28 Haziran 2023 Çarşamba

SA10245/MT171: Farklı Düşünce Süreçleri: Neden Bazı İnsanlar Kalabalık Bir Odada Bile Kendilerini Yalnız Hissederler?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Psychological Science dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, yalnız bireylerin sosyal ağlarının büyüklüğünden bağımsız olarak dünyayı akranlarından farklı algıladıklarını ortaya koyuyor. Elisa C. Baek tarafından yürütülen çalışmada, 63 üniversite birinci sınıf öğrencisinin beyin aktivitelerini karşılaştırmak için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) taramaları kullanıldı. Sonuçlar, yalnız bireylerin nöral tepkilerinin hem yalnız olmayan hem de diğer yalnız katılımcılardan farklı olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, dünyayı işlemenin bu kendine özgü yolunun, genellikle yalnızlığa eşlik eden anlaşılma duygusunun azalmasına katkıda bulunabileceğini öne sürüyorlar. Bu sonuçların altında yatan nedeni belirlemek ve yalnızlığı azaltmaya yönelik potansiyel yolları tespit etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.."

Divergent Thought Processes: Why Some People Feel Lonely, Even in a Crowded Room

Yeni araştırma, yalnız bireylerin, sosyal ağlarının büyüklüğünden bağımsız olarak, dünyayı akranlarından farklı bir şekilde işlediklerini ve bunun da kopukluk duygularına katkıda bulunabileceğini öne sürüyor.

Ortak akıl, yalnızlık ile tek başınalık arasındaki temel farkın seçim olduğunu öne sürer. Yalnızlığı seven bir kişi sessiz bir gecenin ya da tek başına bir yurt dışı seyahatinin tadını çıkarmayı seçebilirken, yalnız bir kişi kalabalık bir odada bile diğer insanlardan kopuk hissedebilir. Psychological Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, yalnız insanların sosyal ağlarının büyüklüğünden bağımsız olarak farklı düşünebileceklerini öne sürerek bu düşünceyi destekliyor.

Araştırmanın başyazarı Elisa C. Baek (Güney Kaliforniya Üniversitesi) bir röportajında, "Yalnız bireylerin, sahip oldukları arkadaş sayısı dikkate alındığında bile, çevrelerindeki dünyayı işleme biçimlerinde akranlarından son derece farklı olduklarını bulduk" diyor. Araştırması, yalnız bireylerin sinirsel tepkilerinin diğer insanlarınkinden farklı olduğunu gösterdi ve "dünyayı çevrenizdekilerden farklı görmenin, onlarla düzenli olarak sosyalleşseniz bile yalnızlık için bir risk faktörü olabileceğini" öne sürdü.

Baek ve meslektaşları Ryan Hyon, Karina López, Meng Du, Mason A. Porter ve Carolyn Parkinson (Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles [UCLA]) bu sonuca 63 birinci sınıf üniversite öğrencisinin fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) taramalarını karşılaştırarak ulaştı.

Her 90 dakikalık tarama sırasında katılımcılar aynı sırayla 14 ilgi çekici video klip izledi. Taramadan sonra, UCLA Yalnızlık Ölçeğini kullanarak sosyal bağlantı duygularını kendi kendilerine bildirdiler. Akademik yılın başlarında, her katılımcı ayrıca, öğrenciliklerinin ilk birkaç ayında birlikte çalıştıkları, yemek yedikleri veya başka bir şekilde takıldıkları her bir kişinin adını listelemelerinin istendiği bir sosyal ağ anketi doldurmuştur.

Bu verileri analiz etmek için Baek ve meslektaşları katılımcıları iki gruba ayırmıştır: yalnızlık ölçeğinde ortancanın üzerinde puan alan katılımcılardan oluşan bir "yalnız" grup ve ortancanın altında puan alan katılımcılardan oluşan bir yalnız olmayan grup.

Araştırmacılar bu katılımcıların taramalarını karşılaştırdıklarında, yalnız katılımcıların beyin aktivitesinin hem yalnız olmayan katılımcıların hem de diğer yalnız katılımcılarınkinden çok farklı olduğunu buldular. Buna karşılık, yalnız olmayan katılımcıların beyin aktivitesi, yalnız olmayan diğer katılımcılarınkine benzerdi. Araştırmacılar, bu durumun özellikle ortak beyin aktivitesinin anlatıların ve arkadaşlıkların benzer şekilde yorumlanmasıyla ilişkili göründüğü varsayılan mod ağında ve beynin ödül işleme alanlarında geçerli olduğunu yazdı. Araştırmacılar demografik özellikleri ve katılımcıların sosyal ağlarının büyüklüğünü kontrol ettiklerinde bile bu bulgular önemini korudu.

Araştırmacılar, "Yalnız insanlar dünyayı kendilerine özgü bir şekilde işlerler, bu da genellikle yalnızlığa eşlik eden anlaşılma duygusunun azalmasına katkıda bulunabilir" açıklamasında bulundu.

Ancak Baek, bu sonuçların altında yatan nedeni belirlemek için ek araştırmalara ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Baek ve meslektaşları, "Bir olasılık, yalnız bireylerin durumların veya sahnelerin akranlarıyla aynı yönlerinde değer bulmamalarıdır" diye yazıyorlar. "Bu durum, yalnız bireylerin kendilerini akranlarından farklı algıladıkları güçlendirici bir geri bildirim döngüsüyle sonuçlanabilir ve bu da sosyal bağlantı kurmada daha fazla zorluğa yol açabilir."

Araştırmacılar, bir başka olasılığın da yalnızlığın kendisinin insanların bilgiyi farklı şekilde işlemesine yol açabileceği olduğunu ekliyorlar.

Baek, her iki durumda da, yalnız insanların nasıl düşündüğü ve ortak anlayışın nasıl teşvik edileceği hakkında daha fazla bilgi edinmenin, yalnızlığı azaltmak için yeni yolların belirlenmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Association for Psychological Science -Psikolojik Bilimler Derneği, 29 Nisan 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 28.06.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: "Lonely Individuals Process the World in Idiosyncratic Ways" Elisa C. Baek, Ryan Hyon, Karina López, Meng Du, Mason A. Port



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı