4 Temmuz 2016 Pazartesi

SA3127/KY13-AO83: Osman Gazi Köprüsü ve 'İstemezük' Zihniyetliler

"Türkiye gibi engebeli, denizlerle çevrili yerlerde mesafeleri kısmak ve çok yönlü tasarruf sağlamak için çok daha fazla ve daha nitelikli köprülere ihtiyaç var."


Daha öncekilerde olduğu gibi "istemezük" zihniyetliler Osmangazi Köprüsü'nün yapımcı firmaları zengin eden, vatandaşı kazıklayan bir proje olduğunu öne sürüyorlar. Bunlara göre yapılan her şey vatandaşı soymaya, kimi müteahhitleri zengin etmeye yönelik.

Peki neymiş gerekçeleri; Müteahhit firmalar öz sermayeleri yerine bankalardan kredi kullanmışlar ve devlette kredi borcunu kapatmayı garanti edecek kadar geçişi garanti ediyormuş.

İyi de hangi müteşebbis kesin iflasına yol açacak büyük bir projeye talip olur. 

Devlet kasasından para çıkmadan böylesi büyük bir projeyi yaptırmak için bazı garantileri vermek durumunda. Bunu yaparken elbette ki kasasından para çıkmamasını hesap eder. Osmangazi Köprüsü için de kuşkusuz bu hesap yapılmıştır. Taahhüt edilen 40 bin araç geçişi ulaşılabilecek bir rakamdır. 

FSM ve Boğaz köprüsünden yılda 500 binin üzerinde araç geçtiği düşünülürse garanti rakamın devlete yük getirmesi mümkün gözükmemektedir.

Devlet, garanti miktarının üzerinden kâr elde edecektir. Yani; bu proje devlete kazanç sağlayacaktır.
Üstelik garantörlük 19 yılla sınırlıdır. Sonrasında devlet buradan oldukça yüklü miktarda kazanç sağlayacaktır.

Vatandaş ise bu köprü nedeniyle soyulmak bir yana çok yönlü kazançlar elde edecektir. Zamandan daha kıymetli bir şey olmadığı gibi yollarda çekilen çile, yakılan akaryakıt, kazalar, araçlardaki amortisman giderleri vs düşünüldüğünde bu köprü sürücülere büyük imkanlar sağlayacaktır.

Köprüyü eleştirenlerin sürücülerin benzin-mazot yaktığından, araçların yıprandığından, feribotlara para verdiğinden vs. anlaşılan haberleri yok.

Dün diğer köprüleri, Marmaray'ı eleştirenler eğer bunlar olmasa vatandaşın ne hale geleceğini düşünüyor mu?

Gönül ister ki, devlet bir çok hizmeti aldığı vergilerin karşılığında ücretsiz yapsın. Doğru..

Sosyal devletten bu yönde beklentilerin olması doğaldır. Ancak Türkiye gibi henüz vergi gelirlerini âdilleştirememiş, kazançları doğrusal şekilde vergilendirememiş ve o nedenle gelirleri yetersiz olan ülkelerin en azından sistem oturana kadar mazur görülmesi gerekir. Ve asıl olan da köprülerin ücretlerinden ziyade bu konularda iktidarlardan talepte bulunmaktır.

Eğer vatandaş köprünün geçişini pahalı ve gereksiz görürse elbet başka yolları kullanacak, devlet de fiyatları indirecektir. Nasıl başlangıçtaki fiyattan vazgeçilmişse uygulanan fiyat zarara yol açıyorsa sonuçta ondan da vazgeçilir.

Türkiye gibi engebeli, denizlerle çevrili yerlerde mesafeleri kısmak ve çok yönlü tasarruf sağlamak için çok daha fazla ve daha nitelikli köprülere ihtiyaç var.


Adnan ONAY, 04.07.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar

Seçkin Deniz Twitter Akışı