8 Şubat 2020 Cumartesi

SA8347/SD1609: Avrupa İçin Çok Fazla Tasarruf Sağlayan Doğru Makroekonomik Politikalar

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Floransa, The European University Institute'de ekonomi alanında doktora adayı olan, açık ekonomilerde ve para birimlerinde, hanehalkı heterojenliğinin para ve maliye politikalarını nasıl etkilediğine yönelik araştırmalar yapan Gergő Motyovszki'ye aittir ve Avrupa'daki aşırı tasarrufun harcamalar ve düşük faiz üzerindeki üzerindeki olumsuz etkisine odaklanmakta, bu durumun yüksek işsizliğe yol açtığını iddia ederek, Alman Medyasına karşı gevşek para politikasını savunan Avrupa Merkez Bankası (ECB)'yi desteklemektedir. Yayınladığımız analiz, Avrupa Birliği'nin yaşadığı derin kaosun teknik bir fotoğrafını çekmektedir. Eşitsizlik verilerinin zenginler lehine saklandığı Avrupa'nın bu karanlık çağında, Avrupa Birliği kurumlarının Avrupalılara refah vaat etmek bir yana herhangi bir iş bulmak gibi bir seçenek bile sunamadığını görmek ibret vericidir. Satın alma paritesine göre Avrupa'da liderliğe doğru gelişen bir Türkiye, tarihinin en karanlık en belirsiz dönemini yaşayan ve dağılmakta olduğu artık netleşen Avrupa Birliği'ne yönelik politikalarını netleştirmeli ve Merkel'in bir dönem tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık teklifini gündemde ısıtmalıdır...
Seçkin Deniz, 08.02.2020

The right macroeconomic policies for a Europe saving too much
"Alman şahinler, hasta bir Avrupa ekonomisinde para ve maliye politikaları ve risk paylaşımı konusunda hatalı değiller; ancak talepleri tutarsızdır."

'Avrupa'nın makroekonomik politikası' ile ilgili şiddetli bir tartışma yaşanıyor.


Alman medyası, ihtiyatlı koruyucuların savunduğu Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aşırı gevşek para politikalarına giderek daha fazla saldırırken, eski ve mevcut merkez bankacıları da geleneksel olmayan mali politika yumuşamalarını eleştiriyor. Sıkı para politikası için zorlayan parasal şahinlerin ötesinde, mali ortodoksluk, çantanın iplerini gevşetme çağrılarına direniyor: Alman hükümeti, Schwarze Null (Siyah Sıfır) Dengeli bütçe politikasından sapma konusunda isteksiz.


Ayrıca, temel avro bölgesi ülkeleri, para birliği üyeleri arasında daha fazla risk paylaşımını reddediyor. Gevşek para talep ediyorlar ve bütçeler sadece 'ülkeleri kandırmaya izin veriyor' ve daha fazla sorumsuz davranışı teşvik ediyor.

Avrupa'nın aşırı tasarrufu


Euro bölgesinde tasarruf eğilimi önemli ölçüde artmıştır. Bu, kısmen, emekten zengin sermaye sahiplerine (daha fazla tasarruf sağlayan) bastırılmış ücretlerle yeniden dağıtım yoluyla ve kısmen finansal krizden sonra euro çevresine uygulanan büyük baskı ve mali kemer sıkma nedeniyle Almanya'da daha fazla özel sektör tasarrufundan kaynaklanmaktadır. (aşağıdaki çizelgelere bakın).



Kaynak: Eurostat

Makro düzeyde, birinin kurtarılması için borç alınacak başka biri olmalı. Bu, özel tasarruf eğilimindeki bir artışın şu şekilde olması gerektiği anlamına gelir : A) özel borçlanma / yatırım talebini de teşvik eden düşük reel faiz oranları ile caydırılmış, B) mali açıklar ve kamu borçlanması ile dengelenmiş veya C) cari hesap (CA) ile yurtdışına yönlendirilmiş fazla (esasen yabancılara borç vererek).

Yukarıdakilerin hiçbiri gerçekleşmezse, artan tasarruf eğilimi genel harcamada bir düşüşle kendini gösterir. Bir kişinin harcamaları bir başkasının geliri olduğundan, tasarruf gelirlerin düşmesi ve daha yüksek işsizliğe yol açması gerektiği anlamına gelir ( Keynes'in 'tasarruf paradoksunu ' gösterir).


Parasal teşvik


Artan işsizliği önlemek ve toplam talebi desteklemek için, euro bölgesi kapsamlı bir para uyaranı (A kanalı) oluşturdu. ECB kısa vadeli nominal faiz oranlarını sıfırın altına indirmiş ve uzun vadeli faiz oranlarını 'nicel hafifletme' (QE) yoluyla daha da düşürmüştür.


Kabul, mevduatların çok düşük getirisi, tasarruf sahipleri için harika bir haber değil, tam olarak bu, aşırı tasarruftan caydırmaktır.. Daha düşük bir faiz geliri elde etmek büyük olasılıkla bir işi kaybetme alternatifine tercih edilir (kesinlikle tasarruf etmeyenler için).


Her halükarda, ECB'yi suçlamak mantıklı değildir, çünkü düşük denge reel faiz oranları merkez bankasından değil, aşırı tasarruftan kaynaklanmaktadır. Gerçek politika oranlarının denge oranının üzerinde tutulması veya artırılması, aşırı tasarrufun altında yatan problemi çözmeyecek, daha da kötüleştirecektir: harcamalar azaltılabilir, tasarruf,  mümkün olan gelirleri zedeleyerek talebi zayıflatır ve daha yüksek işsizlik sonucunu doğurabilir.


Maliye politikasının rolü

Bununla birlikte, sıfır-alt sınır (ZLB) kısıtlaması nedeniyle, ECB faiz oranlarını yeterince düşüremedi. Ateş gücü dışındaki para politikası ile merkez bankacılar ve makroekonomistler, ZLB'deki döngüsel talep istikrarında giderek artan bir şekilde maliye politikası (B kanalı) için daha büyük bir rol gerektirmektedir.


Bu, avro bölgesinde daha esnek mali kuralların yanı sıra, kamu borç piyasalarındaki ECB'nin gerekli mali genişlemeyi karşılaması için daha net bir parasal geri dönüş rolü gerektirmektedir. Daha iyi para-maliye koordinasyonu sağlayan bu tür reformların yokluğunda, euro çevre hükümetleri kalıcı mali desteği sürdüremedi ve kriz sırasında sert kemer sıkma sürecine girmek zorunda kaldılar. 


Alternatif olarak, ne AB'nin mali kuralları ne de finansal piyasalar tarafından kısıtlanan Almanya gibi hükümetler, toplam talebi desteklemek için mali ateş güçlerini kullanmalıdır. Bu daha yüksek bütçe açıklarına ve kamu borcuna yol açsa da, bu özel kamu borçlanması, özel tasarruflardaki artışı tam olarak emebilirdi. Buna karşılık, Almanya faiz dışı bütçe fazlalarını artırdı ve fazladan tasarruf sağlayarak faiz oranları üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı.


Bu nedenle, daha yüksek faiz oranları istemek, devlet borçlarının sürekli olarak azaltılması yönünde oluşan bir baskı ile birlikte çalışmayacaktır. Öncelik, birincil mali fazlalar olarak kalırsa ve Null'u sarsarsa, savunucuları bu aşırı tasarruf dünyasının ZLB'de sıkışmış tasarruf ve para politikası için ultra düşük gerçek getiriler içerdiğini kabul etmelidir. Her iki yöne de sahip olamazlar. 


Cari hesap fazlası


Alman politika yapıcılar, dış talebe bağlı olarak parasal veya mali teşvik olmadan bile üçüncü seçeneğe sahip oldukları için karşı koyabilirler (kanal C). Gerçekten de, Almanya'nın yurt içi yatırım üzerindeki fazla tasarrufu, yabancılara borç vermeyi yansıtan büyük ve kalıcı cari hesap fazlalarında yansıtılmaktadır. Bununla birlikte sorun, yabancıların ilgili CA açıklarını harcama ve kullanma istekliliğine dayanmasıdır.


Dahası, küresel bir likidite tuzağı ortamında CA fazlalarının çalıştırılması (faiz oranlarının daha fazla düşemeyeceği ve nakit biriktirildiği) sıfır toplamlı bir oyundur: ticaret ortaklarından zaten az olan talebi yakalar ve başka yerlerde deflasyonist güçleri serbest bırakır. Keynes, tasarruf fazlalılığı olan bir dünyada, açık ülkeleri daha fazla tasarruf yapmaya zorlamak yerine, daha fazla harcama yaparak CA'nın yeniden dengelenmesinin yükünü daha fazla taşıması gerektiğini tam olarak belirtmiştir.


Bir Alman mali artışı, euro krizi sırasında çevrenin ödemeler dengesi ayarlamasını kolaylaştırarak, onları acı veren borç deflasyonundan ve işsizlikten kurtarabilirdi. Bu, bir dereceye kadar risk paylaşımını üstlense de, euro çalışacaksa Almanya bu sorumluluğu üstlenemez.


Basiret değil, ahmaklık


Her halükarda, CA fazlalarını çalıştırmak yerine mali uyarana güvenmek başkalarının çıkarları için bir fedakarlık değildir: Almanya'ya da fayda sağlayacaktır. İyi tasarlanmış bir paket, kamu yatırımları yoluyla uzun vadeli büyümeyi iyileştirebilir ve ücretleri artırabilir, eşitsizliği azaltırken Alman hane halklarının yaşam standartlarını iyileştirebilir. Mevcut ultra düşük faiz oranları bunun için uygundur ve çok ihtiyaç duyulan güvenli varlıklar sağlayacaktır.


Eski başkan Mario Draghi yönetimindeki ECB, avro bölgesini 'ne olursa olsun' parasal duruşu ile dağılmadan ve depresyondan tartışmalı bir şekilde kurtardı. Suçlanmak yerine alkışlanmalıdır. Mali dogma Schwarze Null (Siyah Sıfır) ise basiret değil ahmaklıktır. Almanya'nın yanı sıra Avrupa'yı da incitiyor ve terk edilmelidir.


Gergo Motyovszki, 2 Ocak 2020, Social Europe


(Gergő Motyovszki, Floransa, The European University Institute'de ekonomi alanında doktora adayıdır. Araştırmaları, hanehalkı heterojenliğinin açık ekonomiler ve para birimlerinde para ve maliye politikalarını nasıl etkilediği ile ilgilidir.)



Seçkin Deniz, 08
.02.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı