17 Mayıs 2023 Çarşamba

SA10179/MT159: Şimdiki Zaman (Ân) Ne Kadar Uzun? Araştırmacılar Cevabın Kalbinize Bağlı Olduğunu Keşfetti

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bulgular, zamanın anlık deneyiminde kardiyak dinamiklerin benzersiz bir rolü olduğunu göstermektedir."

Şimdiki zaman ne kadar uzun? Cornell araştırmacılarının yeni çalışmasına göre bu sorunun cevabı kalbinize bağlı.

Araştırmacılar, andan ana zaman algımızın sabit olmadığını ve her kalp atışıyla birlikte genişleyebildiğini veya daralabildiğini keşfetti.

Psikoloji Bölümü ve İnsan Ekolojisi Fakültesi profesörlerinden Adam K. Anderson'a göre bu araştırma, kalbin beynin en önemli zaman tutucularından biri olduğu ve zamanın geçişine dair algımız üzerinde temel bir etkiye sahip olduğu fikrini destekleyen daha fazla kanıt sunuyor. Bu, eski çağlardan beri üzerinde düşünülen bir fikirdir.

Anderson, "Zaman evrenin bir boyutu ve benlik deneyimimizin temel dayanağıdır" diyor. "Araştırmamız, an be an yaşadığımız zaman deneyiminin bir kalp atışının uzunluğuyla senkronize olduğunu ve onunla birlikte değiştiğini gösteriyor."

Psikoloji alanında doktora öğrencisi olan Saeedeh Sadeghi, M.S. '19, yakın zamanda Psychophysiology dergisinde yayınlanan bir çalışmanın baş yazarıdır. Anderson, Cornell'de İnsan Ekolojisi (CHE) alanında Mibs Martin Follett Profesörü ve fakülte dekanı olan Eve De Rosa ve Almanya'daki Psikoloji ve Ruh Sağlığı Sınır Alanları Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Marc Wittmann ile birlikte çalışmanın ortak yazarıdır.

Zaman algısı tipik olarak daha uzun aralıklarla test edilmiştir, araştırmalar düşüncelerin ve duyguların duyusal zamanımızı bozabileceğini, belki de uçurabileceğini veya süründürebileceğini göstermiştir. Örneğin, Sadeghi ve Anderson kısa süre önce kalabalıklaşmanın simüle edilmiş bir tren yolculuğunun daha yavaş geçmesine neden olduğunu bildirmiştir.

Anderson, bu tür bulguların, şimdiki andaki doğrudan deneyimimizden ziyade, zaman hakkında nasıl düşündüğümüzü veya zamanı nasıl tahmin ettiğimizi yansıtma eğiliminde olduğunu söyledi.

Bu daha doğrudan deneyimi araştırmak için araştırmacılar, kalp atışlarındaki doğal değişkenliğe odaklanarak zaman algımızın fizyolojik ritimlerle ilişkili olup olmadığını sordular. Kalp pili ortalama olarak sabit bir şekilde "atar", ancak atımlar arasındaki her aralık, farklı aralıklarda ikinci el bir tıklama gibi, bir öncekinden biraz daha uzun veya kısadır.

Ekip bu değişkenliği yeni bir deneyde kullandı. Yaşları 18 ila 21 arasında değişen ve kalp sorunu geçmişi olmayan 45 çalışma katılımcısı, kalbin elektriksel aktivitesini milisaniye çözünürlükte ölçen elektrokardiyografi veya EKG ile izlendi. EKG, 80-180 milisaniye süren kısa tonların kalp atışları tarafından tetiklenmesini sağlayan bir bilgisayara bağlandı. Çalışma katılımcıları tonların diğerlerine göre daha uzun veya daha kısa olup olmadığını bildirmiştir.

Sonuçlar, araştırmacıların "zamansal kırışıklıklar" olarak adlandırdıkları durumu ortaya çıkardı. Bir tondan önceki kalp atışı daha kısa olduğunda, ton daha uzun olarak algılandı. Önceki kalp atışı daha uzun olduğunda, sesin süresi daha kısa görünüyordu.

Yazarlar, "Bu gözlemler, birkaç kalp atışı içinde bile kardiyak dinamiklerin zamansal karar verme süreciyle ilişkili olduğunu sistematik olarak göstermektedir" diye yazdı.

Çalışma ayrıca beynin kalbi etkilediğini de gösterdi. Sesleri duyduktan sonra, çalışma katılımcıları dikkatlerini seslere odakladılar. Bu "yönlendirme tepkisi" kalp atış hızlarını değiştirerek zaman deneyimlerini etkiledi.

Anderson, "Kalp atışı, beynimizin bize zamanın geçtiği hissini vermek için kullandığı bir ritimdir" diyor. "Ve bu doğrusal değildir; sürekli olarak daralır ve genişler."

Araştırmacılar, zaman algısı ile kalp arasındaki bağlantının, anlık zaman algımızın biyoenerjetikten kaynaklandığını ve beynin kalp atış hızı da dahil olmak üzere değişen vücut durumlarına göre çaba ve kaynakları yönetmesine yardımcı olduğunu öne sürdüğünü söylüyorlar.

Anderson, araştırmanın, bilinçli düşünceler ya da duygular için çok kısa olan saniyenin altındaki aralıklarda, kalbin şimdiki zaman deneyimimizi düzenlediğini gösterdiğini söylüyor. "Bu an be an aralıklarda bile zaman duygumuz dalgalanıyor" diyor. "Kalbin atıştan atışa saf bir şekilde etkilenmesi, zaman duygusunun oluşmasına yardımcı olur."

James Dean, Cornell Chronicle, 8 Nisan 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 17.05.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: Saeedeh Sadeghi, Marc Wittmann, Eve De Rosa ve Adam K. Anderson, "Saniye altı zaman algısındaki kırışıklıklar kalp ile senkronize", 2 Mart 2023, Psychophysiology. DOI: 10.1111/psyp.14270


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı