21 Aralık 2021 Salı

SA9491/SD2274: Kanada, Meksika ve Amerika'nın Gerçekliği

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, uzun yıllar boyunca Stratfor'un (Gölge CIA) başkanlığını yapan, uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konularında uzman, Jeopolitik Vadeli İşlemler'in kurucusu ve başkanı George Friedman'a aittir ve ABD'nin anakarasında savunmasının birinci katmanı olarak saydığı Kanada ve Meksika ile olan ilişkilere odaklanmaktadır. Analistin, "Amerika Birleşik Devletleri için, Kanada'yı veya Meksika'yı yabancılaştırmadan takıntı yapmak, ulusal politikası olmasa da ulusal çıkarları için esastır. Amerika Birleşik Devletleri'nin fiziki güvenliği ve ticaret sistemi bu iki ülkeye bağlıdır." şeklindeki cümlesi küresel anlamda güç kaybeden ve içe kapanmaya başlayan ABD'nin ülkesinin güvenliği ile ilgili sınırlarında yaşadığı travmalara işaret etmektedir. Türkiye, bu çerçeveyi dikkatle izlemeli ve ABD'den kaynaklanan tehditleri değerlendirirken yeniden tanımlayacağı uluslararası ilişkiler ağını ABD'nin yaşadığı travmaları gözeterek inşa etmelidir.
Seçkin Deniz, 21.12.2021


Canada, Mexico and America’s Reality

Amerika Birleşik Devletleri temelde benzersiz bir jeopolitik gerçeklik içinde yaşıyor. Bir kara savaşı riskiyle karşı karşıya kalmayan tek büyük güçtür, bu nedenle vatanı savunmak için büyük bir güce ihtiyacı yoktur. Bunun yerine, Atlantik ve Pasifik okyanuslarının kontrolünü sürdürmeye odaklanabilir. Denizlerin kontrolünü elinde tutarsa, ABD'ye yönelik tek tehdit hava ve füze saldırıları olacaktır. Bunlar önemsiz tehditler değil, ancak karadan veya denizden bir istila konusunda endişelenmenize gerek kalmadan çok daha kolay yönetilebilirler. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin, her zaman ihtiyatlı bir şekilde kullanmasa ve başka bir yerde yenilgiye yol açsa bile, şımartabileceği saldırgan seçenekler var. ABD, 19. yüzyıldan beri topraklarında yabancı bir varlıkla karşılaşmadı. Nükleer silahlar bile, yarım yüzyıldan fazla bir süredir ABD anavatanını koruyan karşılıklı garantili imha ile karşılanmaktadır.

Bu mutlu durum, Amerikan gücünün temelidir. Avrupa ve Asya'nın çoğunun parçalandığı en sert savaşların yaşandığı  II. Dünya Savaşı sırasında, Amerika anayurdu dokunulmadan kaldı. Bu o kadar bariz bir gerçektir ki, ihmal edilme eğilimindedir.

Amerikan güvenliğinin arkasındaki jeopolitik nedenler de öyle. Amerika Birleşik Devletleri'ne yapılacak herhangi bir saldırı, ya denizden yapılan bir amfibi saldırı ya da Kanada ya da Meksika'dan bir kara saldırısı olmalıdır. ABD, 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında birçok kez Meksika ile savaştı ve 1960'larda, Quebec bağımsızlık hareketi ABD'de bağımsız bir Quebec'in Sovyetler Birliği ile uyumlu olabileceğine dair korkulara yol açtı. Ancak bugün, hiçbir ülke ABD'nin kendisine saldıramaz, dolayısıyla bu Amerikan güvenliğinin ilk katmanı. İkinci katman, hiçbir ülkenin ABD'ye düşman güçlerle ittifak yapmak istememesidir. Almanya İkinci Dünya Savaşı'nda bağlılığını sağlamlaştırmış olsaydı veya Sovyetler Birliği Soğuk Savaş'ta olsaydı ya da Çin son birkaç on yılda olsaydı, Amerikan güvenliğine yönelik riskler yükselirdi ve ABD'nin anayurtta savaşa karşı savunmasızlığı buharlaşırdı.  Amerikan tarihi, insanlık tarihi ile birlikte çok farklı olurdu.

Bu nedenle, Amerikan stratejisi ve stratejik öncelikleriyle ilgili herhangi bir tartışmada, en önemli konu Güney Çin Denizi veya NATO değil, Kanada ve Meksika ile ilişkilerin sürdürülmesidir. Şu anda her ülkenin, ticaretten sosyal bağlantılara kadar değişen nedenlerle, ilişkilerini sürdürme konusunda üstün bir çıkarı olduğu doğrudur. ABD'nin iradesini her iki ülkeye de askeri olarak dayatabileceği de doğru. Ancak komşulara savaş açmak tehlikeli ve yorucudur. Amerika, küresel çıkarlar peşinde koşan küresel bir güçtür ve iç istikrarı, Kanada ya da Meksika'ya yapılacak bir kara saldırısının ilk zayiatı olacaktır.

Yüzeyde, tüm bu akıl yürütme çizgisi akıl almaz geliyor. Ancak böyle görünmesi, Amerikalılar arasındaki Kanada ve Meksika ile mevcut ilişkinin değişmez olduğu ve dolayısıyla hiçbir bakım gerektirmediği şeklindeki yanlış anlamadan kaynaklanmaktadır. Ancak tarihin en bariz gözlemlerinden biri, bariz görünenin çözülme ve yerini yeni bir normalin alma hızıdır. ABD için hiçbir komşunun ulusal stratejisini değiştirmemesinin ezici önemi göz önüne alındığında, süreklilikteki rahat varsayımı belki de ABD politikasının en pervasız unsurudur. Elbette, şu anda bir kayma riski ya da ufukta herhangi bir tehlike yok. Ama tam da bu, ihtiyatlı bir gücün bir soruna önemli ölçüde ilgi gösterdiği zamandır. Politikadaki bir değişikliği tersine çevirmek, birini önlemekten çok daha zordur.

ABD'yi bu iki ülke dışında iten güçler var, kırılmaya neden olacak durumda olmayan, ancak gelecekte, bunlara başka sorunlar eklendiğinde ve yeni ilişkilerin cazibesini ortaya koyduğunda, denklemi değiştirebilecek ülkeler var. Kanada örneğinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kanada için önemli bir proje olan Keystone XL boru hattını iptal etme şekli, Kanada'nın çıkarlarına karşı derin bir kayıtsızlığa işaret etti. Çok az da olsa istişare, tazminat teklifi ya da alternatif bir proje oluşturma girişimi gerçekleşmedi. Bu tek başına ABD ile bir kopuşa neden olmak için yeterli değil, ancak Kanada'ya Washington'un onu kendi çıkarlarının nesnesi olarak değil, kendi çıkarlarına tabi olarak gördüğünü hatırlatıyor.

Meksika örneğinde, ABD, Meksika çıkarları için önemli olmayan bir konu olan göçmenliği saplantı haline getiriyor. Bu sınırda, çoğu Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmekte olan, ancak hepsi kuzeye giderken önemli sorunlar üreten bir göçmen dalgası yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri Meksika'yı yasadışı göç kaynağı olarak görüyor. Meksika, göç sorununun kökeninin Meksika'nın Guatemala ile olan güney sınırında olduğunu düşünüyor. Meksika bu nedenle güney sınırını kapatmak için Amerika'dan yardım istedi, ancak reddedildi. Bunun yerine, Meksika, ABD'nin durdurmaya yardım etmeyeceği göç için şeytanlaştırılıyor. (Hangi ülkenin haklı olduğu sorusuyla ilgilenmiyorum. Tüm bu konular karmaşıktır ve her ulus başka bir ulusun hatalı olduğundan emindir.)

Amerika Birleşik Devletleri için, Kanada'yı veya Meksika'yı yabancılaştırmadan takıntı yapmak, ulusal politikası olmasa da ulusal çıkarları için esastır. Amerika Birleşik Devletleri'nin fiziki güvenliği ve ticaret sistemi bu iki ülkeye bağlıdır. Kendi iç süreçlerine ilişkin aşırı derecede bilinçli ve ABD'nin aleyhine bile olsa ihtiyaçlarını karşılamaya istekli rasyonel bir politika, düşük maliyetli, yüksek getirisi olan bir politikadır. Birisi bir müşteriyi öğle yemeğine götürdüğünde, müşteri menüdeki en pahalı ürünleri sipariş etmiş olsa bile, sekmeyi alır. Öğle yemeğinin maliyeti, alacağınız işten çok daha azdır.

Jeopolitikanın en ilginç yanı, mevcut bir durumun sonsuz gibi görünmesidir. Jeopolitik geçmişindeki hiçbir şey kimseye bu güveni vermemelidir. Faydalı bir statükoyu sürdürmek, alternatif düşünülene kadar zahmetli bir çaba gerektirir. Ancak hiçbir şeyin değişmeyeceğine inanıldığı için hiçbir çabaya gerek yoktur. ABD baskın bir küresel güçtür çünkü anavatanı saldırılara karşı güvenlidir. Anavatanı güvende çünkü Kanada ve Meksika onu koruyor. Seçeneklere sahip olduklarını (ve bunları kullanmaktan uzak olduklarını) anlayamamaları, tedavilerinin Amerika'nın geçici çıkarları tarafından belirlendiği anlamına gelir. Jeopolitik bir bakış açısından bu anlaşılabilir bir durumdur: Güç, kırılganlığı ortadan kaldırır. Politika açısından, gerçeği görmezden gelir.

George Friedman , 9 Kasım 2021, Geopolitical Futures

(George Friedman, uluslararası alanda tanınan bir jeopolitik tahminci ve uluslararası ilişkiler stratejisti ve Jeopolitik Vadeli İşlemler'in kurucusu ve başkanıdır. Amerika Birleşik Devletleri ve denizaşırı ülkelerdeki askeri ve devlet kuruluşlarına brifing veren ve düzenli olarak uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konularında uzman olarak görülmektedir. Mayıs 2015'te istifa etmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca Dr. Friedman CEO ve daha sonra Stratfor'un (Gölge CIA) başkanlığını yapmıştır.)


Seçkin Deniz, 21.12.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı