29 Aralık 2016 Perşembe

SA3807/ÇY4-DB73: The Donald ve Nükleer Silahlar; Yine

"Dahası, eğer ABD ve Rusya yeni bir nükleer silah yarışması başlatırsa, Çin, Pakistan ve Kuzey Kore gibi ülkelerin ne yapmasını bekleyecekler? Dünya daha karmaşık ve tehlikeli bir yer haline gelebilir."

The Donald and nukes, again

Başkanlık kampanyası sırasında Donald Trump, ABD'nin nükleer kuvvetleri veya nükleer silahların kullanılmasının sonuçları hakkında çok az şey bildiği izlenimi veren pek çok şey söyledi. Bu sabah bir tweet ile bu izlenimi doğruladı: 

 “ABD, nükleer saldırılara karşı dünya kendine gelene kadar nükleer kapasitesini büyük ölçüde güçlendirmeli ve genişletmelidir.”



Bu, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Moskova'nın nükleer potansiyelini geliştirmeye ihtiyacı olduğunu söyleyerek yaptığı yorumlara kötü düşünülmüş bir yanıt olabilir, belki de yalnızca bir kısasa kısas retoriği. (Kremlin'e not: Twitter üzerinden dış politikaya alışın.)

Fakat tweet bir soruya da işaret ediyor: "Bay Trump, 20 Ocak'ta denetimine geçecek olan güçlü nükleer kuvvetlerin büyüklüğü ve durumu konusunda cahil mi?" 

ABD STRATEJİK KUVVETLERİ

Başkomutan olarak, seçilmiş başkan Amerikan nükleer silahlarının kullanımı emrini verebilecek tek yetkili olacak. Silahlar müthiş bir gücü kapsıyor. 

2010 Yeni Stratejik Silah Azaltma Anlaşması (New START) tarafından zorunlu yapılan en son veri değişimine göre, 1 Eylül itibariyle Birleşik Devletler 681 adet denizaltı balistik füzesi, kıtalararası balistik füzeler ve ağır patlayıcılar olmak üzere 1,367 adet stratejik nükleer savaş başlığı bulunduruyor. 

Bunların büyük kısmı, birkaç dakika içinde fırlatılacak balistik füzeler üzerine kurulmuş olan savaş başlıkları. Savaş başlıkları, 100 ila 455 kilotonda değişen güce sahipler (Hiroşima'yı harap eden bomba, sadece 14 kilotonluk bir güce sahipti). 

Buna ek olarak, ABD ordusunun toplamda başka binlerce nükleer savaş başlığı var, toplam stok miktarı yaklaşık 4,500. Ve buna kullanım dışı kalmış ve sökülme sırasına giren 2.000 ila 2.500 silah dahil değil. 

Bazı ABD sistemleri yaşlanıyor. Obama yönetimi, ABD stratejik üçlüsünün üç ayağını da kapsayacak bir modernizasyon programı hazırladı. 2020'lerde Pentagon, stratejik güçlerini tehlikesiz, güvenli ve etkili korumak amacıyla olacak yeni balistik füze denizaltıları, kıtalar arası balistik füzeler ve bombardıman uçakları satın almayı planlıyor. 

Nükleer silahlar söz konusu olduğunda, Rusya Amerika'nın tek denk rakibi. Yaklaşık 4.500 adet nükleer savaş başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor. En yeni START verilerine göre, Rusya 1 Eylül'de 508 adet füze ve bombardıman uçağına 1.796 adet savaş başlığı yerleştirdi. Üçüncü bir ülkede 300'den fazla nükleer savaş başlığı yok.

BÜYÜME RİSKİ

ABD'nin nükleer kapasitesini "genişletmek" istediğini söylediğinde Bay Trump'ın ne demek istediği belli değil. Şubat 2018 itibariyle, Birleşik Devletler de Rusya da  YENİ START tarafından 700'ün üzerinde konuşlandırılmış stratejik füze ve bombacısı üzerinde 1,550'den fazla konuşlandırılmış stratejik savaş başlığı olmaması artıyla sınırlandırılacaklar. Şu anda Pentagon, ABD'nin stratejik güçlerini tam da bu seviyelerde öngörmeyi planlıyor. 

Bu nedenle ABD'nin nükleer kapasitesinin genişletilmesi, Yeni START'in bozulması anlamına gelebilir. Bu tehlikeli sonuçlar doğurabilir. ABD askeri bütçesinin veri alışverişi, bildirim ve teftişlerine son verir. Pentagon'un başka yerde bulamayacağı Rus nükleer güçleri hakkında bilgi verir. 

Bu, Savunma Bakanlığının maliyetli en kötü durum varsayımlarından kaçınmasını sağlar. Daha da önemlisi, Yeni START'tan kurtulmak, nükleer silah azaltma eğilimini otuz yıl öncesine dayanan Reagan yönetimine çevirir.

Rusya şu anda nükleer kuvvetlerini modernleştiriyor (Rus ve Amerikan sistemleri farklı zaman çizelgeleriyle yaşlanıyor) ve yeni denizaltılar ve füzeler için sıcak üretim hatları var. Böylece Kremlin yeni silah yarışlarında bir başlangıç yapabilirdi.

Silah yarışının gerçek sonucu, tarafların büyük bir masrafla çok daha fazla nükleer silah kazanıp ... ... iyileştirilmiş güvenlik açısından hiçbir şey kazanamayacaklarıdır.

Ancak bir silahlanma yarışının gerçek sonucu, tarafların büyük bir masrafla çok daha fazla nükleer silah kazanıp, iyileştirilmiş güvenlik açısından hiçbir şey kazanamayacaklarıdır. Aslında, sonuç azaltılmış güvenlik de olabilir. 1960'lı yıllarda Washington ve Moskova'yı ilk önce silah denetiminin mantıklı olduğu sonucuna vardıran şey buydu.

Dahası, eğer ABD ve Rusya yeni bir nükleer silah yarışması başlatırsa, Çin, Pakistan ve Kuzey Kore gibi ülkelerin ne yapmasını bekleyecekler? Dünya daha karmaşık ve tehlikeli bir yer haline gelebilir. 

DAHA AKILCI BİR YAKLAŞIM

Daha akıllı bir yaklaşım -ve başkan gerçekten bu düşüncedeyse-başkana hitap edebilecek-  yeni START'ı sürdürmek ve Putin'le nükleer silah kesintileri konusunda anlaşma yapmak. Bu, ABD'ye karşı nükleer tehdidi azaltabilir ve Moskova'yla ilişkileri geliştirebilir. Bay Trump'un Pentagon'un satın alması gerektiğini söylediği daha çok savaş gemisi gibi geleneksel konjonktür güçleri için masraftan da kurtarabilir. 

Seçilmiş başkan ne yapacak? Biz ancak o göreve geldiğinde ve gerçek politikalar gördüğümüzde kesinlikle emin olacağız. Ancak bugünkü tweet, nükleer silahlar söz konusu olduğunda Bay Trump’ın abartılı bir öğrenme eğrisi ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Ödevlerini yapmaya başlasa iyi olur. 

Bunlar önemli şeyler.

Steven Pifer, Perşembe 22 Aralık 2016


Derya Beyaz, 29.12.2016, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri

Seçkin Deniz Twitter Akışı