9 Nisan 2015 Perşembe

SA1257/ÇY4-DB42: Obama'yı Yok Saymak: Dünya Bankası'ndan Asya Altyapı Yatırım Bankası'na Destek

American boss of World Bank ignores Obama, welcomes new Chinese bank

Dünya Bankası Başkanı Kore asıllı ABD vatandaşı Jim Yong Kim

Dünya Bankası'nın Amerikalı patronu, Obama’yı yok saydı; yeni Çin Bankası'nı sıcak karşıladı.

Asya'da altyapı projelerini finanse etmek için Çin-sponsorluğunda yeni ve büyük bir kalkınma bankası oluşturulmasını memnuniyetle karşılayan Dünya Bankası'nın Amerikalı başkanını, Obama yönetiminin kaygılarını görmezden gelen önemli oyunculardan biri olarak sayabiliriz.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim Salı sabahı Washington toplantısında bu konudaki ihtiyacın bir kurumun karşılayabileceğinden daha fazla olduğunu belirterek Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB)’nı, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası gibi mevcut kurumlara bir rakip olarak görmediğini söyledi.

2012 yılında Obama’nın, kendisini Dünya Bankası’nın başına getireceğini duyurduğunda Darthmouth Koleji Başkanı olan Bay Kim: "Tanrım, altyapı için o kadar çok ihtiyaç var ki, herhangi yeni bir oyuncuyu memnuniyetle karşılarız.” dedi. 

Ayrıca bakınız: Demokrat titanlar Obama’nın her şeyi eline yüzüne bulaştırdığını ve yeni bir Çin Bankası'nın doğuşuna sebep olduğunu söylüyor.

Dünya Bankası Başkanı, daha önce de Çin'in planlanan bankasına açık olduğunun sinyalini vermişti ama bu bugüne kadar yaptığı en kapsamlı ve açık yorumdu. Kim, Washington merkezli Dünya Bankasının, "BRICS" ülkeleri - Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika- tarafından geçen yıl oluşturulan Yeni Gelişme Bankası’yla da çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

"Biz, dünyanın altyapı yatırımı için her yıl ek olarak [1 trilyon dolardan 1,5 trilyona] ihtiyacı olduğunu tahmin ediyoruz." diyen Bay Kim, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'ndeki dinleyicilere, "Ben bu bankalarla çalışmak için yenilikçi yollar bulmak için elimden gelen her şeyi yapacağım." dedi.

Obama yönetiminin zorlu şartlarına ve diplomatik baskılara rağmen, İngiltere, Almanya, Güney Kore, Avustralya ve İsrail de dahil uzun zamandır ABD müttefiki olan dört-düzine ülke, AIIB’nın kurucu üyeleri olarak imza attı.

ABD yetkilileri, kısmen Çin'den gelen 50 milyar dolarlık kaynak parayla desteklenen yeni bankanın mevcut çok taraflı borç verenlerce yapılan işi ikiye katlayacağını ve çevre ve yolsuzluk gibi meselelerde uluslararası standartlara sekte vuracağını savunuyorlar.

Ayrıca BKZ: Diplomatik felaket: Obama Çin’in yeni bankasına katılmak için acele eden müttefikleri tarafından aşağılanıyor.

Ancak son aylarda diğer ülkeler Çin liderliğindeki bankanın bir parçası olmak için  adeta koşturdu ve şu anda katılımcı olmayan iki büyük ekonomi Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya.

Bay Kim Dünya Bankası’nıın Pekinle güçlü bir ilişkisi olduğunu ve AIIB şekillenirken Çinli yetkililerle görüşmeler yapıldığını söyledi. Çinli yetkililer, bankanın tüzüğünün yıl sonuna kadar yazılıp, yürürlüğe konacağını umduklarını söylüyorlar.

Amerikalı yetkililerle benzer bir şekilde, Bay Kim AIIB’nın şekillenişini takip edeceğini söylemişti ama patlama yapan Asya bölgesindeki öngörülen altyapı programlarının trilyonlarca dolar finanse edilmesine yardımındaki rolünü tamamen memnuniyetle karşıladığı ortaya çıktı.

"Bizim için temel bir konu şudur- Diğer kurumlar düşmanınız olamaz, düşmanınız yoksulluk olmak zorunda.” diyen Bay Kim: “ Ve eğer düşmanınız yoksulluksa, yoksulluğu sona erdirecek altyapı gelişmeleriyle ilgilenen yeni oyunculara sıcak bakmak, doğal bir şey.” diye devam etti.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu, büyük ölçüde İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD tarafından inşa edilen küresel finansal sistemin sütunları, önümüzdeki hafta yıllık Washington bahar toplantılarını gerçekleştirecek.

Birçoğu, Amerikan Kongresinin Çin ve Hindistan gibi yükselen ekonomik güçlerin büyümesine sebep olan IMF reform planına onay vererek başarısız olduğunu; hatta IMF kararlarının mevcut uluslararası finans kurumlarının egemenlik mücadelesi çabalarını körüklediğini söylüyor.

ABD yakında büyük ekonomiler arasında daha çok ülke, açıldığında yaklaşık kredisi 100 milyar dolar olması beklenen AIIB’na katılmak için imza attıkça yalnızlaşacak. Japon basınında çıkan haberlere göre, Başbakan Shinzo Abe hükümeti yeni bankanın şeffaflık ve ilerleme nötr taramasında belirli kriterleri yerine getirmesi halinde 1,5 milyar dolarlık bir katılımı tartışıyor.

Tokyo’daki yetkililer, Nikkei Asian Review’ın  Salı günü bildirdiğine göre, Japonya’nın Haziran ayı sonuna kadar üyelik konusunda karar vereceğini söylüyorlar.

AIIB’nı  onaylama konusunda ABD’nin isteksizliğine rağmen, Bay Kim kendi yaklaşımının; yoksulluğu sona erdirmek ve küresel ekonomiyi canlı tutmak için herkesin elini masaya koyması gerektiği şeklinde olduğunu söylüyor.

“Bu yıl aldığımız kararlar ve diğer kuruluşlarla oluşturduğumuz ittifaklar, sadece 15 yıl içinde aşırı yoksulluğu bitirme hedefimize ulaşmak için bir şansımız olup olmadığını belirlememize yardımcı olacak.” diye belirtiyor.

 David R. Sands, The Washington Times, 7 Nisan, 2015



Derya Beyaz, 09.04.2015, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri



Metnin Orijinali:

http://www.washingtontimes.com/news/2015/apr/7/jim-yong-kim-ignores-obama-world-bank-boss-welcome/

Seçkin Deniz Twitter Akışı