11 Mart 2022 Cuma

SA9585/SD2348: Avrupa için Bir Ruh Sağlığı Stratejisi

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Avrupa Parlamentosu İspanyol Sosyalist delegasyonu ve İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi üyesi Estrella Durá Ferrandis ile İspanyol Sosyalist delegasyonu ve Avrupa Parlamentosu İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi'nin parlamenter asistanı Cristina Helena Lago'nun ortak çalışmasıdır ve 2008'den sonra Avrupa'yı kasıp kavuran kemer sıkma politikaları sonrası Covid-19 salgınının ve yasakların neden olduğu psikolojik ve sosyolojik sorunlara ve çözümlerine odaklanmaktadır. Kapitalizm karşıtı Sosyalist yaklaşımla ele alınan Avrupalıların Ruh Sağlığına ilişkin bu analizin Avrupalıların sorunlarına ne kadar gerçekçi yaklaşıp yaklaşmadıkları tartışmalıdır; çünkü Ruh Sağlığı sadece ekonomi ve salgınla ilişkilendirilerek tespit ve tedavi edilebilecek bir rahatsızlık değildir. Avrupa'nın politika yapıcılarının dinsiz-ateist bireyler ve toplumlar oluşturmak üzere 'Kapitalizm'den ve 'Sosyalizm'den bariz bir şekilde faydalandıkları açıktır; Avrupa egemenlerinin insanın erkek ve kadın varlığına yönelik yapılan her türlü kapitalist ve sosyalist saldırıyı normal (Fransa, Hollanda, Belçika örnekleri), değerlerini muhafaza etmeye çalışanların anormal (Türkiye, Polonya, Macaristan örnekleri) olarak değerlendirdiği bu dönemde insan doğasına uygun bir Ruh Sağlığı stratejisi belirlemesi imkansızdır. Analistlerin, dört temel ayak üzerinden değerlendirdikleri sorunla ilgili "Dijital devrimin hızlandırdığı, bireysel düzeyde bir yabancılaşma hissine neden olan bedensizleşme süreçleriyle ilgili daha derin kaynaklar da var; kişinin kendi kimliğinden rahatsızlık duyması, öznenin parçalanması ve yaşamsal anlamın kaybolması." şeklindeki tespitlerinde sadece Kapitalizm'i sorumlu tutmaları çelişkidir, aynı sorumluluğun Sosyalizm tarafından da üstlenilmesi gereklidir. "Ruh sağlığı tedavisi, sağlık ve sosyal bakımdan istihdama, eğitime ve barınmaya kadar uzanan bir dizi hizmeti içeriyor. Kamu yatırımı ne kadar güçlü olursa, refahımız ve fiziksel ve zihinsel sağlığımız o kadar iyi olur." cümlesi ise sanki 2008 öncesinde bütün bu imkanlar sağlanmasına rağmen Avrupa'da Ruh Sağlığı'nın çok iyi olduğu kanısı uyandırmaktadır. Bu tamamen yanlıştır; alkol ve uyuşturucu kullanımının Avrupa'daki geçmişi irdelendiğinde, gerçek bir Ruh Sağlığı krizinin en temel göstergelerinden biri olan bu iki bağımlılığın asla tartışmalara konu edilmediği, tam aksine tartışmaların merkezinden uzaklaştırıldıkları ve uyuşturucu-alkol kullanımının önündeki yasal engellerin kaldırıldığı görülmektedir. Avrupa Birliği, insan doğasını kuşatan din olgusunu bütünüyle reddederek haz merkezli ideolojilerin özgürlük alanı olarak Avrupa'yı Ruh Sağlığı krizlerine sürüklemek için tasarlanmış ve uygulanmıştır; bugün yaşanan psikolojik, sosyolojik ve ekonomik krizler, bireylerin ve toplumların dini ve kültürel değerlerine yönelik bütüncül saldırıların sonuçlarıdır.
Seçkin Deniz, 11.03.2022


A mental-health strategy for Europe
"Zayıf ruh sağlığının geniş sosyal belirleyicileri, Avrupa çapında bütünsel bir yaklaşım gerektirir."

'Bu depresyon değildi, kapitalizmdi'; bu sözcüklerin yer aldığı bir görüntü, yakın zamanda Şili'nin Santiago'daki bir öğrenci gösterisinde bir pankartta görüldü ve bizi rahatsız eden zihinsel sağlık sorunlarını sistemik kökleriyle ilişkilendirdi.

Planlı pozitiflik: Bisiklet dostu Amsterdam gibi iyi tasarlanmış kentsel ortamlar, bireysel refah için iyidir (RossHelen/shutterstock.com)

Pandemi, ruh sağlığının yaşam kalitesi ve vatandaşların refahı için öneminin yanı sıra Avrupa'daki halk sağlığı sistemleri arasındaki bakımdaki yapısal eksiklikleri ortaya çıkardı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne göre, Mart 2020'den bu yana, kaygı ve depresyonun yaygınlığı arttı ve Belçika ve İspanya gibi bazı ülkelerde iki katına çıktı.

Ancak bu sorunlar pandemiden önce de vardı ve bunların 2008'den sonra Avrupa'yı kasıp kavuran kemer sıkma politikalarıyla bağlantılarını inkar edemeyiz. Virüs, buz gibi bir aynada, bizi yıllardır  hangi siyasi faktörlerin hafife alınmaması gerektiğini belirleyemediğimiz gerçeğini bize gösterdi.

Anksiyete, depresyon, intiharlar ve diğer zihinsel bozukluklar temel olarak işsizlik, düşük gelir veya düşük yaşam standardı ile ilişkilidir. Bütün ülkelerde, işsizlerin ve finansal güvensizlik yaşayanların ruh sağlığı, genel nüfusunkinden daha kötü; bu, pandemiden önce var olan ancak bazı durumlarda hızlanmış gibi görünen bir eğilim.

Daha derin kaynaklar

Dijital devrimin hızlandırdığı, bireysel düzeyde bir yabancılaşma hissine neden olan bedensizleşme süreçleriyle ilgili daha derin kaynaklar da var; kişinin kendi kimliğinden rahatsızlık duyması, öznenin parçalanması ve yaşamsal anlamın kaybolması.

Byung-Chul Han, Tükenmişlik Derneği'nde yorgunluğu, performansa odaklanan neoliberal bir toplumun hastalığı olarak tanımlar. Ona göre, kendimizi gerçekleştirdiğimiz inancıyla isteyerek ve tutkuyla kendimizi sömürüyoruz. Bizi yoran, dış zorlama değil, giderek daha fazlasını yapmak zorunda olmanın içsel zorunluluğudur.

Bu kendi kendini sömürme, bugün dijital araçların kullanımıyla el ele gidiyor. Dijital devrim kuralları, kişisel ilişkileri, işi, iletişimi ve günlerimizi geçirme şeklimizi değiştirdi. Ekranlar için hassas insan algısı ve etkileşim alanlarını değiştirirken, zihinsel sağlığımızı etkileyebilecek derin değişiklikler getiriyor.

Önemli an

Bu nedenle, ruh sağlığı sistemlerini güçlendirmenin aciliyetinin kabul edilmesi gerektiği kritik bir andayız. Halk sağlığı sistemine entegre edilmiş bütünsel, kesişen, çok disiplinli bir yaklaşımla Avrupa düzeyinde bir strateji, ruh sağlığı sorunlarının daha iyi teşhis edilmesini ve tedavi edilmesini sağlamak için pratik çözümler belirleyip ele alarak ülkeler arasındaki işbirliğini teşvik etmelidir. 

Böyle bir strateji, ilk ayağı olan eğitimle başlamalıdır. Günümüz toplumunun yüzleşmesi gereken en büyük zorluklardan biri, çocukluk ve ergenlik döneminden itibaren duygusal sağlığa özen gösterilmesidir. Gittikçe daha fazla ülke, duygusal pedagoji projelerine yatırım yapıyor veya bu tür yöntemleri geleneksel eğitime dahil ediyor, duygusallığı akademik yeterliliklerle bütünleştiriyor ve kişisel, duyuşsal ve iletişim becerilerini geliştirirken aynı zamanda öğretmenlerin akıl sağlığına da dikkat ediyor. Dezavantaj döngüsünü kırmak için çocuklara yatırım yapmak da önemlidir ve bu anlamda Çocuk Garantisi Avrupa'da temel bir rol oynamaktadır.

İkinci ayak doğal dünya olacaktır. Avrupa Yeşil Anlaşması ile uyumlu çevresel girişimler bir önceliktir. Araştırmalar, belirli hava kirleticilerine maruz kalanların zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Sürdürülebilir olmayan ulaşım sistemleri ve yeşil alanların eksikliği ile kötü planlanmış kentsel ortamlar, hava kirliliğini, gürültüyü ve ısıyı artırmakta ve fiziksel aktivite fırsatlarını azaltmakta, bireylerin fiziksel ve zihinsel sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. İlham alan ve doğadan öğrenen yaşam merkezli bir bakış açısına geçmek gerekiyor.

Şehirlerimizi ve okullarımızı ekolojik hale getirmekten ve doğadan elde edilen malzemeleri sürdürülebilir bir şekilde kullanmaktan, doğada bulunan öğeleri taklit etmeye dayalı yenilikçi çözümlere kadar bunu yapmanın birçok yolu vardır. Avrupa Komisyonu'nun Bauhaus programı, kurumsal söylemde bir yenilik getiriyor; kentsel planlarımızı şekillendirmede güzelliğin önemi. Artık sadece işlevsel alanlar ve erişilebilir ve verimli evler inşa etmekle kalmıyor, aynı zamanda onları güzel, uyumlu ve sakinlerinin sağlığını geliştirebilecek kapasiteye sahip, fiziksel, zihinsel ve sosyal refahı destekleyen sığınaklar haline getiriyor.

Sosyal varlıklar

Ayrıca, doğanın bir parçası olduğumuz ve onunla ilişki kurmamız gerektiği gibi, aynı zamanda insan temasına ve sosyal etkileşime ihtiyaç duyan sosyal varlıklarız. Bu nedenle, bir Avrupa ruh sağlığı stratejisinde dikkate alınması gereken üçüncü bir ayak, dijitalleşmenin farklı yaşam bağlamları üzerindeki etkisidir.

İş amaçlı dijital araçlar, çalışan haklarının ihlal edilmesini ve otomasyon, gözetim veya yapay zeka sistemlerinin uygulanmasından kaynaklanan olası psikososyal riskleri önlemek için uygun ve dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Bağlantıyı kesme hakkı, iş ve aile hayatı arasındaki dengede önemli gelişmelere doğru kesinlikle önemli bir adımdır ve böylece tüm AB çalışanları için daha iyi bir ruh sağlığına olumlu katkıda bulunur.

Teknolojinin insan sağlığına etkileri konusunda da daha fazla araştırma yapmamız gerekiyor. Avrupa Parlamentosu araştırma servisinin yakın tarihli bir araştırması, bazı durumlarda 5G radyasyonunun sağlık riskleri konusunda uyarıyor. İnsan sağlığını dijitalleşmenin tüm etkilerinden korumak için daha güçlü düzenlemelere ihtiyacımız var. Kimya şirketlerinin, işledikleri kimyasalların özellikleri hakkında bilgi toplamaları ve bilgileri Avrupa Kimyasallar Ajansı'ndaki merkezi bir veri tabanında kaydetmeleri gerekmektedir; teknoloji şirketleri de benzer bir şey yapmak zorunda.

Kapsamlı modeller

Son olarak, stratejinin dördüncü ayağı olan sağlık sistemleri, tüm bireyler için iyi bir ruh sağlığı bakımı sağlamalı ve psikoloji ve psikiyatri hizmetlerine erişim de dahil olmak üzere kapsamlı modelleri teşvik etmelidir. Şu anda, çoğu Avrupa ülkesinde bunlara giden yol, başlangıç ​​noktasında büyük farklılıklar olmasına rağmen uzun ve pahalıdır.

Örneğin, Eurostat'a göre, İspanya'da 100.000 kişi başına 11 psikiyatrist varken, Norveç, Fransa, İsveç ve Almanya'da iki kattan fazla ve İsviçre'de beş kat daha fazla psikiyatrist var. Aynı şey klinik psikoloji için de geçerlidir: İspanya'da halk sağlığı sisteminde her 100.000 kişi için altı psikolog vardır; AB genelinde ortalama 18'dir.

AB genelinde talep artıyor ve profesyonel eksikliği var. Psikoz, majör depresyon, intihar girişimleri veya yeme bozuklukları gibi ciddi rahatsızlıklar, çoğu üye devlette bakım devresinde tercihli tedavi görme eğiliminde olsa da, hafif psikiyatrik semptomlar ve küçük duygusal rahatsızlıklar ile aynı şey değildir. Nüfus arasında en yaygın olan bu bozukluklar, birinci basamak sisteminde erken teşhis ve tedavi için gerekli ilgiyi görmez, bu nedenle ağırlaşma veya kronik hale gelme riski vardır.

Sektörler arası sorun

Yüksek gelirli Avrupa ülkelerinde yaşayan 407 milyon insan arasında, zihinsel bozukluklar ve kendine zarar verme, engellilikten etkilenen yaşam yıllarının yüzde 30'unu oluşturuyor; kanserle karşılaştırıldığında (yüzde 17,1) veya kardiyovasküler hastalık (yüzde 16,0) ve birkaç yaygın  rahatsızlık dahil edilmeden. Yine de, ruhsal bozuklukların etkisine ve maliyetine ve bunları tedavi etmek ve önlemek için çeşitli yöntemlere rağmen, AB'de ruhsal bozukluğu olan kişilerin yüzde 10'dan azı yeterli tedavi görmektedir.

İyi ruh sağlığı, toplumumuzun ve ekonomimizin kapsayıcılığı, üretkenliği, refahı, kalitesi ve sürdürülebilirliği üzerinde etkisi olan sektörler arası bir konudur. Bir Avrupa stratejisi, yalnızca mümkün olan en geniş bakım sağlanmasına değil, aynı zamanda zihinsel sağlığın sosyal ve ekonomik etkilerine de odaklanmalıdır.

Birçok Avrupa ülkesi son birkaç yılda ulusal stratejiler oluşturmaya ve politikalarını güçlendirmeye başladı. Mental Health Europe'dan bir rapora göre, 20 ülke son zamanlarda ruh sağlığı ile ilgili ulusal mevzuatlarını veya politikalarını iyileştirmek veya güncellemek için önemli adımlar attı; İspanya, hükümet tarafından açıklanan iddialı bir planla adım atan ülkelere yeni katıldı.

Finlandiya cumhurbaşkanlığı ve İstihdam, Sosyal Politika, Sağlık ve Tüketici İşleri (EPSCO) Konseyi, bu parlamento döneminin başında komisyonu AB için kapsamlı bir ruh sağlığı stratejisi sunmaya çağırdı. Avrupa Parlamentosu'ndaki sosyalistler bu girişimi desteklediler.

Kaybedecek vakit yok. Avrupa, vatandaşlarının ruh sağlığına dikkat etmeli veya başka bir deyişle, refah devletini acilen güçlendirmeli. Ruh sağlığı tedavisi, sağlık ve sosyal bakımdan istihdama, eğitime ve barınmaya kadar uzanan bir dizi hizmeti içeriyor. Kamu yatırımı ne kadar güçlü olursa, refahımız ve fiziksel ve zihinsel sağlığımız o kadar iyi olur.

Estrella Durá Ferrandis, Cristina Helena Lago, 9 Şubat 2022, Social Europe

(Estrella Durá Ferrandis, Avrupa Parlamentosu İspanyol Sosyalist delegasyonu ve İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi üyesidir. Cristina Helena Lago, İspanyol Sosyalist delegasyonu ve Avrupa Parlamentosu İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi'nin parlamenter asistanıdır.)


Seçkin Deniz, 11.03.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı