla birlikte, popüler bir inanışa göre, Satoshi Nakamoto müstear bir isimdi ve Bitcoin, farklı kıtalara yayılmış bir grup insanın ortak çabasıyla oluşturulmuştu.(Seçkin Deniz'n Notu: 2 Mayıs 2016'da Avustralyalı iş adamı Craig Wright'ın, sanal parayı bulan kişi olduğunu ve uzun süredir Nakamoto lakabını kullandığını duyurduğu, kimliğini BBC, Economist ve GQ yayın kuruluşlarına eş zamanlı olarak açıkladığı, BBC'ye tarihte gerçekleşen ilk Bitcoin para transferine dair dijital belgeleri de gösterdiği iddiası coin piyasası için bu çok anlam ifade etmemiş olacak ki belirsizlik sürüyor, BBC) Açık olan şey ise, Bitcoin’in Genesis (ilk) Blokunda Satoshi tarafından kullanılan, Times gazetesinin 03 Ocak 2009 tarihli manşeti “Şansölye bankaların ikinci kurtarma hattının eşiğinde” ifadesinden anlaşıldığı gibi, (Satoshi) banka kurtarma işlemlerini ve finansal kurumlarımızın başarısızlıklarını asla unutmamamızı istiyordu. 


Geliştiriciler topluluğu kuruluşundan bu yana katlanarak büyüyen Bitcoin, günümüzde açık kaynaklı bir proje olarak varlığını sürdürüyor. Bitcoin'in gelişimi, Bitcoin Vakfı olarak bilinen ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından denetleniyor.


"Bitcoin tamamen merkezsizleştirilmiştir ve merkezi bir sunucuya veya güvenilir taraflara ihtiyaç duymaz, çünkü her şey güven yerine şifrelemeye dayanmaktadır. Geleneksel para sistemi ile ilgili temel sorun bu sistemin işlemesi için gerekli olan güvendir. Paranın değerini düşürmeyeceğine dair merkez bankasına güven duyulmalıdır ancak yasal para tarihi bu güvenin suistimali ile doludur. Paramızı tutmaları ve elektronik olarak transfer etmeleri için bankalara güven duymamız gerekir ancak onlar paranın ancak çok az bir kısmını rezervde tutarak büyük kısmını kredi borcu olarak dağıtırlar. Bankalara, kişisel bilgilerimizi saklamaları ve kimlik hırsızlarının hesaplarımızı boşaltmalarına izin vermeyecekleri noktasında güven duymak zorundayız...  Şifrelemeye dayalı elektronik para sisteminde üçüncü bir şahsa güven duymak gerekmez, para güvence altındadır ve işlemler son derece kolaydır.” Satoshi Nakamoto 


Bitcoin nasıl çalışır?


Hedefim, teknik olarak derin bir analiz değil, Bitcoin’in çalışma şekli açısından genel bir bakış açısı kazandırmaktır. 


Bitcoin, merkezsizleştirilmiş para olarak tanımlanmaktadır çünkü bitcoin üretimi ve işlemler merkezi bir otorite yerine katılımcılar tarafından gerçekleştirilmektedir. 


Örneğin Bob, Alice’ten alacağı bitcoinler karşılığında kendi bisikletini satmak istiyor. Bitcoinleri göndermek veya almak için kullanıcıların öncelikle işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlayacak bir Bitcoin “cüzdanı” edinmeleri gerekir. Bob, ilk önce Alice’e bitcoinlerini nereye göndereceğini bilmesini sağlayacak bir Bitcoin adresi (e-posta adresi gibi) verir. Alice, cüzdanıyla Bob’un verdiği adres arasında bir ödeme oluşturarak bu ödemeyi dijital imza ile imzalar. Bu dijital imza, Alice’in kimliğini ödeme detayları ile ilişkilendiren geleneksel imzanın matematiksel eşdeğeridir. Alice, gönderme işlemine başladığında ağı oluşturan tüm düğümlere bu işlem yayınlanır. Beklemede olan işlemlerin tümü “bloklarda” gruplanır. Buradan, Alice’in bitcoine sahip olduğu ve imzasının da geçerli olduğu madenci adı verilen özel düğümler tarafından doğrulanır. Madenciler, doğrulama ve resmi kayıtlara blok ekleme işlemlerini gerçekleştirerek çok önemli bir görev üslenir. Madenciler, bilgisayar kaynaklarını, İş-Kanıtı adı verilen bir çözüme ulaşmak için diğer madencilerle rekabet ederken kompleks matematiksel problemlerin çözümünde kullanır. Her blok, daha önceki işlem seti ile bağlantılı bir grup işlem içerir. Bu şekilde oluşan zincir, ilk (genesis) blok adı verilen ilk Bitcoin setine kadar devam eder. Doğru çözüme ulaşan ilk madenci, blokunu ağın geriye kalanına duyurur. Çözüm doğrulandığında, bu blok, daha önce doğrulanmış diğer bloklara bağlanır ve blokzinciri (blockchain) kayıtları resmi anlamda güncelllenmiş olur. Ödül olarak, kazanan kişi, yeni oluşturulmuş Bitcoinler ve bu blokla ilişkili işlem ücretleri ile kompanse edilir. Bu noktada Bob, Alice'in ödemesini cüzdanında görür ve bisikleti Alice'e gönderebilir.


Neden Bitcoin kullanalım?


”Bu sistemde işlemler anlık olarak gerçekleşir, çeklerin doğrulanması için beklemeye gerek yoktur, ters ibraz yoktur, hesaplar dondurulmaz, uluslararası para havalesi ücreti yoktur, minimum ve maksimum bakiye yoktur, küresel erişim imkânı vardır ve her zaman açıktır, işlem yapmak için çalışma saatlerini beklemeniz gerekmez, işlem yapmadan önce bir hesabın doğrulanmasını beklemeniz gerekmez, birkaç saniye içinde bir hesap açılabilir, e-posta kadar kolaydır, banka hesabı gerektirmez, çok fakir insanlar da çok zengin insanlar da kullanabilir, baskı yapma sorunu yoktur, hiperenflasyon yoktur, borç limiti yoktur, banka kurtarma olayı yoktur ve tamamen gönüllülük esasına dayalı bir sistemdir. Bu şekliyle Bitcoin, dünyadaki en iyi ödeme sistemi olarak görünmektedir.”  Trace Mayer J.D. (Bitcoin ve altın uzmanı)


İşlemler için bir aracının gerekmemesi işlem maliyetinin de düşük olması anlamına gelir. Geleneksel transfer işlemleri ve yabancı işlemler maliyetli ve yavaştır. Ulusal bankalar arasında ortalama maliyet, giden yurt içi havaleler için 25 dolar ve giden uluslararası havale aktarmaları için 44 dolar iken e-Cüzdan’ların çoğundan ve kripto para alışverişlerinden, alıcıya gönderdiğiniz bitcoinler için nominal olarak %0.25-%1 oranında ücret alınmaktadır. Bitcoin ile ilgili ücretler, kurulu bankacılık kurumlarının, kredi birliklerinin veya PayPal ve Venmo gibi şirketlerin ücretlerine kıyasla önemsizdir.


Ödeme Özgürlüğü 


Merkezi bir yönetim organının bulunmaması, dijital paranızla ne zaman ne yapabileceğinizi veya yapamayacağınızı kimsenin size söyleyemeyeceği anlamına gelir; banka tatilleri, sınırlandırma veya kısıtlama gibi bir durum söz konusu değildir. Geleneksel olarak nakit gönderme işleminde üç günlük bir süreç artı evrak işleri ve harç işlemleri vardır. Birisine bitcoin gönderdiğiniz zaman bunu doğrudan onun adresi üzerinden bir gün içinde gerçekleştirirsiniz ve önünüze hariçten engeller çıkmaz. Bu sırada üçüncü bir tarafın, bitcoinlerinizi askıya alması veya onlara el koyması söz konusu değildir. Bitcoin, hızlı, güvenli ve ucuz bir küresel ödeme sistemi sunar. Bitcoin ile paranız tamamen sizin kontrolünüz altındadır.


Düşük Riskli Ticaret


Bir işlem doğrulandıktan ve blokzincirine kaydedildikten sonra artık geri döndürülemez. Blokzincirine giren bitcoin işlemleri değiştirilemez. "Geri ödeme" riski olmadan mal gönderebildiklerini bilen tüccarların kafası rahattır; bu mekanizma, herhangi bir usulsüzlüğe engel olarak online üzerinden iş yapmak isteyen tüccarların karşılaşacağı riskleri azaltır. Bitcoin, interneti olan herhangi biri tarafından kullanılabileceği için, para veya kredi kartı kullanımının mümkün olmadığı durumlarda ticaret yapanların yeni pazarlara açılmasına olanak sağlar. Ayrıca, Bitcoin'in hızlı takas süresi, bir tüccarın işletme operasyonlarını düzene sokabilir.


Şeffaf İşlemler 


Blokzinciri sayesinde bitcoin ile yapılan işlemlere dair geçmiş, isteyen herhangi birisi tarafından görülebilir. Kriptografik olarak güvenli protokolünün yanı sıra, tamamen denetlenebilir olması Bitcoin'in herhangi bir kişi veya kuruluş tarafından manipüle edilmesini zorlaştırır. 


Banka Hesabı Olmayanlar İçin Bankacılık


Dünya çapında bir banka hesabı bulunmayan, dolayısıyla yerel işlemler ve görece küçük miktarlar dışında, sınırlı derecede parasal işlem yapabilen insan sayısının 2 milyar civarında olduğu tahmin ediliyor. Bitcoin, herhangi bir banka hesabı bulunmayan insanların, bitcoinlerin kabul edildiği küresel pazara katılımını mümkün kılar. Bitcoin, stabil ve herkese açık olan güçlü bir bankacılık sistemi sunar.


Bitcoin Enflasyonist Değildir 


Maddi para birimleri ile ilgili bir diğer sorun, merkez bankalarının ihtiyaç olduğunu düşündükleri takdirde daha fazla para basabilmesidir. Sebebi ister ekonomiyi canlandırmak, isterse ulusal borcun ödenmesine yardımcı olmak için olsun; yapay bir para arzı artışı, bir para biriminin toplam değerini düşürerek enflasyona sebep olur. Bitcoin adet olarak 21 milyonla sınırlandırılmış olduğu için enflasyona sebep olması söz konusu değildir.


Kyle Cheung, 26 Kasım 2017, Medium



Tamer Güner, 16.12.2017, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri








Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı