28 Nisan 2023 Cuma

SA10145/MT154: Müezzin ve Miyavzin

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Washington, D.C.'deki Wilson Center'da araştırmacı olarak görev yapan Geneive Abdo'ya aittir ve İslam Dünyası'nda Kedi ve Köpeklerle ilgili tartışmalara odaklanmaktadır...
Seçkin Deniz, 28.04.2023, Sonsuz Ark

The Muezzin and the Meowzin

"Gururlu bir köpek sahibi, köpeğin İslam'daki statüsüne ilişkin çoğu zaman hassas olan soruyu araştırıyor."

Cezayirli bir imam bu ayın başlarında Ramazan namazını kıldırırken, beyaz bir kedi koluna kondu, ardından omzuna tırmandı ve yüzünü öpmeye başladı. İmam irkilmedi ve duruşunu korudu, vücudunun üst kısmında manevralar yapan sevecen kediyi ara sıra okşadı. Bu karşılaşmanın videosu viral oldu ve milyonlarca tık aldı. Kediyi tanıdığı açıkça belli olan imam için Twitter'da övgüler yağdı. Bir tweette "Müezzin ve miyavzin" diye şakası yapıldı. Daha ciddi bir not olarak, video Müslümanlar arasında yüzyıllardır tartışılan asırlık soruyu gündeme getirdi: İslam kedi ve köpeklerin evcil hayvan olarak beslenmesi konusunda ne diyor?


Bir adam 13 Mayıs 2021 tarihinde Antalya'da bir sokak kedisi için su döküyor. (Getty Images aracılığıyla Mustafa Çiftçi/Anadolu Ajansı)

Son 20 yılda, Asya'dan Orta Doğu'ya kadar birçok ülkede daha fazla Müslümanın köpek sahibi olmasıyla birlikte, bu hararetli tartışma özellikle köpekler üzerinde yoğunlaşmıştır. Yüzyıllardır Kahire ve İstanbul gibi şehirlerde sokaklarda dolaştıkları için kedilerin genellikle İslam'da serbest olduğu varsayılır. (Türk film yönetmeni Ceyda Torun'ın İstanbul'da apartmandan apartmana dolaşan kedilerin macera dolu yaşamlarını konu alan "Kedi" adlı belgeseli 2016 yılında büyük ilgi görmüştü).

Hem güçlü hem de zayıf hadislere - yani Muhammed Peygamber'in söz ve eylemlerine - ve önde gelen Müslüman hukukçuların rakip fetvalarına atıfta bulunan dini görüşler, doktrinel manzarada başıboş köpekler gibi çeşitlilik göstermektedir. Bazıları köpeklerin yenmesi ya da basitçe öldürülmesi gerektiğini söylüyor. Diğerleri köpekleri evcil hayvan olarak görmekten kaçınıyor ancak çoban hayvanı olarak kullanılmalarını onaylıyor. Bir başka ekol ise bu canlıları insanın en iyi dostu olarak eve kabul ediyor.

2010 yılında İranlı Büyük Ayetullah Naser Makarem Shirazi, köpeklerin "kirli" olduğunu ve evcil hayvan olarak tutulamayacağını, çünkü onlarla dostluğun "Batı'nın körü körüne taklidi" olduğunu söyleyen bir fetva yayınladı. Mısır'da, El-Ezher'in eski fetva komitesi başkanı 2018'de bir fetva yayınlayarak Müslümanların köpekleri "İslami yöntemle kesildikleri" sürece öldürüp yiyebileceklerini ilan etti ve daha sonra bir uydu kanalında bunu keskin bir bıçak kullanmak olarak tanımladı. Ancak 2020 yılında Mısır Başmüftüsü Şeyh Şevki Allam, köpeklerin gerçekten de evcil hayvan olabileceğini açıkça ifade etti: "Bir köpekle birlikte yaşamak ve yine de Tanrı'ya ibadet etmek mümkündür. Eğer abdest alırsanız ve vücudunuzda veya giysinizde köpeğin salyası varsa, namaz kılmanızda kesinlikle bir sakınca yoktur ve abdestinizi tekrarlamanıza veya giysilerinizi yıkamanıza gerek yoktur."

Hem Şii hem de Sünni âlimler tarafından köpeklerin evcil hayvan olarak kullanılmasına karşı verilen fetvalar ve görüşler kolayca göz ardı edilemez. "Köpek-fobisi" ile uğraşan pek çok kişi, İslami doktrin söz konusu olduğunda geniş bir bilgi birikimine ve nüansa sahip, bilgili muhafazakâr hukukçulardır. Bu din adamları iki geniş kategoriye ayrılmaktadır: Şirazi gibi ideolojik amaçlarla hadisleri alıntılayanlar ve peygamberin çiftçilik, çobanlık veya ev bekçiliği için kullanılmadıkları sürece köpekleri "necis" veya "ritüel olarak kirli" ilan ettiğine gerçekten inananlar.

Köpeklerin evcil hayvan olarak kabul edilmemesini desteklemek için en sık alıntılanan iki hadis vardır: "Köpek besleyen hiçbir ev halkı yoktur ki, av köpeği, çiftlik köpeği ya da koyun köpeği olmadıkça amellerinden her gün bir kırat [pay] eksilmesin." Diğeri de şöyle der: "Melekler, içinde köpek bulunan bir eve girmedikleri gibi, içinde canlı suretleri bulunan bir eve de girmezler."

(Allah'ın Elçisi) Muhammed'in köpekleri zorunlu olmadıkça (yani evcil hayvan olarak) eve sokmayı yasakladığını yazan bilgili bir din adamının en iyi örneği, ünlü, modernist Müslüman alim Yusuf el-Karadavi'dir. "İslam'da İzin Verilenler ve Yasaklananlar" adlı eserinde Karadavi, yasağın akıllıca olduğunu yazmıştır. "Hali vakti yerinde olanların akrabalarını hor görürken köpeklerine nasıl cömertçe davrandıklarını gözlemlediğimizde... yasağın hikmetini anlarız." Ayrıca köpeklerin ihtiyaç sahiplerini bir Müslüman'ın evine yaklaşmaktan korkutabileceğini de yazmıştır. Bu fikrin, peygamberin Cebrail'in bir köpeğin varlığı nedeniyle Muhammed'in evine girmekten korktuğuna dair şikâyetine tepki gösterdiği bir zamana dayandığını iddia etmiştir.

Karadavi'nin köpeklerin evcil hayvan olarak kullanılmasına karşı bir diğer argümanı da onların kirli oldukları ve hastalık taşıdıklarıydı. Kitabında, evde köpek beslemenin sağlık riskleri konusunda uyarıda bulunan bir Alman bilim adamına atıfta bulunmuştur. Karadavi ayrıca destek için bir hadise de atıfta bulunmuştur: "Eğer bir köpek bir tabağı yalarsa, onu yedi kez temizleyin, bunlardan biri kumla olmalıdır."

Şirazi söz konusu olduğunda, fetvası daha çok köpeğin Batılı değerlerin ahlaksızlığına dair fikirleriyle ilişkilendirilmesine bir yanıttı. İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu ve 1979 İslam Devrimi'nin lideri Ayetullah Humeyni'nin öğrencisi olan Şirazi'nin köpeklere bakışı, devrimin itici güçlerinden biri olan Batı'nın yozlaşması ve emperyalizmine karşı alternatif bir ideolojinin yaratılmasıyla uyumludur. Karadavi'nin aksine Şirazi'nin köpeklere olan düşmanlığı Batı'daki yaşam algısıyla yakından ilişkilidir. Reuters haber ajansı, İran gazetesi Javan'a verdiği demeçte "Batı'da köpeklerini eşlerinden ve çocuklarından daha çok seven pek çok insan var" dediğini aktardı. Şirazi'nin fetvasının ardından İran Parlamentosu 2011 yılında "kaba Batı kültürü" ile mücadele etmek amacıyla köpek sahiplenmeyi suç kapsamına aldı. Yasaya göre ilk kez suç işleyenler 500 dolar para cezası ödemek ve köpekten kurtulmak zorundaydı.

Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde hukuk profesörü olan Khaled Abou El Fadl gibi İslam alimleri için bu tür Batı karşıtı duygular, inancın modern yorumlarında neyin yanlış olduğunu göstermektedir. "Progressive Muslims-İlerici Müslümanlar" adlı kitap için yazdığı bir bölümde Fadl, "çağdaş İslam'ın bayağılaşması" ile ilgilendiğini yazıyor. Bayağılaşmayı şu şekilde tanımlıyor: "Modern çağda İslam sertlik ve zalimlikle ilişkilendirilir hale geldi ve merhamet ve şefkat İslam teolojisinde temel değerler olmasına rağmen, bunlar çoğu insanın İslam ile özdeşleştirdiği değerler değil." Bu düşüncenin bir parçası olarak Fadl, İslam'da köpeklerin evcil hayvan olarak kabul edildiğini yazmıştır. Kendisi de bir köpek sever olan Fadl, "Kitaplar Konferansı" adlı eserinde şu soruyu gündeme getirmektedir: İslam'da Güzellik Arayışı" adlı eserinde soruyor: "Onlar [köpekler] sevgi, şefkat ve merhametten anlarlar. Sahiplerini tanır ve bilirler ve sadakat gösterirler. Eğer Tanrı onları bu şekilde yarattıysa, doğanın bu gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır... Akılcı soru şudur: Tanrı nasıl olur da bu canlıları yaratır ve onlara bu nitelikleri bahşeder de bize onlardan nefret etmemizi emreder?"

Fadl diğer yazılarında, bazı alimlerin peygambere köpeklere karşı düşmanca gelenekler atfetmesine rağmen, Kuran'ın köpekleri murdar olarak kınamadığını savunmaktadır. Aslında, bazı raporlar peygamberin kuzenlerinin ve bazı sahabelerinin köpek yavrularına sahip olduğunu göstermektedir.

Ziggy adında bir köpeği olan tanınmış Amerikalı-Müslüman akademisyen Ingrid Mattson, kutsal kitabın köpeklere olumlu bir bakış açısıyla yaklaştığını savunmak için Kuran'daki bir ayete işaret etmektedir. Mattson'un alıntıladığı ayette, bir mağarada saklanan ve dini zulümden kaçan gençleri koruyan bir köpek tasviri var: "Sen onları uyanık sanırdın, oysa uyuyorlardı ve [Allah] onları önce sağ yanlarına, sonra sol yanlarına çevirdi ve köpekleri ön ayaklarını eşiğin ötesine uzattı." Mattson şöyle yazar: "Mağarayı koruyan köpeğin bu şefkatli tasviri, hayvanın inananlar için iyi bir arkadaş olduğunu açıkça ortaya koymaktadır."

Malik adında 12 yaşında beyaz bir Havanese'nin gururlu sahibi olarak, Orta Doğu'da köpekler hakkındaki bu çelişkili görüşleri tecrübe ettim. Ve çağdaş İslam üzerine birkaç kitabın yazarı olarak, bu görüşlerin günümüz dini ve yaşanmış bir gelenek olarak İslam hakkında ne söylediğini merak ettim.

Malik hayatıma girmeden önce bile, bölgede muhabir olarak geçirdiğim uzun yıllar boyunca köpekler gibi bölücü bir konunun tadına varmıştım. 1990'ların ortalarında zamanımı Kahire'deki üssüm ile Ankara'daki ikinci evim arasında bölüştürüyordum; burada köpek sahibi olmak, o zamanlar dünyevi arzularını ve liberal görüşlerini ilan etmeye hevesli Türk orta sınıf üyeleri arasında yeni yeni yaygınlaşıyordu.

Kısa bir süre sonra, Tahran'da İranlı bir görüntü yönetmeni bir gün ofise, polisin şehrin zengin kuzey banliyölerinde köpek sahiplerine aniden uyarılar ve hatta para cezaları verdiğini gösteren görüntülerle geldi. Görünüşe göre bir din adamı Cuma namazında dört ayaklı yaratıklara karşı çıkmış. Bunun üzerine yerel memurlar hemen duruma el koymuşlar - İslam Cumhuriyeti'nde dini görüş ile sosyal kontrolü birbirine bağlayan sözde iletim kuşağının açık bir örneği.

Daha sonra Malik'le birlikte Orta Doğu'ya yaptığım seyahatler ve bölgedeki insanlarla olan etkileşimlerim, işteki bazı ince karmaşıklıklara gözlerimi daha da açtı.

Köpeklerin hala uçaklarda kabinde oturmalarına ve hatta bazen kendi koltuklarına sahip olmalarına izin verildiği zamanlarda, Malik'i birkaç iş seyahatine götürdüm. Hiçbir zaman kolay bir yolculuk olmadı. 2016 yılında Beyrut'taki Lübnan Amerikan Üniversitesi'nde kısa süreli bir araştırma bursu aldım. Yolculuğum öncesinde, bir daire bulabilmek için birçok ev sahibiyle iletişime geçtim. Köpeğe izin veren sadece bir tane bulabildim. Soğuk bir Şubat gecesi Beyrut'a indiğimde, internetten kiraladığım dairenin kirli ve duvarlarında delikler olduğunu fark ettim. Ertesi gün bir taksi tuttum ve Malik'i en az bir düzine başka binaya götürdüm. Onun ne kadar sevimli olduğunu görürlerse ikna olurlar diye düşündüm. Kimse bir köpeği kabul etmezdi. Sonunda Sünnilerin çoğunlukta olduğu Hamra mahallesindeki bir ev sahibini Malik'i kabul etmeye ikna ettim. Malik'in görünmez kalması şartıyla kabul etti: Binanın lobisinde asla bulunmamalı, stüdyo dairede asla havlamamalı ve binanın yakınında hiçbir yerde iş yapmamalıydı. Ev sahibi aksi takdirde "kiracıların şikayet edeceğini" söyledi.

"Ama köpekleri severim ve benim de birkaç tane köpeğim var" diye ekledi. Ev sahibi, gururla eski diplomatlar ve üniversite profesörleri olarak tanımladığı binadaki birçok kiracının dini nedenlerle köpeklerden hoşlanmadığını açıkladı.

Sonraki bir ay boyunca Beyrut'ta kalış sürem Malik'i nereye götürüp götüremeyeceğime göre belirlendi. Gemmayzeh'deki kiliselerin önünde Hıristiyanlar ona sarılıp öptüler ve kafelerde oturmaya davet ettiler ama Hamra'da bir akşam yürüyüşe çıktığımızda bir motosikletli onu ezmeye çalıştı. Direksiyonunu Malik'in yanına kırarken "Senin köpeğin bir hayvan" diye bağırdı. "Hayvan olan sensin," diye bağırdım.

Bir kafenin dışında tanıştığım bir üniversite öğrencisi ve köpek sever, Malik'in adını Müslümanlar için daha az rahatsız edici olabilecek bir isimle değiştirmemi önerdi. Arapça'da kral anlamına gelen Malik, Kur'an'da adı geçen meleklerin isimlerinden biridir. Bazı İslam alimleri erkek çocuklarına Malik isminin verilmesine izin verse de, bu isme sahip bir köpek anlaşılabilir bir şekilde sorgulanabilir. O andan itibaren, toplum içindeyken ona Malli adını verdim.

Malik'i her sabah koşmaya götürdüğüm Beyrut şehir merkezinin güneybatısındaki Ramlet al-Baida plajında yaşayan evsizler onu saldırgan sokak köpeklerinden koruyorlardı. Bana yabancılara Lübnanlıların köpeklerden hoşlanmadığı izlenimini vermek istemediklerini söylediler. Bir sabah Malik'le sahilde yürürken fırtına çıktı. Arabayla 25 dakika uzaklıktaki Hamra'daki eve dönmek için taksi bulmanın imkansız olduğunu biliyordum, bu yüzden her sabah sahilde yürürken tanıştığım Ahmed'den beni bırakmasını istedim. Ahmed, ciddi bir tamire ihtiyacı olan bir steyşın arabası olan bir işçiydi. Hemen kabul etti. Evime vardığımızda ona para vermeyi teklif ettim çünkü yolunun çok uzağında olduğunu ve Lübnan'da yakıtın pahalı olduğunu biliyordum. "Lütfen bana ödeme yapmayın," dedi. "Ödül, Malik'le birlikte arabada olabilmekti. İnsanlar size Müslümanların köpekleri sevmediğini söylerse inanmayın."

Malik ile bir sonraki deneyimim, COVID-19 salgınının en yoğun olduğu dönemde Doha, Katar'da oldu. Uber bulmak zordu ve ne zaman bir araç bulmayı başarsam, dindar bir Müslüman talebime cevap veriyor ancak Malik'in arabaya binmesine izin vermiyordu. İtiraz eden şoförler, görünüşe göre köpeklerin necis sayıldığı Afrika ülkelerinde doğmuşlardı. Ancak yabancıların ve zengin Katarlıların yaşadığı lüks bir semt olan "The Pearl "de bir daire bulmak sorun olmadı. Birçok yabancının köpeği vardı ve ev sahipleri şehrin diğer bölgelerindeki eşdeğer dairelerin iki katı kira talep ediyordu.

Malik'le birlikte İnci sokaklarında yürürken, zengin Katarlıların da köpek sahibi olduğunu hayretle fark ettim. Gece gezintilerimde birkaç kadınla arkadaş olduğumda, köpekler ve İslam konusunu tartıştım. Genç bir kadın bana köpek sahiplenmenin İslami doktrinle hiçbir ilgisi olmayan muhafazakâr dini kurallara karşı çıkmak için kullanılması gerektiğini söyledi. "Köpeklerin haram olduğunu söyleyen tüm bu insanlar sadece geri kafalı ve görüşlerini desteklemek için İslam'ı bir bahane olarak kullanıyorlar."

Merak ettim: Köpekler İslam'ın modernliğini ya da eksikliğini test etmek için bir barometre olarak mı kullanılıyor? Belki de bunun gerçek bir cevabı yoktur çünkü sadece köpekler değil, birçok konuda peygamberin sözlerinin ve inançlarının yorumları 1400 yıldan fazla bir süredir tartışılmaktadır.

Geneive Abdo, 17 Nisan 2023, The New Lines Magazine

(Geneive Abdo Washington, D.C.'deki Wilson Center'da araştırmacı olarak görev yapmaktadır.)


Mustafa Tamer, 28.04.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı