30 Kasım 2022 Çarşamba

SA9951/MT111: Alkol İçmek Önemli Sağlık Riskleri Taşıyor ve Genç Yetişkinler İçin Faydası Yok

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Yeni bir araştırma, gençlerin (40 yaş altı) alkol tüketiminden yaşlı yetişkinlere göre daha yüksek sağlık riskleriyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor."


Drinking Alcohol Carries Significant Health Risks and No Benefits for Young Adults

  • Küresel Hastalık Yükü ile ilgili yapılan yeni analiz, 2020'de 1,34 milyar insanın zararlı miktarlarda (1,03 milyar erkek ve 0,312 milyar kadın) alkol tükettiğini tahmin ediyor.
  • Analiz, 15-39 yaş arası genç yetişkinler için alkol almanın sağlığa hiçbir faydası olmadığını, sadece sağlık risklerini ortaya koyuyor. 2020'de güvenli olmayan miktarda alkol tüketenlerin %59,1'i 15-39 yaşları arasındaydı ve %76.7'si erkekti.

  • Yazarlar, alkol ve hastalıklar arasındaki karmaşık ilişki ve dünyadaki farklı hastalık oranları göz önüne alındığında, alkol tüketiminin risklerinin yaşa ve coğrafi konuma göre farklılık gösterdiğini belirtiyorlar.
  • Alkol tüketiminden kaynaklanan sağlık riskleri, 40 yaş üstü yetişkinler için yaşa ve bölgeye göre değişiyor. Bu yaş grubundaki kişiler için az miktarda alkol tüketmek (örneğin, bir ila iki 3.4 ons bardak kırmızı şarap içmek) kardiyovasküler hastalık, felç ve diyabet riskini azaltmak gibi bazı sağlık yararları sağlayabilir. 
  • Araştırmacılar, alkol tüketim kılavuzlarının yaşa göre tüketim düzeylerini vurgulayacak şekilde revize edilmesi çağrısında bulunuyor. Mevcut kılavuzların çoğu tarafından önerilen alkol tüketimi düzeyinin tüm bölgelerdeki gençler için çok yüksek olduğunu vurguluyorlar. Ayrıca, alkolü zararlı bir şekilde kullanma olasılığı en yüksek olan 40 yaşın altındaki erkekleri hedef alan politikalar için de çağrıda bulunuyorlar.

Alkolsüz birayı reddeden adam

The Lancet'te yayınlanan yeni bir analize göre, gençler alkol tüketiminden yaşlı yetişkinlere göre daha yüksek sağlık riskleriyle karşı karşıya. Bu araştırma, alkol riskini coğrafi bölge, yaş, cinsiyet ve yıla göre bildiren ilk çalışmadır. Küresel alkol tüketimi önerilerinin yaşa ve yere dayalı olması gerektiğini tavsiye ediyor. Ayrıca, en katı kuralların, dünya çapında zararlı alkol tüketimi açısından en büyük risk altında olan 15-39 yaş arasındaki erkekleri hedef almasını tavsiye etmektedir.

Araştırma ayrıca, altta yatan sağlık sorunları olmayan 40 yaş ve üstü yetişkinlerin, düşük kardiyovasküler hastalık, felç ve diyabet riski dahil olmak üzere hafif alkol tüketiminden (günde bir ila iki standart içecek arasında [1] ) bazı faydalar görebileceğini ortaya koymaktadır.

Araştırmacılar, 204 ülkedeki alkol kullanımına ilişkin tahminleri kullanarak, 2020 yılında dünya çapında 1,34 milyar insanın zararlı miktarlarda alkol tükettiğini hesapladı. Her bölgede, güvenli olmayan miktarda alkol tüketen nüfusun en büyük kesimi 15-39 yaş arası erkeklerdi. Bu yaş grubu için alkol kullanımı sağlık açısından herhangi bir fayda sağlamaz ve birçok sağlık riski taşır. Ayrıca, motorlu araç kazaları, intiharlar ve cinayetler dahil olmak üzere alkole bağlı yaralanmaların %60'ı bu yaş grubundaki kişilerde meydana gelmektedir.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nde (IHME) Sağlık Metrikleri Bilimleri Profesörü olan kıdemli yazar Dr. Emmanuela Gakidou, “Mesajımız basit: Gençler içmemeli, ancak yaşlılar az miktarda içmekten fayda görebilir. Sağlık Metrikleri Bilimleri Profesörü kıdemli yazar Dr. Emmanuela Gakidou, genç yetişkinlerin içki içmekten kaçınacağını düşünmek gerçekçi olmasa da, herkesin sağlığı hakkında bilinçli kararlar alabilmesi için en son kanıtları iletmenin önemli olduğunu düşünüyoruz” diyor.[2]

Lancet Alkol Tüketimi Bilgi Grafiği

Alkol almak gençler için önemli sağlık risklerine sahiptir, bazı yaşlı yetişkinler için küçük miktarlar faydalı olabilir. Yeni analiz, kişinin ne kadar içebileceğine ilişkin önerilerin yaşa ve yerel hastalık oranlarına dayanması gerektiğini öne sürüyor. Kaynak: The Lancet

Yaş ve bölge alkol tüketim politikalarını yönlendirmeli

Araştırmacılar, 1990 ve 2020 yılları arasında, 204 ülke ve bölgede 15-95 yaş ve üstü erkekler ve kadınlar için 2020 Küresel Hastalık Yükü verilerini kullanarak yaralanmalar, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserler dahil olmak üzere 22 sağlık sonucu üzerinde alkol tüketimi riskine baktılar [3] . Bundan, araştırmacılar, bir popülasyona yönelik riski en aza indiren ortalama günlük alkol alımını tahmin edebildiler. Araştırma ayrıca başka bir kritik niceliği de tahmin ediyor; bir kişinin, hiç alkol içmeyen birine kıyasla sağlığı için aşırı risk almadan önce ne kadar alkol içebileceği.

15-39 yaş arası kişiler için sağlık kaybı riski olmadan önce önerilen alkol miktarı günde 0.136 standart içkiydi (standart bir içeceğin onda birinden biraz fazla). Bu miktar, 15-39 yaş arası kadınlarda 0,273 içecekle (günde standart içeceğin yaklaşık dörtte biri) biraz daha yüksekti. Bir standart içecek, hacimce %13 alkolde küçük bir bardak kırmızı şaraba (100ml veya 3.4 sıvı ons) hacimce %3,5 alkol içeren bir kutu veya şişe bira (375 ml veya 12 sıvı ons) veya hacimce %40 alkol içeren bir shot viski veya diğer alkollü içkiler (30 ml veya 1.0 sıvı ons) eşdeğer olan 10 gram saf alkol olarak tanımlanır. [1]

Analiz ayrıca, altta yatan herhangi bir sağlık sorunu olmayan 40 yaş ve üstü yetişkinler için az miktarda alkol içmenin iskemik kalp hastalığı, felç ve diyabet riskini azaltmak gibi bazı faydalar sağlayabileceğini düşündürmektedir. Genel olarak, 2020'de 40-64 yaş arasındaki bireyler için, güvenli alkol tüketim seviyeleri günde yaklaşık yarım standart içkiden (erkekler için 0.527 içki ve kadınlar için günde 0.562 standart içki) neredeyse iki standart içkiye kadar değişiyordu. (erkekler için günde 1,69 standart içecek ve kadınlar için 1,82). 2020'de 65 yaş üstü bireyler için, günde üç standart içkiden biraz daha fazla (erkekler için 3.19 içki ve kadınlar için 3.51) tüketildikten sonra alkol tüketiminden kaynaklanan sağlık kaybı risklerine ulaşıldı. Tahminler, altta yatan koşullar olmaksızın 40 yaşın üzerindeki popülasyonlarda küçük miktarlarda alkol tüketiminin, özellikle ağırlıklı olarak daha yüksek kardiyovasküler hastalık yüküyle karşı karşıya olan popülasyonlarda, iyileştirilmiş sağlık sonuçları ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.

Belirli bir yaş grubu için hastalık yükünün dağılımı, özellikle 40 yaş ve üzerindeki bireylerde alkol tüketiminden kaynaklanan risklerde farklılıklara neden olarak, bölgeler arasında önemli ölçüde değişiklik göstermiştir. Örneğin, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da 55-59 yaş arası bireyler arasında, alkole bağlı sağlık risklerinin %30,7'si kardiyovasküler hastalıklardan, %12,6'sı kanserlerden ve %1'den azı tüberkülozdan kaynaklanmaktadır. Buna karşılık, orta Sahra altı Afrika'daki bu aynı yaş grubunda, alkole bağlı sağlık risklerinin %20'si kardiyovasküler hastalık, %9,8 kanser ve %10,1'i tüberkülozdan kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak, bu yaş grubu için sağlık kaybı riski olmadan önceki tüketim seviyeleri, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da 0,876 içecek (veya günde neredeyse bir standart içecek) ve 0 idi.

Genel olarak, yetişkinler için önerilen alkol alımı, coğrafya, yaş, cinsiyet veya yıldan bağımsız olarak günde 0 – 1.87 standart içecek arasında düşük kaldı.

 IHME'de araştırmacı olan baş yazar Dana Bryazka, "Muhafazakar bir yaklaşım benimsense ve politika önerilerini belirlemek için en düşük güvenli tüketim düzeyi kullanılsa bile, bu, önerilen alkol tüketimi düzeyinin genç nüfus için hala çok yüksek olduğu anlamına geliyor. Şu anda mevcut kanıtlara dayanan tahminlerimiz, yaşa ve bölgeye göre farklılık gösteren yönergeleri desteklemektedir. Popülasyonlar için sağlık kaybı riskini en aza indiren alkol tüketimi düzeyindeki değişimi anlamak, etkili tüketim yönergelerinin belirlenmesine, alkol kontrol politikalarının desteklenmesine, zararlı alkol kullanımının azaltılmasındaki ilerlemenin izlenmesine ve halk sağlığı riski mesajlarının tasarlanmasına yardımcı olabilir” diyor.

Genç erkekler zararlı alkol tüketimi açısından en büyük risk altındadır

Bu tahminler kullanılarak, yer, yaş, cinsiyet ve yıl bazında bu eşikleri aşan miktarlarda alkol tüketen nüfusun oranı da hesaplanmış ve alkol kontrol çabalarının hedeflenmesi için bir rehber olmuştur.

2020 yılında zararlı miktarda alkol tüketen bireylerin %59,1'i 15-39 yaş aralığında, %76.7'si erkek, 1,03 milyar erkek ve 0,312 milyar kadın zararlı miktarda alkol tüketiyor. Alkolün zararlı kullanımı özellikle Avustralasya, Batı Avrupa ve Orta Avrupa'daki genç erkeklerde yoğunlaşmıştır.

“Erkekler ve kadınlar için alkol tüketimine bağlı riskler benzer olmakla birlikte, zararlı alkol tüketiminin en yüksek olduğu grup genç erkekler olarak öne çıktı. Bunun nedeni, erkeklerin kadınlara kıyasla daha büyük bir oranının alkol tüketmesi ve ortalama tüketim düzeylerinin de önemli ölçüde daha yüksek olmasıdır” diyor Dr. Gakidou.

Yazarlar, içme alışkanlıklarının incelenmemesi de dahil olmak üzere, bu makaledeki bazı sınırlamaları kabul etmektedirler. Bu nedenle, bu çalışma, nadiren ağır aralıklı içki içen kişiler ile birkaç gün boyunca aynı miktarda alkol tüketen kişiler arasında ayrım yapmamıştır. Alkol tüketimi de kendi kendine rapor edildi, bu da yanlılığa yol açmış olabilir ve çalışma, bu tahminleri de etkilemiş olabilecek, rutin veri toplamada pandemi ile ilgili gecikmeler nedeniyle COVID-19 pandemisi sırasında tüketime ilişkin verileri içeremez.

Bağlantılı bir yorumda yazan King's College London'dan Robyn Burton ve Nick Sheron şöyle diyor:

"Bu bulgular, The Lancet'te yayınlanan ve miktarı ne olursa olsun herhangi bir alkol kullanımının popülasyonlar arasında sağlık kaybına yol açtığını vurgulayan önceki bir GBD tahminiyle çelişiyor gibi görünüyor. İki GBD yayını arasında üç temel fark vardır. Birincisi, en son çalışma 2016 yerine 2020 verilerini kullanıyor. İkincisi, alkolle ilgili beş sonuç için göreceli risk eğrileri güncellendi. Ancak, bu değişikliklerin hiçbiri sonuçlardaki farklılıkları tetiklemiyor. Bunun yerine, farklılıklar, cinsiyet, yaş ve coğrafi bölgeye göre daha fazla ayrıştırılmış tahminlerin hesaplanmasının yanı sıra, altta yatan hastalığın seviyelerine göre göreceli risk eğrilerini ağırlıklandırmaya yönelik yeni yöntemden kaynaklanmaktadır. Tüm nedenlere bağlı ölümlere katkıda bulunan nedenler gruplar arasında farklılık gösterir ve bu, alkolün ölüm oranı üzerindeki orantısal riskini değiştirir. Bu son analizde çoğu coğrafi bölgede, yaralanmalar, genç yaş gruplarında alkole bağlı zararların çoğunu oluşturuyor. Bu, tüm coğrafi bölgelerde 15-39 yaş arası bireyler arasında minimum risk seviyesinin sıfır veya sıfıra çok yakın olmasına yol açtı. Bu, alkole bağlı hastalık yükünün kardiyovasküler hastalık ve kanserlere doğru kayması nedeniyle yaşlı yetişkinler için tahmin edilen seviyeden daha düşüktür. Bu, alkolün neden olduğu toplam zararı belirlemeye çalışırken bir popülasyondaki mevcut hastalık oranlarını göz önünde bulundurma ihtiyacını vurgulamaktadır.”

The Lancet, 1 Ağustos 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 30.11.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Notlar:

Bu çalışma Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından finanse edildi. GBD 2020 Alkol İşbirlikçilerinin tam listesi gazetede mevcuttur.

[1] Bir standart içecek, 10 gram saf alkol olarak tanımlanır. Örnekler şunları içerir:

  • Hacimce %13 alkol içeren küçük bir bardak kırmızı şarap (100ml veya 3.4 sıvı ons);
  • Hacimce %3,5 alkol içeren bir kutu veya şişe bira (375 ml veya 12 sıvı ons);
  • Hacimce %40 alkolde bir shot viski veya diğer alkollü içkiler (30 ml veya 1.0 sıvı ons).

[2] Doğrudan yazardan alıntıdır ve Makale metninde bulunamaz.

[3] Bu sağlık sorunları şunları içeriyordu:

  • İskemik inme, intraserebral kanama, iskemik kalp hastalığı, hipertansif kalp hastalığı, atriyal fibrilasyon ve çarpıntı;
  • Aşağıdakiler dahil kanserler: dudak ve ağız boşluğu kanseri, nazofarenks kanseri, diğer farinks kanseri, özofagus kanseri, gırtlak kanseri, kolon ve rektum kanseri, meme kanseri, karaciğer kanseri;
  • Tip 2 diyabet, siroz ve karaciğerin diğer kronik hastalıkları, pankreatit, idiyopatik epilepsi, tüberküloz;
  • Taşıma yaralanmaları, kasıtsız yaralanmalar, kendine zarar verme ve kişilerarası şiddet.


Referans: “Miktar, coğrafya, yaş, cinsiyet ve yıla göre alkol tüketiminin nüfus düzeyindeki riskleri: Küresel Hastalık Yükü Çalışması 2020 için sistematik bir analiz”, GBD 2020 Alkol İşbirlikçileri, 16 Temmuz 2022, The Lancet. DOI: 10.1016/S0140-6736(22)00847-9


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı