15 Haziran 2022 Çarşamba

SA9710/MT63: Yüksek Fiyatlar, Düşük Değer: 112 Milyon Amerikalı Sağlık Hizmeti Almak İçin Mücadele Ediyor

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Yüksek fiyatlar, düşük değer; West Health ve Gallup'tan alınan iki yeni bileşik puan sistemi, Amerika'nın sağlık hizmetleri maliyet krizini gösteriyor."


High Prices, Low Value: 112 Million Americans Struggle To Afford Healthcare

Tahminen 112 milyon (%44) Amerikalı yetişkin sağlık hizmetleri için ödeme yapmakta zorlanıyor ve bu sayının iki katından fazlası (%93) yaptıklarının maliyete değmediğini düşünüyor. Bulgular, kâr amacı gütmeyen, tarafsız kuruluş West Health ve küresel analitik ve danışmanlık firması Gallup tarafından sağlık hizmeti maliyet krizini değerlendirmek için geliştirilen iki yeni bileşik puanlama sisteminden elde ediliyor.

Pahalı Tıbbi Maliyet Kavramı


West Health-Gallup Healthcare Affordability Index ve Healthcare Değer Endeksi, 6.600'den fazla Amerikalı yetişkinin görüşleri alınarak oluşturulmuştur ve pandemi sırasında Amerika'daki sağlık hizmetlerinin durumuna ilişkin yapılan en büyük anketlerden birinin bulgularını temsil etmektedir. Her endeks üç benzersiz ölçümden oluşmakta ve yetişkinleri deneyimlerine göre ilgili kategorilere ayırmaktadır. Sağlık Hizmeti Karşılanabilirlik Endeksi, halkın ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini karşılayabilme yeteneğini değerlendirirken, Sağlık Hizmeti Değer Endeksi, Amerikalıların maliyete göre bakım kalitesine ilişkin algılarını sentezlemektedir. West Health ve Gallup, bu metrikleri, Amerikalıların maliyet nedeniyle gerekli bakımı atladığını bildirenlerin oranının 2021'de üç katına çıkmasından sonra geliştirmiştir.

West Health Başkanı Tim Lash, "Bu endeksler Amerika'daki sağlık bakım maliyeti krizini ve bunun sıradan Amerikalılar üzerindeki etkisini izliyor" diyor. “Alt satır; Amerikalılar sistemden giderek daha fazla fiyat alıyorlar ve hala ödeme gücü olan pek çok kişi, maliyete kıyasla paralarının karşılığını aldıklarını düşünmüyorlar. Hastaları kârın üzerine koyan daha akıllı politikalarla bu gidişatı değiştirmeye başlamalıyız.”

Bu ülkede ulusal sağlık harcaması 4 trilyon doların üzerinde ve mevcut tahminler, harcamaların yıllık %5.4 oranında büyümeye devam edeceğini ve 2028 yılına kadar 6.2 trilyon doları aşacağını gösteriyor.

Sağlık Hizmetlerinin Karşılanabilirlik Endeksi'ne göre, katılımcılar üç temel finansal zorlukla karşılaştıklarını bildirdiklerinde "maliyet açısından çaresiz" olarak kabul edilirler:

  1. Önceki üç ay boyunca gerekli tıbbi tedavi için ödeme yapamıyor.
  2. Önceki üç aydaki maliyet nedeniyle reçeteli ilaçları almadı.
  3. Bugün ihtiyaç duyulursa kaliteli bakımı karşılayamaz.

“Maliyet güvencesiz” olarak sınıflandırılanlar, bu satın alınabilirlik zorluklarından bir veya ikisine sahipken, maliyeti güvenli kişiler bu zorlukların hiçbirini bildirmiyor ve sürekli olarak reçeteli ilaçlara ve kaliteli bakıma erişebiliyor ve ödeme yapabiliyor.

Bu sınıflandırmalara göre, Amerikalıların %36'sı "maliyet güvencesiz", %8'i "maliyet çaresiz" ve %56'sı "maliyet güvenli". Yılda 48.000$'ın altında (%13) kazanan hanelerde, yılda 90.000$+ kazananlara (%3) kıyasla, maliyet çaresizliği olasılığı dört kat daha fazladır. Erkeklerin maliyet güvencesi olma olasılığı kadınlardan daha yüksek (%60 ila %53) ve Hispanik yetişkinlerin, Hispanik Olmayan Beyaz meslektaşlarına göre (%51 ila %58) maliyet güvencesi olma olasılığı daha düşüktür.

Maliyet konusunda çaresiz yetişkinlerin üçte birinden fazlası (%35) kamu hizmetlerinde kesintiye gittiklerini ve yarısının son 12 ay içinde gerekli sağlık hizmetleri ödemelerini yapmak için gıdadan kıstığını bildirdi; bu oranlar, maliyeti güvenli emsallerinden 10 kat daha fazladır. Bu grubun diğer %14'ü, son 12 ay içinde tedavi göremediği için ölen bir arkadaşını veya aile üyesini tanıyor; bunlar “maliyet güvencesi olmayan” bireylerin oranının iki katı ve “maliyet güvencesi”nden yedi kat daha fazla" bireyler.

Karşılanabilirliğin ötesinde, çok az Amerikalı, bakımlarının kalitesini bunun için ödedikleri miktarla karşılaştırdıklarında iyi bir değer elde ettiklerine inanıyorlar. Sağlık Hizmeti Değer Endeksi, katılımcıları aşağıdaki şekillerde sınıflandırıyor:

“Yüksek Algılanan Değer”: Bu kişiler (ABD yetişkin nüfusunun %5'i), hem hane halkının hem de Amerikalıların genellikle aldıkları bakımın kalitesine ve en son bakım deneyimlerine göre doğru miktarı (veya çok az) ödediğini, maliyete değdiğini bildirmektedir. 

“Tutarsız Algılanan Değer”: Bu kişiler (ABD yetişkin nüfusunun %50'si) , aldıkları bakımın kalitesi için hane halkının veya Amerikalıların genellikle çok fazla ödeme yaptığını veya en son bakım deneyimlerinin maliyete değmediğini bildirmektedir.

“Zayıf Algılanan Değer”: Bu kişiler (ABD yetişkin nüfusunun %45'i), hem hane halkının hem de Amerikalıların aldıkları bakımın kalitesi için genellikle çok fazla ödeme yaptığını ve en son bakım deneyimlerinin maliyetine değmediğini bildirmektedir.

Gallup'un kıdemli araştırmacısı Dan Witters, "Bu tahminler, politika yapıcılar, araştırmacılar ve halk için yüksek sağlık maliyetlerinin yükünü değerlendirmek ve anlamak için önemli kaynaklardır" diyor. "Endeksler, Amerikalıların neden artan maliyetlere ayak uyduramadıklarını ve aldıkları bakımın değerini görmediklerinin kapsamlı bir resmini çiziyor."

Metodoloji

Sonuçlar, ABD'nin 50 eyaletinin tamamında ve Columbia Bölgesi'nde yaşayan 18 yaş ve üstü 6.663 Amerikalı yetişkin üzerinde 27-30 Eylül ve 18-21 Ekim tarihlerinde birbirini izleyen saha dönemleri boyunca Gallup Panelinin bir parçası olarak web'te yürütülen ulusal düzeyde temsili bir ankete dayanmaktadır.  Ulusal yetişkinlerin bu aylık örneklerine dayanan sonuçlar için, %95 güven düzeyinde örnekleme hatası marjı +1.5 yüzde puanıdır. Yaş, siyasi kimlik, hane geliri veya ırk/etnik köken gibi rapor edilen alt gruplar için hata payı daha büyüktür ve tipik olarak ±3 ila ±5 yüzde puanı aralığındadır.

West Health Institute, 31 Mart 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 15.06.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



West Health Hakkında

Yalnızca hayırseverler Gary ve Mary West tarafından finanse edilen West Health, San Diego'daki Gary ve Mary West Vakfı ve Gary ve Mary West Sağlık Enstitüsü ve Washington DC'deki Gary ve Mary West Sağlık Politikası Merkezi de dahil olmak üzere kar amacı gütmeyen ve tarafsız kuruluşlardan oluşan bir ailedir. West Health, yaşlıların onurlarını, yaşam kalitelerini ve bağımsızlıklarını koruyan ve koruyan yüksek kaliteli, uygun fiyatlı sağlık ve destek hizmetlerine erişim ile başarılı bir şekilde yerinde yaşlanmalarını sağlamak için sağlık bakım maliyetlerini düşürmeye kendini adamıştır.

Gallup hakkında

Gallup, liderlerin ve kuruluşların en acil sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak için analizler ve tavsiyeler sunar. 80 yılı aşkın deneyimini küresel erişimiyle birleştiren Gallup, çalışanlarının, müşterilerinin, öğrencilerin ve vatandaşların tutum ve davranışları hakkında dünyadaki diğer tüm kuruluşlardan daha fazla bilgi sahibidir.


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı