25 Şubat 2020 Salı

SA8384/SD1622: Atom Bilimcileri Bülteni; ABD'nin Nükleer Kuvvetleri- 2020

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız Amerikan Bilim Adamları Federasyonu ile Nükleer Bilgi Projesi direktörü Hans M. Kristensen ve araştırmacı Matt Korda tarafından araştırılan, yazılan ve Atom Bilimcileri Bülteni'nde yayınlanan metin, ABD nükleer cephaneliğinin mevcut (2020) durumunu incelemektedir. Metni incelediğinizde, küresel bir emperyalist devlet olarak ABD'nin sahip olduğu nükleer ve geleneksel silahlarla ilgili sorunlarının çok büyük olduğunu, her birinin modernleştirme veya yenileme projelerinin finansmanının çözülmesi güç büyük birer sorun olduğunu fark edeceksiniz, ancak metinde Türkiye için çok ciddi içerikler mevcut; 15 Temmuz 2016'daki FETÖ-NATO-ABD askerî darbesinin Erdoğan liderliğinde halk tarafından durdurulması sonrası ABD İncirlik'teki nükleer cephaneliğinin güvenliğinden endişe duymuştur, yani askerî darbe aslında bir tür bu nükleer cephaneliğin güvenliği için yapılmıştır denebilir. Metindeki ilgili cümleler şu şekildedir: "Temmuz 2016'da Türkiye'deki başarısız darbe girişimi sırasında İncirlik üssündeki nükleer silahların güvenliği konusunda endişeler doğdu ve 2017 sonlarında silahların “sessizce kaldırılmış olabileceğini” gösteren raporlar ortaya çıktı. Ancak bu raporlar teyit edilmedi ve İncirlik hala planlanan nükleer depolama üssü yükseltmelerine dahil edildi." Türkiye'nin Küresel bir Güç haline gelebilmesi için şu anda yüksek bir ivmeyle devam eden silah sanayi alanındaki çalışmalarını asla aksatmaması gerekmektedir. ABD, Rusya, Avrupa ve Çin finansman yetersizliği yüzünden gelişmiş silah sistemleri ile ilgili projelerini hayata geçiremeyecekleri için gerilemeye ve küresel anlamda güç kaybetmeye devam edeceklerdir.
Seçkin Deniz, 25.02.2020

United States nuclear forces, 2020

Nükleer Defter, Amerikan Bilim Adamları Federasyonu ile Nükleer Bilgi Projesi direktörü Hans M. Kristensen ve projeyle ilgili bir araştırma yapan Matt Korda tarafından araştırılmış ve yazılmıştır. Nükleer Defter sütunu Atom Bilimcileri Bülteni'nde yayınlandı. Bu sayı ABD nükleer cephaneliğinin durumunu inceliyor. ABD nükleer cephaneliği geçen yıl kabaca değişmeden kalırken, Savunma Bakanlığı yaklaşık 3.800 savaş başlığına sahip bir stok birikimini sürdürdü. 

Bunlardan sadece 1.750 savaş başlığı konuşlandırılırken, yaklaşık 2.050'si yedekte tutuluyor. Buna ek olarak, yaklaşık 2.000 emekli savaş başlığı sökülmeyi bekliyor ve yaklaşık 5.800 nükleer savaş başlığı toplam envanteri veriyor. Açılan yaklaşık 1.750 savaş başlığından 400'ü karadaki kıtalar arası balistik füzeler üzerinde, yaklaşık 900'ü denizaltılardan atılan balistik füzeler üzerinde, 300'ü ABD'de bombardıman üslerinde ve 150 taktik bomba Avrupa üslerinde bulunuyor.


2019 yılının başında, ABD Savunma Bakanlığı 800 balistik füze ve uçakla teslimat sonrası yaklaşık 3.800 nükleer savaş başlığı stokunu muhafaza etti. Stoktaki savaş başlıklarının çoğu konuşlandırılmaz, daha çok füze ve uçaklara gerektiği gibi yüklenmek üzere depolanır. Birçoğu emekliliğe mahkumdur. 


Şu anda yaklaşık 1.750 savaş başlığının konuşlandırıldığını tahmin ediyoruz, bunların yaklaşık 1.300 savaş başlığı balistik füzelerde ve 300 kadarı da ABD'deki stratejik bombardıman üslerinde konuşlandırılıyor. Avrupa'daki hava üslerine ek olarak 150 taktik bomba yerleştirildi. Kalan savaş başlıkları - yaklaşık 2.050 - teknik veya jeopolitik sürprizlere karşı bir çit olarak depolanmaktadır. Bu savaş başlıklarının birkaç yüzünün 2030'dan önce emekli olması planlanıyor. (Bkz.Tablo 1.)



Tablo 1. ABD nükleer kuvvetleri, 2020.

Savunma Bakanlığı'nın stoklarındaki savaş başlıklarına ek olarak, yaklaşık 2.000 emekli - ama hala sağlam - savaş başlıkları Enerji Bakanlığı'nın gözetimi altında saklanıyor ve sökülmeyi bekliyor ve tahmini ABD 5.800 savaş başlığının toplam envanterini veriyor. 2010-2018 yılları arasında ABD hükümeti nükleer silah stokunun büyüklüğünü kamuya açıkladı. Ancak 2019'da, Trump yönetimi, Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'ndan en son stok numarasını sınıflandırma talebini reddetti (Aftergood 2019 ; Kristensen 2019a ). (Lütfen Sonsuz Ark'ın ilgili yayını için tıklayınız.)

Nükleer silahların 11 ABD eyaletinde ve beş Avrupa ülkesinde tahmini 24 coğrafi bölgede depolandığı düşünülmektedir. Şimdiye kadar en fazla nükleer silahın bulunduğu yer Albuquerque, NM'nin güneyinde bulunan büyük Kirtland Yeraltı Mühimmatları ve Bakım Depolama Kompleksi. Bu bölgedeki silahların çoğu, Teksas'taki Pantex Fabrikasında sökülmeyi bekleyen emekli silahlardır. En büyük ikinci envantere sahip eyalet, Stratejik Silahlar Tesisi Pasifik'e ve Deniz Denizaltı Üssü Kitsap'taki balistik füze denizaltılarına ev sahipliği yapan Washington'dur (Washington, sadece stoklanmış silahlar sayılırsa nükleer silahı en çok olan eyalettir). 


Avrupa'daki beş nükleer silah depolama yerinden, İncirlik Hava Üssü, Avrupa'daki silahların en fazla üçte birini depolamaktadır. Ancak, son zamanlarda Türkiye ile gerginliğin artması göz önüne alındığında, ABD'li yetkililerin nükleer silahları İncirlik'ten potansiyel olarak sessizce geri çekme planlarını gözden geçirdiği bildirildi (Sanger 2019). ABD bunu yapmaya karar verdiyse, Hava Kuvvetleri'nde nükleer silahları taşımaya yetkili tek birim olan Washington'daki Ortak Üssü Lewis-McChord'a dayanan 4. Airlift Filosundan C-17 nakliye uçaklarının kullanılmasını gerektirecekti.


Yeni START Uygulamak


ABD, 1 Eylül 2019 itibariyle 1.376 atfedilen savaş başlığına sahip 668 konuşlandırılmış stratejik fırlatıcı ile 1.550 savaş başlığına sahip 700 konuşlandırılmış stratejik fırlatıcı sınırının oldukça altında, Yeni START antlaşma sınırlarına uygun pozisyon almış görünmektedir. Toplam 132 dağıtıcılı ve dağıtılmamış fırlatıcı envanteri için 132 fırlatıcı henüz konuşlandırılmadı (Dışişleri Bakanlığı 2019a). Bu, geçen Mart ayında 1,365 atfedilen savaş başlığına sahip 656 konuşlandırılmış stratejik fırlatıcı bildirisinden hafif bir artışı (Dışişleri Bakanlığı 2019b), fırlatıcıların normal bakımını yansıtan dalgalanmaları temsil ediyor. 


Bu sayılar, bu Nükleer Not Defteri'nde sunulan tahminlerden farklıdır, çünkü Yeni START sayma kuralları, ABD bombardıman uçakları normal şartlar altında nükleer silah taşımamasına rağmen ve bu Nükleer Not Defteri bombardıman üslerinde depolanan hızlı bir şekilde uçağa yüklenebilen silahları saydığından yapay olarak her bir bombardıman uçağına bir savaş başlığı atfetmektedir.


Anlaşma Şubat 2011'de yürürlüğe girdiğinden beri, iki yılda bir gözden geçirilen toplam veriler, ABD'nin toplam 214 konuşlu fırlatıcı ve 424 konuşlanmış stratejik savaş başlığını eksilttiğini gösteriyor. Savunma Bakanlığı ayrıca konuşlandırılmayan fırlatıcıların imhasını ve 97 fırlatıcıyı nükleer olmayan statüye dönüştürmeyi tamamladı.


ABD'nin 2018 Nükleer Duruş İncelemesi, (Lütfen Sonsuz Ark'ın ilgili yayınını okumak için tıklayınız)  yürürlükte kalmaya devam ederken “Yeni Başlangıç ​​Anlaşması'nı uygulamaya devam edeceğini” belirtmektedir (Savunma Bakanlığı 2018, 73). Anlaşma Şubat 2021'e kadar yürürlükte kalacak ve bu noktada karşılıklı anlaşma ile beş yıla kadar uzatılabilecek. Trump Yönetimi, anlaşmayı genişletmek isteyip istemediğini henüz açıklamadı; bununla birlikte, Trump yönetiminin silah kontrol anlaşmaları için gösterdiği küçümseme göz önüne alındığında, uzatma beklentileri biraz ürkütücü görünmektedir.


Amerika Birleşik Devletleri şu anda konuşlandırılmış stratejik silahlar için anlaşma sınırının altında 32 fırlatıcı ve 174 savaş başlığı olmakla birlikte, Rusya 155 konuşlanmış fırlatıcıya sahip.


Yeni START'ın süresinin dolmasına izin verildi, hem Rusya hem de ABD, fırlatıcılarına yüzlerce ekstra savaş başlığı yükleyebilir, bu da anlaşmanın her iki ülkenin nükleer modernizasyon planlarını bir bi rkapak altında tutmak için yararlı olduğunu kanıtladı. Buna ek olarak, Yeni START'ın süresi dolduysa, her iki ülke de birbirlerinin nükleer kuvvetlerine karşı şeffaf bir saydamlık düğümünü kaybedecekler: 11 Aralık 2019 itibariyle ABD ve Rusya 321 yerde incelemelerini tamamladı ve 19.261 bildirimini değiştirdi (Dışişleri Bakanlığı, 2019c ).


Nükleer Duruş İncelemesi ve Nükleer Strateji


Trump yönetiminin 2018 Nükleer Duruş İncelemesi (NPR), tüm nükleer silah cephaneliğini modernize etmek için Obama yönetiminin 2010 NPR'sinin geniş ana hatlarını takip etmesine rağmen, birkaç önemli değişiklik içeriyor.


En önemli değişiklik, ABD nükleer silahlarının türlerini ve rolünü arttıran bir öneri. Trump'ın NPR'si “Büyük Güç rekabetini” kuşatan iddialı bir duruş sergileyen ve yeni nükleer silahlar geliştirme ve diğerlerini değiştirme planlarını içeren çatışmacı bir ton alıyor. İnceleme (NPR), nükleer silahların rolünü yalnızca nükleer saldırıları caydırmak amacıyla sınırlama arayışından uzaklaşıyor ve bunun yerine ABD nükleer seçenekleri caydırıcılıkta başarısız olursa, hem nükleer silahlara hem de nükleer olmayan stratejik saldırılara odaklanıyor. Açık olmak gerekirse, nükleer olmayan bir stratejik saldırıya yanıt vermek için nükleer silahların kullanılması nükleer ilk kullanım anlamına gelecektir.


NPR, “nükleer olmayan stratejik saldırıların ABD, müttefik veya ortak sivil nüfusa veya altyapıya yönelik saldırıları ve ABD veya müttefik nükleer kuvvetlere saldırılarını, bunların emir ve kontrolünü veya uyarı ve saldırılarını içerdiğini, ancak değerlendirme yeteneklerinin bunlarla sınırlı olmadığını” açıklıyor. (Savunma Bakanlığı 2018 , 21). ABD'nin nükleer yetenekleri, “kimyasal, biyolojik, siber ve büyük ölçekli geleneksel saldırganlık da dahil olmak üzere nükleer ve nükleer olmayan stratejik tehditlerin hızlı büyümesine veya ortaya çıkmasına karşı korunmaya” yönelik olacaktır (Savunma Bakanlığı 2018, 38). Bu hedeflere ulaşmak için NPR, şöyle iddia ediyor: “Amerika Birleşik Devletleri, özel caydırma seçeneklerinin esnekliğini ve aralığını artıracak. … ABD'nin esnek nükleer seçeneklerinin şimdi düşük verim seçenekleri içerecek şekilde genişletilmesi, bölgesel saldırganlığa karşı güvenilir caydırıcılığın korunması açısından önemlidir" (Savunma Bakanlığı 2018, 34).


Yeni uyarlanmış yetenekler arasında, mevcut W76-1 90 kiloton iki aşamalı termonükleer savaş başlıklarının “küçük bir miktarının”, verimi birincil üretimin üretebileceği miktarla sınırlandırmak için ikincil öğeyi “kapatarak” tek aşamalı savaş başlıkları (5-7 kiloton) ile değiştirmek var. NPR'nin iddia ettiği bu yeni savaş başlığı (W76-2), “ABD bölgesel caydırıcılık yeteneklerinde istismar edilebilir bir “boşluk” algısına karşı herhangi bir yanlış algılamaya karşı koymak için gerekli.” 


Politika savunma müsteşarı John Rood, Aralık 2019'da gazetecilere verdiği demeçte, düşük verimli Trident savaş başlığının “çok istikrarlı” olduğunu ve hiçbir şekilde düşük verimli nükleer silahların erken kullanımı kavramını (Kreisher 2019) desteklemediğini söyledi (Kreisher 2019) silahın “hızlı bir cevap seçeneği” sağlamak için satın alındığını belirtiyor (Savunma Bakanlığı 2018).


Uzun vadede NPR, ABD'nin “nükleer silahsız” bir denizaltı tarafından atılan bir seyir füzesi takip edeceğini ve “ihtiyaç duyulan bir stratejik olmayan bölgesel mevcudiyet, garantili bir tepki kabiliyeti ve Rusya'nın devam eden… ihlalini göz önünde bulundurarak”  Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması (INF Antlaşması) ile uyumlu bir yanıttır. Bu yeni füzenin ardından, inceleme “Modern bir [denizaltı tarafından fırlatılan kruvazör füzesi] hızlı gelişimi için bir Alternatifler Analizine yol açan bir gereksinim çalışması başlatarak bu yeteneği geri kazanma çabalarına hemen başlayacağız." demektedir.


Raporun yazarlarına göre, “ABD'nin denizaltından fırlatılan bir seyir füzesi peşinde koşması, tıpkı Batı'daki orta menzilli nükleer kuvvetlerin önce Avrupa'da konuşlandırılmasının 1987 INF Antlaşması'na yol açması gibi, Rusya'nın stratejik olmayan nükleer silahlarının azaltılması konusunda ciddi bir pazarlık yapması için gerekli teşviki sağlayabilir " (Savunma Bakanlığı 2018, 55).


Rusya'nın INF antlaşma ihlaline antlaşmaya uygun bir şekilde yanıt verme çabalarına rağmen, Şubat 2019'da Trump yönetimi, 2 Ağustos 2019'da INF Antlaşması'ndan çekileceğini açıkladı. Rusya'ya karşı koymak için önerilen kara tabanlı silahlar gelenekseldir (Sonne 2019).


Yazarlar, NPR tarafından önerilen yeni nükleer “takviyelere” ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak “caydırıcılık ve güvenceyi uyarlama yeteneğimizi büyük ölçüde artıran daha çeşitli özellikler sağlamak için; nükleer veya nükleer olmayan stratejik saldırılara yanıt vermek için ABD'nin güvenilir seçeneklerinin kapsamını genişletmek ve potansiyel düşmanlara zorlayıcı, sınırlı nükleer artış kavramlarının istismarcı bir avantaj sağlamadığını bildirerek caydırıcılığı artırmalıdır” demektedir (Savunma Bakanlığı 2018, 55).


Yine de ABD cephaneliği, yaklaşık 1000 güdümsüz bomba ve düşük verimli savaş başlığı seçenekleriyle havaya fırlatılan seyir füzelerine sahiptir. (Kristensen 2017a ). NPR, mevcut yeteneklerin yetersiz olduğuna dair bir kanıt sunmamakta veya ABD nükleer silahlarının veriminin Rusya'nın nükleer silah kullanmaya karar verip vermeyeceği konusunda bir faktör olduğunu belgelemektedir. NPR yazarları yeni yeteneklerin gerekli olduğunu iddia ediyorlar. ABD Deniz Kuvvetleri nükleer denizaltı tarafından atılan bir seyir füzesine (TLAM / N) sahipti, ancak artık gereksiz olduğu ve artık ihtiyaç duyulmadığı için 2011 yılında emekli oldu. Rusya'nın daha büyük stratejik olmayan nükleer silah cephaneliğine rağmen, savaş dışı bombardıman uçakları için güdümsüz bombalar hariç, diğer tüm norat dışı nükleer silahlar da emekliye ayrıldı.


Bir ABD denizaltından atılan kruvazör füzesinin Rusya'yı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşmasına uymaya motive edebileceği yönündeki öneri, Rusya'nın TLAM / N'nin hâlâ anlaşmayı ihlal ettiği bir zamanda başladığı ve Trump yönetimi ABD'yi INF antlaşmasından çektiği için kusurludur. Dahası, ABD Stratejik Komutanlığı, Rusya'nın daha kışkırtıcı ve saldırgan davranışlarına tepki olarak stratejik bombardıman uçaklarının NATO'ya verdiği desteği şimdiden güçlendirdi (yukarıya bakınız); 46 B-52 bombardıman uçağı şu anda havaya fırlatılan seyir füzesi (ALCM) ile donatılmıştır ve hem B-52 hem de yeni B-21 bombardıman uçağı, esasen aynı olacak yeni uzun menzilli uzaklaştırma (LRSO) silahını alacaktır, bu, esasen NPR'de önerilen SLCM ile aynı özelliklere sahip olacaktır.


Rusya'nın sratejik olmayan cephaneliğinin büyüklüğü ve bileşimi hakkındaki kararları, ABD ordusunun ABD stratejik olmayan nükleer cephaneliğinden veya belirli bir silahın veriminden değil, geleneksel kuvvetlerdeki üstünlüğünden kaynaklanıyor gibi görünüyor. Bunun yerine, Avrupa ve Asya'da “ihtiyaç duyulmayan bölgesel olmayan bir mevcudiyet sağlamak için” yeni bir nükleer SLCM arayışı - özellikle yeni geleneksel INF menzilli füzelerin geliştirilmesi de dahil olmak üzere ABD'nin uzun menzilli geleneksel saldırı yeteneklerinin paralel genişlemesi ile birleştiğinde - Rusya'nın stratejik olmayan nükleer silahlara güvenmesini ve hatta Çin'in bu tür bir yeteneğe olan ilgisini bile tetikleyebilir.


Nükleer silahlara sahip gemiler, topraklarında nükleer silahlara izin vermeyen ülkelerdeki yabancı limanları ziyaret ettiklerinde Soğuk Savaş sırasında sık ve ciddi siyasi anlaşmazlıkları tetikledi; Yeni Zelanda örneğinde, diplomatik ilişkiler ancak 30 yıl sonra bu anlaşmazlıklardan kurtuldu. Nükleer bir SLCM'nin yeniden oluşturulması bu dış ilişkileri tahriş edici hale getirecek ve Avrupa ve Kuzeydoğu Asya'daki kilit müttefik ülkelerle ilişkileri gereksiz yere karmaşık hale getirecektir.


ABD Kongre Bütçe Ofisi (CBO) tarafından Ocak 2019'da yayınlanan bir tahmine göre, ABD nükleer cephaneliğini ve onu destekleyen tesisleri modernize etmek ve işletmek, 2019-2028 dönemi için 494 milyar dolara mal olacak (Kongre Bütçe Ofisi 2019, 1). Bu, kısmen modernizasyon programları artmaya devam ettiği, maliyet tahminlerinin arttığı ve NPR'nin yeni nükleer silah çağrısı nedeniyle CBO'nun 2017-2026 dönemi 2017 tahmininden 94 milyar dolar daha fazla. 


Nükleer modernizasyon (ve bakım) programı 2028'in çok ötesinde de devam edecek ve CBO'nun tahminine göre önümüzdeki otuz yıl boyunca 1,2 trilyon dolara mal olacak. Özellikle, CBO tahmini enflasyon muhasebesini oluştursa da (Kongre Bütçe Ofisi 2017), diğer tahminler toplam maliyetin 1.7 trilyon dolara yakın olacağını tahmin etmektedir (Arms Control Association 2017 ). 


Gerçek maliyet miktarı ne olursa olsun, bu miktarın zaman içinde artacağı ve aynı dönem için planlanan geleneksel modernizasyon programlarla arasında rekabetin artması muhtemeldir. NPR, nükleer modernizasyon programındaki satın alınabilirlik sorunları ile ilgili endişeleri azaltmakta ve bunun yerine “uygun bir öncelik” olarak etiketlemektedir ve toplam maliyetin genel savunma bütçesinin sadece küçük bir kısmı olduğuna işaret etmektedir (Savunma Bakanlığı 2018, XI). Bununla birlikte, sınırlı kaynaklar, rakip nükleer ve konvansiyonel modernizasyon programları, vergi indirimleri ve hızla büyüyen açığın nükleer modernizasyon programı için önemli zorluklar yaratacağından şüphe yoktur.


Nükleer planlama, nükleer tatbikatlar


Trump yönetiminin Nükleer Duruş İncelemesinde yapılan değişikliklerin Beyaz Saray'dan nükleer silah stratejisi konusunda yeni bir rehberlik gerektirdiği görülmemektedir. 2013 yılında yayınlanan bir önceki rehber, nükleer silahların ve modernizasyonun önemini de teyit etti ve çok sayıda stratejik ve bölgesel nükleer grev planına zaten dahil edilmiş olan güçlü bir karşı kuvvet stratejisi - planlama ilkelerini vurguladı (Kristensen 2013a).


Bu, stratejik “Operasyon Planı (OPLAN) 8010–12” kapsamında düzenlenen planların “ailesine” ve ayrıca çeşitli bölgesel planlara da dahildir. Stratejik Caydırma ve Güç İstihdamı olarak adlandırılan OPLAN ve ilk defa savunma bakanı tarafından imzalanan Operasyon Emri (OPORD) Global Kale'ye yanıt olarak Temmuz 2012'de yürürlüğe girmiştir, NPR'den akanlar da dahil olmak üzere duruşta ortaya çıkan normal değişiklikleri emecek kadar esnektir. 


2012'den bu yana çeşitli güncellemeler yayınlandı. OPLAN 8010–12, Taktik Tomahawk denizaltıdan atılan seyir füzesi ve genişletilmiş menzilli Ortak Havadan Yüzeye Standoff Füzesi gibi geleneksel füze savunmasını ve siber silahları da içeren daha geniş bir planın parçasıdır.  


OPLAN 8010-12, Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran'a yönelik saldırı seçeneklerini içeriyor. Her ne kadar Trump yönetiminin NPR'si Rusya'yı nükleer silahları öncelikle tırmanma-yatıştırma stratejisinin bir parçası olarak kullanma isteği iddiasıyla eleştirse de, OPLAN 8010–12 ayrıca “ düşmanın düşmanca eylemlerine karşı savunma veya düşmanı yenmek için kolayca yürütülebilir ve uyarlanabilir şekilde planlanmış yanıt seçenekleri” geliştirerek “düşmanlıkları sona erdirmek ve çatışmayı mümkün olan en düşük seviyede çözmek için tasarlanmış tırmanma kontrolünü vurgular” (ABD Stratejik Komutanlığı 2012). 2018 NPR, ABD nükleer seçeneklerini “nükleer olmayan stratejik saldırılara” karşı “genişletmek” için çağrıda bulunduğundan, bu hedef sadece nükleer saldırılara yönelik değildir.


Stratejik savaş planı, potansiyel rakipleri etkilemek için tüm ulusal güç yelpazesini içeren bir hükümet planıdır. Nükleer ve konvansiyonel kinetik ve kinetik olmayan stratejik yeteneklerin genel bir plana entegrasyonu, neredeyse tamamen nükleer olan Soğuk Savaş'ın stratejik savaş planına göre önemli bir değişikliktir. 


Eski STRATCOM komutanı, şimdiki ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral John Hyten 2017 yılında modern stratejik planlamanın kapsamını açıklamıştı:


"Sadece şu anda sahip olduğumuz planların, 3 Kasım'da komuta ettiğimde beni en çok şaşırtan şeylerden birinin bugün tüm planlarda bulunan esnek seçenekler olduğunu söyleyeceğim. Bu yüzden aslında planlarımızda çok esnek seçeneklerimiz var. Dünyada kötü bir şey olursa ve bir yanıt gerekirse ve savunma bakanı ve başkan ve başsavcı ve dışişleri bakanına kadar tüm personel ile telefonda, konvansiyonelden geniş çaplı atom bombasına kadar, ona ne yapmak istediği konusunda seçenekler sunmasını istediğinde önerebileceğim bir dizi çok esnek seçenek var.


Bu yüzden bugün yanıt seçeneklerimizin esnek olmasından dolayı çok rahatım. ABD başkanı ve ekibinin bunun yeterli esneklik sağladığına inanıp inanmaması onun ifadesidir. Nükleer Duruş İncelemesinde buna bakacağız. Ama geçmişte kamuya açık bir şekilde söyledik, şimdi planlarımız çok esnek.


Ve esneklik konusunda [Stratejik Komuta] ulaştığımda şaşırmamın nedeni, en son yürüttüğüm  yaklaşık 20 yıl önceki nükleer planda esneklik olmamasıydı. Büyüktü, çok büyüktü, büyük ölçüde yıkıcıydı ve hepsi bu kadardı. Şimdi nükleer tepkilere kadar geleneksel tepkiler aldık ve bence bu çok sağlıklı bir şey (Hyten 2017)."


Bu planları uygulamak ve ince ayar yapmak için, silahlı kuvvetler 2019 yılında nükleer ile ilgili çeşitli tatbikatlar gerçekleştirdi. Bunlar arasında STRATCOM'un Mart ayında Global Lightning (Global Yıldırım) uygulaması, ABD Avrupa Komutanlığını (USEUCOM) desteklemeye odaklanan bir komuta ve kontrol ve savaş personeli egzersizi de vardı. 


Global Lightning, diğer birçok alıştırma (egzersiz) ile bağlantılı olan Global Entegre bir Alıştırma'nın bir parçasıydı: USEUCOM'un Egzersiz Sade Mücadelesi, ABD Siber Komutanlığı'nın Siber Yıldırım Egzersizi, Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı ve ABD Kuzey Komutanlığının  Uyanık Kalkan Egzersizi, ABD Ulaştırma Komutanlığı'nın Turbo Mücadele Egzersizi, the Joint Chiefs of Staff Exercise Positive Response ve Birleşik Krallık'ın Egzersiz Ortak Girişim Egzersizi (ABD Stratejik Komutanlığı 2019a). 


Global Lightning'in başlangıcında, dört B-52, İngiltere'deki RAF Fairford'a (ikisi daha  sonra katıldı) Avrupa'da bir ay süren operasyonlar için konuşlandı ve bu da Doğu Baltık Denizi'nde Norveç kıyıları boyunca kuzey (Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri 2019b) benzeri görülmemiş dört bombardıman formasyonu içeriyordu. (Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri, 2019aStratejik bombardıman uçakları yaz boyunca Avrupa'da kaldı ve Eylül ayında Kuzey Kutup Dairesi (2019 Avrupa Hava Kuvvetleri Komutanlığı 2019c) üzerindeki ilk operasyonların yanı sıra İzlanda'daki bir inişe (ABD Stratejik Komutanlığı 2019c ) katıldı.


STRATCOM'un Ekim ayındaki Global Thunder tatbikatı bir kez daha Avrupa'ya bombardıman uçaklarını getirdi. Büyük ölçekli tatbikat nükleer operasyonlara odaklandı ve “hazırlığı test etmek ve güvenli, güvenli, hazır ve güvenilir bir stratejik caydırıcı güç sağlamak için” tasarlandı (ABD Stratejik Komutanlığı 2019b). 


Tatbikat sırasında göze çarpan bombardıman operasyonları, Norveç'in kuzeyinde, Rusya'nın Kola Yarımadası'ndaki deniz üssünden sadece 300 kilometre (200 mil) derinlikteki Barents Denizi'nde uçan benzeri görülmemiş bir üç uçak B-52 formasyonunu içeriyordu. Başka bir görevde, Polonya F-16'larının Polonya üzerinde eşlik ettiği iki B-52, Kaliningrad'daki Rus kuvvetlerine karşı simüle edilen bir grev görevi gibi görünüyordu. 


Avrupa'da görevlendirilen bombardıman uçaklarına ek olarak Global Thunder, Rusya'ya yönelik uzun menzilli saldırıları simüle etmek için ABD'deki üslerinden gelen bombardıman uçaklarını da içeriyordu. STRATCOM ayrıca Global Thunder'ın ICBM ve SSBN güçlerini “yeni ve zorlu yollarda” kullandığını söyledi (ABD Stratejik Komutanlığı 2019d). Genel olarak, bazı durumlarda ordunun o sırada olduğundan daha fazla kapasite sunan Hava Kuvvetleri Küresel Saldırı Komutanlığına göre, Global Thunder, “Soğuk Savaş sona erdiğinden bu yana yapılmayan” operasyonları içeriyordu. Tatbikatta uzay, siber ve elektronik savaş gibi daha yeni yönler de yer aldı (Cohen 2019).


Bu operasyonlar, Rusya'nın 2014'te Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Avrupa'daki ABD bombardıman operasyonlarında süreklileşen bir zirveye işaret ediyor. Bundan önce, bir veya iki bombardıman uçağı bir egzersiz veya hava gösterisi için konuşlandırılacaktı. Ancak o zamandan beri, konuşlandırma ve bombardıman uçaklarının sayısı arttı ve görev değişti. Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden çok sonra STRATCOM, 2016'da Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez EUCOM adlı yeni bir savaş planı yürürlüğe koyarak (Breedlove 2015) nükleer bombardıman uçaklarının rolünü artırdı (Scapparotti 2017). 


2018'den önce, bombardıman görevine hedef göstermek için Bomber Assurance ve Deterrence misyonları deniyordu, ancak şimdi bombardıman uçakları tam saldırı kabiliyetini ileri üsse taşıyan bir Bombacı Görev Gücü olarak konuşlandırılıyor. Bomber Assurance ve Deterrence'ın misyonu, müttefikler ile antrenman yapmak ve Rusya'yı caydırmak için görünür bir mevcudiyete sahip olmakla birlikte, Bombacı Görev Gücü'nün misyonu, tamamen savaşmaya hazır bir bombardıman kuvvetini Avrupa sahnesine taşımaktır. 2. Bomba Kanat komutanına göre, “Artık NATO sadece müttefiklerimizle ortak olmak ya da Amerikan hava gücünün görünür bir mevcudiyetine sahip olmak demek değil. Bu işin bir parçası, ama eğer çağrılırsak silah kullanmak için de oradayız” (Wrightsman 2019).


Bu değişiklikler, Doğu-Batı ilişkilerinin kötüleşmesinin ve Trump yönetimi tarafından desteklenen yeni “Büyük Güç rekabeti” stratejisinin bir yansıması olarak ABD stratejisinin nasıl değiştiğinin önemli göstergeleridir. Ayrıca, sıklıkla gözden kaçırılan nükleer ve konvansiyonel yeteneklerin artan bir entegrasyonunu göstermektedir. Örneğin, Mart 2019'da dört B-52'nin RAF Fairford'a konuşlandırılması, nükleer özellikli iki uçak ve sadece geleneksel görevlere dönüştürülmüş iki uçak içeriyordu. NATO'nun tatbikatla ilgili resmi açıklaması bu özelliği fark etmemişti, ancak konuşlandırma için “ABD nükleer şemsiyesinin Avrupa'yı koruduğunu gösteriyor…” vurgusu vardı (NATO 2019). 


Açıklamada ayrıca, B-52 bombardıman uçaklarının “hem konvansiyonel hem de nükleer silah taşıyabilecekleri”, aslında bunların neredeyse yarısının - 87'nin 41'i - Yeni START anlaşması kapsamında nükleer silahlardan arındırıldıkları için bunu yapamadıklarını söylenmişti. Nükleer ve konvansiyonel bombardıman uçaklarının aynı görev gücüne yakın entegrasyonunun kriz istikrarı, yanlış anlaşılmalar ve nükleer tırmanma riski üzerinde önemli etkileri olabilir.


Kara tabanlı balistik füzeler


ABD Hava Kuvvetleri üç siloya bölünmüş 400 silo tabanlı Minuteman III ICBM kuvveti işletiyor: Colorado, Nebraska ve Wyoming'deki FE Warren Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki 90. Füze Kanadı; Kuzey Dakota'daki Minot Hava Kuvvetleri Üssü'nde 91. Füze Kanadı; ve Montana'daki Malmstrom Hava Kuvvetleri Üssü'nde 341. Füze Kanadı. Füzelerle dolu 400 siloya ek olarak, gerektiğinde depolanan füzeleri yüklemek için 50 silo daha “sıcak” tutulmaktadır. Her kanatta her biri 50 Minuteman III silo bulunan üç filo bulunmaktadır. tamamı beş fırlatma kontrol merkezi tarafından kontrol edilmektedirler.


Konuşlandırılan 400 ICBM, her biri  ya 300 kiloton W87 / Mk21 veya 335 kiloton W78 / Mk12A bir savaş başlığı taşır. Bununla birlikte, W78 / Mk12A ile donatılmış ICBM'ler teorik olarak ICBM gücü olarak toplam 800 savaş başlığı için her biri iki veya üç bağımsız olarak hedeflenebilir savaş başlığı taşımak üzere yüklenebilir. ICBM'ler, Minuteman III'ün hizmet ömrünü 2030'a uzatmak için 2015 yılında milyarlarca dolarlık, on yıl süren modernizasyon programını tamamladı. Hava Kuvvetleri personeline göre, Birleşik Devletler resmi olarak yeni bir ICBM dağıtmamış olsa da, yükseltilen Minuteman III'ler “mermi hariç temelde yeni füzelerdir” (Pampe 2012).


Devam eden Hava Kuvvetleri modernizasyon programı, toplamda bir milyar doların biraz üzerinde bir maliyetle Mk21 reentry aracının silahlanma, birleşme ve ateşleme bileşenine yükseltmeler içeriyor. Bu yenilemenin kamuya açıklanmış amacı, araçların hizmet ömrünü uzatmaktır, ancak çaba aynı zamanda savaş başlıklarının hedefleme etkinliğini arttırmak için bir "patlama yüksekliği telafisi" eklemeyi de içeriyor (Postol 2014). Öncelik Mk21 füzesinin değiştirilmesidir. Başlangıçta toplam 693 füze değişimi planlandı; ancak yeni füzelerin Minuteman yedek füzesine de yerleştirileceği bildiriliyor, bu da füze modernizasyon programının bu yeni füzeleri barındırmak için önemli ölçüde genişleyeceği anlamına geliyor (Woolf 2018, 17). Bu çaba, Navy'nin W76-1 / Mk4A savaş başlığına benzer bir füze yükseltmesini tamamlıyor. Geliştirilmiş hedefleme kapasitesi, gelecekteki savaş başlığı tasarımlarındaki verimin düşürülmesine de izin verebilir.


Minuteman III'ün ikinci bir ömrünü uzatmak mümkündür. Mart 2019'da, Hava Kuvvetleri Stratejik Bozulma ve Nükleer Entegrasyon Genel Başkanlığı, Stratejik Kuvvetler Meclisi Alt Komitesine yaptığı ifadede, Minuteman III'ün değiştirilmesi için füzelerin ömrünü uzatmak için bir fırsat daha olduğunu kaydetti (Clark 2019). Bununla birlikte, Hava Kuvvetleri tamamen yeni nesil ICBM satın almayı seçerek yaşam süresinin uzatılmasına karar verdi.


Ağustos 2017'de Hava Kuvvetleri, şu anda Zemin Bazlı Stratejik Caydırma (GBSD) olarak bilinen yeni nesil ICBM için ticaret çalışmaları geliştirmek üzere Boeing ve Northrop Grumman'a 678 milyon dolarlık ihale verdi (Erwin 2018). Ekim 2019'da GBSD Program Yöneticisi, füze için resmi adın 12 ay içinde seçileceğini belirtti (Bartolomei 2019). 16 Temmuz 2019'da Hava Kuvvetleri, sistemi üretmek ve dağıtmak için beş üretim lotu seçeneği içeren GBSD programının Mühendislik ve İmalat Geliştirme (EMD) aşaması için resmi bir “teklif talebi” yayınladı (Bryant 2019).


Şu anda teknoloji olgunlaşması ve risk azaltımı için sözleşme yapılan iki şirketin, Boeing ve Northrop Grumman'ın EMD sözleşmesi için teklif vermesi bekleniyordu. Ancak, teklif talebinin yayınlanmasından sadece bir hafta sonra, Boeing şaşırtıcı bir şekilde “mevcut satın alma yaklaşımının adil rekabet için eşit bir oyun alanı sağlamadığını” belirterek rekabetten ayrıldı (Weisgerber 2019). 


Anlaşmazlık, Northrop Grumman'ın 2018'de sağlam roket motorları ve fırlatma araçları üreten sadece iki ABD merkezli şirketten biri olan Orbital ATK'yı satın alması üzerinde yoğunlaşıyor. Satın alma şartlarına göre, Northrop Grumman'ın “katı roket motorlarının belirli koşullar ve süreçler altında ayrım gözetmeksizin mevcut olmasını” sağlaması gerekiyor. böylece Northrup Grumman'ı teklif verme sürecinde  bu sistemleri şirket içinde üretmeyen Boeing'e karşı elverişli bir konuma getirmektedir. 


Ekim 2019'dan itibaren Federal Ticaret Komisyonu, Northrop Grumman'ın bu emre uyumu hakkında soruşturma başlattı (Pawlyk 2019). EMD sözleşmesinin ilk olarak 2020 mali yılının dördüncü çeyreğinde yapılması planlandı; ancak, Northrop Grumman'ın tek teklif sahibi olarak kalması halinde sözleşmenin çok daha yüksek bir maliyetle karşılanacağına dair net kesinliğe rağmen, Hava Kuvvetlerinin rekabeti yeniden gözden geçirmeyi düşünüp düşünmediği belirsizdir.


Yeni füzenin 2029 veya 2030'da Minuteman III'lerin yerini almaya başlaması planlanıyor. Plan, tahmini 400 milyar $ maliyetle 666 füze (400'ü dağıtılacak, geri kalanı test lansmanları ve yedek parça olarak kullanılacak) satın almaktır. (Reif 2017). Hava Kuvvetleri, GBSD'nin mevcut kullanıcı gereksinimlerini karşılayacağını, ancak 2075'e kadar yükseltilecek uyarlanabilirliğe ve esnekliğe sahip olacağını söylüyor (ABD Hava Kuvvetleri 2016). Yeni füzenin Minuteman III'ten daha geniş bir menzile sahip olması bekleniyor, bu da sadece kıta ABD'sinden Rusya'yı değil, aynı zamanda Çin, Kuzey Kore ve İran'ı da hedeflemeyi mümkün kılıyor.


GBSD, tek veya birden fazla savaş başlığına sahip olacak. Hava Kuvvetleri başlangıçta GBSD'yi mevcut W78 ve W87 savaş başlıklarının ömrünü uzatmış versiyonlarıyla donatmayı planladı. Değiştirilmiş W78, Birlikte Çalışabilir Savaş Başlığı 1 (IW-1) olarak biliniyordu. Ancak 2018'de Hava Kuvvetleri ve Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi, W78 yükseltmesini iptal etti ve bunun yerine W87-1 savaş başlığı kullanarak bir W78 Değiştirme Programı önerdi. 


Yeni savaş başlığı, “iyi test edilmiş bir IHE [Duyarsız Yüksek Patlayıcı] birincil tasarım kullanarak” W87 benzeri bir plütonyum çukuru kullanacak (Enerji Bakanlığı 2018b). Yeni savaş başlığı, Mk21 reentry aracının değiştirilmiş bir versiyonuna dahil edilecek ve W87-1 / Mk4A olarak adlandırılacaktır. 


Ekim 2019'da Lockheed Martin, Mk21 reentry aracını GBSD'ye entegre etmek için 138 milyon dolarlık bir sözleşme ile ödüllendirildi ve rakipleri Boeing, Raytheon, Northrop Grumman ve Orbital ATK (Northrop Grumman'ın şu anda sahip olduğu) yenildi (Lockheed Martin 2019). W87-1 / Mk21A, mevcut W78 / Mk12A'dan daha hantal olacağından, GBSD faydalı yük bölümünün birden fazla savaş başlığını barındırması için daha geniş olması gerekir, ve Northrup Grumman’ın GBSD çizimlerinde, daha geniş bir üst gövde ve yük bölümü olan mevcut Minuteman III'ten farklı bir füze gösteriliyor (Kristensen 2019b).


Hava Kuvvetleri, 2019'da dört Minuteman III uçuş testi gerçekleştirdi. İlk test 5 Şubat'ta  Minot Hava Kuvvetleri Üssü'nden alınan bir Minuteman III, Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden Batı Pasifik Kwajalein Atolü'ndeki Reagan Test Sitesine, Donanma E6-B Merküründeki Havadaki Fırlatma Kontrol Sisteminden uzaktan fırlatıldığında yapıldı.(Scully 2019a).


İkinci test lansmanı 1 Mayıs'ta FE Warren Hava Kuvvetleri Üssü'nden seçilen bir Minuteman III'ün Vandenberg'den Reagan Test Sitesine (Associated Press 2019a) getirilmesi ile gerçekleşti.


Üçüncü test lansmanı, 9 Mayıs'ta, FE Warren Hava Kuvvetleri Üssünden seçilen bir Minuteman III, Vandenberg'den Reagan Test Sitesine (Scully 2019b) fırlatıldığında gerçekleşti. ABD'nin aynı ay içinde iki ICBM testi yapması nadirdir; ancak, Hava Kuvvetleri bu test lansmanlarının tipik olarak aylar hatta yıllarca önceden planlandığını ve bu nedenle jeopolitik olaylarla hiçbir ilişkisi olmadığını savunuyor. Bununla birlikte, bu fırlatma, Kuzey Kore ile doğrudan çakışmıştı, çünkü Şubat 2019'da Başkan Trump ile görüşmeler kötüye gitmişti, Kuzey Kore, Minutemen III'ün fırlatılmasıyla aynı gün kendi iki füzesini fırlatmayı bile test etti (Denyer 2019).


Dördüncü test lansmanı 2 Ekim'de, Malmstrom Hava Kuvvetleri Üssü'nden bir Minuteman III Vandenberg'den Reagan Test Sitesine (Associated Press 2019b) fırlatıldığında gerçekleşti .


Nükleer enerjili balistik füze denizaltıları


ABD Deniz Kuvvetleri, 14 adet Ohio sınıfı balistik füze denizaltı filosu işletiyor, bunlardan sekizi  Washington, Bangor yakınlarındaki üslerinden Pasifik'te ve altı tanesi Georgia'daki Kings Bay'deki üslerinden Atlantik'te faaliyet göstermektedir. Normal olarak, 14 denizaltıdan 12'si operasyonel kabul ediliyor, geri kalan iki denizaltı herhangi bir zamanda yakıt ikmali yapmaktadır. Ancak, operasyonel denizaltılar zaman zaman küçük onarımlar geçirdiğinden, herhangi bir zamanda denizdeki gerçek sayı sekizdir veya 10'a yakındır. Bunların dört veya beşinin belirlenmiş devriye alanlarında “sert alarm” halinde olduğu düşünülürken, dördüncüsü veya beşinci denizaltı saat veya gün içinde alarm durumuna getirilebilir.


Her denizaltı, 20'den fazla Trident II D5 balistik füzesi taşıyabilir, bu sayı Yeni START anlaşmasının sınırlarını karşılamak için 24'ten düşürülmüştür. Deniz Kuvvetleri 2017'den bu yana orijinal Trident II D5'i Trident II D5LE olarak bilinen ömrünü uzatmış ve yükseltilmiş bir versiyonla değiştirmektedir (LE, “ömrü uzatılmış” anlamına gelmektedir). 12.000 km'den (7.456 mil) fazla menzile sahip D5LE, Donanma ve Draper Laboratuarına göre “yeni görevleri destekleme esnekliği sağlamak” ve füzeyi “daha ​​doğru” yapmak için tasarlanmış yeni Mk6 yönlendirme sistemi ile donatılmıştır. (Deniz Yüzeyi Harp Merkezi 2008 ; Draper Laboratuvarı 2006). D5LE yükseltmesi tüm tekneler yükseltilene kadar devam edecek ve İngiliz balistik füze denizaltılarındaki mevcut Trident SLBM'lerin yerini alacak. D5LE, hizmete girdiklerinde yeni ABD Columbia sınıfı ve İngiliz Dreadnought-sınıf balistik füze denizaltılarını da silahlandıracak. Donanma, yeni bir balistik füze inşa etmek yerine, 2084'e kadar çalışabilmesi için Trident II D5'in ikinci bir ömrünü uzatmayı planlıyor (Eckstein 2019).


Her Trident SLBM, sekiz adede kadar nükleer savaş başlığı taşıyabilir, ancak normal olarak denizaltı başına yaklaşık 90 savaş başlığının ortalama yükü için ortalama dört veya beş savaş başlığı taşır. Bir denizaltıdaki farklı füzelerin yükünün, maksimum hedefleme esnekliği sağlamak için önemli ölçüde değiştiği, ancak konuşlandırılan tüm denizaltıların aynı kombinasyonu taşıdığı düşünülmektedir. Normal olarak, operasyonel balistik füze denizaltılarına 900 ila 950 savaş başlığı yerleştirilir, ancak bu sayı bireysel denizaltıların bakımı nedeniyle daha düşük olabilir. Mart 2019'daki Yeni START verileri, 918 SLBM savaş başlığının konuşlandırıldığını gösterdi.


SLBM'lere iki savaş başlığı tipi yerleştirilmiştir: 90 kiloton geliştirilmiş W76-1 ve 455 kiloton W88. W76-1, görünüşe göre biraz daha düşük verimle ancak geliştirilmiş güvenlik özellikleri eklenmiş olarak kullanımdan kaldırılan W76-0'ın yenilenmiş bir versiyonudur. Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi, Ocak 2019'da, tahmini 1.600 savaş başlığının devasa bir üretimi olan W76-1'in (Enerji Bakanlığı 2019a) üretimini tamamladığını duyurdu. W76-1'i taşıyan Mk4A yeniden giriş gövdesi, eski Mk4 / W76 sisteminden (Kristensen, McKinzie ve Postol 2017) daha iyi hedefleme verimliliğine sahip yeni bir kurma, fuzing ve ateşleme ünitesi ile donatılmıştır.). 


Mk4A / W76-1 kombinasyonunun, nükleer enerjili balistik füze denizaltılarında (Kristensen 2011b) kullanılmak üzere Birleşik Krallık'a da verildiği bildirilmesine rağmen, İngiliz hükümetinin Trident Holbrook adını verdiği W76'nın biraz değiştirilmiş bir versiyonu olduğu düşünülüyor. (İngiltere Savunma Bakanlığı 2015)


W76-2'nin W76-2 olarak bilinen ve sadece 5-7 kiloton verim üretmek için savaş başlığı fizyonunu kullanan düşük verimli bir versiyonunun üretimi başladı. W76-2'nin İlk Üretim Birimi, 22 Şubat 2019'da Pantex Fabrikasında tamamlandı ve savaş başlıklarının tamamının 2019 mali yılının sonunda (NNSA 2019) Donanma'ya teslim edilmesi planlanıyor. Kaç W76-2 üretileceği bilinmiyor, ancak NPR bunun  muhtemelen 50'den fazla olmayan “küçük bir sayı” olduğunu söylüyor (Savunma Bakanlığı 2018, 54).


1960'taki ilk caydırıcı devriyenin başlamasından bu yana, ABD balistik füze denizaltıları denizde yaklaşık 4.150 caydırıcı devriye gerçekleştirdi. Son 15 yılda, operasyonlar önemli ölçüde değişti, yıllık caydırıcı devriye sayısı yarıdan fazla azaldı, caydırıcı devriye çalışmaları ve ara sıra liman ziyaretleri sayısı 1999'daki 64 iken, 2018'de 36'ya düşürüldü. (Kristensen 2013b). 


Çoğu balistik füze denizaltı devriyesi, daha kısa veya bazen daha uzun sürse de yaklaşık 77 gün sürer.  Örneğin, Haziran 2014'te Pennsylvania (SSBN-735) 140 günlük caydırıcı devriyeden sonra Washington'daki Kitsap Deniz Denizaltı Üssü'ne döndü; bu Ohio sınıfı bir balistik füze denizaltısı tarafından şimdiye kadar yapılmış en uzun devriyeydi. Atlantik Okyanusu'nda caydırıcı devriyelerin ezici çoğunluğunun yaşandığı Soğuk Savaş yıllarının aksine, bugün Çin ve Kuzey Kore'ye karşı artan nükleer savaş planlamasını yansıtan caydırıcı devriyelerin yüzde 60'ından fazlası normalde Pasifik'te gerçekleşmektedir (Kristensen 2018).


SSBN'ler normalde devriye sırasında yabancı limanları ziyaret etmez, ancak istisnalar vardır. 1970'lerin sonunda ve 1980'lerin başında dört yıllık bir süre boyunca, ABD SSBN'ler rutin olarak Güney Kore'ye liman ziyaretleri gerçekleştirdiler (Kristensen 2011a). Avrupa, Karayipler ve Pasifik limanlarına ara sıra yapılan ziyaretler 1980'lerde ve 1990'larda devam etti. Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'yı işgalinden sonra, Donanma yılda bir veya iki yabancı liman ziyareti yapmaya başladı.


2015 yılında İskoçya'ya yapılan bir ziyaretin Rusya için bir uyarı olduğu ortaya çıktı ve balistik füze denizaltılarını daha görünür hale getirmek için bir ABD Donanması planı olarak tanımlandı (Melia 2015). 1988'den beri balistik füze denizaltısı tarafından adaya yapılan ilk ziyaret, 2016 yılında Guam'a oldukça halka açık bir ziyaretti, Kuzey Kore için açık bir uyarıydı. 2017, 2018 ve 2019'da İskoçya, Alaska ve Guam'a ziyaretler devam etti.


Columbia sınıfı olarak bilinen yeni nesil balistik füze denizaltılarının tasarımı oldukça ilerlemiştir. Bu yeni sınıfın, 2020'lerin sonunda mevcut Ohio sınıfı balistik füze denizaltılarının yerini almaya başlaması planlanıyor. Columbia sınıfı, Ohio sınıfından 2.000 ton daha ağır olacak ve 20 yerine 16 füze tüpüyle donatılacak. 


2020'lerin ortalarında Donanmanın tüm gemi inşa programının yaklaşık beşte birini oluşturması beklenen Columbia programının, 2030'ların ortalarında 103 milyar dolara (Kongre Araştırma Servisi 2018) veya denizaltı başına ortalama 8.1 milyar ila 8.6 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Donanma yetkilileri 2017'nin sonlarında, projeksiyonun tutup tutmayacağını görmek için  yaptıkları çalışmalarda ortalama denizaltı maliyetini 7,21 milyar dolara indirmeyi başardıklarını söyledi (Eckstein 2017). Eylül 2017'de 2021 için planlanan ilk denizaltı inşası için General Dynamics Electric Boat'la 5.121 dolarlık bir geliştirme ihalesi verildi.(ABD Donanması 2017 ) General Dynamics, Columbia sınıfı projesinin tamamlanma sürecinde 75 milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyor (Medici 2017).


Ekim 2019'da, Columbia program yöneticisi bir sunumda, yeni SSBN'ler sınıfı için son gemi düzenlemelerinin 6 Eylül'de, görünüşe göre programdan bir yıl önce tamamlandığını belirtti. Donanmanın gözden geçirilmiş programı şimdi Ohio sınıfı denizaltıların 2027'de çevrimdışı olmaya başlayacağını, aynı zamanda ilk Columbia sınıfı denizaltının Ekim 2027'de teslim edileceğini gösteriyor. Deniz denemelerinin yaklaşık üç yıl sürmesi ve ilkinin Columbia caydırıcılık devriyesi Haziran 2030 için planlanıyor. Columbia teslimatlarının Ohio sınıfı teknelerin hizmet dışı bırakılmasıyla çakışacağı göz önüne alındığında, 2030'larda ABD'nin sadece on operasyonel SSBN'si olacağı on yıl sürecek; ancak sayı 2040'ların başında 12'ye düşecektir (Rucker 2019).


Beş Trident II D5LE 2019'da teste tabi tutuldu. En son testler USS Nebraska'nın (SSBN-739) güney Kaliforniya kıyılarında dört füze fırlattığı Eylül 2019'da gerçekleşti. Yaşam boyu uzatılmış Trident II D5'in performans beklentilerini değerlendirmek için bir Komutan Değerlendirme Testinin parçası olan bu lansmanlar, 1989'da ABD cephaneliğine girişinden bu yana 173 ila 176 füzenin başarılı test uçuşlarını belirledi. (ABD Donanması 2019a). Önceki test 9 Mayıs'ta - Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden bir Minuteman III ICBM'nin test lansmanı ile aynı gün - USS Rhode Island'ın (SSBN-740) bir Gösteri ve Shakedown Operasyonunun bir parçası olarak yakıt ikmali revizyonunu tamamladıktan sonra tek bir füze başlattığı gün gerçekleşti. (DASO-29). USS Rhode Island, denizaltının ömrünü 20 yıl uzattığı tahmin edilen mühendislik yakıt ikmali revizyonunu Ağustos 2018'de tamamladı (ABD Donanması 2019b).


Stratejik bombardıman uçakları


ABD Hava Kuvvetleri şu anda (hepsi nükleer kapasiteye sahip) 20 B-2A bombardıman uçağı ve (46 tanesi nükleer kapasiteye sahip) 87 B-52H bombardıman uçağı filosu işletiyor. Üçüncü bir stratejik bombardıman uçağı B-1 nükleer yetenekli değil. Bu bombardıman uçaklarından, ABD nükleer savaş planları kapsamında yaklaşık 60'a (18 B-2A ve 42 B-52H) nükleer görev verildiğini tahmin ediyoruz, ancak operasyonel bombardıman uçaklarının sayısı daha düşük. 


Mart 2019'daki yeni START verileri 49 konuşlandırılmış nükleer bombardıman uçak (12 B-2A ve 37 B-52H) sayısı içeriyordu (Dışişleri Bakanlığı 2019b). Bombardıman uçakları, üç üste beş bomba kanadında dokuz bomba filosuna ayrılmıştır: Kuzey Dakota'daki Minot Hava Kuvvetleri Üssü, Louisiana'daki Barksdale Hava Kuvvetleri Üssü ve Missouri'deki Whiteman Hava Kuvvetleri Üssü.


Her B-2, 16 adede kadar nükleer bomba (B61-7, B61-11 ve B83-1 atom bombası) taşıyabilir ve her B-52H, 20 adede kadar hava fırlatılan seyir füzesi (AGM-86B) taşıyabilir. B-52H bombardıman uçaklarına artık atom bombaları atanmıyor (Kristensen 2017b). Hava saldırılarına maruz kalan 528 seyir füzesi de dahil olmak üzere tahmini 850 nükleer silah bombardıman uçaklarına atandı, ancak bombardıman uçaklarına sadece 300 kadar silah dağıtıldığı düşünülüyor. Kalan 550 bombardıman silahının New Mexico, Albuquerque dışındaki büyük Kirtland Yeraltı Mühimmat Bakım ve Depolama Kompleksi'nde merkezi depoda olduğu düşünülüyor.


Amerika Birleşik Devletleri mevcut bombardıman uçaklarında nükleer komuta ve kontrol yeteneklerini geliştirerek nükleer bombardıman gücünü modernleştiriyor; gelişmiş nükleer silahların geliştirilmesi (B61-12 ve uzun menzilli soğuk menzilli füze); ve yeni bir ağır bombardıman uçağı olan B-21 Raider'ı tasarlıyor.


Bombacıların nükleer saldırıları planlamak ve yürütmek için kullandığı nükleer komuta ve kontrol sistemlerine yükseltme, sabit ve mobil nükleer komuta ve kontrol terminallerinin yeni yüksek irtifa elektromanyetik darbe ile sertleştirilmiş ağı olan Global Aircrew Strategic Network Terminali (Global ASNT) içeriyor, fırlatma emirleri almak ve onları bombardıman uçağı, tanker ve keşif hava ekiplerine dağıtmak için kanat komuta direkleri, görev kuvvetleri, mühimmat destek filoları ve yer destekli mobil destek ekipleri sağlıyor. Global Aircrew Strategic Network Terminallerinin ilk teslimatının Mayıs 2020'de yapılması bekleniyor (ABD Hava Kuvvetleri 2018).


Başka bir komut ve kontrol yükseltmesi, MILSTAR uydu takımyıldızı ile iletişim kurmak için tasarlanmış mevcut terminallerin yerini alan İleri Görüş Hattı Terminallerinin Ötesinde Gelişmiş Ailesi (FAB-T) olarak bilinen bir programı içerir. Bu yeni, son derece yüksek frekanslı terminaller, Gelişmiş Son Derece Yüksek Frekans uyduları da dahil olmak üzere çeşitli uydu takımyıldızlarıyla iletişim kurmak için tasarlanmıştır. 


FAB-T, resmi olarak Başkanlık Ulusal Sesli Konferansı da dahil etmek amacıyla nükleer ve konvansiyonel kuvvetler için korumalı yüksek veri hızı iletişimi sağlayacaktır. Hava Kuvvetlerine Göre (ABD Hava Kuvvetleri 2019b), “FAB-T, [Savunma Bakanlığı] platformları için MILSTAR, [Gelişmiş Son Derece Yüksek Frekans] aracılığıyla stratejik platformlar ve havadan / yer komuta görevlerini içermesi için bu yeni, son derece güvenli, son teknoloji yeteneğini sağlayacak ve Gelişmiş Polar Sistemi (EPS) uyduları. FAB-T terminalleri ayrıca MILSTAR, [Gelişmiş Son Derece Yüksek Frekans] ve EPS uydu takımyıldızlarının kritik komut ve kontrolünü de destekleyecek.”


Ağır bombardıman uçakları da geliştirilmiş nükleer silahlarla geliştiriliyor. Bu çaba, mevcut tüm atom bombalarının yerini alması amaçlanan B61-12 olarak bilinen ilk güdümlü, soğuk nükleer atom bombalarının geliştirilmesini içeriyor. Bomba, mevcut B61-4 atomi bombasında kullanılan savaş başlığının değiştirilmiş bir versiyonunu kullanacak. B61-12 entegrasyon düşme testleri, B-2 bombardıman uçağından (ve birkaç taktik savaş uçağından) yapılmış durumdadır. Dünyaya nüfuz etme kabiliyetine sahip görünen yaklaşık 480 B61-12 bombasının (Kristensen ve McKinzie 2016), kabaca 10 milyar dolara mal olması bekleniyor. 


İlk üretim birimi başlangıçta Mart 2020 için planlanmıştı; ancak, Eylül 2019'da bir Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi yetkilisi, Trident II SLBM için hem B61-12'nin hem de yükseltilmiş W88 savaş başlığının, ticari dışı ömrünün uzunluğuyla ilgili endişeler nedeniyle üretim sırasında muhtemelen 18 aylık gecikmelerle karşılaşacağını ve bu nedenle “kabaca aynı zamanda” hazır olacağını doğruladı. (Gould ve Mehta 2019).


Hava Kuvvetleri aynı zamanda uzun menzilli soğuk hava (LRSO) füzesi olarak bilinen yeni bir nükleer havadan fırlatılan seyir füzesi geliştiriyor. 2030 yılında AGM-86B havadan fırlatılan seyir füzesinin yerini alacak ve mevcut havadan fırlatılan seyir füzesinde kullanılan W80-1'in değiştirilmiş bir versiyonu olan W80-4 savaş başlığını taşıyacak. Şubat 2019'da Nükleer Silah Konseyi, W80-4 (Enerji Bakanlığı 2019b) için Geliştirme Mühendisliği'ni (Aşama 6.3) onayladı. 


2015 yılında savunma müteahhitlerine yapılan bir talep daveti LRSO motoru için üç potansiyel seçenek sıraladı: Birincisi, mevcut motor teknolojisini yüzde 5'e kadar geliştiren bir türev sesaltı motoru; ikincisi, mevcut teknolojiyi yüzde 15 ila yüzde 20 oranında geliştiren gelişmiş bir ses altı motoru; ve üçüncüsü, süpersonik bir motor (US Air Force 2015). 


Ağustos 2017'de Hava Kuvvetleri, füze için tasarım seçenekleri geliştirmek için Lockheed Martin ve Raytheon'a her biri 900 milyon dolarlık 5 yıllık ihale verdi. Tasarımları inceledikten sonra, Hava Kuvvetleri Aralık 2019'da iki şirketin füzenin geliştirilmesine devam etmesini sağladı (Sirota 2019). Mart 2019'da Hava Kuvvetleri, Boeing'e gelecekteki LRSO kapasitesini, 2025'in başında tamamlanması beklenen B-52H'lere entegre etmek için 250 milyon dolarlık bir ihale verdi (Hughes 2019). Geliştirme ve üretimin füze için en az 4.6 milyar $ 'a (ABD Hava Kuvvetleri 2019a) ve savaş başlığı için 10 milyar $' a (Enerji Bakanlığı 2018a) ulaşması bekleniyor.


Füzenin kendisinin tamamen yeni olması bekleniyor, daha uzun menzil, daha fazla doğruluk ve gelişmiş gizlilik de dahil olmak üzere havaya fırlatılan seyir füzesi ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde geliştirilmiş askeri yeteneklere sahip olacak (Young 2016). Bu, Beyaz Saray'ın 2010'daki (Beyaz Saray 2010) “ABD… nükleer silahlar için yeni yetenekler peşinde koşmayacağı” vaadine uymuyor; ancak 2018'den Trump NPR bu tür kısıtlamaları ortadan kaldırdı.


LRSO taraftarları, bombardıman uçaklarının potansiyel rakiplerin modern ve gelecekteki hava savunma sistemleri yelpazesinin dışından hedeflere saldırmasını sağlamak ve ABD liderlerine sınırlı bölgesel senaryolarda esnek saldırı seçenekleri sunmak için nükleer bir seyir füzesi gerektiğini savunuyorlar. Ancak eleştirmenler, Ortak Havadan Yüzeye Standoff Füzesinin genişletilmiş menzil versiyonu gibi geleneksel seyir füzelerinin şu anda soğuk hava saldırısı yeteneği sağlayabileceğini ve diğer nükleer silahların hedefleri risk altında tutmak için yeterli olacağını savunuyorlar. Aslında, geleneksel geniş menzilli Ortak Havadan Yüzeye Standoff Füzesi (JASSM-ER) artık STRATCOM'un yıllık stratejik çalışmalarının ayrılmaz bir parçasıdır.


Sadece B-52H bombardıman uçağı tarafından taşınan mevcut havadan fırlatılan seyir füzesinin aksine, uzun menzilli soğuk hava füzesi hem B-52H hem de yeni B-21 bombardıman uçaklarına entegre edilecektir (Kristensen 2013c). Savaş başlığı üretimi 2025'den 2031'e kadar planlanıyor. Hava Kuvvetleri 1.000 füze satın almayı planlıyor (Reif 2015), ancak bunların sadece yarısı için yeterli savaş başlığı olacak. Fazla füzeler yedek parça olarak ve silahın 30 yıllık hizmet ömrü boyunca test uçuşlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Dahası, mevcut yüzlerce seyir füzesi geleneksel füzelere (AGM-86C / D) dönüştürülmüş ve ABD Hava Kuvvetleri Küresel Saldırı Komutanlığı daha önce LRSO'nun geleneksel bir versiyonunu geliştirmeyi planladığını belirtmiştir (Wilson 2015).


Ancak, birkaç yeni uzun menzilli geleneksel seyir füzesinin konuşlandırılması ve daha da gelişmiş versiyonların geliştirilmesi göz önüne alındığında, Hava Kuvvetlerinin Kongreyi LRSO'nun geleneksel bir versiyonunu finanse etmeye ikna edip edemeyeceği görülüyor. Gerçekten, Hava Kuvvetleri, AGM-86C / D konvansiyonel havadan fırlatılan kruvazör füzesini, genişletilmiş menzilli Konvansiyonel Ortak Havadan Yüzeye Uzaklaştırma Füzesi ile değiştirdi. Kongre geleneksel LRSO'lar için ödeme yapmayacaksa, muhtemelen 1000 füze satın alma planının birkaç yüz azaltılabileceği varsayılabilir.


Yeni B-21 Raider yeni nesil ağır bombardıman uçağının geliştirilmesi, 2017 başlarında ön tasarım incelemesi ve şu anda üretimde olan ilk test aracıyla Northrop Grumman'da devam ediyor. B-21'in ilk uçuşunu Aralık 2021'de Kaliforniya, Palmdale'deki üretim tesisinden Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'ne (ABD Hava Kuvvetleri 2019c) yapması planlanıyor. Ancak, Hava Kuvvetleri Hızlı Yetenekler Ofisi müdürü Ekim 2019'da bu tarihin öne çekileceğini söyledi (Hitchens 2019). B-21'in, 2030'lar ve 2040'lar boyunca yavaş yavaş B-1B ve B-2 bombardıman uçaklarının yerini alması için 2020'lerin ortalarında hizmete girmesi bekleniyor.


2018'in başlarında, Hava Kuvvetleri kurmay başkanı 175 B-21'in gerekli olacağını değerlendirdi (Seligman 2018) ve Mayıs ayında bombardıman uçaklarının Dyess Hava Kuvvetleri Üssü (Texas), Ellsworth Hava Kuvvetleri Üssü (Güney Dakota) ve Whiteman Hava Kuvvetleri Üssü'nde (Missouri) ağırlanacağı açıklandı (Hava Kuvvetleri Halkla İlişkiler Sekreterliği 2018 ). Uçak başına tahmini maliyeti 550 milyon dolar olan 175 B-21, toplam 96.25 milyar dolara mal olacak; ancak maliyet tahmini de dahil olmak üzere B-21 programıyla ilgili ayrıntılar gizlilik içinde korunmaktadır. Önceki tüm bombardıman programları gibi, maliyet tahmini de büyük olasılıkla artacaktır.


B-21, tasarım olarak B-2'ye çok benziyor, ancak biraz daha küçük olması ve silah kapasitesinin azalması bekleniyor. Nükleer silahlar arasında B61-12 güdümlü nükleer bomba ve LRSO yer alacak. B-21, Ortak Havadan Yüzeye Standoff seyir füzesi de dahil olmak üzere çok çeşitli nükleer olmayan silahları da teslim edebilecek.


Stratejik olmayan nükleer silahlar


Amerika Birleşik Devletleri'nin stoklarında bir tür stratejik olmayan  nükleer silah var; B61 atom bombası. Silah iki modifikasyonda mevcuttur: B61-3 ve B61-4. Üçüncü bir versiyon olan B61-10, Eylül 2016'da emekliye ayrıldı. Tüm versiyonların yaklaşık 230 taktik B61 bombası stoklarda kaldı. Bunların yaklaşık 150'sinin (−3 ve −4 sürümleri) beş Avrupa ülkesinde altı bazda konuşlandırıldığı düşünülmektedir: İtalya'daki Aviano ve Ghedi; Almanya'da Büchel; Türkiye'de İncirlik; Belçika'da Kleine Brogel ve Hollanda'da Volkel. Bu sayı, kısmen Aviano ve İncirlik'teki operasyonel depolama kapasitesinin azalması nedeniyle 2009'dan beri azalmıştır (Kristensen 2015, 2019c ).


Belçika ve Hollanda hava kuvvetleri (F-16 uçağı ile) ve Alman ve İtalyan hava kuvvetleri (PA-200 Tornado uçağı ile), ABD nükleer silahlarıyla nükleer saldırı misyonlarına atandı. 2010 yılına kadar, Türkiye nükleer görev için atanmış F-16'ları kullanıyordu, ancak misyonun o zamandan beri güvensiz olması mümkün. Nükleer silahlara ev sahipliği yapmayan NATO devletleri, SNOWCAT (Geleneksel Hava Taktikleriyle Nükleer Operasyonları Destekleme) olarak bilinen geleneksel destek operasyonlarının bir parçası olarak nükleer misyona hala katılabilirler. 


Normal şartlar altında nükleer silahlar ABD Hava Kuvvetleri personelinin kontrolü altında tutulur; savaşta kullanımları ABD başkanı onayına tabiidir. Temmuz 2016'da Türkiye'deki başarısız darbe girişimi sırasında İncirlik üssündeki nükleer silahların güvenliği konusunda endişeler doğdu ve 2017 sonlarında silahların “sessizce kaldırılmış olabileceğini” gösteren raporlar ortaya çıktı (Hammond 2017). Ancak bu raporlar teyit edilmedi ve İncirlik hala planlanan nükleer depolama üssü yükseltmelerine dahil edildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde depolanan geri kalan 80 B61, kuzeydoğu Asya dahil Avrupa dışındaki müttefikleri desteklemek için ABD avcı bombardıman uçaklarının potansiyel kullanımı içindir.


NATO, bombaların, uçakların ve silah depolama sisteminin iyileştirilmesini içeren Avrupa'daki nükleer duruşun geniş bir modernizasyonu üzerinde çalışıyor. B61-12, 2022-2024'ten itibaren Avrupa'ya konuşlandırılacak ve daha eski B61-3 ve B61-4 bombaları ABD'ye iade edilecek. B61-12, yaklaşık 50 kilotonluk maksimum verime sahip B61-4'ün nükleer patlayıcı paketini kullanacak, ancak grev planlayıcılarının seçmesine izin verecek doğruluk ve soğukluk kapasitesini artırmak için kılavuzlu bir kuyruk kiti ile donatılacak. teminat hasarını azaltmak için mevcut hedefler için daha düşük verim. Artan doğruluk, Avrupa'daki taktik bombalara ABD'deki stratejik bombalarla aynı askeri kabiliyeti verecektir. B61-12, belirlenmiş bir toprak delici olarak tasarlanmamış olmasına rağmen, sınırlı yeraltı penetrasyon kapasitesine sahip gibi görünmektedir, bu da riskli yeraltı hedeflerini tutma yeteneğini arttırmaktadır (Kristensen ve Matthew 2016).


B61-12'yi F-15E, F-16 ve PA-200 uçaklarına entegre etmek için çalışmalar devam ediyor ve F-35A'nın - gelen Block 4 yazılım yamasıyla - B61 ile nükleer sertifikalı olması bekleniyor. 2024-2026'da -12. Block 4 yazılımı, 2023'ten (Roblin 2019) başlayarak altı aylık artışlarla mevcut F-35A'lara eklenecektir.


Şu anda nükleer saldırı misyonu planlayan NATO müttefikleri, avcı bombardıman uçaklarını daha yetenekli ve gizli ABD tarafından inşa edilmiş F-35A'ya yükseltmeyi planlıyor. Hollanda ilk F-35A eğitim uçağını aldı ve ilk İtalyan F-35A Eylül 2015'te ilk kez uçtu. Belçika da F-35A'yı satın aldı, ancak Trump yönetimi Rus S-400 hava savunma sistemini edinme planları nedeniyle Türkiye'ye F-35A'ların teslimatını durdurdu. Almanya, yükseltilmiş bir Eurofighter Typhoon veya Boeing F / A-18E / F Süper Hornet (Sprenger 2019) satın almak için 2019'un başlarında F-35A'yı resmen reddetti.


NATO ayrıca önümüzdeki birkaç yıl içinde Silah Depolama Güvenlik Sisteminin ömrünü uzatmaya hazırlanıyor. Çalışma, altı aktif bazda (Aviano, Büchel, Ghedi, Kleine Brogel, İncirlik ve Volkel) ve bir eğitim üssünde (Ramstein) komuta, kontrol ve güvenliği geliştirecek.



Trump'ın Nükleer Duruş İncelemesi, NATO (ve Pasifik) müttefiklerini desteklemek için böyle bir silah yerleştirme kabiliyetini yeniden oluşturmak için nükleer stratejik olmayan denizaltından atılan bir seyir füzesinin hızlı bir şekilde geliştirilmesini öneriyor. Bir önceki seyir füzesi 2011 yılında emekliye ayrıldı. Yeni silah muhtemelen saldırı denizaltılarına yerleştirilmek üzere tasarlanacaktı. Kongre'nin projeyi finanse etmeyi kabul edip etmeyeceği henüz belli değil.


Hans M. Kristensen, Matt Korda, 13 Ocak 2020, Bulletin of The Atomic Scientists, Tandfonline


(Hans M. Kristensen Washington DC'deki Amerikan Bilim Adamları Federasyonu ile Nükleer Bilgi Projesi'nin direktörüdür. Çalışmaları, nükleer silahların durumu ve onları yönlendiren politikalar hakkında araştırma ve yazmaya odaklanmaktadır. Kristensen, SIPRI Yıllığı'nda (Oxford Üniversitesi Yayınları)dünya nükleer kuvvetlerine genel bir bakış ve aynı zamandanükleer silah politikası ve operasyonları ile ilgili haber medyasında sıkça danışmanlık yapıyor. 


Matt Korda, Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'ndaki Nükleer Bilgi Projesi'nde araştırma görevlisidir ve burada Nükleer Defter'i Hans Kristensen ile birlikte yazar. Daha önce Brüksel'deki NATO merkezinde Silahların Kontrolü, Silahsızlanma ve KİS Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Merkezi'nde çalıştı. Yüksek lisansını Uluslararası Barış ve Güvenlik alanında King's College London'daki Savaş Çalışmaları Bölümü'nden aldı ve daha sonra nükleer caydırıcılık ve stratejik istikrar konusunda Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Matt'in araştırma alanları ve son yayınları nükleer caydırıcılık ve silahsızlanma, ilerici dış politika ve nükleer silahlar, iklim değişikliği ve adaletsizlik arasındaki bağlantıya odaklanıyor.)


Açıklama bildirimi

Yazarlar tarafından herhangi bir çıkar çatışması bildirilmemiştir.

Finansman

Bu araştırma John D. ve Catherine T. MacArthur Vakfı, Yeni Arazi Vakfı, Ploughshares Fonu ve Prospect Hill Vakfı'nın hibeleriyle gerçekleştirildi.


Seçkin Deniz, 25
.02.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Referanslar:

  1. Akşam Yemeği, S. 2019 . “ Pentagon, 2018 Nükleer Stokunun Sınıflandırılmasını Engelliyor .” FAS Gizlilik Haberleri , 17 Nisan . https://fas.org/blogs/secrecy/2019/04/stockpile-2018/ [Google Akademik]
  2. Silah Kontrol Derneği. 2017 . “ Trilyon (Bir Buçuk) Dolar Triad? ”9, Sayı 6. 18 Ağustos . https://www.armscontrol.org/issue-briefs/2017-08/trillion-half-dollar-triad [Google Akademik]
  3. İlişkili basın. 2019a . “ Hava Kuvvetleri Testi, Vandenberg'den Minuteman Missile'ı başlattı .” Hava Kuvvetleri Times , 1 Mayıs . https://www.airforcetimes.com/news/your-air-force/2019/05/01/air-force-test-launches-minuteman-missile-from-vandenberg/ [Google Akademik]
  4. İlişkili basın. 2019b . “ Hava Kuvvetleri Testi, Vandenberg'den Kıtalararası Balistik Füzeyi başlattı .” Hava Kuvvetleri Times , 2 Ekim . https://www.airforcetimes.com/news/your-air-force/2019/10/02/air-force-test-launches-intercontinental-ballistic-missile-from-vandenberg/ [Google Akademik]
  5. Bartolomei, J. 2019 . “ Columbia Sınıfı Denizaltı ve GBSD Üzerine Tartışma .” Triad Sempozyumu , DC : Capitol Hill Club . 8 Ekim . [Google Akademik]
  6. Breedlove, P. 2015 . “ General Philip Breedlove, ABD Kuvvetler Avrupa Komutanı .” 25 Şubat . https://docs.house.gov/meetings/AS/AS00/20150225/103011/HHRG-114-AS00-Wstate-BreedloveUSAFP-20150225.pdf [Google Akademik]
  7. Bryant, L. 2019 . “ Hava Kuvvetleri Yeni ICBM Sistemi için Teklif Talebini Onayladı .” Hava Kuvvetleri Nükleer Silahlar Merkezi Halkla İlişkiler , 16 Temmuz . https://ww3.safaq.hq.af.mil/News/Article-Display/Article/1906890/air-force-releases-request-for-proposals-for-new-icbm-system/ [Google Akademik]
  8. Clark, R. 2019 . “ Mali Yıl 2020 Savunma Bakanlığı Nükleer Öncelikleri İçin Öncelikler .” Stratejik Kuvvetler Meclisi Alt Komitesinin Tanıklığı, Rayburn 2118 , 28 Mart . https://armedservices.house.gov/hearings?ID=FA8DBDAB-5585-4437-AF88-61FBB1B7D428 doi: 10.3310 / hta23120 . [Google Akademik]
  9. Cohen, RS 2019 . “Hava Kuvvetleri Küresel Grev Komutanlığı İkinci On Yılda Göz Değiştirdi.” Hava Kuvvetleri Dergisi , 27 Kasım . http://www.airforcemag.com/Features/Pages/2019/November%202019/Air-Force-Global-Strike-Command-Eyes-Changes-in-Second-Decade.aspx [Google Akademik]
  10. Kongre Bütçe Ofisi. 2017 . ABD Nükleer Kuvvetlerinin Maliyetlerini Yönetme Yaklaşımları, 2017-2046 , Ekim , 1 . https://www.cbo.gov/system/files/115th-congress-2017-2018/reports/53211-nuclearforces.pdf [Google Akademik]
  11. Kongre Bütçe Ofisi. 2019 . “ ABD Nükleer Kuvvetlerinin Tahmini 2019-2028 Maliyetleri .” 24 Ocak . https://www.cbo.gov/system/files/2019-01/54914-NuclearForces.pdf [Google Akademik]
  12. Kongre Araştırma Servisi. 2018 . Donanma Columbia (SSBN-826) Sınıf Balistik Füze Denizaltı Programı: Kongre için Arka Plan ve Konular , 23 Ekim . https://fas.org/sgp/crs/weapons/R41129.pdf [Google Akademik]
  13. Denyer, S. 2019 . “ Kuzey Kore, ABD ICBM Testiyle Aynı Anda İki Kısa Menzilli Füze Açtı .” Washington Post , 9 Mayıs . https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/north-korea-launches-another-projectile-south-korea-says-the-second-in-a-week/2019/05/09/bb8b8f9c-7234- 11e9-8be0-ca575670e91c_story.html [Google Akademik]
  14. Savunma Bakanlığı. 2018 . Nükleer Duruş Değerlendirmesi , Şubat . https://fas.org/wp-content/uploads/media/2018-Nuclear-Posture-Review-Version-2.pdf [Google Akademik]
  15. Draper Laboratuvarı. 2006 . “ Trident'i Her Zaman Hazır Tutmak ,” Keşifler , Bahar, 8 . [Google Akademik]
  16. Eckstein, M. 2017 . “ Columbia Sınıf Balistik Füze Sub, 7,2 Milyar Dolara Kadar İndirildi .” ABD Deniz Enstitüsü Haberleri , 6 Kasım . https://news.usni.org/2017/11/06/columbia-class-ballistic-missile-sub-schedule-7-2-billion-apiece [Google Akademik]
  17. Eckstein, M. 2019 . “ Trident Nükleer Füzeyi 2080'lere Genişletmek İçin Donanma Başlayan Teknik Çalışması .” 14 Kasım . https://news.usni.org/2019/11/14/navy-beginning-tech-study-to-extend-trident-nuclear-missile-into-the-2080s [Google Akademik]
  18. Enerji Departmanı. 2018a . Mali Yıl 2019 Stok Yönetimi Yönetim Planı . Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi , Ekim , 4 - 41 . https://www.energy.gov/sites/prod/files/2018/10/f57/FY2019%20SSMP.pdf [Google Akademik]
  19. Enerji Departmanı. 2018b . W78 Değiştirme Programı (W87-1): Maliyet Tahminleri ve Duyarsız Yüksek Patlayıcıların Kullanımı , Aralık . Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi . https://nukewatch.org/newsite/wp-content/uploads/2019/02/W78-Replacement-Program-Cost-Estimates-IHE-1.pdf [Google Akademik]
  20. Enerji Departmanı. 2019a . “ DOE ve NNSA W76-1 Yaşam Uzatma Programını Kutluyor ,” 23 Ocak . https://www.energy.gov/articles/doe-and-nnsa-celebrate-w76-1-life-extension-program [Google Akademik]
  21. Enerji Departmanı. 2019b . “ LRSO için Hava İçin Yenilenmiş Savaş Başlığı Önemli Kilometre Taşına Ulaşıyor .” Basın açıklaması, 4 Nisan . https://www.energy.gov/nnsa/articles/refurbished-warhead-air-force-lrso-reaches-key-milestone [Google Akademik]
  22. Erwin, S. 2018 . “ Hava Kuvvetleri Gelecekteki ICBM Tasarımlarına İlk Gerçek Bakışını Sağladı .” Space News , 22 Temmuz . https://spacenews.com/air-force-gets-first-real-look-at-future-icbm-designs/ [Google Akademik]
  23. Gould, J. ve A. Mehta . 2019 . “ Nükleer Ağırlık Bombası ve Savaş Başlığı Yükseltmeleri Yeni Gecikmelerle Karşı Karşıya .” Savunma Haberleri , 4 Eylül . https://www.defensenews.com/congress/2019/09/04/nuclear-gravity-bomb-and-warhead-upgrades-face-new-delays/ [Google Akademik]
  24. Hammond, J. 2017 . “ İncirlik Hava Üssü'nün Geleceği .” RealClearDefense , 30 Kasım . https://www.realcleardefense.com/articles/2017/11/30/the_future_of_incirlik_air_base.html [Google Akademik]
  25. Mutfaklar, T. 2019 . “ B-21 2021'de İlk Uçuş Olası Değil .” Savunmayı Kırmak , 24 Ekim . https://breakingdefense.com/2019/10/b-21-first-flight-in-2021-unlikely/ [Google Akademik]
  26. Hughes, R. 2019 . “ Boeing, LRSO Cruise Füzesini B-52H Bombacısıyla Entegre Etmek İçin Anlaştı .” Jane's 360 , 15 Mart . https://www.janes.com/article/87248/boeing-contracted-to-integrate-lrso-cruise-missile-with-the-b-52h-bomber doi: 10.3310 / hta23120 . [Google Akademik]
  27. Hyten, J. 2017 . “ Askeri Muhabirler ve Editörler Derneği Konferansı, Açılış Konuşması, ABD Stratejik Komutanlığı .” 31 Mart . http://www.stratcom.mil/Media/Speeches/Article/1153029/military-reporters-and-editors-association-conference-keynote-speech/ [Google Akademik]
  28. Kreisher, O. 2019 . “ Müsteşar Silahlarının Rus ve Çin Arsenallerine Karşı Düşük Verimli Nükleer Silahlara İhtiyacı Var .” Seapower Dergisi , 4 Aralık. Https://seapowermagazine.org/undersecretary-affirms-need-for-low-yield-nuclear-weapons-to- karşı-Rus-çin-cephaneler / [Google Akademik]
  29. Kristensen, HM 2011a . “ Boomers Güney Kore'ye Gidince .” FAS Stratejik Güvenlik Blogu , 4 Ekim . https://fas.org/blogs/security/2011/10/ssbnrok/ [Google Akademik]
  30. Kristensen, HM 2011b . “ İngiliz Denizaltıları Nükleer Savaş Başlığını Geliştirdi .” FAS Stratejik Güvenlik Blogu , 1 Nisan . http://fas.org/blog/security/2011/04/britishw76-1/ [Google Akademik]
  31. Kristensen, HM 2013a . “ Yeni Nükleer Silah İstihdam Rehberi, Obama'nın Nükleer Silah Politikası ve Stratejisine Parmak İzini Koyar .” FAS Stratejik Güvenlik Blogu , 30 Haziran . http://fas.org/blogs/security/2013/06/nukeguidance/ [Google Akademik]
  32. Kristensen, HM 2013b . “ Azalan Caydırıcı Devriyeler Çok Fazla SSBN'yi Gösteriyor .” FAS Stratejik Güvenlik Blogu , 30 Nisan . https://fas.org/blogs/security/2013/04/ssbnpatrols/ [Google Akademik]
  33. Kristensen, HM 2013c . “ B-2 Gizli Bombacı Yeni Nükleer Gemi Füzesi Taşıyacak .” FAS Stratejik Güvenlik Blogu , 22 Nisan . https://fas.org/blogs/security/2013/04/b-2bomber/ [Google Akademik]
  34. Kristensen, HM 2015 . “ ABD'nin Avrupa'daki Nükleer Tabanlarındaki Yükseltmeler Güvenlik Riskini Kabul Ediyor .” FAS Stratejik Güvenlik Blogu , 10 Eylül . https://fas.org/blogs/security/2015/09/nuclear-insecurity/ [Google Akademik]
  35. Kristensen, HM 2017a . “ Yeni Nükleer Silah Yetenekleri için Kusurlu Baskı .” FAS Stratejik Güvenlik Blogu , 29 Haziran . https://fas.org/blogs/security/2017/06/new-nukes/ [Google Akademik]
  36. Kristensen, HM 2017b . “ B-52 Bombacı Artık Nükleer Yerçekimi Bombaları Göndermiyor .” FAS Stratejik Güvenlik Blogu , 25 Mayıs . https://fas.org/blogs/security/2017/05/b-52-bombs/ [Google Akademik]
  37. Kristensen, HM 2018 . “ ABD SSBN 2017'de Pasifik'te Kararlı, Ama Gizemli Azaltma Devriyesi .” 24 Mayıs . https://fas.org/blogs/security/2018/05/ssbnpatrols1960-2017/ [Google Akademik]
  38. Kristensen, HM 2019a . “ Pentagon Nükleer Silah Stok Saydamlığına Kapıyı Çarptı .” FAS Stratejik Güvenlik Blogu , 17 Nisan . https://fas.org/blogs/security/2019/04/stockpilenumbersecret/ [Google Akademik]
  39. Kristensen, HM 2019b . “ Endüstri İllüstrasyonları Yeni GBSD ICBM Yetenekleri Hakkında Ne Gösteriyor? ” 17 Eylül . https://twitter.com/nukestrat/status/1173971761634926592 [Google Akademik]
  40. Kristensen, HM 2019c . “ Acil: ABD Nükleer Silahlarını Türkiye'den Çıkarın .” 26 Ekim . https://fas.org/blogs/security/2019/10/nukes-out-of-turkey/ [Google Akademik]
  41. Kristensen, HM ve M. Matthew 2016 . “ Video, B61-12 Nükleer Bombalarının Dünyaya Delinme Yeteneğini Gösteriyor .” FAS Stratejik Güvenlik Blogu , 14 Ocak . https://fas.org/blogs/security/2016/01/b61-12_earth-penetration/ [Google Akademik]
  42. Kristensen, HM , M. McKinzie ve TA Postol . 2017 . “ Nasıl ABD Nükleer Kuvvet Modernizasyonu Is altüst Stratejik İstikrar: Burst yükseklikte Telafi Süper fünye .” Atom Bilimcileri Bülteni , Mart 1 . https://thebulletin.org/how-us-nuclear-force-modernization-undermining-strategic-stability-burst-height-compensating-super10578 [Google Akademik]
  43. Martin, L. 2019 . “ Lockheed Martin Hava Kuvvetleri ICBM Sözleşmesi'ni aldı .” 23 Ekim . https://news.lockheedmartin.com/2019-10-23-Lockheed-Martin-Awarded-Air-Force-ICBM-Contract [Google Akademik]
  44. Medici, A. 2017 . “ General Dynamics, Columbia Submarine Construction ile Gelirlerde 75 milyar dolar görüyor .” Washington Business Journal , 9 Ağustos . https://www.bizjournals.com/washington/news/2017/08/09/general-dynamics-sees-75b-in-possible-revenue-with.html [Google Akademik]
  45. Melia, M. 2015 . “ Limanlara Dönen Nükleer Subs .” Associated Press , 21 Aralık . http://www.usnews.com/news/us/articles/2015-12-21/apnewsbreak-port-visits-resume-for-nuclear-armed-navy-subs [Google Akademik]
  46. Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA). 2019 . “ Modifiye Warhead NNSA Tamamladı İlk Üretim Birimi ”. Enerji Bakanlığı , Şubat 25 . https://www.energy.gov/nnsa/articles/nnsa-completes-first-production-unit-modified-warhead [Google Akademik]
  47. NATO. 2019 . “ ABD B-52 Bombacıları Avrupa'da Eğitim Verdi .” 14 Mart . https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_164725.htm [Google Akademik]
  48. Deniz Yüzeyi Savaş Merkezi 2008 . “ Crane Division, Indiana .” Sualtı Harikası, Denizaltılar: Güçlü Bir Caydırıcı , Warfighter Solutions , 14 . [Google Akademik]
  49. Pampe, C. 2012 . “ Yaşam Uzatma Programları Füzeleri Geleceğe Gönderiyor .” ABD Hava Kuvvetleri Küresel Grev Komutanlığı , 26 Ekim . http://www.afgsc.af.mil/news/story.asp?id=123323606 [Google Akademik]
  50. Pawlyk, O. 2019 . “ FTC, ICBM Spat'ın Boeing ile ortasında Northrop Grumman'ı araştırıyor .” Military.com , 29 Ekim . https://www.military.com/daily-news/2019/10/29/ftc-investigating-northrop-grumman-amid-icbm-spat-boeing.html [Google Akademik]
  51. Postol, TA 2014 . “ Obama Yönetimi Endişelenmeyi Durdurmayı ve Bombayı Sevmeyi Nasıl Öğrendi ?” Ulus , 10 Aralık . http://www.thenation.com/print/article/192633/how-obama-administration-learned-stop-worrying-and-love-bomb [Google Akademik]
  52. Reif, K. 2015 . “ Hava Kuvvetleri 1.000 Yeni Cruise Füzesi İstiyor .” Silah Kontrolü Bugün , 7 Mayıs . https://www.armscontrol.org/ACT/2015_05/News/Air-Force-Wants-Thousand-New-Cruise-Missiles [Google Akademik]
  53. Reif, K. 2017 . “ Yeni ICBM Değiştirme Maliyeti Ortaya Çıktı .” Silah Kontrolü Bugün , Mart . https://www.armscontrol.org/act/2017-03/news/new-icbm-replacement-cost-revealed [Google Akademik]
  54. Roblin, S. 2019 . “ F-35, Tarihin En Ölümcül (Ve En Pahalı) Yazılım Yamasını Almaya Hazırlanıyor .” Ulusal İlgi Alanı , 19 Şubat . https://nationalinterest.org/blog/buzz/f-35-set-receive-deadliest-and-most-expensive-software-patch-history-44742 [Google Akademik]
  55. Rucker, J. 2019 . “ Columbia Sınıfı Denizaltı ve GBSD Üzerine Tartışma .” Triad Sempozyumu , DC : Capitol Hill Club . 8 Ekim . [Google Akademik]
  56. Sanger, D. 2019 . “ Trump Suriye'ye Bağışını İzledi. Calamity Hızlı Geldi . ” The New York Times , 14 Ekim . https://www.nytimes.com/2019/10/14/world/middleeast/trump-turkey-syria.html [Google Akademik]
  57. Scapparotti, CM 2017 . “General Curtis M. Scaparrotti, ABD Avrupa Komutanı Komutanlığı.” House Armed Services Komitesi, 2 Mart 3. https://www.armed-services.senate.gov/imo/media/doc/Scaparrotti_03-23- 17.pdf [Google Akademik]
  58. Scully, J. 2019a . “ Vandenberg AFB, Minuteman III Füze Testi Lansmanını Gerçekleştirecek .” Noozhawk , 4 Şubat . https://www.noozhawk.com/article/vandenberg_afb_to_conduct_minuteman_iii_missile_test_launch1 [Google Akademik]
  59. Scully, J. 2019b . “ Vandenberg AFB Mayıs ayında İkinci Minuteman III Füze Testini Yaptı .” Noozhawk , 9 Mayıs . https://www.noozhawk.com/article/vandenberg_afb_launches_second_minuteman_iii_missile_test_in_may [Google Akademik]
  60. Hava Kuvvetleri Kamu İşleri Sekreteri. 2018 . “ Hava Kuvvetleri B-21 Uçağı İçin Yerleri Seçti .” ABD Hava Kuvvetleri , 2 Mayıs . https://www.af.mil/News/Article-Display/Article/1510408/air-force-selects-locations-for-b-21-aircraft/ [Google Akademik]
  61. Seligman, L. 2018 . 18 Ocak tarihli Tweet, 07:29 . https://twitter.com/laraseligman/status/954012855518617601 [Google Akademik]
  62. Sirota, S. 2019 . “Hava Kuvvetleri, Raytheon, Nükleer Cruise Füze Tasarımlarına Devam Edecek Lockheed'i Onayladı.” Savunma İçinde , 6 Aralık . https://insidedefense.com/daily-news/air-force-approves-lockheed-raytheon-proceed-nuclear-cruise-missile-designs [Google Akademik]
  63. Sonne, P. 2019 . “ ABD Ordusu Füzeleri Test Edecek Rusya ile Falcı Nükleer Paktı Yasaklandı .” Washington Post , 13 Mart . https://www.washingtonpost.com/world/national-security/us-military-to-test-missiles-banned-under-faltering-nuclear-pact-with-russia/2019/03/13/289f7860-45b6- 11e9-9726-50f151ab44b9_story.html? utm_term = .9bd030eb73f2 [Google Akademik]
  64. Sprenger, S. 2019 . “ Almanya F-35'i Tornado'nun Değiştirilmesi İçin Rekabetten Resmi Olarak Vurdu .” Savunma Haberleri , 31 Ocak . https://www.defensenews.com/global/europe/2019/01/31/germany-officially-knocks-f-35-out-of-competition-to-replace-tornado/ [Google Akademik]
  65. Dışişleri Bakanlığı. 2019a . “ Yeni START Antlaşması Toplam Stratejik Saldırı Silahlarının Toplam Sayısı .” Bilgi notu , 1 Eylül . https://www.state.gov/wp-content/uploads/2019/10/Sep-2019-NST-FACTSHEET-Public-Release-of-Aggregate-Data.pdf [Google Akademik]
  66. Dışişleri Bakanlığı. 2019b . “ Yeni START Antlaşması Toplam Stratejik Saldırı Silahlarının Toplam Sayısı .” Bilgi notu , 1 Temmuz . https://www.state.gov/new-start-treaty-aggregate-numbers-of-strategic-offensive-arms-10/ [Google Akademik]
  67. Dışişleri Bakanlığı. 2019c . “ Bir Bakışta Yeni BAŞLAT .” 11 Aralık 2019 tarihinde erişildi. Https://www.state.gov/new-start/ [Google Akademik]
  68. İngiltere Savunma Bakanlığı. 2015 . “ Bilgi Özgürlüğü Yasası [Düzeltilmiş]] .” 13 Ekim . https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/470321/20151013-FOI_2015_07375.pdf [Google Akademik]
  69. Amerikan Hava Kuvvetleri. 2015 . Savunma Bakanlığı Mali Yılı (MY) 2016 Başkanının Bütçe Sunumu, Hava Kuvvetleri Gerekçesi Kitabı Cilt 3b, Araştırma, Geliştirme, Test ve Değerlendirme, Hava Kuvvetleri, Cilt III, Bölüm 2 , Şubat , 3b - 27 . http://www.saffm.hq.af.mil/Portals/84/documents/FY16/AFD-150309-012.pdf?ver=2016-08-24-100326-097 [Google Akademik]
  70. Amerikan Hava Kuvvetleri. 2016 . “ AF, Yeni ICBM'nin Satın Alınmasında İlk Kilometre Taşına Ulaştı .” Hava Kuvvetleri Nükleer Silah Konseyi Halkla İlişkiler Ofisi , 1 Eylül . http://www.kirtland.af.mil/News/Article-Display/Article/933565/af-reaches-first-milestone-in-acquisition-of-new-icbm [Google Akademik]
  71. Amerikan Hava Kuvvetleri. 2018 . “ Minimum Temel Acil Durum İletişim ” Bütçe Satır Öğesi: 834210 , Şubat . https://www.dacis.com/budget/budget_pdf/FY19/PROC/F/834210_31.pdf [Google Akademik]
  72. Amerikan Hava Kuvvetleri. 2019a . Savunma Mali Yılın Bakanlığı (FY) 2020 Bütçe Tahminleri, Hava Kuvvetleri Gerekçe Kitabı Cilt 2 3: Araştırma, Geliştirme, Test ve Değerlendirme, Hava Kuvvetleri Cilt II , Şubat , 691 . https://www.saffm.hq.af.mil/Portals/84/documents/FY20/RDTE/FY20_PB_RDTE_Vol-II.PDF?ver=2019-03-18-153506-683 [Google Akademik]
  73. Amerikan Hava Kuvvetleri. 2019b . Savunma Bakanlığı Mali Yılı (MY) 2020 Başkanın Bütçe Sunumu, Hava Kuvvetleri Gerekçesi Kitabı Cilt 3b, Araştırma, Geliştirme, Test ve Değerlendirme, Hava Kuvvetleri, Cilt III, Bölüm 2 , Şubat , 3b - 769 . https://www.saffm.hq.af.mil/Portals/84/documents/FY20/RDTE/FY20_PB_RDTE_Vol-IIIb.pdf?ver=2019-03-18-153459-043 [Google Akademik]
  74. Amerikan Hava Kuvvetleri. 2019c . “ 420. Uçuş Testi Filosu, Edwards'ta B-21 Akıncı Testini Desteklemek İçin Yeniden Etkinleştirildi .” 412. Test Kanat Halkla İlişkiler , 4 Ekim . https://www.edwards.af.mil/News/Article/1981146/420th-flight-test-squadron-reactivated-to-support-b-21-raider-testing-at-edwards/ [Google Akademik]
  75. Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri. 2019a . “ ABD Hava Kuvvetleri B-52'ler Baltık Denizi üzerinde eğitim alıyor .” 23 Mart . https://www.usafe.af.mil/News/Press-Releases/Article/1793735/us-air-force-b-52s-train-over-baltic-sea/ [Google Akademik]
  76. Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri. 2019b . “ ABD Hava Kuvvetleri B-52'ler Norveç Denizi üzerinde Eğitim Görevleri Gerçekleştiriyor .” 28 Mart . https://www.usafe.af.mil/News/Press-Releases/Article/1798151/us-air-force-b-52s-conduct-training-missions-over-norwegian-sea/ [Google Akademik]
  77. Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri. 2019c . 5 Eylül tarihli Facebook yazısı . https://www.facebook.com/HQUSAFE/posts/10157638276272020 [Google Akademik]
  78. ABD Donanması. 2017 . “ Columbia Sınıfı Denizaltı Geliştirme için Donanma Ödülleri Sözleşmesi .” 21 Eylül . http://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=102534 [Google Akademik]
  79. ABD Donanması. 2019a . “ USS Nebraska Dört Trident II D5 Füzesini Test Ediyor .” 6 Eylül . https://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=110802 [Google Akademik]
  80. ABD Donanması. 2019b . “ USS Rhode Island Trident II D5 Füzesini Başarıyla Test Ediyor .” 9 Mayıs . https://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=109540 [Google Akademik]
  81. ABD Stratejik Komutanlığı. 2012 . “ USSTRATCM OPLAN 8010-12: Stratejik Bozulma ve Güç İstihdamı .” 30 Temmuz , xvi, xviii - xix . Bilgi Özgürlüğü Yasası kapsamında kısmen sınıflandırılmış ve elde edilmiştir. [Google Akademik]
  82. ABD Stratejik Komutanlığı. 2019a . “ ABD Stratejik Komutanlığı Küresel Yıldırım Uygulamayı Yürütüyor .” 13 Mart . https://www.stratcom.mil/Media/News/News-Article-View/Article/1783693/us-strategic-command-conducts-exercise-global-lightning/ [Google Akademik]
  83. ABD Stratejik Komutanlığı. 2019b . “ ABD Stratejik Komutanlığı Uyanık Kalkanla Bağlantılı Global Thunder Egzersizi Yapıyor .” 18 Ekim . https://www.stratcom.mil/Media/News/News-Article-View/Article/1992213/ [Google Akademik]
  84. ABD Stratejik Komutanlığı. 2019c . “ B-2 Ruhu İzlanda'ya Geliyor .” 29 Ağustos . https://www.stratcom.mil/Media/News/News-Article-View/Article/1947710/b-2-spirit-lands-in-iceland/ [Google Akademik]
  85. ABD Stratejik Komutanlığı. 2019d . “ USSTRATCOM, Nükleer Hazırlığı Kanıtlıyor, Global Thunder 20 sırasında Bombacı Açılımını Gerçekleştiriyor .” 31 Ekim . https://www.stratcom.mil/Media/News/News-Article-View/Article/2004630/usstratcom-proves-nuclear-readiness-conducts-bomber-fly-off-during-global-thund/ [Google Akademik]
  86. Weisgerber, M. 2019 . “ Boeing: $ 85B Rekabet Yeni ICBM kurmak için Northrop Grumman Şekeri .” Savunma Bir , Temmuz 25 . https://www.defenseone.com/business/2019/07/boeing-85b-competition-build-new-icbms-favors-northrop-grumman/158695/ [Google Akademik]
  87. Beyaz Saray. 2010 . “ Nükleer Duruş Review Release Başkan Barack Obama tarafından Bildirimi .” Basın Sekreteri Ofisi , Nisan 6 . https://obamawhitehouse.archives.gov/the-press-office/statement-president-barack-obama-release-nuclear-posture-review [Google Akademik]
  88. Wilson, SW 2015 . Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Stratejik Kuvvetler Alt Komitesi önce Hazırlanan tanıklık , Nisan 22 , 13 . http://www.armed-services.senate.gov/imo/media/doc/Wilson_04-22-15.pdf doi: 10.3310 / hta19030 . [Google Akademik]
  89. Woolf, A. 2018 . “ ABD Stratejik Nükleer Kuvvetler: Arka Plan, Gelişmeler ve Sorunlar .” Kongre Araştırma Servisi , 21 Kasım . https://fas.org/sgp/crs/nuke/RL33640.pdf [Google Akademik]
  90. Wrightsman, J. 2019 . “ Avrupa'daki Bombacı Görev Gücü Stratejik Bozulmanın Geleceğini Sergiliyor .” 2. Bomba Kanat Halkla İlişkiler , 19 Nisan . https://www.dvidshub.net/news/318796/bomber-task-force-europe-showcases-future-strategic-deterrence [Google Akademik]
  91. Young, S. 2016 . “ Yeni, Nükleer Silahlı Gemi Füzesi Ne Kadar Yenidir? ” Endişeli Bilimciler Birliği , Ocak 13 . http://allthingsnuclear.org/syoung/the-new-cruise-missile [Google Akademik]




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı