19 Ağustos 2015 Çarşamba

SA1661/KY29-YA22: Hellim Peyniri'nin Tesciline İngiltere’den Tepki

"2008 yılında 1.76 milyon kilo Hellim Peyniri ithalatı yapan İngiltere’deki Hellim üreticileri Hellim'in sadece Kıbrıs’a ait olmadığını savundu"



KKTC, Hellimin, ‘Kıbrıs’a ait bir ürün olması’ sebebiyle Türkiyeli üreticilere “hellim üretmemeleri” yönünde çaba sarf ederken, İngiltere, Hellim'in Kıbrıs’a ait bir ürün olmadığını savundu. Kıbrıs’ın en önemli ihracat kalemlerinden olan Hellim'i korumak adına Türkiye’de çalmadık kapı bırakmayan yöneticilerin İngiltere’ye karşı ne gibi bir yaptırım uygulayacakları merakla bekleniyor.

Kıbrıs'ın koruma altındaki coğrafik işaretli ürünü Hellim (KOCİÜ) ile ilgili olarak AB’ye yaptığı başvuru İngiltere’deki peynir üreticileri tarafından tepki ile karşılandı. İngiltere’de yayınlanan ticaret dergisi The Grocer’in (Manav) yazarı Carina Perkins, İngiltere’nin halihazırda konuyu bilirkişilere danışmakta ve peynir üretici şirketlere de Eylül ayına kadar KOCİÜ başvurusuna itiraz etmelerini tavsiye ettiğini belirtti.

İngiltere’deki hellim firması ödül almış

Perkins göre, Halloumi/Hellim’in tescil edilmesine itiraz etmeye hazırlanan İngiliz peynir üreticileri arasında üç tane peynir piyasasının önde gelen üreticisi, Old Plaw Hatch Farm, High Weald Dairy ile Yorkshire Dama Cheese ve bir de ithalatçı firma yer alıyor.  High Weald Dairy şirketinin web sayfasında yayınladığı bilgiye göre şirket yüzde 100 organik koyun sütünden imal ettiği hellimiyle “2010 yılında Uluslararası Peynir Ödülü”nü kazandı.  

Avrupa’da ikinci büyük hellim ithalatçısı

 “Yorkshire Halloumi” ticari ismi ile hellim üreten Yorkshire Dama Cheese şirketinin sahibi Rezan Alsous’un 2012 yılında Suriye’deki savaştan kaçarak İngiltere’ye yerleşen bir göçmen kadın olduğu belirtildi. Rezan Alsous yaptığı açıklamada, Hellimin Suriye’de çok popüler olduğunu, Suriye halkı tarafından sabahları kahvaltı da yendiğini, İngiltere’ye geldiği vakit her zaman marketlerde bulunmadığını fark ettiğini ve yaptığı araştırmada da İngiltere’nin Avrupa’da ikinci büyük hellim ithalatçısı ülke olduğunu keşfedince de imalata karar verdiğini ifade etti.

İngiltere 2008 yılında 1.76 milyon kilo hellim ithalatı yaptı

The Grocer’in haberine göre İngiltere 2008 yılında 1.76 milyon kilo hellim ithalatı yaptı. Bu rakam 2009 yılında 2.09 milyon kiloya, 2010 yılında da 2.48 milyon kiloya,  2011 yılında 3.21m kiloya ve 2012 yılında da 3.21 milyon kiloya yükseldi. Hellim 2015 yılında İngiltere’de tüketilen ilk 20 peynir çeşidi içinde yerini almış durumdadır. 

 “Hellim sadece Kıbrıs’a ait değil”

İngiltere peynir üreticilerinin, Hellim’in sadece Kıbrıs’a ait olmadığı, Ortadoğu bölgesinde keşfedildiği iddialarının var olması ve genel özellikler taşıması nedeni ile Hellim’in AB tarafından Koruma Altındaki Coğrafik İşaretli Ürün olarak tescil edilmesine karşı çıkacaklarının belirtildiği yazıda devamla şu ifadeler yer aldı: “Kıbrıs Rum Yönetiminin AB daimi temsilcisi Kornelios Korneliou, geçmiş günlerde yaptığı açıklamada bazı ülkelerin Halloumi/Hellim’in Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk tarafından Koruma Altındaki Coğrafik İşaretli Ürün olarak tescil edilmesi başvuruna itiraz edeceklerini belirtmiş fakat hangi ülkeler olduğuna değinmemişti.

İngiliz şirketlerinin önünde, Hellim tescili başvurusunun yayınladığı AB (Resmi) gazetesinin yayın tarihinden itibaren 3 ay bulunmaktadır itirazlarını yapabilmek için. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Halluomi/Hellim’in Kıbrıs’a özgü bir peynir olarak Koruma Altındaki Coğrafik İşaretli Ürün olarak tescil edilmesini desteklemektedir. Bazı Kıbrıslı Rum üreticiler de, Hellim yapımında koyun veya keçi sütünün inek sütünden daha fazla oranda olması koşuluna, adada, gerek Rum, gerekse de Türk tarafında koyun veya keçi sütünün yeteri kadar üretilmediği gerekçesi ile itiraz etmektedirler.”


Yurdagül Atun, 19.08.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Medya, 



Seçkin Deniz Twitter Akışı