15 Eylül 2022 Perşembe

SA9840/SD2532: Yeniden Başlatma: Yeni Bir Amerikan Sanayi Politikası Çerçevesi

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin, Center for a New American Security (CNAS)'nin 'Yeniden Başlatma: yeni bir Amerikan Sanayi Politikası Çerçevesi' adlı raporunun bir özetidir ve kıdemli eski bir istihbarat subayı, CNAS'ta Teknoloji ve Ulusal Güvenlik Programının kıdemli üyesi ve direktörü Martijn Rasser, CNAS Teknoloji ve Ulusal Güvenlik Programı yardımcı araştırmacısı Megan LamberthCNAS Teknoloji ve Ulusal Güvenlik Programı araştırma görevlisi Hannah Kelley ve  Center for a New American Security (CNAS) Teknoloji ve Ulusal Güvenlik Programı eski Joseph S. Nye, Jr. Stajyeri Ryan Johnson'ın ortak çalışmasıdır ve Amerikan endüstrisi ile ABD hükümeti arasındaki ilişkinin değişmesi gerektiğine odaklanmaktadır. Analizin Türkiye'yi de ilgilendiren temel değerlendirmesi şu şekilde özetlenebilir: "Amerikan sanayi politikası, sağlam uluslararası ortaklıklar olmadan başarılı olamaz. Bunun iki nedeni var. Birincisi, Birleşik Devletler bunu tek başına yapamaz. Bulmacanın tüm parçalarına nadiren sahiptir ve müttefiklerinin aynı kurallara göre oynamasına ihtiyaç duyar. İkincisi, ABD'nin müttefikler ve güvenilir ortaklar ağı eşsiz bir stratejik avantajdır. Bu güçten yararlanmamak aptallık olacaktır. Amerika'nın benzer düşünen ülkelerle işbirliği yapma yeteneğini geliştirmek için Kongre ve Beyaz Saray, büyük bir teknoloji diplomatı kadrosu oluşturmayı taahhüt etmelidir. Birlikte, dünyanın teknoloji lideri demokrasileri, faydalı, müreffeh ve güvenli bir gelecek sağlama konusunda çok daha iyi olasılıklarla karşı karşıyadır."
Seçkin Deniz, 15.09.2022, Sonsuz Ark 

Reboot: Framework for a New American Industrial Policy

"Bazıları özel girişimi vurulacak yırtıcı bir hedef, diğerleri sağılacak bir inek olarak görüyor, ancak onu arabayı çeken sağlam bir at olarak görenler çok az." (1) Sir Winston Churchill, eski İngiltere Başbakanı

Amerikan endüstrisi ile ABD hükümeti arasındaki ilişki değişmeli. Teknolojiye odaklanan ABD-Çin stratejik rekabetinin doğası, Amerika'nın politika yapıcılarının ve kurumsal liderlerinin nasıl etkileşimde bulunduğu konusunda bir sıfırlama gerektiriyor. Ekonomik rekabet gücü ve güvenlik konuları giderek birbirinden ayırt edilemez hale geliyor. Eski Başkan Donald Trump yönetiminden yetkililer bunu 2018'de dile getirdiler. (2) Başkan Joe Biden 2021'de aynı şeyi yaptı. (3) Son olaylar bu gerçeğin altını çizdi ve küresel ilişkilerde geniş bir yeniden düzenlemenin arkasındaki güçleri hızlandırdı. 

COVID-19 pandemisinin yansımaları, dengesiz ekonomik bağımlılıklar gibi yaygın tedarik zinciri zayıflıklarına işaret etti. Rusya'nın Ukrayna'yı yeniden işgali, dünyanın önde gelen demokrasilerini geniş kapsamlı yaptırımlar ve ihracat kontrolleri konusunda uyum sağlamaya sevk etti; hem olağanüstü ölçekte hem de hızla başardılar.

Bu olaylardan elde edilebilecek temel çıkarım, yalnızca hükümetlerin belirli eylemleri gerçekleştirebileceği veya bunları harekete geçirebileceğidir. Ayrıca, şirketlerin ulusal çıkarlar için gerekli olan her şeyi kendi iradeleriyle sağlamadıkları da açıktır. Bunlar gerçeklerin ifadeleridir, kınama değil. İş dünyası liderleri, özellikle Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana, teşvik edildikleri şeyi yaptılar: kârları ve hissedar değerini en üst düzeye çıkarmak, operasyonları düzene koymak ve küreselleştirmek. Uzun yıllar boyunca bu sistem iyi çalıştı. Ancak şimdi, Çin'in ABD ve müttefiklerinin yeteneklerine rakip olan ve bazı durumlarda onları aşan ekonomik, teknolojik ve askeri bir güç olarak yükselişi ile dinamik değişti. Amerika'nın mevcut gidişatı tehlikeli ve belirsizdir ve dünyanın önde gelen ekonomik ve teknolojik güç merkezi olma statüsünü riske atmaktadır.

ABD liderleri rotayı düzeltmek için önlemler almalıdır. On yıllardır büyük ölçüde laissez-faire olan Amerikan hükümet politikaları, dolaylı ve doğrudan üretimi teşvik etti. Kurumlar ve bireysel vergi kanunları ve tanımlanmış katkı planları, pahalı uzun vadeli sermaye harcamaları üzerinde hissedar getirilerini öne çıkarmıştır. Devletin özel sektör yeniliklerine artan güveni, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yoğunluğunu önemli ancak riskli temel araştırmalardan daha iyi yatırım getirisi olan daha güvenli uygulamalı araştırmalara kaydırdı. Amerika'nın değişen gerçekliğini ele almak için sanayi ile yenilenmiş bir hükümet katılımı çağına ihtiyaç var. Hizmet sektörlerinde ABD liderliği üzerine inşa edilirken kritik üretim yetenekleri desteklenmelidir.

Bu makale, ABD ekonomisinin veya nasıl yönetildiğine ilişkin radikal bir revizyon önerisi değildir. Bunun yerine, Amerikan rekabet gücünü teşvik etmek için bir dizi pragmatik kavram ve eylem, serbest piyasa ilkelerinin sınırları içinde sanayi ile etkin hükümet angajmanı için eylemler sunar. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, Washington milletvekilleri, haklı olarak sanayi politikası olarak kabul edilen, daha önce özel şirketlere bırakılan ekonomik faaliyetlere farklı hükümet müdahalesi olarak kabul edilen, yarı iletken üretimi ve kritik mineral işleme gibi yasalar önerdiler. Bu raporun ve bu projenin bir parçası olarak gelecek raporların amacı, ABD ulusal güvenliğini korurken uzun vadeli ekonomik rekabet gücünü sağlamak için sanayi ile başarılı bir hükümet ilişkisi için tutarlı ve kapsamlı bir yol ortaya koymaktır.

Bu makale, yeni bir Amerikan sanayi politikası için bir başlangıç ​​çerçevesi, sürdürülebilir bir stratejik rekabet çağı için Amerika Birleşik Devletleri'nin vizyona, hedeflere, planlara ve kaynaklara sahip olmasını sağlamak için ihtiyaç duyulanların bir planını sunmaktadır. Kapsamlı bir ulusal teknoloji stratejisi ve bir tedarik zinciri esnekliği stratejisi ile bilgilendirilmiş konsept, politika yapıcılara Çin ile rekabette ilerlemek ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle dost ve düşman olarak etkileşimde bulunmak için kapsamlı bir araç seti sağlamaya yönelik daha büyük bir çabanın ilk katkısıdır. (4) Yeni mantıklı bir Amerikan sanayi politikasının somut gerçek dünya örneklerini sağlamak ve politikaların sektöre göre ve zaman içinde nasıl değişeceğini göstermek için sonraki raporlar, yeni bir Amerikan sanayi politikasının üç kilit sektör için eylemde nasıl görüneceğini detaylandıracaktır: biyoteknoloji, yarı iletkenler ve yeşil teknolojiler.

"Bu vizyonun amacı, vatandaşlarını güçlendirebilmesi, ekonomik olarak rekabet edebilmesi ve değerlerinden veya egemenliğinden ödün vermeden jeostratejik çıkarlarını güvence altına alabilmesi için Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyanın önde gelen teknoloji gücü olarak konumunu güvence altına almak olmalıdır."

Çerçeve, geleceğe özgü, eyleme geçirilebilir politika önerileri için temel oluşturacak altı farklı ancak bağlantılı eylemden oluşur. Eylemler aşağıdaki gibidir: (1) bir açıklama çağrısı yapmak; (2) başarıları analiz etmek; (3) hükümet ve endüstriyi uyumlu hale getirmek; (4) politikaları gerektiği gibi ayarlamak için yetkililer oluşturmak; (5) riski kabul etmek ve azaltmak; ve (6) müttefikleri kullanmak. Bunların tümü, Amerikan tarihi boyunca öğrenilen derslerden ve Japonya, Tayvan ve Singapur'un geçmiş sanayi politikalarından alınmıştır. ABD'nin ekonomik direncini desteklemek ve yükselen bir Çin ile mücadele etmek için tasarlandılar.

Öncelikle Biden, stratejik rekabeti kazanmanın ABD için ne anlama geldiğini açıklamalıdır. Ülkenin bir toparlanma çığlığına ihtiyacı var. Amerikalıların, stratejik rekabet ve Çin'in meydan okuması gibi somut soyut kavramlar oluşturmak ve Amerika'nın endüstriyel kapasitesinin yenilenmesini desteklemek için neye heves ettiklerini bilmeleri gerekiyor. Vizyon, ekonomik güvenliğin nasıl ulusal güvenlik olduğunu açıklamalıdır. Amaç, ABD'nin vatandaşlarını güçlendirebilmesi, ekonomik olarak rekabet edebilmesi ve değerlerinden veya egemenliğinden ödün vermeden jeostratejik çıkarlarını güvence altına alabilmesi için dünyanın önde gelen teknoloji gücü olarak konumunu güvence altına almak olmalıdır. (5)

Bu vizyon oluşturulduktan sonra, ABD'li politika yapıcılar, sanayi politikasını izlemeye ve uygulamaya yönelmelidir. Bu, başarıyı analiz etmek ve ölçmek için kapasiteyi devreye sokmayı ve bu politikaları uygulamak için sektörle ilişki kurmayı gerektirir. ABD hükümetinin yapısında yeni pozisyonlar oluşturarak ve yeni yetkiler vererek değişiklikler gerekli olacak ve uygun ölçütleri belirlemek için hükümet çapında bir görev gücü oluşturulmalıdır. Kongre, ABD sanayi politikalarının sürekli araştırma ve analizini zorunlu kılarak ve finanse ederek üzerine düşeni yapmalıdır.

Ulusal çıkarları Amerika'nın özel sektörününkilerle uyumlu hale getirmek esas olacaktır. Kamu-özel sektör ortaklıkları yeni bir Amerikan sanayi politikasının merkezi bir özelliği olacağından, yönetim ve Kongre, öncelikli bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme için yeni girişimleri finanse etmeye odaklanmalıdır.

Politika yapıcılar, endüstriyel politikaları değişen bağlamlara uyarlamaya hazır olmalıdır. Koşullar değiştiğinde etkisi ve anlamı olan politikaları sürdürmek için ABD'li politika yapıcıların politikaları nasıl ve ne zaman uyarlayacaklarını anlamaları gerekir. ABD hükümeti şu anda bu kapasiteden yoksundur. Önceki bir raporda, CNAS araştırmacıları teknoloji rekabeti için bir ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı önerdiler; bu kişi hükümetin sanayi ve teknoloji politikası için kıdemli stratejisti olacak ve sanayi politikası konusunda baş danışman olarak hizmet verecek. (6) Kongre ve Beyaz Saray, bu pozisyonu ve gerekli personeli oluşturmak ve finanse etmek için birlikte çalışmalıdır.

Hükümet ve endüstri arasındaki yenilenmiş bir angajman, politika yapıcıların riski nasıl tolere ettiği ve yönettiği konusunda da bir zihniyet değişikliği gerektirecektir. Ekonomik büyüme, toplumsal dayanıklılık ve askeri güç açısından en büyük sonucu olan ve en büyük yıkıcı potansiyele sahip olan teknoloji alanları, aynı zamanda genellikle yapılması gereken en çok iş ve bilinmeyenlerin en fazla olduğu alanlardır. Biyoteknoloji ve kuantum bilgi bilimi gibi alanlar hızla gelişiyor, ancak edinim yolları belirsizliğini koruyor. Yeni üstün yetenekler, yüksek riskli, yüksek ödüllü araştırmalar gerektirir. Amerika'nın liderlerinin riski kabul etmeye, başarısızlığa tahammül etmeye ve sürece güvenmeye istekli olmaları gerekiyor.

Son olarak, Amerikan sanayi politikası, sağlam uluslararası ortaklıklar olmadan başarılı olamaz. Bunun iki nedeni var. Birincisi, Birleşik Devletler bunu tek başına yapamaz. Bulmacanın tüm parçalarına nadiren sahiptir ve müttefiklerinin aynı kurallara göre oynamasına ihtiyaç duyar. İkincisi, ABD'nin müttefikler ve güvenilir ortaklar ağı eşsiz bir stratejik avantajdır. Bu güçten yararlanmamak aptallık olacaktır. Amerika'nın benzer düşünen ülkelerle işbirliği yapma yeteneğini geliştirmek için Kongre ve Beyaz Saray, büyük bir teknoloji diplomatı kadrosu oluşturmayı taahhüt etmelidir. Birlikte, dünyanın teknoloji lideri demokrasileri, faydalı, müreffeh ve güvenli bir gelecek sağlama konusunda çok daha iyi olasılıklarla karşı karşıya.

Martijn Rasser , Megan Lamberth , Hannah Kelley ve Ryan Johnson, 24 Mayıs 2022, Center for a New American Security (CNAS)

(Martijn Rasser, CNAS'ta Teknoloji ve Ulusal Güvenlik Programının Kıdemli Üyesi ve Direktörüdür. CNAS'a katılmadan önce Rasser, kıdemli bir istihbarat subayı olarak görev yaptı. Megan Lamberth, CNAS'ta Teknoloji ve Ulusal Güvenlik Programında Yardımcı Araştırmacıdır.  Hannah Kelley, CNAS'ta Teknoloji ve Ulusal Güvenlik Programında Araştırma Görevlisidir. Ryan Johnson, Center for a New American Security (CNAS) Teknoloji ve Ulusal Güvenlik Programında eski bir Joseph S. Nye, Jr. Stajyeridir.)


Seçkin Deniz, 15.09.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı