4 Şubat 2020 Salı

SA8339/SD1606: Eşitsizlik Verileri'nin Saklandığı Karanlık Çağlar

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin, Dünya Eşitsizlik Veritabanı eş direktörü Facundo Alvaredo, Sciences Po öğretim görevlisi ve Sürdürülebilir Kalkınma ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü araştırma görevlisi Lucas ChancelParis Ekonomi Okulu ekonomi profesörü Thomas Piketty, Berkeley California Üniversitesi Eşit Büyüme Merkezi direktörü Emmanuel Saez ve Berkeley California Üniversitesi Eşit Büyüme Merkezi ekonomi profesörü Gabriel Zucman'ın ortak bir çağrısıdır: "Sivil toplum, medya, hükümetler ve akademik topluluktan ilgili tüm tarafları, 21. yüzyıla eşitsizlik verilerini derleme çabasına katılmaya çağırıyoruz." Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletlerinin Eşitsizlik istatistiklerini saklama girişimleri, halkların doğru bilgi edinmelerine engel olmakta ve seçimlerin manipüle edilmesini sağlamaktadır. Metnin en önemli sonuçlarından biri şudur: "Ancak eşitsizliği ölçme konusundaki ilerleme, anlatıları daha fazla şeffaflıktan alıkoyan son politika gelişmeleri tarafından engellenmiştir. Birçok gelişmiş ekonomi, her yıl yapılan vergi denetimi sayısını azaltmış ve bu temel bilgi kaynağına erişmeyi ve bu bilgileri analiz etmeyi zorlaştırmıştır. Aynı şekilde, sermaye gelirleri üzerindeki ilerici vergiler aşamalı olarak kaldırıldıkça ve servet ve miras vergileri kaldırıldıkça, servet eşitsizliğine ilişkin en temel veri kaynaklarından bazıları ortadan kalkmıştır." Görüldüğü üzere, devletlerin politikalarını lehlerine belirleme gücüne sahip olan zenginlerin servetlerini arttırmaya odaklanan küresel politikalar artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.
Seçkin Deniz, 04.02.2020

Escaping the inequality-data Dark Ages
"Artan eşitsizlik algıları demokrasinin temellerini zayıflatsa da, servet ve gelir eğilimleri hakkındaki veriler maalesef yetersiz kalmaktadır."

Eşitsizlik istatistiklerinin Karanlık Çağlarında yaşıyoruz. 'Büyük Durgunluk'tan on yıldan fazla bir süre geçtikten sonra, hükümetler hala gelir ve servetin gelişimini tam olarak izleyemiyorlar. İstatistik ajansları bir bütün olarak nüfus için gelir artışı istatistikleri üretmektedir (ulusal hesaplar), ancak 'orta sınıf', 'işçi sınıfı' veya en zengin yüzde 1 ve yüzde 0,1 için değil. Google, Facebook, Visa, Mastercard ve diğer çok uluslu şirketlerin özel hayatlarımız hakkında özel bilgilere sahip oldukları bir dönemde, hükümetler gelir ve servetin dağılımı ile ilgili en temel istatistikleri hâlâ tespit edemiyorlar.

Bu başarısızlığın toplum için büyük maliyetleri var. Birçok ülkede eşitsizliklerin haksız yüksekliklere ulaştığı algısı, seçmenlerin bilinçli bir seçim yapamamasına neden olmakla birlikte, demagoglar ve demokrasi eleştirmenleri için bir yemdir.

Daha da kötüsü, Eşitsizlik alanındaki uzmanlar bazen The Economist'in son kapak öyküsü 'Eşitsizlik yanılsamaları' nda gösterildiği gibi, belirli metodolojik yaklaşımlara aşırı güveniyorlar. Ancak, elbette, sosyal bilimlerdeki veriler doğası gereği meydan okumaya açıktır, bu da metodolojik tartışmaları büyük ölçüde kaçınılmaz kılar. Soru, eşitsizlik düzeyleri ve eğilimleri ile doğrudan eşitsizlik inkârcılığı konusundaki meşru akademik anlaşmazlık arasındaki çizginin nerede çizileceğidir.

Eşitsizliğin kabul edilebilir olup olmadığı - ve bu konuda bir şey yapılması gerekip gerekmediği - kolektif bir seçim meselesidir. Tartışmadaki bilgi temelinin sağlanması için, dünyanın dört bir yanından 100'den fazla araştırmacı, şu anda 100'den fazla ülkeyi kapsayan Dünya Eşitsizlik Veri Tabanı (WID) aracılığıyla eşitsizlik istatistiklerini derlemek için yenilikçi yöntemler geliştirmek üzere güçlerini birleştirdi. WID, hanehalkı anketleri, vergi idaresi verileri, ulusal hesaplar ve medyada yayınlanan servet sıralamasından, Uluslararası Soruşturma Gazetecileri Konsorsiyumu'nun çeşitli vergi dairelerinde saklanan servet stoklarını sergilediği 'Panama Belgeleri'ne kadar mümkün olan en geniş veri kaynaklarını içeriyor.

WID'nin metodolojisi, mevcut verilerin genişletilmesine ve geliştirilmesine katkıda bulunurken sonuçların çoğaltılmasına ve tartışılmasına izin verecek şekilde kurulmuştur. Çeşitli bölgelere ve ülkelere tutarlı bir şekilde uygulandığında, bazı ülkelerde eşitsizliklerde artan ve diğerlerinde (birkaç) durgunluk ya da azalma gösteren farklı modeller ortaya çıkmaktadır. Ve WID, şu anda bu konulardaki anlayışımızı geliştirmek için verimli bir şekilde çalışan çok sayıda kurumdan -LIS Uluslar Arası Veri MerkeziHisse Senedi Enstitüsü,, Dünya Bankası ve OECD dahil- sadece biri.

Ancak eşitsizliği ölçme konusundaki ilerleme, anlatıları daha fazla şeffaflıktan alıkoyan son politika gelişmeleri tarafından engellenmiştir. Birçok gelişmiş ekonomi, her yıl yapılan vergi denetimi sayısını azaltmış ve bu temel bilgi kaynağına erişmeyi ve bu bilgileri analiz etmeyi zorlaştırmıştır. Aynı şekilde, sermaye gelirleri üzerindeki ilerici vergiler aşamalı olarak kaldırıldıkça ve servet ve miras vergileri kaldırıldıkça, servet eşitsizliğine ilişkin en temel veri kaynaklarından bazıları ortadan kalkmıştır.

Sermaye gelirleri ve servetle ilgili yüksek kaliteli mali ve idari verilerin eksikliği nedeniyle, birçok gözlemci, bir dizi dergi tarafından yayınlanan milyarder sıralamaları gibi diğer kaynaklara yönelecektir. Ancak bu kaynaklar değerli bilgiler sağlayabilirken, bilgili bir halkla konuşmanın dayandırılması gereken metodolojik titizlik ve kavramsal netlik standartlarını karşılamamaktadır.

Uluslararası kabul görmüş

Bu nedenlerden dolayı araştırmacıların, medya ve sivil toplum kuruluşlarının bu alanda daha fazla yer alması gerekiyor. Gelir ve serveti izlemek için uluslararası kabul görmüş bir dizi gösterge ve yöntem geliştirmemiz önemlidir. Devlet istatistik kuruluşları, bu grupların ödediği etkin vergilerin yanı sıra en üst yüzde 1, yüzde 0,1 ve yüzde 0,001'in gelir ve refah seviyelerini yayınlamalıdır.

Bu amaçla, önümüzdeki üç yıl içinde Birleşmiş Milletler ulusal hesaplar sisteminin revizyonu ile özellikle önemli bir kilometre taşı oluşturulacak. (Şu anda ulusal istatistik büroları, OECD ve BM ile bu çabayı sürdürüyoruz.) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla istatistikleri, araştırmacıların Büyük Buhran sırasında ulusal gelirlere dair kanıtı sağlama konusunda araştırmacıların inatçı bağlılığından doğmuştur. GSYİH'nın yüzüncü yılında - ya da başka bir durgunlukta - dağılımsal büyüme istatistiklerinin hazırlanmasını beklemek üzücü olurdu.

Tüm toplumlar, şeffaf ekonomik bilginin üretimine ve dağıtımına daha fazla katılmaya başlamalıdır. Sivil toplum, medya, hükümetler ve akademik topluluktan ilgili tüm tarafları, 21. yüzyıla eşitsizlik verilerini derleme çabasına katılmaya çağırıyoruz.

Facundo Alvaredo, Lucas Chancel, Thomas Piketty, Emmanuel Saez ve Gabriel Zucman, 2 Ocak 2020, Social Europe

(Facundo Alvaredo, meslektaşları gibi Dünya Eşitsizlik Veritabanının eş direktörüdür. Lucas Chancel, Sciences Po'da öğretim görevlisi ve Sürdürülebilir Kalkınma ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde araştırma görevlisidir. Thomas Piketty Paris Ekonomi Okulu'nda ekonomi profesörüdür; son kitabı Sermaye ve İdeoloji'dir. Emmanuel Saez, Gabriel Zucman'ın ekonomi profesörü olduğu Berkeley California Üniversitesi Eşit Büyüme Merkezi'nin direktörüdür)

Listelenen yazarlara ek olarak, bu yorumu imzalayanlar

Madrid'deki Carlos III Üniversitesi'nden Miguel Artola Blanco; Lydia Assouad, orta doğu koordinatörü, WID; Oscar Barrera, araştırma görevlisi, WID; Thomas Blanchet, istatistiksel araçlar ve yöntemler koordinatörü, WID; Marius Brülhart, ekonomi profesörü, Lozan Üniversitesi; Guilhem Cassan, ekonomi profesörü, Namur Üniversitesi; Denis Cogneau, ekonomi profesörü, Paris Ekonomi Okulu; Guillermo Cruces, ekonomi profesörü, Nottingham Üniversitesi; Léo Czajka, araştırma görevlisi, WID; Mauricio De Rosa, araştırma görevlisi, WID; Luis Estevez Bauluz, servet-toplu koordinatörü, WID; Matthew Fisher-Post, kuzey Amerika koordinatörü, WID; Ignacio Flores, Latin Amerika koordinatörü, WID; Reto Foellmi, uluslararası ekonomi profesörü, St Gallen Üniversitesi; Bertrand Garbinti, araştırma görevlisi, WID; Leonardo Gasparini, profesör, Arjantin'deki Universidad Nacional de La Plata; Amory Gethin , araştırma görevlisi, WID; Jayati Ghosh, ekonomi profesörü, Jawaharlal Nehru Üniversitesi; Jonathan Goupille-Lebret, araştırma görevlisi, WID; Yajna Govind, araştırma görevlisi, WID; Markus Jäntti, Stockholm Üniversitesi; Thanasak Jenmana, araştırma görevlisi, WID; Jong-il Kim, Dongguk Üniversitesi Ekonomi Bölümü; Nak Nyeon Kim, Dongguk Üniversitesi; Camille Landais, ekonomi profesörü, London School of Economics; Avustralya Parlamentosu Andrew Leigh; Ekonomi profesörü yardımcısı UCLA olan Juliana Londoño-Vélez; Nora Lustig, Latin Amerika ekonomisi profesörü, Tulane Üniversitesi; Clara Martínez-Toledano, servet dağılımı koordinatörü, WID; Isabel Martinez, ekonomi alanında doktora sonrası araştırmacı, St Gallen Üniversitesi; Marc Morgan, batı Avrupa koordinatörü, WID; Theresa Neef, Doğu Avrupa koordinatörü, WID; Filip Novokmet, araştırma görevlisi; WID; Anne-Sophie Robilliard, Afrika koordinatörü, WID; Moritz Schularick, ekonomi profesörü, Bonn Üniversitesi; Paul Segal, ekonomi kıdemli öğretim görevlisi, King's College London; Paul Richard Sharp, Güney Danimarka Üniversitesi; Ekonomi profesörü, Stockholm Ekonomi Okulu; Jesper Roine; Claudia Sanhueza, Ekonomi ve Sosyal Politikalar Merkezi direktörü, Şili Universidad Belediye Başkanı; Matti Tuomala, Finlandiya'daki Tampere Üniversitesi; Tancrède Voituriez, araştırma görevlisi, WID; Daniel Waldenström, profesör, Endüstriyel Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFN); Melbourne Üniversitesi profesör üyesi Roger Wilkins; Li Yang, Asya koordinatörü, WID. Ekonomi profesörü, Stockholm Ekonomi Okulu; Jesper Roine; Claudia Sanhueza, Ekonomi ve Sosyal Politikalar Merkezi direktörü, Şili Universidad Belediye Başkanı; Matti Tuomala, Finlandiya'daki Tampere Üniversitesi; Tancrède Voituriez, araştırma görevlisi, WID; Daniel Waldenström, profesör, Endüstriyel Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFN); Melbourne Üniversitesi profesör üyesi Roger Wilkins; Li Yang, Asya koordinatörü, WID. Ekonomi profesörü, Stockholm Ekonomi Okulu; Jesper Roine; Claudia Sanhueza, Ekonomi ve Sosyal Politikalar Merkezi direktörü, Şili Universidad Belediye Başkanı; Matti Tuomala, Finlandiya'daki Tampere Üniversitesi; Tancrède Voituriez, araştırma görevlisi, WID; Daniel Waldenström, profesör, Endüstriyel Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFN); Melbourne Üniversitesi profesör üyesi Roger Wilkins; Li Yang, Asya koordinatörü, WID.




Seçkin Deniz, 04.02.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı