19 Temmuz 2015 Pazar

SA1549/KY13-AO12: Din Üzerine...

"Dinlerin basitliğini öne sürenler, aslında genelin zeka, düşünce ve düşünsel yöneliş düzeylerinin farkında değillerdir."


Dinlerin bağlılarının tümü, inançlarının tek yaratıcı tarafından bir kutlu insana gönderildiğini ve bununla insanlığa bir düzen getirilmek istendiğine inanırlar.Her dinin taraftarı da kendi dininin doğru olduğunu, diğer dinlerin bozulmuş, sahte peygamberlerce öne sürülmüş hezeyanların eseri olduğunu öne sürerler. Ve aralarındaki "asıl din, asıl peygamber" kavgası sürüp gider.


Bu kavga o kadar genel bir hal almıştır ki; yeryüzünde yaşayan toplumların ekseriyeti bu savunu içinde yaşayıp giderler ve bunları sonraki kuşaklara bırakırlar.

Genel olarak devletlerin tümü de dini toplumun önceliği olarak görmeyi zorunlu bulur. Resmi bir dini olmayan devletler dahi halk arasında yaygın olan inançları, -hakları yönetebilmek için- alttan alta pompalar veya görünürlüğünü öne çıkarırlar.
Sonsuz Ark'ın Notu: 
PEW verileri genellikle spekülatiftir; grafik genel algıyı yansıttığı için kullanılmıştır. Seçkin Deniz, 18.07.205

Buradan şöyle bir sonuç çıkarabiliriz; insan toplulukları birbirlerine benzerdir ve bu insanların içinde inançsızlar, ateistler bulunsa dahi, çoğunluk için genel için din gereklidir. Yani din, tıpkı devlet gibi genelin değeridir. Genel'in, yani hayatı sorgulamayan çoğunluğun yaşamları boyunca resmi yapıyla bütünleştirdiği şeydir din. O nedenle dinlerin kabul görmüş değerlerinden ve bağlılarının ortalama algısından hayatı yenileyici radikal fikirler çıkmaz.

Bu gibi düşünceler çoğunlukla, dinlere yakın olsalar da dindar olmayanlardan çıkar. Bu insanlar dinle ilintili olsalar dahi hiçbir zaman o dinin sofusu olmazlar.

Özetlersek; Genel'e ait dinler, sıradan olana hitap seviyesinde, onların hayatlarını yönlendiren şey durumunda oldukları için zeki, düşünen, yenilik arayıcılarına çok sıradan ve basit gelirler.

Bu yargıya gidilirken düşünülmez ki câri din zaten yığınların düşünsel seviyelerine uygunluk içerisindedir.. İşte böyle olduğu içindir ki toplumlarda çok etkindir. Ve böyle olduğu içindir ki hem toplumları yönlendiren hem de onları birbiriyle çatıştıran bir ana nedendir.

Buradan yola çıkarak dinlerin basitliğini öne sürenler, aslında genelin zeka, düşünce ve düşünsel yöneliş düzeylerinin farkında değillerdir.

Dinin özü ise ona şeksiz şüphesiz iman etmeyi sağlayabilecek bir bağı kurmaktan geçer. Deizm bunun en basit olanıdır ve Deizm de sürü inancının ötesine geçemez..


Adnan ONAY, 18.07.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazarlar

Seçkin Deniz Twitter Akışı