24 Mart 2023 Cuma

SA10093/MT144: Robert Ford: ABD İşgali Sırasında Irak'ta Çalıştım; Projedeki 'Çürük' Hepimiz Tarafından Biliniyordu

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Irak'ta önce işgal yönetiminde üst düzey bir yetkili olarak, ardından da ABD Büyükelçiliği'nde çalışan, Irak'ın hem milisler hem de hükümetler tarafından yaygın şiddete sürüklenmesine katkıda bulunan birçok eylem ve karara tanık olan ve 2011-2014 yılları arasında ABD'nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford'a aittir ve ABD'nin 2003'te Irak'ı işgaline odaklanmaktadır. Bir tür itiraf niteliğindeki bu analiz, Irak'ta  Pentagon ve CIA tarafından Amerikan terör örgütü IŞİD-DAEŞ'in altyapısının nasıl oluşturulduğuna dair teknik olarak büyük bir kanıt niteliğini taşımaktadır.
Seçkin Deniz, 24.03.2023, Sonsuz Ark


I Worked in Iraq During the US Occupation. The ‘Rot’ in the Project Was Known to Us All

Eski bir ABD yetkilisi, kendi gözetiminde Irak'ın mezhepçilik, yolsuzluk ve şiddete kayışını değerlendiriyor.

Irak'ın 20 Mart 2003'te işgal edilmesinin ardından Amerikalılar tarafından kurulan ilk danışma organı, Amerika'nın ülkeyi nasıl gördüğünü ortaya koyuyordu. Sürgündeki 25 muhalif isim, mezhepsel ve etnik gruplar arasında bir denge gözetilerek seçildi. Irak'ın tüm kesimlerinin mükemmel bir şekilde temsil edilmesini sağlamaya çalışan işgal, uzun süredir sürgünde olan muhaliflere bel bağladı ve Iraklı milliyetçi kimliğinin değerini azalttı. 

İşgal otoritesi Haziran 2004'te ülkeyi terk etmeden önce geçici hükümetin başbakanı olarak bir Şii olan Ayad Allawi'yi, cumhurbaşkanıolarak ise bir Sünni olan Gazi el-Yaver'i seçti. (Not tutan herkes Amerikalıların özellikle iyi İngilizce konuşabilen liderleri sevdiğini gözlemleyecektir). Irak'taki bölünmeler derinleşmeye başladıkça şiddet de artmaya başladı. Amerikan güçleri ve Amerikan lider seçimleri güçsüz görünüyordu.

Bu ilk günlerde daha az net olan şey, Iraklı politikacıların Amerika'yı ne kadar kapsamlı bir şekilde küçük düşürecekleri, hem Irak'taki ekiplerin hem de başkentteki politikacıların etrafında halka oluşturacaklarıydı. Mezhepsel insan hakları ihlallerinin ve kurulmakta olan demokratik yapıların altını oymaya yönelik eylemlerin birçoğu bizim tarafımızdan biliniyordu, ancak harekete geçmek için güçsüz olduğumuzu kanıtladık. Aslında, tercihlerimiz sadece desteklediğimiz yozlaşmış politikacıların elini güçlendirdi. Bu 20. yıldönümünde pek çok kişi Amerika'nın yaptıklarından çıkarılacak dersler arıyor. Ancak açıklanamayan bir şey var ki, o dönemde pek çok kişi sorunların ne olduğunu biliyordu ve ortada çok sayıda kanıt vardı.

Irak'ta önce işgal yönetiminde üst düzey bir yetkili olarak, ardından da ABD Büyükelçiliği'nde çalıştım. Dolayısıyla Irak'ın hem milisler hem de hükümetler tarafından yaygın şiddete sürüklenmesine katkıda bulunan birçok eylem ve karara tanık oldum. Bağdat'taki yeni ABD Büyükelçiliği'nde siyasi ofis başkanı olarak ekibimle birlikte Sünniler tarafından boykot edilen 2005 ulusal seçimlerinin ardından yapılan müzakereleri izledik. Şii İslamcı ve Kürt partiler birlikte çalışarak yeni başbakanı, kabineyi, meclis başkanını ve cumhurbaşkanını tek bir büyük anlaşmayla seçtiler. Kabinede birkaç Sünni Arap'ın yer alması için baskı yaptık, ancak kabinede belirli bir görev ya da isim talep etmedik ve Sünni Araplar yeni hükümette çok az yer aldı.

Dahası, İran tarafından desteklenen vahşi Bedir milisleriyle bağlantılı bir Şii İslamcının içişleri bakanlığını ve dolayısıyla polis teşkilatını ele geçireceğini öğrendik. Büyükelçilik iki kez Beyaz Saray'ı bunun Bedir milislerinin polis gücüne toplu olarak girmesine yol açacağı konusunda uyardı ve iki kez geri dönüş yapıldı: Başkan bu işe karışmayın ve bırakın yeni Irak demokrasisi kendi seçimini yapsın diyordu.

Elbette, birkaç hafta içinde Irak'ın dört bir yanından Bedir üyelerinin polis saflarında işe alındığına dair haberler aldık. Bağdat'ın karışık mahallelerinde Sünni Araplara yönelik etnik temizlik ve bir tarafta polis/Şii milisler, diğer tarafta Sünni Arap milisler ve El Kaide arasındaki çatışmalar tırmandı. Yeni başbakan İbrahim El Caferi ve güvenlik bakanları bu durumu kontrol altına almak için çok az şey yaptı.

Böylece, Aralık 2005'teki bir sonraki Irak seçimlerinden sonra, Cumhurbaşkanı rotayı tersine çevirdi ve büyükelçiliğimize bizi topal Caferi'den kurtarmasını söyledi. Büyükelçiliğin siyasi bölümü, büyük ölçüde Bağdat'ta bulunan birçok Iraklı siyasi bağlantımızın bize söylediklerine dayanarak, yeni parlamentoda destek kazanabilecek beş adayın bir listesini hazırladı. Irak Büyükelçimiz Zalmay Halilzad, Nuri El Maliki'nin en iyi seçim olduğunu düşünüyordu ve Washington da buna hemen katıldı. Amerikalılar Şii saflarında Caferi'ye karşı muhalefeti teşvik etti ve ardından Kürtleri ve Sünni Arapları Maliki'yi desteklemeye ikna etti. Mayıs 2006'da açıklanan yeni büyük anlaşmaya Sünni Arapların daha ciddi bir şekilde dahil edilmesi için de yoğun çaba sarf ettik. Aralarında Müslüman Kardeşler'in (Sünni) kolu olan Irak İslam Partisi'nin de bulunduğu birkaç Sünni Arap lider yeni hükümette önemli görevler üstlendi.

Başbakan Maliki Bedir milislerini yalnız bıraktı ama 2008'de önde gelen bir din adamı ailesinden gelen Mukteda El Sadr'a bağlı rakip Şii İslamcı milisleri ezmeye çalıştı. Amerikalılar memnun oldu ama bu kampanya mezhepsel şiddeti durdurmadı. Bağdat'ın karışık mahallelerinde Sünni Araplara yönelik etnik temizlik 2006'nın sonlarında zirveye ulaştı. Maliki'nin Sünni Araplara karşı derin düşmanlığını da fark ettik. 54 danışmandan oluşan ofisinde bir tane bile Sünni Arap olmadığını fark ettik.

Ancak hiçbir şey söylemedik ve açıklanan niyetlerimize ve büyük miktarlardaki fonlarımıza rağmen Irak siyaseti üzerindeki etkimizin azalmasının önünü açtık. Maliki'nin güvenlik güçleri üzerindeki otoritesini merkezileştirdiğini, savunma bakanının (büyük anlaşma müzakerelerinde bizi susturmak için Sünni bir Arap) ve genelkurmay başkanının (yine ABD tarafından desteklenen bir Kürt general) altını oyduğunu gördük. Amerikalılar zayıf bir şekilde ihtiyatlı olunması çağrısında bulundular ama en önemlisi kesin bir şekilde itiraz etmediler. Maliki'nin istihbarat şefi Muhammed Abdullah El Şahvani (CIA tarafından güçlü bir şekilde desteklenen) gibi mezhepçi değil milliyetçi olduğunu düşündüğümüz Iraklıları görevden aldığını gördük, Maliki aynı zamanda en başta kendisine sadık rakip istihbarat ofisleri kurdu. Birkaç itiraz mırıldandık ama hemen kabul ettik.

Böylece Iraklı liderler en başından beri Washington'u yatıştırıp sahada ve kasalarında desteğimizi kazanırken kendi yollarına nasıl gideceklerini öğrendiler. Bu tekrarlanan aşağılanma hiçbir yerde Maliki'nin yeniden seçime gittiği 2010 yılındaki kadar açık bir şekilde görülmedi.

Partisi, Ayad Allavi liderliğindeki daha milliyetçi koalisyonun arkasında ikinci sırada yer aldı. Irak anayasasına göre Allavi'ye parlamentoda görüşülmek üzere bir kabine oluşturması için ilk şans verilmeliydi. Ancak Maliki'nin teşvik ettiği hukuki davalar ve parlamento manevraları çıkmaza yol açtı. Amerikalılar sabırsızlanmaya başladı. Obama yönetimi, Irak'taki Amerikan güçlerinin geleceğini müzakere edebileceği bir hükümet istiyordu. Sonunda, Obama'nın Irak'taki kilit adamı Başkan Yardımcısı Biden, Amerikan Büyükelçisi Chris Hill'in ısrarıyla tıkanıklığı aşma ve Maliki'yi destekleme kararı aldı. Maliki'nin rakip adaylardan daha hızlı bir şekilde parlamento çoğunluğunu kazanabileceği savunuluyordu.

Amerikan saflarında oybirliğiyle alınmış bir karar değildi bu. Üst düzey askeri komutan, dört yıldızlı General Ray Odierno, ben de dahil olmak üzere Amerikan Büyükelçiliği'ndeki bazı kişiler gibi Maliki'ye karşı tavsiyelerde bulundu. Maliki'nin kutuplaştırıcı mezhepçiliğine işaret ettik. Tartışmayı kaybettik.

Maliki, kendi otoritesini denetleyebilecek kurumları ortadan kaldırarak Amerika'nın geliştirmeye çalıştığı yeni demokrasiyi daha da zayıflatma fırsatını yakaladı. Maliki'nin müttefiki ve hukukun üstünlüğü programları kapsamında Amerikan cömertliğinden yararlanan Irak Yüksek Mahkemesi Başkanı Yargıç Medhat Mahmud'un aldığı yeni bir karara göre, Amerikalıların gelecekteki hükümetleri sorumlu tutmak için kurduğu Irak İnsan Hakları Komisyonu, yolsuzlukla mücadele izleme komisyonu ve merkez bankası gibi bağımsız kurumların hepsi bundan böyle kabineye ve dolayısıyla Maliki'ye rapor verecek. Maliki ayrıca bakanlıklardaki teftiş yetkilerini de zayıflattı. Amerikalılar izlerken, denetim ve denge ortadan kalktı.

Tarihin revizyonist bir versiyonu, 2011'den sonra Irak iç siyasetinde daha fazla mikro yönetim üstlenmiş olsaydık, yolsuzluk ve mezhepsel suiistimalleri sınırlayabileceğimizi iddia ediyor. Bu bir temennidir, analiz değil. Gerçek şu ki, 2005 ve 2010 yılları arasındaki Amerikan mikro yönetimi en iyi ihtimalle bu ihlalleri bilerek kabul etti ve en kötü ihtimalle de bu ihlalleri gerçekleştirenleri bilerek destekledi. Hiçbir zaman Irak'ı terk etmeye ya da terk etmekle tehdit etmeye ve Caferi ve Maliki'yi kendi hallerine ve İranlı dostlarına bırakmaya hazır değildik. Irak siyasetini mikro düzeyde yönetme konusunda Amerika'nın başarılı olduğu bir sicil yok.

Washington 2004 ve 2011 yılları arasında Irak ordusu ve polis güçlerini eğitmek ve donatmak için 25 milyar dolardan fazla para harcadı. Amacımız Irak güvenlik güçlerini, kendi kuvvetlerimizi geri çekebilmemiz için gerekli güvenliği sağlayacak kadar güçlü hale getirmekti. 2004 ve 2007 yılları arasında bu hedefe ulaşılması çok zor görünüyordu. Irak'taki El Kaide (AQI) başkentte ve çoğunluğu Şii olan diğer şehirlerde her gün bombalı araç saldırıları düzenlerken, Irak İslam Partisi üyeleri de dahil olmak üzere Sünni Arap toplumundaki muhaliflerini de öldürdü. Şii milisler ve polis gücüne kiralanan milisler misilleme yapıyordu. Bir tarafta tamamen devlet dışında ihlallerde bulunan Sünni Arap militanlar, diğer tarafta ise ihlallerde bulunan Şii milisler ve devlet aktörleri vardı.

Kasım 2005'te Şii İslamcılardan bağımsız bir Iraklı generalin ihbarı üzerine harekete geçen Amerikan güçleri başkentin Cedriye bölgesinde gizli bir gözaltı merkezini ortaya çıkardı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir özel sorgulama birimi 160 Sünni Arap mahkumu korkunç koşullarda tutuyordu. Önce İçişleri Bakanı'nın yardımcıları Şii liderliğindeki hükümetin Sünni muhaliflerinin olayı abarttığını ima etti. Ardından da bu konuda herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi. Büyükelçi Halilzad, ABD'li dört yıldızlı General George Casey ve ben Başbakan Caferi'ye gittik. Her zaman olduğu gibi Casey'nin ekibi başbakan için ayrıntılı bir PowerPoint sunumu hazırlamıştı. Caferi, sunumda yer alan birkaç slayta göz attıktan sonra omuz silkti. Acilen hiçbir şey yapmayacaktı. Irak hükümeti sonunda soruşturma başlattı ama ekibin başındaki başbakan yardımcısı bize özel olarak bunun içişleri bakanını ve üst düzey yardımcılarını aklayacak bir aklama olduğunu itiraf etti. Amerikan ordusu kendi raporunu hazırladı ama yine bir şey olmadı.

O korkunç aylar boyunca harekete geçme konusundaki yetersizliğimizin bir göstergesi olarak aklımda özellikle bir toplantı öne çıkıyor. Bu toplantı 2006 yılının Mart ayı başlarında, ülkeyi kasıp kavuran mezhepsel şiddetin en yoğun olduğu dönemde, Büyükelçi Halilzad'ın Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'ndeki ofisindeydi. Ofisime aylardır Irak polisinin Sünni Arap sivilleri gözaltına alıp öldürdüğüne dair raporlar geliyordu; kafalarına ve diz kapaklarına aldıkları yaralar tüyler ürperticiydi. Kısmen Amerikalı irtibat görevlilerinden, bu vahşete karışan belirli birimler hakkında bilgi sahibi olmuştuk. Mart ayında o gün büyükelçinin ofisinde, ABD hükümetinin nihayet Iraklı komutanları sorumlu tutmaya başlamasını istedim. O zamanlar Irak güvenlik güçlerine askeri yardımdan sorumlu üç yıldızlı bir general olan ve daha sonra dört yıldızlı Genelkurmay Başkanı olan Martin Dempsey, "Iraklı güçlerimizi işten çıkarmamı" talep ederek bana patladı. Odada sessizlik hakim oldu ve toplantı herhangi bir sonuca varılmadan sona erdi. Toplantıdan sonra Dempsey'in personeline elçiliğin siyasi bürosuyla konuşmayı kesmelerini emrettiğini öğrendik. Buna rağmen, bazı ABD'li subaylar özellikle kötü birlikler hakkında bilgi almak için gizlice bize ulaşmaya devam ettiler. Onlar da bu komutanların cezalandırılmasını istiyorlardı. Ancak böyle bir cezalandırma olmadı ve mezhepsel şiddet giderek daha da kötüleşti. Şiddet, Amerikalıların 2007 yılı için sadece polise yapılan yardım miktarını 1.6 milyar dolara çıkarmasına yol açtı. Ve sonunda Başkan Bush'u elçiliğin Caferi'den kurtulmasını talep etmeye itti.

Ancak tepedeki değişimle birlikte hiçbir şey düzelmedi. Caferi'nin halefi Maliki döneminde hiç kimse Cedriye'den ya da Amerikalıların keşfettiği "Site 4" adlı bir başka korkunç gözaltı merkezinden sorumlu tutulmadı. İçişleri Bakanlığı zaman zaman insan hakları ihlallerinden suçlu bulunan bir polisi resmi olarak görevden alabiliyordu, ancak böyle bir memurun gerçekten hapse atıldığına dair bir rapor görmedik. Daha da önemlisi, diğer Iraklılar da görmedi. Genellikle suçlular sadece Amerikalıların gözünden uzak bir yere naklediliyordu. Kongre tarafından atanan emekli ABD generallerinden oluşan bağımsız bir komisyonun Eylül 2007 tarihli bir raporunda "İçişleri Bakanlığı'nın siyasi ve mezhepsel entrikalarla dolu olduğu" ve "işlevsiz" ve "etkisiz" olduğu belirtiliyordu.

Ve mezhep çatışmaları devam ediyordu. 2007 baharında, istikrarı yeniden tesis etmek için Irak'a Amerikan birliklerinin gönderilmesi planlamasına yardımcı olan bir ekibin başındaydım. Grubum, ABD asker gücündeki artışa eşlik edecek siyasi planı hazırladı. Son toplantılarımızdan birinde, Sünni Arap ve Şii toplulukların destek güçleri çekildikten sonra hükümetle işbirliği yapabilmeleri için Irak Güvenlik Güçleri'nin ihlallerinin hesabının sorulması gerektiğini vurguladım. Hiçbir yanıt alamadım. Ne demek istediğimi anlatmak için, gerekirse en kötü Iraklı suçlulardan birkaçının Bağdat'ın merkezindeki Firdos Meydanı'nda elektrik direklerine asılarak diğerlerine bir uyarı olarak gösterilmesi gerektiğini söyledim. Söylemesi şok edici bir şeydi ama hayal kırıklığına uğramıştım. Şaşkın bir sessizlik vardı. Güvenlik operasyonlarımızı artırmamızın bedeli olarak Maliki'nin böylesine acımasız ve mezhepçi bir şekilde hareket eden operasyonel komutanlıklarından en az birini kapatması konusunda ısrarcı olmamızı önerdiğimde aldığım yanıt, "Robert, bu gerçekten ağır bir yük" oldu. Bunun anlamı denemeye değmeyeceğiydi.

Şiddeti azaltmaya yönelik faydalı bir Amerikan taktiği, Sünni Arapları Amerikalılara sadık ve maaşlı yerel milisler olarak işe almaktı. Bu milisler bir süreliğine Sünni Arap topluluklarında El Kaide'nin yenilgiye uğratılmasına yardımcı oldu. Ancak bu Amerikan icadı sürdürülebilir değildi, özellikle de Sünni Arap toplumuna bu kadar güvensiz bir Irak başbakanı varken. Maliki, yüzümüze karşı, Irak'ın Evlatları gücünün %20'sini yerel polis güçlerine ya da hükümet işlerine alma sözü verdi. Gerçekte ise Maliki'nin komutanları birlikte çalıştığımız Irak'ın Oğulları liderlerinin çoğunu tutukladı ve çok az maaş ödedi. 2009 ve 2010 yıllarında maaş ödemelerinin ve işe alımların yavaşlığını gündeme getirdiğimde ve birliklerimizin El Kaide'ye karşı birlikte iyi çalıştığı güvenilir bir Sünni milis komutanının tutuklanmasına karşı çıktığımda, başbakanın en üst düzey siyasi yardımcısı Sünni Arap komploları şüphesini ortaya attı. Bu arada Maliki'nin genelkurmay başkanı da defalarca sorunları inceleyeceğine dair söz verdi ama hiçbir adım atılmadı. Asker meslektaşlarımız sorunları kendileri dile getirdiklerinde de kayda değer bir ilerleme kaydedemediler. Mart 2010'da elçilikten son kez ayrıldığımda Maliki'nin verdiği sözleri tutmayacağı açıktı. Bu arada ABD'nin sadece 2009 yılında Irak güçlerine yaptığı askeri yardım bir milyar dolar daha tutuyordu.

Bu fonun bir kısmı ya da tamamı ABD özel kuvvetlerinin, Maliki'nin doğrudan kendi komutası altına verdiği Irak terörle mücadele gücünü eğitip donatmasına gitti - tıpkı o noktada ordunun yaptığı gibi. Terörle mücadele gücü, Sünni Arap siyasi muhalifleri hedef alma alışkanlığının yanı sıra, Amerikan Büyükelçiliği'nden çok uzak olmayan kendi gözaltı tesisi Camp Honor da dahil olmak üzere, kötü insan hakları ihlalleriyle ün kazandı. Dışişleri Bakanlığımızın sahadaki ekibi bu konuda kapsamlı raporlar hazırladı. Maliki orduda, Amerikalıların sevdiği ama kendisinin güvenmediği daha fazla generali ve üst düzey subayı değiştirdi. Yeni generaller pozisyonlarını başbakanlık ofisinden satın aldılar ve yatırımlarını yoklama listelerinde yer alan ancak gerçekte rütbeleri olmayan askerlerin maaşlarından keserek telafi ettiler. Subaylar malzemeleri yeniden sattı.

Gerçek şu ki, tüm bunları biliyorduk ve Irak güvenlik güçlerine yaptığımız toplam yardım, son askerlerimizin çekildiği Aralık 2011'e kadar 25 milyar doları aşmış olsa bile, tüm bunları çok önceden kabul etmiştik. İçten içe çürümüş olan Irak Güvenlik Gücü yapısı, 2013-2014 yıllarında İslam Devleti örgütünün ilerleyişi karşısında kaçınılmaz olarak çöktü. Sünni Arapların hoşnutsuzluğu, işe alım ve maaşlar konusunda verilen sözlerin tutulmaması ve yeni konuşlandırılan çoğunluğu Şii güvenlik güçlerinin kendi topluluklarına yönelik taciz ve işkenceleri nedeniyle artmıştı. 2012 ve 2013'te Felluce ve Ramadi'deki protestolar acımasızca bastırıldı; onlarca protestocu Irak güvenlik güçlerinin elinde can verdi. Bunun doğrudan bir sonucu olarak 2013'ün ikinci yarısında IŞİD-DAEŞ Sünni Arapların yeniden alevlenen öfkesinden beslenmeye başladı. IŞİD-DAEŞ 2013 yılı sonunda Irak'ın batısında istikrarlı bir şekilde ilerledi ve nihayetinde Haziran 2014'te Musul'u ele geçirdi.

Bazı yorumcular 2011'den sonra Irak'ta küçük bir askeri güç bırakmış olsaydık, Irak güvenlik güçlerindeki çürümeyi durdurabileceğimize inanıyor. Bu çok saçma. 2005-2010 yılları arasındaki dönemde çürümeyi tespit ettik ancak 100,000 asker ve milyarlarca dolar yardıma rağmen bunu durduramadık.

Neden mi? Çünkü birincisi, çok fazla çaba sarf etmedik. İkincisi, Irak yönetiminin kendi gündemi vardı ve bu gündem kısaca Şii İslamcıların hükümete hakim olmasını sağlamaktı. Sünni Araplara baskı yapmazlarsa Sünni Arapların kendilerini öldüreceğinden korkuyorlardı. Maliki ve çevresi için Iraklı düşmanlarıyla mücadele varoluşsaldı. Mezhepsel şiddete ve rutin insan hakları ihlallerine izin veren varoluşsal bir mücadelenin yoğunluğunu hiçbir zaman anlayamadık. Yardımlarımızı memnuniyetle kabul edeceklerdi ama ne olursa olsun savaşacaklardı ve kendi yöntemleriyle savaşacaklardı.

Robert Ford, 20 Mart 2023, The New Lines Magazine

(Robert Ford, 2011-2014 yılları arasında ABD'nin Suriye Büyükelçisiydi)


Mustafa Tamer, 28.04.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı