24 Ocak 2024 Çarşamba

SA10546/SD2992: İlluminati ve Masonluğun Alman Öğrenci Tarikatları Üzerindeki Etkisi (ve Tam Tersi)

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Perfectibilists: The 18th Century Bavarian Order of the Illuminati-Mükemmeliyetçiler: 18. Yüzyıl Bavyera İlluminati Tarikatı (Paperback, 2009) adlı kitabın yazarı, Conspiracy Archive'ın web yöneticisi/editörü Terry Melanson'a aittir ve 'Yeni Dünya Düzeni' adı altında yayılan küresel satanist ağın Almanya'da oluşturulan kök şemasına odaklanmaktadır...
Seçkin Deniz, 24.01.2024, Sonsuz Ark 

The Influence of the Illuminati and Freemasonry on German Student Orders (and Vice Versa)

Bavyera İlluminati'sinin kurulmasının ardındaki temel fikirlerden bazılarının bir Alman Studentenorden üyesinden geldiği yaygın olarak bilinmemektedir.



1776 yılında Adam Weishaupt, öğrencilerinden biri olan on sekiz yaşındaki Franz Anton von Massenhausen'e, hem Cizvitlerin hem de Gül-Haçlıların etkisiyle mücadele etmek için (Ingolstadt Üniversitesi'nde) gizli bir cemiyet kurmayı düşündüğünü söyledi. Massenhausen, Weishaupt'a bunun iyi bir fikir olduğunu ve kendisinin bu alanda zaten biraz deneyimi olduğunu söylemişti. Massenhausen hocasına Ingolstadt'a gitmeden önce Göttingen'de gizli bir öğrenci cemiyetine üye olduğunu söylemiş ve cemiyetin çalışma şeklini, tüzüğünü ve giydiği kıyafetleri anlatmıştı. Bunu örnek alan Weishaupt, Massenhausen ve diğer üç kişi 1 Mayıs 1776'da Mükemmeliyetçiler Tarikatı'nı kurdular. (1)

Durumun böyle olması ironiktir, çünkü daha sonra İlluminati sadece çeşitli eğitim kurumlarına değil, öğrenci topluluklarına da sızmıştır. Klaus Epstein'ın açıkladığı gibi:

"Stuttgart'taki ünlü Karlsschule'nin (Schiller'in mezun olduğu okul) kadrosunda birkaç Illuminati vardı. Basedow tarafından yönetilen eğitim hareketi İlluminati ilkelerini öğretiyordu, ancak Basedow'un kendisi görünüşe göre tarikata hiç katılmamıştı. Göttingen Üniversitesi'nin profesörleri arasında birkaç Illuminati vardı ve bu durum Weishaupt'un Ingolstadt'ın hukuku çok daha seçkin Kuzey Alman rakibine vermesini hayretle karşılamasına neden oldu. Eğitim pozisyonları, Aufklärung'un gelecekteki zaferi için çalışmak için mükemmel bir koz sunuyordu: Örneğin, önde gelen Illuminat Leuchsenring, Frederick William III olan Prusya veliaht prensine öğretmen olarak hizmet etti (öğrencisinin daha sonraki davranışları onu hayal kırıklığına uğratmış olsa da).(2) Önde gelen iki öğrenci topluluğu (Studentenorden) olan Konstantisten ve Schwarze Brüder'in her ikisine de Illuminati sızmıştı. Tarikatın Almanya'daki gençlerin eğitimi üzerindeki gerçek etkisinin niceliksel olarak tanımlanamayacağı açıktır ve profesörlüğe sızma konusunda istatistiksel hesaplamalar yapmak da aynı şekilde imkansızdır. (3) Ancak bu örnekler, Muhafazakarların eğitim kurumlarının sert bir şekilde tasfiye edilmesi çağrısında bulunmasını açıklamaya yeterlidir.(4)

Karl von Raumer'in 1859 tarihli bir kitabında Alman öğrenci tarikatlarının bir tasviri vardır ve bu tasvirde hem Konstantisten'den hem de Kara Kardeşler'den (ya da Kara Tarikat) özellikle bahsedilmektedir:

"[Öğrenci Emirleri] on sekizinci yüzyılın ortalarında ortaya çıkmıştır. İlk yasak 1748'de Göttingen'de ortaya çıktı ve 1760 ve 1762'de tekrarlandı. Aynı yıl Erlangen'de, 1765'te Tubingen'de ilk izleri görüldü; aynı yıl, 1765'te, Jena'da ilk yasakları ve 1767'de bir başkası ortaya çıktı. Üçüncüsü 1795'te gizli topluluklara karşı bir imparatorluk fermanıyla bağlantılı olarak çıktı; ve benzer bir ferman daha sonra Prusya üniversitelerinde ve Altdorf'ta yayınlandı. 1802'de Meiners, Göttingen'den memnuniyetle "en sıkı soruşturmanın üniversitemizde herhangi bir tarikatı tespit edebilmesinin üzerinden birkaç yıl geçti" diye duyurur; ancak bir notta safça "çok kısa bir süre içinde bir tarikatın izlerinin keşfedildiğini" ekler. Benim de hatırladığım gibi, bu keşfe bir kaza yol açmıştı. Bir öğrenci boğulmuş ve eşyalarının mühürlenmesi sırasında üyelerin (Konstantisten) isimlerinin yer aldığı bir liste bulunmuştu. Böylece tarikatlar on dokuzuncu yüzyılın ilk yıllarına kadar varlığını sürdürdü. Burschenschaft'ın yükselişi sırasında (1816) ortadan kaybolmuş gibi görünüyorlar. Burschenschaft'ın tarikatlarla herhangi bir mücadelesine dair bir kayıt bulamadım, sadece Landsmannschaften'a karşı.

Bu Tarikatlar ile Landsmannschaften ya da Uluslar arasında nasıl bir ayrım vardı? Bir fark olmalıydı, çünkü her zaman düşmanlık içindeydiler. Meiners, örgütlenmelerinde pek çok ortak nokta olduğunu ve tarikatların Landsmannschaften'den "sadece milliyetlerine bakılmaksızın üye kabul etmeleriyle" ayrıldığını söyler. Bu, doğru, bir farklılıktı ama tek farklılık değildi; ikinci bir farklılık da tarikatların Hür Masonlarınkine benzer sembolleri benimsemeleriydi. Böylece, 1765 yılında "Tübingen'deki öğrenciler arasında bir Hür Mason locasının izleri" bulunmuştur. Klüpfel, "üniversitelerdeki tarikatların çoğunun Hür Masonluğun yan kolları olduğunu" söyler. Englehardt da benzer şekilde, 1762'de kurulan Haç Tarikatı'nın baştan sona Hür Masonluk biçiminde örgütlendiğini söyler. "Tarikatın toplantı yerinde, inisiye olanlara sembolik anlamı açıklanan su dolu bir leğen, bir dostluk ve bir erdem heykeli, kafatasları, güneş, ay ve yıldızlarla tarikatın haçı ve bir haç vardı." Üniversite senatosu 1767'de bazı öğrencilerden tarikat nişanlarının alındığını, yasaklara rağmen tarikatların hem Erlangen'de hem de diğer Alman üniversitelerinde evrensel olduğunu ve bir tarikata mensup olmayan neredeyse hiç öğrenci bulunamadığını bildirdi.

1770 yılında locaları olan, dereceleri bulunan ve yıkıcı bir etkiye sahip olan Coopers Tarikatı keşfedildi. Kara Tarikat ya da Uyum Tarikatı 1771'de Erlangen'de ortaya çıktı ve Nürnberg ve Coburg'da üyeleri vardı. Büyük locası Brunswick'teydi. 1797'de bu tarikatın belgelerinde birinci, ikinci ve üçüncü derecelerin ilmihalleri ve ahlaki bir anlam taşıyan semboller bulundu. "Kabul törenleri, Kara Tarikat'ın çok dostane ilişkiler sürdürdüğü anlaşılan Hür Masonlardan alınmıştır. Bu tarikatın tüzüğünde bilinen ilk üstatları olarak Pisagor'un adı geçmektedir." Bu tarikatı tanımlamak için bu kadarı yeterli olacaktır; ayrıca üniversitelerle ya da öğrencilerle sınırlı olmadıkları da anlaşılmaktadır. Aynı durum, 1786'da Halle'de var olan ve daha sonra (yaklaşık 1798) Berlin'deki sivil ve askeri istasyonlarda üyeleri olan Konstantistler için de geçerliydi. Yasaları, pervasız Jakoben dini ve siyasi görüşleri içeriyor gibi görünüyordu; ve Prusya bakanlığı, "devrimcilerin öğrencileri kendi planlarında kullanmaya çalıştıklarına" inanıyordu."

Yukarıdaki anlatımda ilginç bulduğum nokta, öğrenci tarikatlarının kabul törenlerinde Masonlardan yararlanmakla kalmayıp, Tübingen Üniversitesi'nde bir Mason locasının bile keşfedilmiş olmasıdır. Kara kardeşlerin Masonlarla "çok dostane ilişkiler sürdürdükleri" de söyleniyordu. Bu, İlluminati tarihçisi René Le Forestier'in yazdıklarıyla da örtüşmektedir.

İlluminati döneminde dört büyük öğrenci tarikatı Amicisten (ya da Amizisten), Constantisten, Unitisten ve Harmonisten'di. Le Forestier'e göre, Amicistler 1771'de Jena'da, Mosellaner (veya Moselbund) adlı daha eski bir cemiyetin birkaç üyesi tarafından kurulmuş ve Giessen, Marburg, Göttingen, Erlangen, Erfurt, Tübingen, Leipzig, Wurzburg, Frankfurt an der Oder ve Viyana'da localar veya cenacles oluşturmuşlardı. 1779 yılında Jena'daki yetkililer bazı Amicistleri sürgüne göndermiş ve localarını feshetmiştir. Amicistler 1784'te reform yaptılar, ancak Mosellaner'in 1792'de feshedilmesi sonun başlangıcını işaret ediyordu (yine de bazı Amicistler 1811'de Leipzig, Jena ve Halle'de hala faaliyet gösteriyordu). 1777'de Halle'de kurulan Konstantistler 1783'te Jena'ya yerleştiler ve Giessen, Erlangen, Leipzig, Heidelberg, Frankfurt an der Oder ve Viyana'ya yayıldılar. 

Jena, Wittenberg ve Göttingen'de ortaya çıkmaları, halihazırda kurulu olan diğer öğrenci tarikatlarıyla çekişmeye neden oldu; kavgalar ve düellolar hızla başladı. Le Forestier'nin yazdığına göre, Konstantistler 1803'te ortadan kaybolmuştu. Aynı yıl Unitistlerin de soyu tükenmişti. Unitistler 1771'de Halle'de kuruldular, üç dereceden oluşan ayinleri vardı ve Jena, Göttingen, Leipzig, Erlangen ve Frankfurt an der Oder'de localar kurdular. Kara Kardeşler Tarikatı 1781 yılında Amicistlerin eski üyeleri tarafından kurulmuştur. Bu tarikat 1785 yılında İskoç Riti derecelerini benimsemiş ve bundan böyle Uyum Tarikatı adını almıştır - dolayısıyla Masonlukla "dostane ilişkilerden" daha fazlasını sürdürdükleri anlaşılmaktadır. 

Localarından biri olan "Yedi Altın Yıldız Arasında Hıristiyan" [Christian zu den sieben Goldenen Sternen] 1796'da bastırıldı ve 1797'de bir soruşturmaya konu oldu. Kara Kardeşler/Harmonistler Locaları 1799'da Heidelberg, Giessen, Marburg ve Göttingen'de hala mevcuttu; 1804'te ise gönüllü olarak feshedilmişlerdi. (5)


Belki de Le Forestier Konstantistlerin kuruluş tarihi, yeri ve kuruluşu konusunda yanılıyordu, çünkü Arnold Brügmann'a göre 1770 yılında Göttingen Üniversitesi'nde bir Konstantist Tarikatı vardı ve bu tarikata Illuminatus Baron von Knigge'den (1752-1796) başkası üye değildi. (6) Knigge gerçekten de 1769-1771 yılları arasında Göttingen Üniversitesi'nde eğitim görüyordu ve Steven Luckert'in çok değerli tezindeki bir anlatım bu fikri daha da destekliyor.

"Knigge, Göttingen'de okuduğu yıllar boyunca Konstantistler (popüler öğrenci gizli topluluklarından biri) olarak adlandırılan grubun bir üyesiydi. En başından itibaren, yönetme hırsının yanı sıra büyük yetenekler sergiledi. Kısa süre içinde tarikat içinde kendini kabul ettirdi ve hatta sonunda kabul edilen yeni bir plan önerdi; bu plan kişinin eğitim yıllarının ötesine geçerek ömür boyu sürecekti. Ancak tüzükteki bu değişiklik beraberinde yeni sorumluluklar da getirdi. Knigge, her üyenin mezun olduktan sonra, hükümet kabinelerinden alınan bilgilerin yanı sıra, durumlarını detaylandıran aylık raporlar sunmaya devam etmesini bekliyordu. Knigge'nin planı, birçok öğrencinin bir mevki elde ettikten sonra raporlarını göndermeyi bırakması nedeniyle başarısız olsa da, makalenin yazarı bu örneğin, arkasında "kurnaz bir adam" varsa, bir öğrenci birliğinin casusluk eylemleri için bile manipüle edilebileceğini gösterdiğini vurguladı. Ancak başarısızlık Knigge'yi hiçbir şekilde engellemedi - ideal gizli örgüt arayışındaki kişisel macerasına devam etti, ta ki Weishaupt'ta dünyayı yönetmeye eşit derecede kararlı, değerli bir yol arkadaşı bulana kadar." (7)

Luckert'in kaynağı karşı-devrimci dergi Eudämonia oder Deutsches Volksglück idi: Ein Journal für Freunde von Wahrheit und Recht [Eudämonia ya da Almanya'nın Mutluluğu: Hakikat ve Adalet Dostları İçin Bir Dergi], 1795'ten 1798'e kadar yayınlanmıştır. (Ancak Luckert'in şüpheleri olsaydı, yukarıda alıntılanan paragrafta "göre", "iddia ediliyor" veya "inanmaya yönlendiriliyoruz" gibi uyarıcı edatlar yer alırdı) "Eudämonistler" gerici eski İlluminati/Mason dönmesi muhafazakârlardı. L. A. C. von Grolmann (1741-1809), J. A. Starck (1741-1816), H. A. O. Reichard (1751-1828) ve L. A. Hoffmann (1760-1806) gibi yazarlar - Starck hariç hepsi eski İlluminatiydi. (8)


Adolph Franz Friedrich Ludwig, Baron von Knigge (1752 Bredenbeck, Almanya - 1796 Bremen, Almanya) -Philo (Judaeus)-

Knigge'nin arkadaşlarından ve savunucularından biri olan devrimci aktivist ve çok okunan liberal gazeteci G.F. Rebmann'ın (1768-1824) da bir öğrenci tarikatı olan Kara Kardeşler'in üyesi olduğu bilinmektedir. (Schuttler'in Die Mitglieder des Illuminatenordens adlı kitabında da adı geçmektedir, ancak bir yıldız işaretiyle, yani doğrulanmamıştır). (9) Rebmann Fransız Devrimi'nin destekçisiydi, bir keresinde Illuminati'yi Jakobenlerin öncüleri olarak övmüştü ve Eudämonistlerin favori hedefiydi.

1792/93 yıllarında, Erlangen yetkililerinin kışkırtıcı yazılar nedeniyle Rebmann'ın peşinde olduğu anlaşılıyor. "Yayınlanan bir rapora göre," diye yazdı Luckert:

"Sığınma başvurusu sırasında Göttingen'de mola verdi ve burada "kardeşleri", yani Kara Tarikat üyeleri tarafından "tarikatın ilkeleri uğruna şehit olmuş" biri olarak coşkuyla karşılandı. Kutlamalar sırasında Rebmann, aralarında üye olmayanların da bulunduğu dinleyicilere özgürlüğe kaçış öyküsünü anlatarak onları eğlendirdi. İki suç ortağının yardımıyla kaçmayı başarmıştı - komşu bir şehirde yaşayan bir "kara kardeş" ve karısı. Çift bir arabayla Erfurt'ta saklandığı yere geldi ve Rebmann kadının eteklerinin altına gizlenerek kaçmayı başardı." (10)

Öğrenci tarikatları ve Illuminati arasındaki bir diğer bağlantı da Illuminatus J. L. J. Greineisen'in (1751-1831) faaliyetleriyle ilgilidir. (11) Greineisen, Giessen Üniversitesi'nde "Jakoben" konuşmalar yaptığı ve "yasadışı bir öğrenci tarikatına katıldığı" için tutuklanmıştır. Eudämonist Grolmann, Greineisen'in kovuşturulması ve ardından mahkum edilmesiyle doğrudan ilgiliydi ve "yetkililerin elinde, yalnızca İlluminatizmin birçok ilkesi olduğunu belirledikleri değil, aynı zamanda bir öğrenci tarikatı için tamamlanmış yeni bir not içeren bazı kağıtlar bulduklarını" anlattı. Ayrıca Grolman, el konulan bu belgelerden birinin, üyeleri İlluminati'yi aramaya ve onunla dostça temas kurmaya teşvik ettiğini de belirtmiştir. " (12)


Friedrich Wilhelm Ludwig von Beulwitz (1755 Schwarzburg-Rudolstadt, Almanya - 1829) -Claude Fleury-

Alman idealist filozof J. G. Fichte (1762-1814) karşı devrimcilerin bir diğer hedefiydi. Ateist, Illuminatus (öyle olmasa da), (13) ve gençliği yozlaştıran biri olmakla suçlandı. Fichte'nin Büyük Terör sırasında bile Fransız Devrimi'ni tereddütsüz desteklemesi bu duruma pek yardımcı olmadı. (Eudämonistler o zamanlar bunu bilmiyordu ama Fichte 1794'te Rudolstadt Mason Locası 'Günther zum stehenden Löwen'e üye oldu. Locanın Üstadı, 1784'ten beri Rudolstadt İlluminati'nin başı olan F. W. L. von Beulwitz'den (1755-1829) başkası değildi.) (14)

Fichte 1794'te Jena Üniversitesi'ne felsefe profesörü olarak atandı ve burada "sansasyonel bir öğretim görevlisi olarak, kendisine kişisel olarak bağlanan öğrenci akınlarını kendine çekti. Tüm insanların özgürlüğü ve eşitliği üzerine etkili vaazlar veriyor, Pazar günleri ders veriyor, öğrenci tarikatlarının işlerine karışıyor ve Tanrı'nın doğası üzerine gazetecilik tartışmalarına giriyordu." (15) Bu, Eudämonistlerin Fichte'nin "geceleri öğrencilerle gizli toplantılar yaptığı" şeklindeki yazdıklarına uymaktadır. (16) 

Buna ek olarak, Fichte'nin Leipzig'de öğrenciyken Kara Kardeşler/Harmonistlerin (1781/82 civarı) üyesi olduğu artık bilinmektedir. (17) Fichte oradayken Harmonistler Jena Üniversitesi'nde hala aktifti. Aslında, Harmonistlerin yukarıda bahsedilen (1796'da bastırılan) 'Yedi Altın Yıldız Arasındaki Hıristiyan' Locası Jena'daydı. (18) Ancak 1795'te Fichte öğrenci tarikatlarını "sarhoşluğu, sefahati ve düelloyu teşvik ettikleri" için eleştirmiş, bu da derslerinin aksamasına, ardından hakaretlere ve evinin taşlanmasına neden olmuştur. (19)

Napolyon Savaşları sırasında Alman milliyetçiliği hakim oldu ve eski öğrenci tarikatları Burschenschaften ile yer değiştirdi.

"Anavatanın kurtuluşunun manevi bir canlanma ve Alman halkının bölgesel birleşmesiyle sonuçlanacağı hayali ortaya çıktı. Johann Gottlieb Fichte (1762-1814) 1807-8 kışında Reden an die Deutsche Nation (Alman Ulusuna Konuşmalar) adlı eserinde bu kültürel milliyetçiliğe siyasi sonuçları olan entelektüel meşruiyet sağladı. Ernst Moritz Arndt (1769-1860) ise 1813 yılında bestelediği "Alman Anavatanım nerede?" sorusuna "Alman dilinin çaldığı yere kadar" cevabını verdiği şarkısında duygusal tonu devam ettirdi. O dönemin öğrenci kuşağına büyük umutlar bağladığı Über den deutschen Studentenstaat adlı makalesi akademik dünyada da büyük yankı buldu.

Bu yeni ruhun etkisi altında birçok şehirde öğrenci hareketleri ortaya çıktı. Berlin'de, jimnastik hareketinin kurucusu Friedrich Ludwig Jahn (1778-1852), öğrenci çevrelerinde çok sevilen felsefe profesörü arkadaşı Jakob Friedrich Fries (1773-1843) ile birlikte 1811'de onları yaklaşan kurtuluş savaşına hazırlayacak olan gizli öğrenci derneği Deutscher Bund'u kurdu. İki yıl sonra Jena'lı öğrenciler bazı profesörlerin de desteğiyle 'Ehre, Freiheit, Vaterland' sloganı altında ilk Urburschenschaft'ı kurdular. Bu, tüm anavatan için liberal bir anayasal devletin kurulmasını teşvik etmeyi amaçlayan, mücadeleci bir Alman ulusal derneğiydi." (20)

Bu, Mainz özel polis komiseri, Danıştay denetçisi, Almanya istihbarat bürosu şefi François-Charles de Berckheim'ın [Baron Franz Karl von Berckheim (1785-1836)] 1813 tarihli resmi raporunda bulunan ilginç ve açıklayıcı bir anlatımı perspektife oturtmaya yardımcı olur:

"Monseigneur, bana Heidelberg'den yazıyorlar... orada İlluminism'in gizemlerine inisiye olmuş çok sayıda kişi bulunuyor.

Bu beyler tanınma işareti olarak sol elin üçüncü parmağına altın bir yüzük takarlar; bu yüzüğün arkasında küçük bir gül vardır, bu gülün ortasında neredeyse fark edilmeyen bir çentik vardır; buna bir iğnenin ucuyla bastırıldığında bir yaya dokunulur, bu sayede iki altın daire ayrılır. Bu dairelerden ilkinin iç kısmında şu ibare yer almaktadır: "Olman gerektiği gibi Alman ol"; bu dairelerden ikincisinin içine ise "Pro Patria" kelimeleri kazınmıştır." (21)

Urburschenschaft içinde Unbedingten (Koşulsuzlar) ve "Giessen Karaları" gibi daha radikal, komplocu ve devrimci gruplar vardı - Karl Follen (1796-1840) ve çırağı Karl Sand (1795-1820) liderleri arasındaydı. Sand, 1819'da muhafazakâr tiyatro yazarı August von Kotzebue'yi öldürerek Carlsbad Kararnamelerine ve Demagogenverfolgung olarak bilinen baskıya yol açacaktı. Follen'in bu olaya karıştığından şüphelenildi ve sonunda İsviçre'nin Chur kentine kaçtı. "Follen'in Jena'daki siyasi ortaklarından hiçbirinin onun bir 'Alman şeytanı' ve 'kanlı bir devrimci' olduğuna dair en ufak bir şüphesi yoktu." (22) Prusyalı tarihçi Heinrich von Treitschke, Follen'i "küçük bir Robespierre... büyük terör güçleriyle donatılmış" olarak tanımlayacaktı. (23)

Karl Follen'in yakın zamanda yayınlanan dikkate değer biyografisi, hayatı ve dönemine ilişkin dağınık ancak giderek hacim kazanan araştırmaları bir araya getirmekte ve değerlendirmektedir. (24) Follen ve diğerleri - Giessen Siyahları ve Koşulsuzlar - terörist nihilistlere benziyorlardı. Kotzebue suikastıyla aynı yılın 1 Temmuz'unda Karl von Ibell'in (1780-1834) hayatına yönelik olarak Giessen Black ve Follen'in ortaklarından Karl Löning (1791-1819) tarafından başarısız bir girişimde bulunuldu. Löning tutuklandı, hapsedildi ve kırık cam yutarak intihar etti. 

Löning'in de tıpkı Sand gibi Jena ve Giessen'deki radikallerin söylemleriyle adeta beyni yıkanmıştı. Çok tanıdık Müslüman Cihatçıları anımsatan Löning, "Tanrı'yı ve insanlığı memnun eden iyi bir şey" yaptığına ikna olmuştu. Hem Karl'ın hem de kardeşi Paul Follen'in arkadaşı olan Friedrich Münch (1799-1881), Karl Follen'in "hükümet yetkililerinin gözünü korkutmak" ve "siyasi katillerden oluşan gizli komplosunun istedikleri zaman ve istedikleri yerde saldırabileceklerini" düşünmelerini sağlamak istediğini yazmıştır. (25) Löning'in suikast girişiminin gerekçesi tamamen Karl Follen, Jakob Fries, Giessen Siyahları ve Koşulsuzlar doktriniydi. Spevack, "Follen, Sand ve Löning'e belirli kişileri öldürmelerini doğrudan emretmemiş olabilir," diye yazıyor; "ancak onlara mümkün olduğunca sık siyasi bir araç olarak cinayeti açıkça tavsiye etti." (26)

Spevack'ın kitabında benimsenen doktrin "inanç ilkesi" olarak tanımlanırken, Treitschke bunu "kişisel inanç kültü" olarak adlandırmaktadır:

"Doğru insan için hiçbir yasanın önemli olmadığı açıkça ilan edilmiştir. Aklın doğru olarak kabul ettiği şey, ahlaki irade tarafından bir kerede, koşulsuz olarak, uzlaşmaz bir şekilde, hatta farklı görüşlere sahip olan herkesi yok etme noktasına kadar gerçekleştirilmelidir; görevlerin çatışmasından söz edilemez, çünkü aklın gerçekleştirilmesi ahlaki bir zorunluluktur. Bu önerme basitçe "ilke" olarak biliniyordu ve Follen'in sırdaşlarının kendilerini "Koşulsuzlar" olarak adlandırmasının nedeni de buydu. Bu mezhebin üyelerine göre halkın özgürlüğü uğruna her şey mubahtı - yalan söylemek, cinayet işlemek ya da başka herhangi bir suç - çünkü hiç kimsenin halktan özgürlüğü esirgeme hakkı yoktu.

Böylece tüm ahlaki ve siyasi düzenin yıkılacağı müjdesi Almanya'da ilk kez ortaya çıktı; birçok farklı kisve altında yüzyılı tekrar tekrar rahatsız edecek ve sonunda Rus nihilistlerinin doktrininde en uç gelişimini gösterecek olan o korkunç teori. Ancak Follen nihilizmini Hıristiyan bir kisveye büründürmüştü: İnancın şehidi İsa, Koşulsuzlar'ın kahramanıydı; dernek şarkıları "Bir Mesih olacaksın!" (27) diyordu."

1819'da Rusya Düşesi'nin yanı sıra Çar I. Aleksandr'a yönelik suikastlar da Follen Unconditionals tarafından düşünülmüştü. (28) Ne de olsa Rusya, Kutsal İttifak'ın ve Metternich'in gerçek ve hayali devrimcileri bastırmasının ayrılmaz bir parçasıydı. Kotzebue, Rusya sarayı ile olan bağları ve Almanya içindeki çeşitli radikal grupları kötülemesi nedeniyle suikasta uğradı.

James H. Billington, Kotzebue suikastının "kararsız devrimciler üzerinde elektrik etkisi yarattığını" yazmıştır. (29) Bunların başında Filippo Buonarroti'nin (1761-1837) suç ortağı - Mason ve Carbonaro, Philadelphe ve Sublime Maître Parfait - Joachim Paul de Prati (1790-1863) geliyordu. Prati'ye göre bu, "fanatizmin gücü "nün çarpıcı bir örneği ve "genel bir savaş için ilham verici bir işaret"ti.

"...o andan itibaren tüm zihnim sanki siyasi çekişmeler için alevlendi; o andan itibaren sürekli bir dizi komplo ve devrimci kargaşanın içine daldım." (30)

Karl Follen, Chur'da sürgündeyken Prati ile tanışmış (31) ve Wilhelm Snell (1789-1851) ile birlikte Nisan 1820'de komplocu bir triumvirate-junta oluşturmaya karar vermişti.

"Farklı ülkelerden on iki kişi lider olarak hareket etmeliydi. Bu on iki kişiden her biri, orduyu, soyluları, öğrencileri, zanaatkârları ve diğerlerini bir araya getirmek için uygun gördükleri sayıda gizli cemiyet kurma hakkına sahipken, siyasi inançları kendilerine özgü kavramlara göre uyarlandı, ancak ilk ve daha gizli birlik konusunda onları karanlıkta bıraktı. Böylece Almanya'yı birleştirmek ve cumhuriyetleştirmek amacıyla gizemli "Männerbund" kurulurken, öğrenciler için "Jünglingsbund" örgütlendi. İtalya, Fransa ve Almanya'da siyasi ortaklar edinilmesi planlanıyordu. Snell Almanya'ya, Follen Paris'e, Prati ise İtalya'ya gitti. Follen Mayıs-Temmuz 1820 arasında Paris'teydi ve burada 1816'da Grenoble'da, Paris'te Lafayette ve Voyer d'Argenson'un üyesi olduğu gizli bir cemiyet olan "Union"u kurmuş olan Voyer d'Argenson ve Joseph Rey ile tanıştı. Nantil'in 19 Ağustos 1820'deki komplosuna adı karışan Rey, İsviçre'ye kaçtı. Orada, o yılın sonunda Prati ve Wilhelm Snell ile tanıştı ve ardından "Union" ve "Männerbund "u uluslararası hale getirme planlarını tartıştı. "Männerbund", Metternich'in "mémoire "ında da belirtildiği gibi, "yıllardır Avrupa'daki gizli cemiyetlerin büyük bölümünü gizlice yöneten o gizli merkeze" bağlıydı. Başka bir deyişle: Buonarroti'ye." (32)

Follen'in Jünglingsbund'u (Gençlik Birliği) kurulmuş gibi görünmektedir, ancak yönetim organı olan Männerbund (Erkekler Birliği) kurulmamıştır.

1820'ler her türden gizli cemiyet için en iyi zamanlardı. Follen'in başarıları ve bağlantıları, kısa bir süreliğine de olsa, Avrupa çapındaki devrimci hareketin "crème de la crème "iyle omuz omuza olmasını sağladı. Beş yıl boyunca Almanya ve Prusya'daki yetkililerden kaçarak 1824 yılına kadar İsviçre'de kaldı. Sonunda artık güvenli olmadığını anladı ve temelli olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçtı. Lafayette'in yardımıyla Karl Follen Harvard'da fakülteye kabul edildi ve üniversitenin ilk Almanca profesörü oldu.

Terry Melanson, (İlk yayın tarihi:1/7/2010), 15 Ağustos 2015, Conspiracy Archive

(Terry Melanson, Conspiracy Archive'ın web yöneticisi/editörü; Perfectibilists: the 18th Century Bavarian Order of the Illuminati kitabının yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 24.01.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Dipnotlar-Referanslar:

  1. Bkz: René Le Forestier, Les Illuminés de Bavière et la Franc-Maçonnerie Allemande [Paris: 1915], Archè yeniden basımı, 2001, s. 29, Massenhausen'in 1787'de Bavyera hükümeti tarafından sorgulanmasından alıntı. Weishaupt da 1790 tarihli Pythagoras kitabında bu anlatıyı doğrulamıştır. "Steven Luckert, "kendi savunmasında, gizli bir cemiyet kurma fikrini bir öğrencisinden aldığını ve İlluminati tarikatının kurucu üyelerinin çoğunlukla mevcut ya da eski öğrencileri olduğunu itiraf etmişti" diye yazmıştır (Cizvitler, Masonlar, İlluminati ve Jakobenler içinde: Conspiracy theories, secret societies, and politics in late eighteenth-century Germany, doktora tezi, Binghamton'daki New York Eyalet Üniversitesi, 1993, s. 588-9).
  2. Elbette Frederick William'ın Altın ve Gül Haç'ın bir inisiyesi ve İlluminati ile Aydınlanma'nın kararlı bir düşmanı olduğu gerçeğine atıfta bulunmaktadır (bkz. Perfectibilists, s. 19-20, 24-25 ve notlar).
  3. Epstein 1966 yılında, Richard van Dülmen ve Hermann Schüttler'in üyelik çalışmalarından önce yazıyordu. Özellikle Schüttler'in Die Mitglieder des Illuminatenordens 1776-1787/93 [İlluminati Tarikatı Üyeleri 1776-1787/93] (Münih: Ars Una 1991) adlı kitabının yayınlanmasıyla, durumun imkânsızlığının kesinlikle mümkün hale gelmiş olması çok muhtemel görünmektedir (eğer birisi böyle bir çalışma yapmak isterse).
  4. The Genesis of German Conservatism, Princeton University Press, 1966, s. 84.
  5. Le Forestier, a.g.e., s. 704-5.
  6. Zucht und Leben der deutschen Studenten, 1648-1848 (Berlin: Limpert, 1941), s. 118.
  7. Luckert, a.g.e., s. 589-90.
  8. Bakınız Perfectibilists, a.g.e., s. 121-3 ve notlar.
  9. Schüttler'deki Rebmann biyografisinde (s. 123) şunları okuyoruz: "Mitglied der 'Schwarzen Brüder' in Göttingen" [Göttingen'deki 'Kara Kardeşler' üyesi].
  10. Luckert, a.g.e., s. 594.
  11. Schüttler, a.g.e., s. 63'te bir üye olarak listelenmiştir; ancak bu şüpheli bir durumdur çünkü bu iddia için sadece bir alıntı vardır ve güvenilir bir alıntı olsa da eser birincil kaynak olmaktan uzaktır: Manfred Agethen, Geheimbund und Utopie. Illuminaten, Freimaurer und deutsche Spätaufklärung (München 1987), s. 189.
  12. Luckert, a.g.e., s. 595.
  13. Fichte'nin pek çok arkadaşı gerçekten de İlluminati'ydi ve 1790'larda aktif bir masondu. Fichte'nin Masonlar ve İlluminati ile olan ilişkisi ve yazışmaları hakkında titiz bir inceleme için Radrizzani ve diğerlerinin mükemmel çalışmasına bakınız, J.G. Fichte: Philosophie de la maçonnerie et autres textes (Vrin: 1995).
  14. Bkz. a.g.e., s. 167 ve Schüttler, a.g.e., s. 23.
  15. R.R. Palmer, Demokratik Devrim Çağı: A Political History of Europe and America, 1760-1800 - II: The Struggle, Princeton University Press, 1970, s. 449-50.
  16. Luckert, a.g.e., s. 591.
  17. Bernhard Schroeter (ed.), Für Burschenschaft und Vaterland: Festschrift für den Burschenschafter und Studentenhistoriker Prof. Dr. Peter Kaupp, Jena 2006, s. 207.
  18. A.g.e., s. 206.
  19. Immanuel Kant, Arnulf Zweig (ed.), Correspondence (Cambridge University Press, 1999), s. 527; cf. Luckert, op. cit., s. 592.
  20. Gevers ve Vos, "Student Movements," Walter Rüegg (ed.), A History of the University in Europe: Cilt 3, On Dokuzuncu ve Yirminci Yüzyıl Başlarında Üniversiteler (1800-1945), Cambridge University Press, 2004, s. 273.
  21. Nesta H. Webster, Secret Societies and Subversive Movements, A & B Publishers Group, 1998, s. 259.
  22. Jürgen Heideking, James A. Henretta (eds.), Republicanism and Liberalism in America and the German States, 1750-1850 (Cambridge University Press, 2002), s. 240.
  23. Heinrich von Treitschke, Eden & Cedar Paul (trs.), Treitschke's History of Germany in the Nineteenth Century, v. 3, Londra: 1917, s. 606.
  24. Edmund Spevack, Charles Follen's Search for Nationality and Freedom: Germany and America, 1796-1840 (Harvard University Press, 1997).
  25. A.g.e., s. 77-8.
  26. A.g.e., s. 79.
  27. Treitschke, a.g.e., s. 71.
  28. Spevack, a.g.e., s. 80.
  29. James H. Billington, Fire in the Minds of Men (Temel Kitaplar, 1980), s. 138.
  30. A.g.e.
  31. İlginçtir ki Prati bir süre Illuminatus Pestalozzi'nin Yverdon'daki komüniter okulunda öğretmenlik yapmış ve hatta Mesmerist olmuştur: bakınız, Richard Haven, "Dr. de'Prati: A Note and a Query," Victorian Periodicals Newsletter, No. 16, [Vol. 5, No. 2] (Jun., 1972), s. 47.
  32. Arthur Lehning, "Buonarroti and His International Secret Societies", International Review of Social History (1956), I, s. 125.


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.




Seçkin Deniz Twitter Akışı