25 Şubat 2019 Pazartesi

SA7470/KY1-CÇ596: Kendini Aldatma

"Önce kendini aldatır insan. Kendine yalan söyler. Söylediği bu yalana önce kendisi inanır, önce kendisini inandırır. Sonra başkalarına yönelir."


İnsan yalana teşnedir. Kolayca inanır her bir yalana. Yalana teşne oluşunun kökeninde kendini aldatma olgusu yatar. İnsan kendini aldatmada pek mahirdir. Dışından olan yalanlara kolayca inanmasını sağlayan da bu durumdur. İnsan biteviye kendini aldatır. Kendini aldattığının farkında olmadan aldattığı gibi farkında olarak da aldatır. İnsan niye kendini aldatır? Hatta insan niye kendini aldatmaya mahkûmdur? Dense daha muvafık bir soru olacaktır.
İnsan kendini aldatmayı varlığını sürdürmenin gereği olarak algılar. Gereği olarak görür. Bu görü, bu algı sezgisel olarak onda ortaya çıkar. Açıktan aldatışlarda, aldanışlarda deneyimin katkısı varken, farkında olmadan olan aldatma ve aldanışlarda sezgi egemendir. İnsan her canlı gibi varlığını sürdürmek için bir takım edimlerde bulunur ve bu edimlerden biri olarak da karşımıza yalan çıkar. Önce kendini aldatır insan. Kendine yalan söyler. Söylediği bu yalana önce kendisi inanır, önce kendisini inandırır. Sonra başkalarına yönelir. Kendi yalanını başkalarına satmak için uğraş verir. Yalanına inananların sayısınca gönenir, sevinir. Yalanına karşı direnişle karşılaştığında sinirlenir, öfkelenir, kinlenir. Çünkü varlığına, varoluşuna bir saldırı belirmiştir. Varlığının temeli sarsılmaktadır karşı çıkıldığında. Başkalarındaki varlığından önce kendindeki varlığının temellerinin sarsıldığını görür. Ölümle, yok oluşla karşı karşıya kaldığı için pençelerini uzatır. Üstü örtük suçlamalar, üstü örtük karalamalar, üstü örtük tehditler başlar. Sonra alenileşir bu hal. Doğrudan saldırı başlar. Bu kere başka yalanlar ihdas eder varlığının temelini sarsan için. Karşılaştırmalar yapar. Dünü aklamaya, dününü aklamaya, bugünü karalamaya koşar. Sarsılan varlığına yeni bir temel bulmanın coşkusuyla yapar bunu. 

‘Dün hiç bu kadar sıkılmadım!’ der. Dün onayanlar bugün onaylamıyorlardır. Sıkıntısının temelinde bu onamayış –kendini aldattığının faş edilmesi- varken muhataplarının ceberrutluğunu ima eder. Bu yeni yalana sığınır. Varlığını temellendirmede yeni bir yalan bulmuştur. Bu yalana abanır. Varlığını sürdürmede, varlığını korumada yeni bir zırh bulmuştur.



Cemal Çalık, 25.02.2019,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli


Facebook 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı