10 Temmuz 2018 Salı

SA6467/SD1057: İngiltere: Endüstriyel Ölçekteki Seks Kaçakçılığına Karşı Hükümet Stratejisi Yetersiz

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, İngiltere'de, yaygın bir şekilde verilen reklamlarla seks karşılığı bir evde barınma hariç olmak üzere, suç örgütlerinin yönettiği kadın ticareti yoluyla yapılan fuhşun ulaştığı boyutları göstermesi açısından önemli veriler ve değerlendirmeler içermektedir... İngiltere fuhuş sektöründe cinsel olarak sömürülen kadını seks işçisi olarak görmekte ve ilgili sorunları gelir getirdiği için sanayi ölçeğinde değerlendirmektedir; her ne kadar inkar etse de hükümetin bu tutumu çoğunluğu Romen olan kadınların suç örgütleri tarafından zorla pazarlanmasının önünü açmıştır. Medeniyetin beşiği olarak pazarlanan İngiltere, artık kadınların zorla pazarlandığı, ekonomisi çöktüğü için kadın bedeninden elde edilen gelirlerin sanayi geliri olarak değerlendirildiği aşağılık bir insanlık suçunun merkezi olarak tanınmaktadır.
Seçkin Deniz, 10.03.2018


Sex trafficking taking place on an 'industrial scale' as government strategy 'failing', MPs warn

"Raporlardaki bulgulara göre, ağırlıklı olarak Doğu Avrupa’dan gelen yüzlerce savunmasız kadın, İngiliz erkekler tarafından istismar edilmek üzere insan ticareti çeteleri tarafından özel evlere gönderiliyor."

Yeni yapılan araştırmalarda iddia edildiğine göre İngiltere ve Galler'de seks işçiliği, hükümetin sorunun çözülmesine yönelik stratejisi belirlenmediği için, “endüstri ölçeğinde” yer alıyor.

Bir raporda belirtildiği gibi, “pop-up genelevler” olarak adlandırılan ve kadınları cinsel istismar etmek için kısa süreliğine kiralanan binalar yaygın. Çoğunlukla Doğu Avrupa’dan gelen yüzlerce savunmasız kadın, İngiliz erkekler tarafından istismar edilmek üzere insan ticareti çeteleri tarafından özel evlere gönderiliyor.

Fuhuşa ve Küresel Cinsel Ticarete Yönelik All-Party Parlamento Grubu (APPG) tarafından yapılan soruşturma, uygulamanın “yetişkinlere yönelik fuhuş satın alma web siteleri” tarafından gerçekleştirildiğini ve seks için ödeme yapan bir kısım İngiliz erkek tarafından yönlendirildiğini tespit etti.

Independent Haber: Polis memuru fuhşa teşvik etme şüphesiyle tutuklandı
Independent Haber: Seks kaçakçılığı kurbanı, Birleşik Krallık'tan zorla ayrılmaktaki terörü açığa çıkardı.
Independent Haberler: Seks Ticareti, Fuhuş

Milletvekilleri daha sonra fuhuş reklamcılığından ve fuhuştan kâr elde etmek için kurulan web sitelerine yönelik yapılacak baskının yanı sıra, seks için ödeme yapanların ve fuhuş suçunu işleyenlerin veya bu suça konu fiilleri pazarlayanların yargılanması çağrısında bulundular.

Rapor bulgularına göre, Birleşik Krallık'ta cinsel sömürü içeren modern köleliğe karşı devam eden polis operasyonları sonucu en az 212 aktif dava var . İngiliz genelevlerinde istismar edilen kadınlar ezici çoğunlukta yabancı uyruklu.

Polis teşkilatından alınan rakamlar Leicestershire polisinin 156 genelevini ziyaret ettiğini ve Aralık 2017'ye kadar iki yıl içinde , %86'sı Romen uyruklu olan 421 kadını ziyaret ettiğini gösteriyor. Northumbria Polisi, Nisan 2018'e kadar iki yıl içerisinde dörtte üçü Romen olan 259 kadını kapsayan 81 genelevi ziyaret etti.

Genelevlerin yarısından fazlasının diğer genelevlere, ajanslara veya Birleşik Krallık Organize Olmayan Suç Gruplarına bağlı olarak çalıştığı tesbit edildi.

Greater Manchester Police- Büyük Manchester Polisi, Mart 2015'ten bu yana 324 potansiyel yeni genelev adresini belirledi. Polis şehirde “Çoğunluğun modern köleliğin sıcak noktalarını yansıttığını”
söyledi.

Soruşturma, organize suç gruplarının tipik olarak kadınları Vivastreet veya Adultwork gibi ticari web sitelerinde seks alıcılarına tanıttığını, bir erkeğe ulaşmak için kurulmuş olan ticari bir web sitesinde seks ticaretindeki kadınları tanıtmak için yapılan harcamaların 20.000 sterlinden daha fazla  olduğunu göstermiştir.

Parlamenterler bu sorunun üstesinden gelmek için hükümetin web sitelerinin fuhuş reklamları vermesini ve fuhuşa yol açmasını engellemesini istedi.

Bakanlar da, geçen beş yıl içinde yüzde 3,6 'lık bir bedel ödediği tesbit edilen 6.000 İngiliz erkek hakkında yapılan bir çalışmayı gerekçe göstererek, seks ticaretini gerçekleştiren seks alıcılarından gelen talebi karşılamak için seks ödemesini ve seks satılmasını suç olarak kabul etmeleri gerektiğini belirtti.

Fransa, İsveç, İzlanda, Norveç, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda, seks satın alanların taleplerini karşılamak için seks yapmayı ve seks pazarlamayı suç saymaktadır. 

Diğer öneriler arasında, ev sahiplerinin ulusal bir kaydını oluşturmak ve cinsel sömürünün önlenmesi konusunda  “satmak” amacıyla bir sokakta ya da kamusal alanda ortaya çıkan suçların engellenmesinin yanı sıra kısa süreli kiralama sektörüne rehberlik etmek de vardı.

APPG başkanı parlamenter Gavin Shuker, organize suç gruplarının kadınlara yönelik cinsel sömürüsünün “sanayi ölçeğinde” yer aldığını ve “kaçakçılık çeteleri tarafından pop-up genelevlere pazarlanan savunmasız kadınların önünün açıldığını” söyledi:

“Şimdi insan tacirleri kazanıyor. İngiltere şu anda savunmasız kadınları cinsel istismar etmek isteyen organize suç örgütleri için düşük riskli bir hedeftir. Hükümetin cinsel sömürü talebine karşı savaşmak için şimdi harekete geçmesi gerekiyor. Cinsel para cezasıyla cinsel taciz talebine karşı mücadele etmek gerekiyor. Bu, insan tacirlerinin ceplerini dolduran seks alıcılarından gelen paradır. Talepleri olmasaydı, bu acımasız ticarette kadınlar 'tedarik' edilmeyecekti.


Organize suç gruplarının, kadınları seks satın alanlara tanıtmak için kullandıkları internet fuhuş sitelerine tıklamanlar da engellenmelidir. Örgütlü cinsel sömürünün bu ülkede ulaştığı boyutlar ulusal bir skandaldır. Fakat bunun durdurulması gerekiyor ve durdurulmalıdır.”

Women’s Equality Party-Kadın Eşitliği Partisi'nin lideri Sophie Walker şunları söyledi: 


“Bugünkü rapor, Birleşik Krallık'ta kadınların cinsel sömürüsünün boyutlarını ve niteliğini gösteriyor. Organize suç örgütleri sokak dışı fuhuş ticaretine hükmetmekte ve kadın ticareti, tehdit ve kadınları zorlama yoluyla para kazanmaktadırlar ve bunların çoğu Birleşik Krallık vatandaşı değildir. Seks alıcılarından gelen talep, seks ticaretini, APPG tarafından belirlenen web siteleri gibi insan tacirleri ve pezevenkler ve diğer üçüncü taraflar için kârlı hale getiriyor.

Bu nedenle, fuhuşla uğraşanlara seks satışı yapan ve çıkış hizmetlerini finanse eden kadınlara yönelik kovuşturma tehdidinin kaldırılmasıyla birlikte, bu modern kölelik biçimini ele almak için bir seks alıcısı kanunu gerekmektedir.”

Bir İçişleri Bakanlığı -yabancılar dairesi- sözcüsü şunları söyledi: 


“Modern Kölelik ve insan kaçakçılığı, bunlar Hükümetin üstesinden gelmek için uğraştığı aşırılık suçlarıdır.

İngiltere, dünyadaki en zor Modern Kölelik yasalarına ve 2015'te Theresa May tarafından tanıtılan Modern Kölelik Yasasına sahiptir ve kanun uygulayıcı kurumlara modern köleliğin üstesinden gelmek ve mağdurları çevrimiçi olarak tanımlamak için failler için cezalar ve mağdurlar için gelişmiş koruma araçları sunmuştur.


İnternetin, bu aşağılık bireylerin insanları bu ticarete sokması için güvenli bir alan olarak görülmemesi gerektiği açıktır. Hükümet tarafından desteklenen NCA, çevrimiçi faaliyet gösteren suçluları tespit etmek ve engellemek için yeni teknikler de dahil olmak üzere, önemli modern kölelik tehditlerine karşı operasyonel faaliyetlerini arttırmıştır.”

May Bulman, 21.05.2018 The Independent




Seçkin Deniz, 10.07.2018, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı