29 Mayıs 2018 Salı

SA6219/SD1002: Almanya'nın Sınırdışı İkilemi

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz 10 bin kayıp Suriyeli mülteci çocuğun nerede olduğunu, iltica başvuruları kabul edilen Suriyelilerin tamamının neden yetişmiş vasıflı meslek sahibi insanlar olduğunu, vasıfsız mültecilerin iltica taleplerinin neden reddedildiğini merak etmemektedir; seçilmiş ve elenmiş mültecilerin ne kadarının din değiştirilmeye -müslümanlıktan hristiyanlığa geçişe- zorlandığını, kaç çocuğun ebeveyninden alınarak alman ailelerin yanına yerleştirildiğini de soruşturmamaktadır; analiz sadece eleğin altında kalan vasıfsızların ülkelerine geri gönderilirken Yüksek Alman değerleri(!) gereği gittikleri ülkelerinde öldürülmeyecekleri garantisi alınmasını istemekte, hatta bir milyon kişinin katili Esad'a da uygun yasa çıkarttırılması halinde bunun iadeler için fırsat olabileceğini savunmaktadır. Avrupa Medeniyeti denen şeyin ne olduğunun anlaşılması bakımından hümanizmin arkasına saklanarak vasıfsız mültecilere"İşimize yaramazsınız, size para verelim ülkenize dönün" diyen bu analizin dikkatle okunmasını tavsiye ediyoruz...
Seçkin Deniz, 29.05.2018

Germany’s Deportation Dilemma

"Suriye'de çatışma devam ettiği için, Almanya'da reddedilen sığınmacıların savaştan zarar gören ülkeye geri gönderilme olasılığı hakkında artan bir tartışma var."

20 Şubat'ta Alman yetkililer, protestolara ve geri dönüşlerinde karşı karşıya kalacakları gerçek tehditlere rağmen, ülkelerine geri göndermek için 14 Afganlıyı topladılar. Reddedilen sığınmacıların zorla geri gönderilmeleri, geçtiğimiz Eylül ayında yapılan Almanya seçimlerinde bir sorun haline gelmişti: Kısmen, aşırı sağcı Alternative für Deutschland'ın (AfD) artan siyasi etkisi nedeniyle, Angela Merkel'in CDU'su göç üzerine daha sert bir çizgi benimsedi ve Almanya dışişleri bakanlığının 2017 yılının Ağustos ayında sınır dışı etme sürecini destekleme kararı kutlandı.


Aslında, şimdi Almanya'nın en büyük muhalefet partisi olan AfD ile bu sürgünler Suriyelileri de hedef alabiliyor: 2015'te Almanya'ya gelmeye başlayan 890,000'den fazla sığınmacının çoğunluğu Suriye'den geliyordu ve Suriyeliler tüm mülteci tartışmalarında sembolik hale geldi. Federal Göç ve Mülteciler Dairesine göre, Almanya 2015'ten beri 476.331 Suriyeli sığınma talebi aldı. Bunlardan 301.201 tanesine mülteci statüsü verildi.


© REUTERS / Fabrizio Bensch

Bununla birlikte, ülkedeki ruh hali değiştiğinde, Alman devleti, sığınmacıların mültecilerin korunmak için tam anlamıyla hak kazanmadığı, ancak derhal geri de gönderilemediği geçici bir statü, geçici koruma statüsü sunmaya başladı. Ek koruma sağlananlar, yıllık olarak yenilenmesi gereken bir oturma izni alırlar. 2015 yılında sadece 61 Suriyelinin ek koruması sağlanmıştır; 2016'da sayı 121.562'ye fırlamıştır. Sadece 300 Suriyeli sığınmacı için koruma tamamen reddedildi ve Suriyelilerin sınır dışı edilmesi bu yıla kadar ertelendi.

Suriyeli sığınmacıları sınır dışı etmek için herhangi bir adım atmadan önce, Alman hükümeti, sınır dışı edilen bireylerin veya grupların, kendi ülkelerinde kişisel olarak tehlikede olmadıkları düşüncesiyle sığınma başvurularını reddetmiş olduklarını, neredeyse kesin olarak ortaya koyacaktır..  Bir grup AfD milletvekili, bu ayın başlarında, mültecileri geri göndermek için ülkeleirnin gerçekten güvenli olduğunu kanıtlamak için Suriye'den geçtikten sonra manşetlere çıktılar.


Suriye Güvenli Değil

Bununla birlikte, bunun doğru olmadığını anlamak çok önemlidir: Geri dönen Suriyeliler, özellikle de Esad rejiminin devam eden askeri operasyonlarından ve ülkenin yaşadığı büyük yıkımdan dolayı ölümcül tehlike altındadırlar. Suriye’deki savaş çoğu bölgede yavaş yavaş gerilerken, geri kalan isyancı bölgelerinde de ısınıyor. Önümüzdeki sene ya da planlandığı gibi iki yıl sonra yoğun bombardıman kesilse bile, temel altyapıyı yeniden inşa etmek, eğitim ve iş sağlamak çok daha uzun zaman alacaktır.


Ve Esad'ın ordusuna katılmaktan kaçan Suriye halkı, rejim iktidarda olduğu sürece risk altındadır. Bu adamlar kendi ülkelerini vurmak yerine Suriye'den ayrılmayı tercih ettiler ve şu anda bir kaya ile sert bir yer arasında sıkışıp kalmış durumdalar- Avrupa'da sağcı politikacılar, genç ve erkek sığınmacıları suç ve cinsel şiddet olaylarına karıştıkları için suçluyorlar; ancak, bıraktılar, geri dönemezler.


Lübnan'daki ve Türkiye'deki mülteci kamplarında ve Berlin'deki sığınaklarda, 18 ila 34 yaşlarındaki erkek mülteciler rejimin onları geri çağırmasından, hatta geri döndükten sonra kendilerini öldürmesinden korktuklarını söylüyorlar. Şimdiye kadar ülkelerinden sürülen Afganlıların çoğu erkektir ve eylemciler Suriyeli erkeklerin de ilk tehcir edilenler olacağına inanmaktadır. Mülteci ve sığınmacıları destekleyen kar amacı gütmeyen bir Alman kuruluşu olan Pro Asyl'in yasal politika danışmanı olan Belinda Bartolucci, bu endişeleri şöyle dile getiriyor: “Gelecekte Almanya'nın bu kavramı diğer ülkeler için tekrar kullanacağı korkusu var.”

Pro Asyl, sınırdışı edilmelere karşı yasal bir dava açıyor, yetkililere, başvurular reddedildikten sonra bile sığınmacıların birkaç başvuru yapabileceklerini hatırlatıyor. Aslında, bütün bu fırsatları atlatmanın ve bir Suriyeli sığınmacıyı sınır dışı etmenin neredeyse imkansız olduğunu söylüyorlar. Alman hukuku, örneğin, bir mültecinin, güvenliklerine karşı derhal bir risk oluşturması halinde sınır dışı edilemeyeceğini ifade etmektedir. Ocak ayı başlarında, Türk vatandaşı da olan Almanya doğumlu bir Selefi, Almanya yüksek mahkemesinin geri gönderilmesine karar vermesi durumunda Türk yetkililer tarafından işkence göreceğini iddia ederek sınır dışı edilmesine itiraz etti.  Bu, Alman hükümetini, bir sığınmacının geldiği ülkeye iade edilmesi durumunda işkence görmeyeceğine dair garanti alma konusunda etkili bir şekilde zorlar.


Esad rejimi neredeyse hiç bir Suriyeli erkek için böyle bir güvence-garanti vermeyecektir. Beşar Esad'ın iktidarda kalması beklendiği için, Avrupa ülkelerinin, başvuruları reddedilen sığınmacıların sayısını azaltmaya başlamak istiyorlarsa, bunu uluslararası bir mesele haline getirmeleri gerekecek; Bazı Suriyeli erkekler, güvenli bir şekilde yaşayabileceklerini bilseler, kendi başlarına dönmek isteyebilirler.


Başlangıç ​​yardımı


Suriye'de hazırlanan bir yasa tasarısı taslağında, dört yıl boyunca yurtdışında yaşayanların 4,000 dolarlık bir para cezası ödemeleri durumunda, geri dönmelerinin kabul edilmesi bir seçenek içinalan açabilir. Almanya İçişleri bakanlığı geçtiğimiz günlerde Suriyeli şahıslar için 1.000 avro, Starthilfe adlı bir programla ailelere 3,000 avroluk başlangıç yardımı yaparak iradeleriyle geri dönmeye ikna etmeye çalışıyor. Almanya ya da diğer Avrupa devletleri bu fikri, ordu hizmetinden kaçan Suriyeli erkeklerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak yeniden tasarladıysa, umut verici olabilir.


Kendi hükümetlerinin elindeki baskıdan korkan Suriyeliler geri dönemezler ya da hayatları tehlikeye girme riski altında ise, sadece kendi uğurlarına değil,savaş sonrası dönemde modern Almanya'yı tanımlayan değerler uğruna da geri gönderilemezler. Güvenlikleri güvenceye alındığında geri dönmek isteyenler desteklenmeli, gerekirse mali yollarla da desteklenmeli; kendi ülkelerinde güvende olmayanlar oraya geri dönmek zorunda kalmamalıdırlar.


Anchal Vohra, 11 Nisan 2018, Berlin Policy Journal


(Anchal Vohra uluslararası işleri kapsayan Beyrut merkezli bir gazetecidir.)




Seçkin Deniz, 29.05.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı