4 Mayıs 2017 Perşembe

SA4284/ÇY4-DB82: Disney’den Masallar

"Size de bu biraz 'Mistik Mesiyanizm' gibi gelmiyor mu?"


Disney çocuk filmlerinin hemen hepsi ilk bakışta aynıdır. İyiler her zaman kazanır, kötüler cezalandırılır. İnanç ise en elzem elementtir: 


“Kendine inan, kendinden güçlü bir şeye inan…”


İşte bu kendinden güçlü bir şeye inan kısmında Disney’in tercihi genellikle Tanrı olmuyor. Daha çok sihir, büyü vs…


Walt Disney’in filmlerinde daha büyük kitlelere ulaşmak için geleneksel dinlerden uzak durduğu söylenir. Gerçekten öyle midir?


Disney karakterleri ne zaman yardıma ihtiyaç duysalar sihir yardıma koşar. Bu yazıda birkaç tanesine göz atalım:


The Lion King (Aslan Kral)




Simba isimli bir aslanın macerası. Filmde Raffiki isimli Şaman babun inançla doğrudan alakalı bir karakter. Filmde gördüğümüz ritüeller doğrudan Şamanizm’le alakalıdır.

Sembolizmin filmdeki bir diğer örneği de Aslan Kral’ın Mufasa’ya söylediği şu sözlerde görülüyor: 


“Yıldızlara bak, geçmişin büyük kralları o yıldızlardan bize bakıyor.. Bize rehberlik etmek için daima orada olacaklar” (Astrolojik rehberlik, çok tanrılılık)



Mulan




Mulan, Hunlara karşı savaşa katılmak için babasını sarhoş eder ve babasının kıyafetlerini giyerek onun yerine savaşa katılır. 

Mulan’a hikayesinde yardım eden güç bir ejderhadır. Çin kültüründe oldukça yaygın olan ejderha şekil değiştirebilir, büyü yapabilir.



Aladdin



Aladdin sokak hırsızı ve maymun arkadaşı Abu'dan başka kimsesi olmayan yoksul bir gençtir. Ona da macerasında sihirli bir lambanın içindeki bir cin yardım eder. Cin’in her tür gücü vardır. Film Arap halkını aşağıladığı iddiasıyla eleştirilmiştir.


Brother Bear (Ayı Kardeş)





Kenai isimli karakter kardeşi bir ayı tarafından öldürüldükten sonra yaşamı başka bir açıdan algılamaya başlar, ölen kardeşinin ruhu onu ziyaret eder. Kenai bir ayıya dönüşür. Tamamen Paganik semboller içerir. Totemler, şamanlar vb…



Pocahontas




Pocahontas Amerikan yerlisi bir genç kız ve o da macerasında ağaçlardaki ruhlardan yardım alır.


Moana




Moana Polinezya yerlisi bir genç kız… O da dünyayı kurtarmaya çalışıyor. Moana’nın macerası Maui adlı bir yarı-tanrının Tefiti (Tanrıça)’nin kalbini (yeşil bir taş) çalması sonrasında insanlığı kurtarmak adına başlıyor. Ona yardım eden Maui’nin bir yarı-tanrı olduğu açıkça ifade ediliyor. Maui şekil değiştirebiliyor ve vücudu tanrıların ona hediye ettiği dövmelerle kaplı. Filmin bir bölümünde Maui “insan kurban etmek”le ilgili şakalar da yapıyor.

Moana’nın kabilenin çılgını olan büyükannesi ölüp şekil değiştiriyor ve bir vatoz balığı şeklinde ona yol gösteriyor.(Reenkarnasyon). Filmde kara büyü ve şeytani yaratıklar da (Te-ca) mevcut.


Yani Disney filmlerinde standart bir formül var; idealist, temiz kalpli bir kişi (ki aynı zamanda seçilmiş olması gerekiyor) dünyayı kurtarmak adına fantastik bir maceraya atılıyor, bu yolculuklarda onlara hep sihirli mitolojik varlıklar yardım ediyor. 


Size de bu biraz 'Mistik Mesiyanizm' gibi gelmiyor mu?





Derya Beyaz, 04.05.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Eleştiri, Dilin İşledikleri-Kalemin Yazdıkları



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı