25 Kasım 2021 Perşembe

SA9457/SD2247: AB'nin Bosna'daki Aşağılayıcı Başarısızlığı

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Berlin merkezli bir düşünce kuruluşu olan the Democratization Policy Council (Demokratikleşme Politikası Konseyi)' nin kurucu ve kıdemli ortağı Kurt Bassuener'a aittir ve Bosna-Hersek'teki kaotik duruma ve sorumlularına odaklanmaktadır.  Analistin, ABD-AB-Rusya-Çin'den yansıyan niyetlere bağlı gelişmelerin Müslüman Boşnakları tedirgin edecek derecede tehlikeli olduğuna dair tespitleri önemlidir: "BH'deki ve Balkanların geri kalanındaki başarısız politikasını hesaba katmak istemeyen AB'nin siyasi liderliği, başarısızlığı kamufle etmek için bürokratik triyaja, barışı sağlamak için yerel etnik liderlerle işbirliği yapmaya yöneliyor. BH'de büyük kazanan Dodik oldu. Ancak Bosnalı Hırvat milliyetçi müttefiki Dragan Čović'e de iyi hizmet edildi. Dodik, Dayton Barış Anlaşmalarını doğrudan ihlal ederek bağımsızlık hamlesini radikal bir şekilde tırmandırdı. Bunlar arasında Ekim ayında Saraybosna üzerinde paramiliter manevralar ve Sırp Cumhuriyeti ordusunu yeniden kurma tehditleri yer alıyor. Ayrılma şiddetli bir tepkiye yol açacaktır. Bu arada, ABD tarafından desteklenen AB'nin yanıtı, "Dodik'e bir şeyler verecek" ve Čović'i tatmin edecek bir paket oluşturmaktır. Gelecek yıl yapılacak seçimlerde BH cumhurbaşkanlığında Hırvat koltuğunu tek başına kazanabilmesini sağlamak için yapısal değişiklikler istiyor ve tatmin olmazsa seçimi engellemekle tehdit etti. Tehditleri, sona ermeleri umuduyla ödüllerle karşılamanın bir adı vardır: yatıştırma." Türkiye'nin özellikle somut olarak ortaya çıkan çatışma ortamından sorumlu tutacağı ABD ve BMGK'ya ek olarak Avrupa Birliği'dir: "Bosna'nın korkuluklar olmaksızın potansiyel bir çatışmaya doğru kayması yalnızca AB'nin başarısızlığı değil, aynı zamanda üzerinde "AB'de üretilmiştir" etiketi de var."
Seçkin Deniz, 25.11.2021


The EU’s Humiliating Failure in Bosnia
"AB, Bosna-Hersek'te uzun süredir baskın oyuncudur, ancak ülkeye ve daha geniş anlamda Batı Balkanlar'a yönelik politikası başarısızlığa uğramaktadır. BM Güvenlik Konseyi'nde yakın zamanda yapılan bir oylama, birliğin güvenilirliğinden geriye kalanları yok etti."

AB, on buçuk yıldır yönlendirme sorumluluğunu üstlendiği Bosna-Hersek'teki (BH) lider rolünü kıskançlıkla korudu ve güçlendirmeye çalıştı.

Birlik, BH'deki demokratik dünyanın politikasının birincil belirleyicisiydi. Bu politika hem kendi standartlarına göre hem de BH vatandaşlarının gözünde uzun süredir başarısız oluyor. AB'nin sorumluluk olmaksızın öncelik talebi, onu dünyanın önde gelen iki otokrasisi olan Rusya ve Çin'e karşı aşağılayıcı bir teslimiyete zorladı.

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) 3 Kasım'da yapılan oylama bunu gösteriyor.

Daimi üyeler Fransa, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri, kararın metninde Rus şantajına razı oldular. Bu, Batı için büyük bir aşağılanma anlamına geliyor.

Karar, sivil yürütme barışı uygulama aracı olan uluslararası Yüksek Temsilciler Ofisi'ne (YTD) şimdiye kadarki standart referansları kökten reddediyor. Paris, Londra ve Washington, AB'nin barışı koruma misyonu EUFOR'u - askeri yürütme aracı - vetodan kurtarmak istedi.

Bu, YTD'yi politik olarak zayıflatırken, ikincisi zaten anemiktir. Ve bu, AB, ABD ve NATO'nun çeyrek yüzyıldan fazla bir süredir baskın bir konumda olduğu bir ülkede yaşanıyor.

Aşağılanma Brüksel ve AB üye devletlerinin başkentlerinde ya da bu konuda Washington'da yankılanmayabilir. Ama kesinlikle Balkanlar, Moskova ve Pekin'de. Batı'nın çöküşünün ve güçlü araçlara sahip olduğu yerlerde bile konumunu savunma iradesini toplayamamasının göstergesi olarak -doğru olarak- okunacaktır. Bu bir irade krizidir, kapasite değil.

Ancak ters bir şekilde, ortaya çıkan süreç olmasa da sonucu memnuniyetle karşılayan AB ve üye devlet yetkilileri var. Birlik'teki farklılaşmış gündemler göz önüne alındığında, bunun birçok nedeni var. Ancak AB kurumları ve bazı üye ülkeler için sorun, genişleme mekanizmalarını kirleten OHR ve EUFOR'un yürütme araçlarıdır.

Barışa yönelik tehditleri önlemek için sivil ve askeri yürütme uygulama mekanizmaları 1995 Dayton Anlaşması'na dahil edildi.

Anlaşmalar, eski Yugoslavya'da, özellikle de BH'de, yaklaşık dört yıl süren korkunç derecede şiddetli savaşa son verdi. Farklı etnik gruplar -Müslüman Boşnaklar, Katolik Hırvatlar ve Ortodoks Sırplar- karmaşık güç paylaşımı ve dönüşümlü yapılarda örgütlendiler. Bu rekabetçi iç çatışmayı sona erdirmedi.

Geçtiğimiz haftalarda Bosnalı Sırp ayrılıkçı lider Milorad Dodik, Rusya ve Çin, Yüksek Temsilci Christian Schmidt'in atanmasına itiraz etmişti. Uluslararası bir fikir birliği olmadığını savundular ve Dodik kendisine danışılmadığını iddia etti. Gerçekte, YTD'yi kapatmak istiyorlar. Bu, Dayton Anlaşmalarını uygulama kabiliyetini kökten baltalayacaktır; asıl mesele de bu.

Ne yazık ki, AB kurumlarının ve üye devletlerinin çoğu da uzun süredir YTD'yi alt üst etmiştir. Bunu, üyelik perspektifi olan bir ülkede barışın uygulanmasına bir geri dönüş olarak görüyorlar ve birliğe katılma olasılığının BH'li siyasileri AB müktesebatını benimsemeye ve standartlarını karşılamaya sevk etmesi gerektiğine inanıyorlar.

Avrupa Komisyonu'nun BH hakkındaki son ülke raporu, bu çekişmenin ne kadar gülünç olduğunu gösteriyor. AB, BH'de “güvenli ve emniyetli bir ortam” sağlama rolünü 2004 sonlarında kuvvet konuşlandırabileceğini göstermek için düşük riskli bir sahne olarak hevesle NATO'dan devralırken, kapsayıcı mesajıyla çeliştiği için bu sorumluluktan bıktı.

Yürütme yetkileri, reformun BH'li siyasiler tarafından sahiplenilmesine engel olarak görülüyordu. OHR, AB ısrarıyla kanadı, EUFOR on yıldan fazla bir süredir caydırıcılık kapasitesinin altında kaldı. Avrupa Komisyonu'nun ülke raporunda da görüldüğü gibi, AB'nin BH Delegasyonu büyük olsa da sonuçları yetersiz. BH vatandaşları için işlevsiz bir ülke, ancak politikacıları, AB'nin "ortakları" için değil.

BH'deki ve Balkanların geri kalanındaki başarısız politikasını hesaba katmak istemeyen AB'nin siyasi liderliği, başarısızlığı kamufle etmek için bürokratik triyaja, barışı sağlamak için yerel etnik liderlerle işbirliği yapmaya yöneliyor.

BH'de büyük kazanan Dodik oldu. Ancak Bosnalı Hırvat milliyetçi müttefiki Dragan Čović'e de iyi hizmet edildi. Dodik, Dayton Barış Anlaşmalarını doğrudan ihlal ederek bağımsızlık hamlesini radikal bir şekilde tırmandırdı. Bunlar arasında Ekim ayında Saraybosna üzerinde paramiliter manevralar ve Sırp Cumhuriyeti ordusunu yeniden kurma tehditleri yer alıyor. Ayrılma şiddetli bir tepkiye yol açacaktır.

Bu arada, ABD tarafından desteklenen AB'nin yanıtı, "Dodik'e bir şeyler verecek" ve Čović'i tatmin edecek bir paket oluşturmaktır. Gelecek yıl yapılacak seçimlerde BH cumhurbaşkanlığında Hırvat koltuğunu tek başına kazanabilmesini sağlamak için yapısal değişiklikler istiyor ve tatmin olmazsa seçimi engellemekle tehdit etti. Tehditleri, sona ermeleri umuduyla ödüllerle karşılamanın bir adı vardır: yatıştırma.

ABD'nin performansı da derinden hayal kırıklığı yaratıyor, özellikle Başkan Joe Biden'in Bosna'daki savaş sırasında müdahale için senatör olarak ateşli savunuculuğu göz önüne alındığında. Ama bu Afganistan'dan önceydi.

Bugün ABD'nin Avrupa ile ilişkisi Avrupa ile ilgili değil; bu, başka yerlerde ortak endişe konusu olan konularda Avrupa ile çalışmakla ilgilidir. AB, arzu ettiği sorumlulukları yerine getirebilseydi, bu mantıklı olurdu.

Ancak, 2004 yılında Orta ve Doğu Avrupa'ya doğru genişleyen büyük patlamanın ardından bu tür bir özgüvene rağmen, genişlemenin Batı Balkanlar'da dönüştürücü harikalar yaratmadığı açıktır.

2004 Sınıfı'nın bazı üyelerinin, en canlı biçimde “liberal olmayan demokrasiler” olan Macaristan ve Polonya'da yaşanan gerileme, birçok AB üyesini genişlemeye zorladı. Gerçekten de, en sesli amigoları, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ve otokrat arkadaşları Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić'in dün kulüpte kamplarını güçlendirmesini isteyen Sloven yardımcısı Başkan Janez Janša.

İki yıl önce, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron standartlarla genişlemeye alternatif olarak Balkanlar'da değerlerden bağımsız bir güvenlik kordonu -esas olarak bölgedeki ulusal kleptokrasiler için standartsız ekonomik ödüller- önerdi. BMGK'daki 3 Kasım oylaması bunu meyve vermeye yaklaştırıyor.

Bosna'nın korkuluklar olmaksızın potansiyel bir çatışmaya doğru kayması yalnızca AB'nin başarısızlığı değil, aynı zamanda üzerinde "AB'de üretilmiştir" etiketi de var.

Mesaj, vatandaşları artık AB ve ABD'yi kendi içine kapanık birçok jeopolitik aktörden sadece ikisi olarak görmeye başlayan BH'nin çok ötesinde yayınlanıyor. BH'nin etnik vaftiz babalarıyla umutsuzca anlaşmalar ararken, yolsuzlukla mücadele halkaları hakkındaki tüm konuşmaları boş.

Balkanlar'daki vatandaşların işittiği mesaj şudur: Liberal demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne ve bireyin haysiyetini koruyan eşitlik toplumlarına gerçekten inanıyorsanız, AB'nin normatif gücü yanınızda değildir. Kendi başınasınız. AB sizin “liderleriniz” ile birlikte.

Kurt Bassuener, 04 Kasım 2021, Carnegie Europe

(Kurt Bassuener, Berlin merkezli bir düşünce kuruluşu olan the Democratization Policy Council (Demokratikleşme Politikası Konseyi)'nin kurucu ve kıdemli ortağıdır.)


Seçkin Deniz, 25.11.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı