20 Kasım 2018 Salı

SA7150/SD1199: Brexit; Sonun Başlangıcı mı?

Sonsuz Ark'ın Notu: 
Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı Merkel'in Avrupa Ordusundan bahsettiği, eski Almanya Başbakanı Schröder'in "ABD işgali altında gibi olmamalıyız, yeni müttefikler aramalıyız" dediği 2018'in son aylarında İngiltere, Brexit ile Avrupa Birliği'nden ayrılmanın pazarlıklarını yapıyor...  Tarih 100 yıl öncesine nâzire yapıyor; İngiltere'nin ortaklarıyla birlikte masalarda Osmanlı  Devleti'ni parçalama anlaşmaları yapmasına benzer bir şekilde 29 Mart 2019'da resmen AB'den ayrılacak olan İngiltere, Avrupa Birliği masalarında ameliyat edilecek ve İrlanda parçası kesilecek olan bir hasta pozisyonunda. Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz Brexit karşıtı The Federal Trust direktörü Brendan Donnelly'e aittir ve İngiltere'nin yaşadığı zavallılığı analiz etmektedir. Türkiye, siyasi istikrarsızlıkla çürüyen Almanya ile birlikte çürümüş ve parçalanmış bir İngiltere'ye karşı stratejik incelikler gerektiren bir tutum almak için iyi bir fırsata sahiptir...
Seçkin Deniz, 20.11.2018


BREXIT: THE BEGINNING OF THE END?

Bu hafta İngiliz hükümeti ve AB tarafından yayınlanan belgelerde, önerilen Para Çekme Anlaşması'nın (WA) ayrıntılı ve spesifik doğası ile beraberindeki Siyasi Deklarasyonun (PD) gösterişli, yasal haklar ve yükümlülükler yaratan bağlayıcı bir yasal belgenin kesin olmayan doğası arasında çarpıcı bir karşıtlık var. Siyasi Deklarasyon, Brexit müzakerelerinin bir sonraki aşaması için bir dizi uzun vadeli sonuca işaret eden ve bu sonuçların tüm ilgililer için olabildiğince yardımsever olacağı umudunu ifade eden tamamen ilham verici bir metindir.


WA ve PD arasındaki tezat, AB referandumundan iki yıl sonra, tamamen şaşırtıcı olmamalıdır. Mart 2017'de 50. Maddede yapılan bildirimin yürürlüğe girmesinden sonra, Antlaşma'nın uygulanması, Britanya'nın AB'den ayrılma kararının derhal ortaya çıkmasıyla ilgili konuların düzenlenmesi amacıyla bir Para Çekme Anlaşmasının oluşturulması için bir zaman çizelgesi hazırlamaktadır. Birleşik Krallık ve AB arasındaki uzun vadeli ilişki konusunda bir anlaşma sağlanması için böyle bir zaman çizelgesi mevcut değildir. İngiliz tarafının bu ilişki için gerçekçi müzakere hedeflerini belirleme konusundaki kaotik yetersizliği göz önünde bulundurulduğunda, önerilen PD'nin çok belirsiz ve anlaşılmaz bir şekilde aspirasyon olması şaşırtıcı değildir. Öte yandan, 50. Maddenin zaman çizelgesinin baskısı, WA biçiminde sağlam ve tutarlı bir metin oluşturmuştur.

Avam Kamarası, Brexit müzakerelerinin sonucunu oyladığında, esas oylama, büyük ölçüde retorik PD'de değil, WA'da olacaktır. Bununla birlikte, tarz ve kapsamdaki farklılıklara rağmen, iki belge arasında önemli siyasi ve yasal bağlantılar vardır. Bu bağlamda iki bağlantı özellikle önemlidir: geçiş dönemi ve Kuzey İrlanda ile ilgili olanlar. Bu iki mesele, WA'da önemli bir yer tutmaktadır, ancak sadece PD ile birlikte okunduğunda doğru bir şekilde anlaşılabilir. Her iki durumda da, bağlantılar mevcut İngiliz hükümetinin dezavantajına büyük ölçüde hizmet etmekte ve Brexit müzakerelerindeki konumunun zayıflığını canlı bir şekilde göstermektedir.


Brexit yanlısı bir kampanyanın temel bir yanılgısı, Birleşik Krallık'ın AB'yi terk ettikten sonra, Birlikle mevcut düzenlemelerin yerine yeni ve elverişli bir ticaret ilişkisi kurması için hızla çaba gösterebileceği iddiasıydı. Bu fantezi, Brexit'in müzakere gerçekleriyle uzun süre temas kurmadı. İngiliz müzakerecilere, yeniden müzakerenin zor, zorlu bir süreç olacağı ve İngiliz müzakerecilerin bazıları hariç, gelecekteki ilişkinin, ilk başta Bayan May tarafından aranan “sürtünmesiz ticaret” den çok uzak olacağı netleştikçe, açıkça anlaşıldı. Bu kısmi tanıma, İngiliz tarafındaki kabulün, 2019 Martından sonra haftalar, aylar ve hatta yıllar için oluşturulacak bir “geçiş dönemi” için gerekli olacağını kabul etmek, Birleşik Krallık ve AB arasındaki ilişkilerin ticaretinin başka bir şekilde yasal bir sınır haline gelmesi demekti. “Geçiş dönemi” dönemi aynı zamanda, Brexit'in kaçınılmaz sonucu olarak 2020 yılı sonuna kadar AB'nin bütçesine devam etmesine neden olacak; ekonomik bozulmayı en aza indirgemeye hevesli olan AB'nin mutlu olma umudu olan “Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF)" sona eriyor.


Hiç bitmeyen geçiş?


Hızlı bir Brexit'i takip etmeye istekli olanların bakış açısından bakıldığında, bu önerilen “geçiş dönemi”nin demokratik ve mali iki temel dezavantajı vardı. Bununla birlikte, Birleşik Krallık, Avrupa düzenlemeleri ve söz hakkına sahip olmadığı prosedürlere bağlı kalmaya devam edecek ve AB bütçesine önemli miktarda İngiliz ödemesini sürdürmek zorunda kalacaktı. Bu kaygılar Bayan May ve Bakanları tarafından iki karşı argümanla karşılandı; geçiş dönemi çok kısa olacaktı ve bu devam eden bütçe ödemeleri, gelecekteki ekonomik ve ticari ilişkimiz ile ilgili müzakerelerin hızlı ve elverişli bir çözümünü haklı çıkaracaktı. Şimdi WA ve PD'den, bu iddiaların ilki sorgulanabilir, ancak ikincisi tamamen yanlıştır.


WA'nın henüz tanımlanmamış birkaç unsurundan biri, “geçiş döneminin” sona ereceği tarihtir.  Geçiş dönemi AB ve İngiltere arasındaki uzun vadeli ticari ilişki tanımlanana kadar devam etme ihtimali ile uzun yıllar sürebilir. Ayrıca, PD'nin belirsizliği, devam eden bütçe ödemeleri ve Avrupa hukuku ve politikalarını takip etme yükümlülüğü ile “geçiş döneminin”, İngiliz hükümetini uzun vadeli ticaret ilişkisine yönelik cazip seçenekler konusunda hiçbir şeyi kesin olarak ortaya koymadığını açıkça ortaya koymaktadır. Bütün AB üyesi ülkeler, gelecekteki ilişkinin Birleşik Krallık için mevcut olandan daha az elverişli olması gerektiği konusunda anlaştılar. Deklarasyonun korunan tonu bunu yansıtmaktadır.


İrlanda boyutu


Bu, WA'nın tartışmalı İrlanda bileşeninin altında yatan gelecekteki ticaret ilişkisine dair belirsizliktir. İrlanda ve diğer üye devletler, Britanya hükümetinin, İrlanda adasındaki bir çeşit sınır formalite ihtiyacını ortadan kaldıran uzun vadeli bir ticaret anlaşması müzakeresi yapmasının Bayan May'ın Gümrük Birliği (CU) ve Tek Pazar hakkındaki kırmızı çizgileri yüzünden mümkün olacağı konusunda son derece şüphelidir. Böyle bir olasılığın önceliği hariç gibi görünüyor. Bu nedenle AB ve Kuzey İrlanda her koşulda, iç-İrlanda sınırındaki sınır formalitelerini önlemek için AB'nin tek pazarına ve CU'ya entegrasyonun tadını çıkaracağından emin olmak için Brexit müzakerelerinin başlangıcında isteklerini belirledi. WA'nın kabul edilen nihai versiyonunda Bayan May, İrlanda hükümetinin bu makul isteğini yerine getirmek zorunda kaldı. Bu imtiyazı DUP (Demokratik Birlik Partisi)'a daha uygun hale getirmek için, Birleşik Krallık'ın bir bütün olarak AB ile özel amaçlı gümrük birliği içinde tanımlanmamış bir süre kalması gerektiğini kabul etmişti. Bunu yaparken DUP'yi ikna etmeyi başaramadı ve kendi partisi içindeki derin şüpheleri de tetikledi ve Birleşik Krallık'ın bir CU'da süresiz olarak hapsedileceğini söyledi.


Britanyalı politikacılar ve yorumcular tarafından, Birleşik Krallık ve AB arasında bir WA'nın sonuçlandırılmasının, İngiltere'nin tek mesele yüzünden büyük ölçüde geciktirildiği ve hatta belki de hayal kırıklığına uğratılmasının çok şaşırtıcı olduğu ifade edildi. Bayan May'ın, 2017'nin sonlarında Messrs. Juncker ve Tusk'a, AB'deki tek bir küçük üye devletin iddialarının İngiltere ve AB arasındaki Brexit'teki gibi önemli müzakerelerin bütünlüğünü bozabilecek kadar etkili olmasının şaşkınlığını yaşadığını ifade ettiği bildiriliyor. Bu konuda Bayan May muhataplarından bir cevap alamadı. Gerçekte, Brexit müzakerelerinin İrlanda zinciri, son iki yıl içinde çökmüş olan birçok İngiliz hükümet hezeyanı ve hatasını mükemmel bir şekilde örneklemektedir. İngiliz hükümeti Brexit müzakerelerinde kendi kaldıraçlarını fazlasıyla abartmıştır.


Donald Tusk ve diğerleri tarafından, Brexit müzakerelerinin ilk aşamasının, Çekiş Anlaşması ile sonuçlananların, çözülmesi en kolay sorunları sunacağı doğru bir şekilde gözlemlenmiştir. Bu düşünceyi paylaşmayan Bayan May mazur görülebilir. Bu Anlaşmanın gerçekleşmesi için, Bayan May, hükümetini çöküşün eşiğine getiren “geçiş dönemi” kabul etmek ve İrlanda'ya taviz vermek zorunda kaldı.


Kaybet-kaybet


Bayan May, Brexit müzakerelerinin her döneminde şimdiye kadar karşılaştığı sorunlara yönelik çekici cevaplar almadığını fark etti. Sadece farklı yapılandırılmış itici olmayan şeyler bulabilmişti. Mevcut WA ve YP, Başbakan'ı aşağıya taşıyan ulusal ve uluslararası baskılar açısından huzursuz bir geçici denge noktasını temsil etmektedirler. Objektif olarak, Brexit'ten sonra AB ile tatmin edici ve sürdürülebilir bir ilişki kurmak konusunda İngiliz siyasetinin merkezi beklentilerinin karşılanmasına yönelik hiçbir ilerlemeyi temsil etmemektedirler.


İngiltere Başbakanı'nın uzun süreli bir ilişki kurmasıyla görevli olma ihtimalinin düşük olması durumunda, Bayan May, ancak, şimdiye kadarkilerden daha da zorlaşan ikilemlerle karşılaşacaktır. Messrs Tusk ve Juncker, Brexit'te kazananların olamayacağını defalarca dile getirdiler. İki zor yıl muhtemelen Bayan May'in onlarla isteksizce uzlaşmasına neden oldu. Partisinin içindeki mevcut krizden kurtulabilirse, ödülü, Brexit'in İngiltere'ye verdiği zararı sınırlamak için belirsiz sayıda yıl harcayarak, hayali vaatlerini yerine getirmemek konusunda partisinin sürekli olarak suçlanmasına neden olmak olacak. Eski Dışişleri bakanı, Başbakan'ın partisini, sonsuza kadar bir kayayı tepeye kadar itmeye çalışan Sisyphus'la karşılaştıran ya da Karaciğerinin kartal tarafından yenmesini anlatan bir makaleyi yazması sadece an meselesidir.


Bu tür karşılaştırmalar tamamen uygun olacak ancak Bayan May için konsolide olma olasılığı düşük. Brexit, İngiliz devleti için politik, ekonomik ve sosyal bir dizi çözümsüz ikilem yarattı. Onun cevabı, bu ikilemlerle sonsuza dek sürecek güvensizliğe devam etmektir. Bununla birlikte, sonuçlandırdığı uzlaşmaların gayet tatmin edici olmayan doğasının, Brexit sürecinin tamamında bir stok alma anı sağlayacağı söylenebilir.


Zaten Başbakan’ın müzakere paketinin AB’de kalmaktan daha kötü olduğunu savunan sesler yükseliyor. Buradan, bu Başbakan ya da herhangi bir başka başbakan tarafından Brexit için müzakere edilen paketin AB'de kalmaktan çok daha kötü olduğunu anlamak için sadece kısa bir entelektüel atmak yeterlidir. Birleşik Krallık'ın iki yıl önce yalanlar, sanrı ve sınırlı bir franchise ile kazanılan dar referandum zaferi temelinde bu şekilde kendisini cezalandırmaya devam etmesi kaçınılmaz değildir. Bayan May’ın WA’nın çoğunluğunu inşa etmede büyük olasılıkla güçlük çekmesi, kendi kendini çeken İngiliz Parlamenter sistemi için iyi bir şok olduğunu kanıtlayabilir. Başbakan, bu hafta başlarında, “No Brexit'” tekliflerini kabul etmenin bir alternatif olduğunu kabul etti. O cini tekrar şişeye geri koymak isteyeceğinden daha zorlu bulabilir. Bir Halkın “kalması” seçeneğine sahip oyu, her gün çıkmazdan daha makul bir yol haline geliyor.


Brendan Donnelly, 16 Kasım 2018, The Federal Trust The Federal Trust Direktörü, İngiltere



Seçkin Deniz, 20.11.2018, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.






Seçkin Deniz Twitter Akışı