27 Şubat 2017 Pazartesi

SA4027/KY13-AO114: Yollar, Köprüler, Tüneller İstanbul Trafiğini Neden Rahatlatamadı?

"Bütün bu çekinceleri ortadan kaldırmak için yapılması gereken ilk iş fiyatla ortaya çıkan psikolojiyi yıkmak ve fiyatları olabildiğince aşağıya çekmek olmalıdır."


İstanbul, dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Eşsiz coğrafyaya ve konuma sahip olan bu şehir aynı zamanda çeşitli tarihi zenginliklere de sahip. O nedenle turistlerin ilk uğrak yeri bu şehir oluyor. 

İşte bu güzel şehir plansız şehirleşme ve göç dalgası nedeniyle çeşitli sorunlarla karşı karşıya. 

Ülkenin vitrini sayılan bu şehrin her gün karşılaşılan en ana sorunu trafik sorunu. Bu sorunu çözmek için iktidarın ilk düşündüğü çözüm, yol ve köprüleri artırmak, böylece araçların aynı güzergahı izleyerek sıkışıklığa yol açmasını önlemek..

Bu konuda önemli adımlar atıldı ve 3. köprü /Yavuz Sultan köprüsü ile Avrasya tüneli, ülkeye kazandırıldı. Bu yatırımların şehir trafiğini oldukça rahatlatması bekleniyordu. Ancak beklenen olmadı ve trafik yine arapsaçı.

Bunun en önemli nedeni ise vatandaşların yeni köprü ve Avrasya tünelini yeterince kullanmaması.

Devletin gelir garantisiyle ihale ettiği bu yatırımların maliyetleri hesap edilerek belirlenen geçiş fiyatları vatandaşların bu güzergâhları kullanmasının en önemli nedenlerinden biri.

Toplumun bu gibi yenilikleri kullanma alışkanlığını dikkate almadan, sadece maliyet ve vatandaşın harcayacağı akaryakıtı dikkate alarak yapılan hesaplamalar sonucu ortaya çıkan geçiş ücretleri nedeniyle bu köprüler ve Avrasya tüneli çok az kullanılıyor. Böylece bu yatırımların trafiğe olan katkısı hissedilmeyecek kadar az olduğu gibi, yüklenici firmaya verilen devlet garantisi farkı da devletin kasasından çıkıyor.

Devlet 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün (Boğaz Köprüsü) geçiş fiyatını % 70 civarında artırarak diğer köprülere yönelişin sağlanabileceğini hesap etse de bu fiyat artışı da hiçbir işe yaramadı ve sürücüler yine ağırlıklı olarak bu köprüyü kullanmaktalar. 

Bunun ise anlaşılır nedenleri var;

Bir kere vatandaşımız adı pahalıya çıkan hiçbir yeni yere itibar etmez. Böylesi bir durum nedeniyle bu güzergâhları sadece yüksek gelirli ve bilinçli sürücüler kullanır ki bunlarda garanti olunan rakamlara ulaşmaz.

Yine ayrıca bu yüksek fiyatlar nedeniyle bu köprü ve tünelleri kullanmaktan imtina eden sürücüler ayrıca güzergâhın kendilerini nereye götüreceğini tam olarak kestirememekte, bir bilinmezle karşılaşmaktansa bildiği yolu tercih etmektedir.

Bütün bu çekinceleri ortadan kaldırmak için yapılması gereken ilk iş fiyatla ortaya çıkan psikolojiyi yıkmak ve fiyatları olabildiğince aşağıya çekmek olmalıdır.

Eğer yeni bir fiyat artırımına gidilecekse de burada yoğunluk sağlandıktan sonra artışlar kademe kademe yapılmalıdır.

Eğer böylesi bir çare düşünülmezse bu güzelim yatırımlar atıl kalacak, trafiğe hiçbir faydası olmayacak, devletin kasasından para çıkmaya devam edilecek ve bir süre sonra bu yatırımlara karşı tepkiler oluşacaktır.

Bir vatandaş olarak gördüğümü, anladığımı söyleyeyim dedim..



Adnan ONAY, 27.02.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar

Seçkin Deniz Twitter Akışı