13 Şubat 2017 Pazartesi

SA3969/Sonsuz Ark-YD39: Moskova Vatikan'a Karşı: Savaş Bitti mi?

"Atılan olumlu adımlara rağmen, Vatikan ile Moskova arasında  eski rekabet ve güvensizlik hâlâ kaynamaya devam ediyor." 

Küba cumhurbaşkanı Raul Castro, Rus Patriği Kirill'i 11 Şubat'ta Havana'ya bekliyor. Kirill, yaptığı gezi sırasında Papa Francis'le tarihi görüşmesini yapacak.
(YAMIL LAGE / AFP / Getty Images)

Rusya ile Vatikan arasındaki dini ve siyasi rekabet neredeyse bin yıldan sonra bitiyor olabilir. Tarihi bir anda, Rus Ortodoks Kilisesi başkanı Patrik Kirill, 12 Şubat tarihinde Küba'da Katolik mevkidaşı Papa Francis ile görüşecek. Bu, 1054 Büyük Şimaisinden bu yana iki dini organ arasında yapılan ilk görüşmedir.

O yıl, Doğu Ortodoks ve Roma Katolikliği, Konstantinopolis patriğinin Katolik Kilisesinden teolojik görüşleri nedeniyle istifa etmesinin ardından kiliseler ayrıldı. Katoliklik ve Protestanlık arasındaki bölünmeye benzer şekilde, sürtüşme, Doğu (Ortodoks) ve Batı (Katolik) kiliseleri olarak ortaya çıktı. Doğu Ortodoks Kilisesi daha sonra bölgede kendi bağımsız patrikleri ve yargı yetkileri olan Rus, Romen, Bulgar, Yunan ve Sırp Ortodoks kiliseleri arasında bölünmüştür.

Papa Francis, Moskova'yla ilişkilerinde kendisinden  önceki herhangi bir Vatikan liderinden daha fazlasını yaptı. (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)

Moskova'daki Rus Patrikliği (ataerkeşliği), sadece en büyük Ortodoks nüfusun gözetiminde ve denetlenmesinde değil, aynı zamanda hiçbir zaman Osmanlı'ya tabi olmadığı için önem kazanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, komşu ülkelerden birçok Avrupalı ​​Ortodoks din adamı ve takipçisi, Rus İmparatorluğunda sığınma arayışına girerek patrikliğin önemini güçlendirdi. Bu, bazı Doğu Ortodoks nüfusların, Moskova'nın "Üçüncü Roma" -ya da Hıristiyanlık için ağırlık merkezinin- Vatikan'ın tarih boyunca çileden çıkardığı ve kiliseler arasında yoğun bir rekabete sahne oluşturduğu bir atama merkezi olarak nitelemesine neden oldu.

Liderleri Değiştirme, Çatışmayı Sürdürme

Rus İmparatorluğu ve Sovyet Rusya sürekli Katolik Kilisesi'ni kendi etki alanlarına sızmaya çalışmakla suçladı. Bu suçlamalar, Polonya'dan gelen ve Orta Avrupa çapında anti-komünist hareketlerin desteklenmesinde etkin rol alan St. John Paul II liderliğinde teyit edildi. 

John Paul'un papalık görevini kabul etmesinden bir yıl sonra yayımlanan popüler bir slogan "Parti Halk için, Halk Papa için" di. Yeni Papa, bir Varşova Paktı ülkesinde Parti tarafından kontrol edilmeyen ilk işçi sendikasına, sonuçta birçok Komünist bölgeye yayılmış bir yapıya ilham vermekle akredite edildi. 

Sovyetlerin iktidardaki gücünün kaymakta olduğunu fark ettiği Sovyet Başkanı Mikhail Gorbaçev, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından bir ay sonra yaşanan sorunlara rağmen, bağları onarmaya çalışmak için Vatikan'daki John Paul'u ziyaret etti. Papa ile ilişkili bir teklifte bulunan Gorbaçov, ünlü Slav ırklarından biriyle temyiz başvurusunda bulundu; ancak ilişkiler ikisi arasında gergin kaldı.


II. John Paul, 1983'te Moskova patriği Ortodoks Başepiskopos Ireney ile el sıkıştı. (VOTAVA / AFP / Getty Images)

Rus Ortodoks Kilisesi, Katolik Kilisesi'ni 1990'lı yıllarda yetimhaneleri ve Rusya'da çocuk programlarını finanse etme gibi Katolik temelli etkinlikler yoluyla Rusların sevgisini satın almakla suçladı. 

1997'de o zamanki cumhurbaşkanı Boris Yeltsin, ülkedeki tek hukuki dinin Ortodoks, Budizm, Yahudilik ve İslam olarak sınıflandırıldığı yasayı onayladı. Bu, dini yapılar, rahipler ve misyonerlerde - özellikle Katolik, Mormon, Yehova Şahidi ve Metodisti (hem devlet hem de genel nüfus tarafından) bir dizi saldırıya yol açtı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin iktidara geldikten sonra Katolik karşıtı tutum arttı. Putin, Rus Ortodoks Kilisesi'ni ülkedeki popülaritesini pekiştirecek araçlardan biri olarak kullandı. Buna ek olarak Putin, kiliseyi dış politika aracı olarak kullandı; özellikle Rusya Ortodoks Kilisesi, 80 yıl süren kopmanın ardından 2007'de Rusya Dışında Rus Ortodoks Kilisesi ile yeniden bir araya geldi.. 

Bu, Moskova'nın Rusya'nın nüfuzunu eski Sovyet bölgesi dışındaki yüzlerce kilise aracılığıyla genişletme girişimiydi. Rus Ortodoks Kilisesi'nin mevcut patriği Kirill, KGB ajanı olduğu yönündeki söylentilerle ekonomiden askeri faaliyetlere kadar çeşitli konularda görev alıp kilisenin profilini yükseltti. 


Rusya Patriği Kirill, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Vatikan ile Rus Ortodoks Kilisesi arasındaki uzlaşmaya  doğru atılan en büyük adımla Küba'da Papa Francis'le bir araya gelecek. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Rusya ve Vatikan arasındaki ilişkilerdeki genel ısınma John Paul 'den sonra başladı, Rusya ve Vatikan arasındaki diplomatik ilişkiler resmen 2009 yılında restore edildi. Ancak Papa Francis'e göre, ilişkiler geçen bin yıla göre en parlak durumda gözüküyordu. 

Francis, üç yıllık papalık süresinde pek çok Hıristiyan dalıyla tanıştı ve Katolik Kilisesi'nin ve Hıristiyanlığın çok ötesine geçerek popülaritesini arttırdı. Ancak, Kirill gibi Francis, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini ve Batı'nın Rusya'ya yaptırımlarını eleştirmek gibi pek çok küresel soruna yönelik güçlü tutumlar aldı.

Şimdi Rusya, dünyadaki konumunu haklı çıkarmak ve özellikle Batı'da Rusya üzerinde daha yumuşak bir ışık tutmak için Vatikan'la olan ilişkisini kullanma fırsatı görüyor. 

Rusya'nın Kiril ve Francis arasındaki toplantının duyurusu üzerine Rusya Büyükelçisi toplantının "Rusya'nın Hıristiyan uygarlığındaki rolü" konusunda önemli olduğunu söyledi. Kirill, Rusya'nın Suriye içindeki eylemlerini, Hıristiyanları terörden korumak ve Suriyeli insanları savunmak için kutsal bir savaş olarak görüyor. 

Bu tür açıklamalar, Rusya'yı ve eylemlerini birbiriyle ilişkili hale getirmek ve daha düşmanca yapmak anlamına geliyor; Gorbaçov'un Sovyetler Birliği'nin çöküşünden önce Vatikan'a yaptığı itirazlarla ilgili olarak benzerlik taşıyorlar.

Atılan olumlu adımlara rağmen, Vatikan ile Moskova arasında  eski rekabet ve güvensizlik hâlâ kaynamaya devam ediyor. 

Geçen yıl, Rus Ortodoks Kilisesi ile Katolik Kilisesi arasında, Rus Ortodoks Kilisesi ile Ukrayna Ortodoks Kilisesi arasında gerginlik çıktı ve Ukrayna Yunan Katolik Kilisesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne Rus mevkidaşlarıyla olan ilişkilerini sürdürmek için işbirliği çağrısında bulundu. Kiev ve Moskova arasındaki kriz devam etti. 

Yaklaşık bin yıl geçmesine rağmen, düşmanlık açık bir şekilde kalır ve tek bir toplantı bunu tamamen silmez.

Stratfor Analizi, 12 Şubat 2017

Not: Çeviri için Google translate kullanılmıştır.



Seçkin Deniz, 13.02.2017, Sonsuz Ark, Yayın Dünyası'ndan, 



Orijinal Metin:
https://www.stratfor.com/analysis/moscow-versus-vatican-fight-over?utm_source=Twitter&utm_medium=social&utm_campaign=article

Seçkin Deniz Twitter Akışı