26 Aralık 2021 Pazar

SA9496/SD2278: Adil, Sürdürülebilir Bir Ekonominin Feminist Yapı Taşları

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Ocak 2021'de Amherst Massachusetts Üniversitesi'ne katılmadan önce, Yeni Delhi'deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nde 34 yıl boyunca ekonomi dersleri veren, Uluslararası Kalkınma Ekonomisi Ortakları'nın yönetici sekreteri ve Uluslararası Kurumsal Vergilendirme Reformu bağımsız komisyon üyesi Jayati Ghosh'a aittir ve ekonomide kadınlara yüklenen yüklere yönelik, BM bünyesinde kadınlar tarafından üretilen Sürdürülebilirlik ve Sosyal Adalet için Feminist Plan'a odaklanmaktadır. Analistin, "Feminist hareketler ve sivil toplum örgütleri, hem devlet hem de piyasa gücünü dengelemek, marjinalleştirilmiş ve dışlanmış gruplara sesini duyurmak için esastır ve birlikte çalışmaları gerekir. BM Kadınları, neler yapılabileceği konusunda bize açık ve ikna edici bir plan sundu. Şimdi görev bunu yapmaktır." şeklindeki cümlesi mevcut, çürümüş Küresel Satanist Sömürü Sistemi'ne karşı bir dil içerdiği için önemlidir.
Seçkin Deniz, 26.12.2021


The feminist building-blocks of a just, sustainable economy

Feminist ekonomistler, uzun zamandır bir ekonominin amacının, yaşamın tüm biçimleriyle hayatta kalmasını ve gelişmesini desteklemek olduğunu savundular. Bu apaçık görünebilir, ancak örtük olarak zıt nedenselliği varsayan hakim görüşü tersine çeviriyor: ekonomi, yalnızca insan aktörlerin saygı göstermesi gereken kendi yasalarına göre çalışır. Bu piyasa-fundamentalist perspektifinde, refah ya da yıkım sağlayabilen ve kendi adına yapılan fedakarlıklar da dahil olmak üzere her türlü önlemle yatıştırılması gereken potansiyel bir öfkeli tanrıdır.

Yine de ekonomi, piyasaları ve çeşitli kurumsal biçimleri, demokratik iradeye göre revize edilebilen ve yeniden şekillendirilebilen insan eserleridir. Bu, ekonomik politikaların sosyal ve çevresel hedeflerle uyumlu olabileceği ve olması gerektiği anlamına gelir.

Bu eskiden oldukça hırslı, hatta eksantrik bir görüş olarak görülüyordu. Ancak pandemi ve iklim değişikliği ve diğer ekolojik yıkımların yol açtığı ortaya çıkan tehditler, ona daha fazla yankı verdi. Öyle olsa bile, temel fikir biraz belirsiz ve yapılandırılmamış görünebilir; uygulama için pratik stratejilerden ziyade iyi niyetle dolu.

Şimdi BM Kadınları, çağdaş dünyayla ilgili, ekonomiye feminist bir yaklaşımın çıplak kemiklerine çok ihtiyaç duyulan eti koyan Sürdürülebilirlik ve Sosyal Adalet için Feminist bir Plan üretti. Yalnızca ekonomilerin işleyişiyle ilgili bilinen sorunların provasını yapmakla kalmıyor, aynı zamanda yerel, ulusal ve uluslararası düzeylerde politika için net yönergeler sağlıyor. Herkes için sürdürülebilir geçim kaynakları sağlarken, insan potansiyelinin doğayla uyum içinde adil bir şekilde gelişmesini sağlama hedefine dayanıyor.

Bakım işi

Ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve sosyal adaletin hizmetine sunulması gerektiği kabul edildikten sonra ne olacak? İlk olarak, ücretsiz bakım işi ve çevre - bunca zaman boyunca fiilen olduğu gibi - ücretsiz olarak kullanılabilecek ve maliyet veya sonuç olmadan tükenebilecek sınırsız kaynaklar olarak ele alınamaz.

Bunun yerine, ekonomik kurumlar ve politikalar, yalnızca bakım işinin ve doğanın katkılarını tanımakla kalmamalı, aynı zamanda onlara toplumsal olarak değer vermeye ve içinde gelişecekleri koşulları sağlamaya yönelik olmalıdır. Bu durumda, ekonomik politikanın bir önceliği, bakım, agroekoloji ve merkezi olmayan yenilenebilir enerji gibi stratejik yeşil sektörlerde insana yakışır işlerin yaratılması haline gelir.

Bakıma yatırım yapmak, onu bir meta, kişisel tercih veya aile yükümlülüğü olarak görmeden kesinlikle gereklidir. Bunun yerine, bakım işi, bu tür işçilere insana yakışır iş sağlayan uygun fiyatlı, kaliteli bakım hizmetlerinin genişletilmesiyle birlikte, yeterince kaynak sağlanacak ve düzenlenecek kolektif bir mal olarak görülmelidir. Ücretli aile izni ve evrensel çocuk ödenekleri dahil olmak üzere ücretsiz bakıcılara yönelik sosyal ve mali destek de artırılmalıdır.

Cinsiyete duyarlı

Toplu sözleşme hakları, geçim ücreti, insana yakışır çalışma koşulları ve sosyal koruma dahil olmak üzere emek için gerekli korumayı sağlayan kurumlar, düzenlemeler ve politikalar güçlendirilmeli ve yapı ve sistemler toplumsal cinsiyete duyarlı ve duyarlı hale getirilmelidir. Kadınların küçük ölçekli çiftçiler, ev işçileri, ev eksenli endüstriyel taşeronlar, atık toplayıcılar, küçük perakendeciler ve gıda satıcıları olarak çoğaldığı için, kayıt dışı ekonomideki işçi hakları özellikle önemlidir. Toplumsal cinsiyete duyarlı sosyal koruma sistemlerinin genişletilmesi, artan çevresel krizin neden olduğu şoklar da dahil olmak üzere gelecekteki şoklara karşı daha fazla sosyal dayanıklılık sağlamasına rağmen talebi artırma gibi makroekonomik bir avantaja sahiptir.

Küresel gıda sistemi bozuldu; sağlıksız, çevreye zararlı ve ekonomik olarak eşitsiz. Yerel, ulusal ve bölgesel pazarlar için sürdürülebilir yollarla çeşitli mahsul üretimini desteklemek, herkes için gıda güvenliğini sağlamak, biyoçeşitliliği teşvik etmek ve özellikle kadınlar da dahil olmak üzere küçük üreticiler için geçim güvenliğini sağlamak için aşağıdan yukarıya yeniden inşa edilmesi gerekiyor.

Yaklaşan çevresel felaketi savuşturmak için sürdürülebilir üretim ve tüketim kalıplarına hızlı geçişlere ihtiyacımız var. Merkezi olmayan, yenilenebilir enerji sistemleri artık daha uygulanabilir ve kadınlar için daha fazla iş sağlarken, kirletici, ekolojik olarak zarar veren, geleneksel pişirme yakıtlarına alternatifler sunar ve ücretsiz bakım işinin angaryasını azaltır.

Kamu yatırımı baskısı

Bütün bunlar, ekonomik toparlanmayı sağlamak ve yapısal dönüşümün temelini atmak için zorunlu olarak büyük bir kamu yatırımı hamlesini gerektiriyor. Bu da, ulusların ilerici makroekonomik politikalar ve çok taraflı işbirliği yoluyla, özellikle de çok uluslu şirketlerin ve en zengin insanların en fazla katkıda bulunmasını sağlayan vergi işbirliği yoluyla “mali alanlarını” genişletmelerine izin veren küresel bir mimari gerektirir. Bakım ve çevre korumayı destekleyen kamu harcamaları, “yardım” veya tüketimden ziyade küresel kamu yatırımının bir parçası olarak görülmelidir.

Bugünlerde ne zaman ortaklıklar konuşulsa, odak noktası, hükümetlerin riskleri üstlendiği ve kurumsal yatırımın maliyetlerini sübvanse ettiği “kamu-özel ortaklıkları” üzerinedir. Ancak bunların, Covid-19 aşılarıyla ilgili deneyimin aksine, kâr yerine insanları ve çevreyi önceliklendirmesi gerekiyor. Ayrıca, devletlerin yaşam ve doğa ile ilgili tüm alanlarda yeniliği teşvik edebilmeleri için, hükümetlerin muhatap olarak ailelere, toplum kuruluşlarına ve küçük işletmelere odaklanması (daha fazla değilse bile) önemlidir.

Bu tür gelişmiş katılım, devletlerin ulusal sınırlar içinde ve ötesinde devlet dışı aktörler için daha fazla hesap verme sorumluluğu ile birlikte daha sorumlu ve duyarlı olmasını gerektirir. Feminist hareketler ve sivil toplum örgütleri, hem devlet hem de piyasa gücünü dengelemek, marjinalleştirilmiş ve dışlanmış gruplara sesini duyurmak için esastır ve birlikte çalışmaları gerekir.

BM Kadınları, neler yapılabileceği konusunda bize açık ve ikna edici bir plan sundu. Şimdi görev bunu yapmaktır.

Bu, Social Europe ve IPS-Journal'ın ortak yayınıdır.

Jayati Ghosh, 15 Kasım 2021, Social Europe

(Jayati Ghosh, Ocak 2021'de Amherst'teki Massachusetts Üniversitesi'ne katılmadan önce, Yeni Delhi'deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nde 34 yıl boyunca ekonomi dersleri verdi. Uluslararası Kalkınma Ekonomisi Ortakları'nın yönetici sekreteri ve Uluslararası Kurumsal Vergilendirme Reformu için Bağımsız Komisyon üyesidir.)


Seçkin Deniz, 26.12.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı