25 Şubat 2018 Pazar

SA5703/KY59-MLÖZ38: Kırım Köprüsü'nü Yok Edecek Ana Nedenler

"Olaylı Kırım Köprüsü’nün inşası 2015 yılında başladı. 19 kilometre uzunluğundaki köprünün, ilhak edilmiş yarımadayı Kerç şehri civarındaki bölgeyi Krasnodar Bölgesindeki Taman yarımadasına bağlaması bekleniyor."

Что разрушит Крымский мост: основные причины

Kerç Boğazı Köprüsü ya da diğer adıyla Kırım köprüsü yapılmaya başlandığı günden beri Rusya’da bir türlü dinmeyen bir heyecana sebep oldu. Şu an Kırım’la Rusya arasındaki bağlantı sadece feribotlar aracılığıyla sağlanıyor. Rusya için Kırım yarımadasını Rusya federasyonuna bağlayacak olan yaklaşık 19 kilometre uzunluğundaki köprü, daha çok sembolik bir anlam taşıyor, çünkü dünyanın çoğu ülkesi Kırım ilhakını tanımıyor.

Putin, Rusya’nın Kırım köprüsünü inşa etmekle tarihi misyonu yerine getirdiğini söyledi. Gerçi bu, o bölgede ilk köprü kurma girişimi değil. İlk köprünün inşası geçen yüzyılın 30’lu yıllarında planlandı fakat savaşın başlangıcı planların hayata geçirilmesine izin vermedi. 

Kerç Boğazındaki karayolu ve demiryolu ulaşımı için Hitlerin özel emriyle ilk Almanlar yaptı. Ancak Alman ordusu geri çekilirken, neredeyse hazır olan yapıyı yıktılar. Onların yerine gelen Sovyet mühendisler yıkılmış köprüden kalan inşaat malzemelerini kullanarak hızlı bir şekilde köprüyü restore ettiler ve kasım 1944 yılında ilk tren köprüden geçti. Ne var ki 1944 – 1945 kışı çok soğuk geçti ve bu durum köprünün sonunu getirdi.


20 Şubat 1945 yılında denizdeki buzullar köprü ayaklarına zarar verdi ve köprü yıkıldı. 1945 - 1946 yıllarında kalıcı bir köprü inşası için plan geliştirilmiş olsa da, projenin maliyeti çok yüksek bulundu ve köprü restore edilmedi. Bir daha Kerç Boğazına köprü inşa etme konusu gündeme gelmedi, ta ki bugünlere kadar.

Kırım köprüsünün inşasında Rusya çapında köprü ve yolların inşaatı ve onarımı için ayrılan bütçenin % 70'i kullanılacak. Kimine göre Rusya'da pahalı ve anlamsız projelerin her zaman belirli bir amacı var. Bu projeler vasıtasıyla Kremlin, planlarını gerçekleştirebilmenin yanında oligarkları ve valileri kontrol altında tutabiliyor. Ayrıca böyle görkemli inşaatlar siyasi güç göstergesi olarak propaganda araçlarından biri haline gelebiliyor.

Bu tartışmaların yanı sıra köprünün bölgede uzun vadede hizmet veremeyeceği konusunda endişeler var. Bu zamana kadar köprünün sağlamlığı konusunda birçok uyarı yapıldı ama Rusya bu köprünün yapımından vazgeçmedi. Ve tüm endişelerin gerçekçi olup olmadığını muhtemelen zaman gösterecek.

Kırım Köprüsünü Yıkabilecek Temel Nedenler



Olaylı Kırım Köprüsü’nün inşası 2015 yılında başladı. 19 kilometre uzunluğundaki köprünün, ilhak edilmiş yarımadayı Kerç şehri civarındaki bölgeyi Krasnodar Bölgesindeki Taman yarımadasına bağlaması bekleniyor. Yapının inşaat maliyetinin 228,3 milyar Ruble olduğu tahmin ediliyor, bu da 4 milyar dolardan fazlasını yapıyor. Rusya Federasyonu, köprünün otomobil bölümünün yapımının aralık 2018'de, 2019'da ise demiryolu kısmının tamamlanacağını iddia ediyor.

Gerçi daha inşaata hazırlık aşamasında birçok Ukraynalı, Rus ve uluslararası uzman çok net bir şekilde o bölgede köprünün kurulamayacağını, köprünün inşa edildiği taktirde uzun süre ayakta kalamayacağını belirttiler. Üç yıllık inşaat süresince bu ifadelerin doğruluğunu tekrar tekrar görme imkânı bulduk.



Denizin Dibi Sağlam Değil

Kırım köprüsü, yer kabuğunun çatladığı yerde inşa ediliyor. Bu bölgelerde yapının konstrüksiyonunda dibe batmalar başladı bile. Rusya Çevre Enstitüsü Uzman Konseyi'nin "EkoEks"  eski üyesi Elena Vasilyeva şöyle açıklıyor: 

“Herhangi bir yerde yer kabuğunun hareketlerini durdurabilmek mümkün değildir. Yerkabuğunun kırıldığı yerde denizin dibi yok. Jeologlar defalarca kırığın derinliğini ölçmeye çalıştılar ve hiçbir modern cihazla bunu yapamadılar.”

Deprem Tehlikesi Yüksek Sismik Bölge

Kırım köprüsünün inşaatı, tektonik plakaların birleştiği yerde yapılıyor. Boğazın az ötesinde böyle birkaç plakanın birleşme yeri var: İskif plakanın, İndolo-Kuban çukurunun, Büyük Kafkas ve Kayalı Kırım plakalarının. Bu plakalar hareket ettikleri zaman depremler meydana geliyor. Özellikle de Kırım'ın güney kıyısı ve Kerç Boğazı, sismik açıdan çok aktif bir bölge olarak kabul edilmektedir. Depremlerin olacağı kesin tarihleri tahmin etmek mümkün değildir ama bu bölgede depremler düzenli olarak gerçekleşecekler ve bundan dolayı köprünün yırtılma ihtimali çok yüksek.

Buzulların Göçü

Bir tehlike daha var. Şiddetli soğuk dönemlerinde Azak Denizinin bir kısmı donar. Havalar ısındığında büyük buz kütleleri akım boyunca hareket ederler. Bu da köprü için tehlike oluşturabilir, en iyi ihtimalle buzullar hasara yol açar.

1944 yılında Stalin’in emriyle bu bölgede demiryolu köprüsü kurulmuştu, o da buzulların hareketi sonucunda yıkılmıştı.

Ekolojik Etken

Uzmanlar Kırım köprüsünün inşasının ekolojik dengeyi tehlikeye attığını söylüyorlar. Bu da şaşırtıcı değil, çünkü yerkabuğunun sondajı ve kazıkların çakılması sonucunda yunuslar, aldıkları hidroakustik darbe sonucunda ölüyorlar.

“Burada köprü inşa edilecekse yunuslar inşaatın ve arabaların oluşturdukları titreşimlerden kaçınmak için o bölgede yüzemezler. Şimdi bile karaya vuran yunusların sayısı büyük ölçüde artmıştır. Bu tür memelilere ses çok büyük zarar veriyor çünkü yunuslar aşırı hassas sonarları sayesinde hareket ederler” diye anlatıyor “Ekoloji, Hak, İnsan” uluslararası yardım organizasyonunun ekoloji uzmanı Aleksey Vasilük.

Bunun dışında Kerç köprüsünün inşaatı sırasında ortaya çıkan çamur, balıkların ölmesine neden oluyor. Kumun azalmasıysa balık popülasyonunu yok ediyor, dolayısıyla da bölgedeki balık ticaretini. 

KYIV. 21-02-2018, 21:01. Вєсті-UA || Ukrayna Haberleri


Melek Öz, 25.02.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çeviri-Analiz, Çeviri

Melek Öz Yazıları
 


Kaynak:

https://vesti-ua.net/novosti/obschestvo/61299-chto-razrushit-krymskiy-most-osnovnye-prichiny.html



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.


Seçkin Deniz Twitter Akışı