1 Aralık 2022 Perşembe

SA9953/SD2615: Gıda Ticaretini Düzeltmek

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Dünya Bankası eski genel müdürü, Nijerya Maliye Bakanı, Aşı İttifakı Gavi'nin yönetim kurulu başkanı ve COVID-19 konusunda Afrika Birliği özel temsilcisi, Brookings Enstitüsü üyesi, Harvard Üniversitesi John F. Kennedy Devlet Okulu'nda Küresel Halk Lideri ve Su Ekonomisi Küresel Komisyonu'nun eş başkanı ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) genel direktörü Ngozi Okonjo-Iweala'ya aittir ve tasarlanmış Covid-19 ile başlayan ve planlanmış Rusya-Ukrayna Savaşı ile devam eden Dünya Ticareti'ndeki sorunlara odaklanmaktadır. Analistin kimliği ve Küresel Satanist Çete'nin aparatları olarak kullanılan kuruluşlarda aldığı roller ve üstlendiği görevler dikkate alınırsa şu cümlesi ilgi çekici bir çerçevede değerlendirilebilir: "Ticaretin daha sürdürülebilir ve adil bir küresel gıda sistemine katkıda bulunmasını sağlamak, ticaret, çevre ve gıda politikalarını uyumlu hale getirmek için daha fazla çaba gerektirecektir. Yeterli arzı sürdürmek, iklim ve diğer çevresel riskleri ele almak, sürdürülebilir arazi kullanımını sağlamak ve kıt su kaynaklarını yönetmek için gıdanın nasıl üretildiğini, dağıtıldığını ve tüketildiğini yönetmeye yönelik bütünsel bir yaklaşım gereklidir. Tarım ticareti için DTÖ kural kitabının gecikmiş bir güncellemesine her zamankinden daha acil bir şekilde ihtiyaç var, çünkü sektöre yatırım için daha iyi bir teşvik çerçevesi oluşturmamız gerekiyor."
Seçkin Deniz, 01.12.2022, Sonsuz Ark 

Fixing the Food Trade

"Ticaret, gıdanın bol olduğu yerden ihtiyaç duyulan yere getirilmesine ek olarak, işleri, geçim kaynaklarını ve gelirleri desteklemektedir. Ancak gıda ve tarıma yönelik uluslararası pazarlar, ticareti bozan sübvansiyonlar ve yüksek düzeyde koruma nedeniyle – son yıllarda daha da kötüleşen iki sorun – nedeniyle çok sık olarak yetersiz çalışıyor."

Artan açlık ve daha fazla arz kıtlığı beklentisi arasında, küresel gıda sisteminin üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Ukrayna'daki savaş sadece gıda ve gübreye erişimi sınırlamakla ve fiyatları yükseltmekle kalmadı, aynı zamanda aşırı hava olayları üretimi kesintiye uğrattı ve ekonomik gerilemeler insanların yeterli ve besleyici diyetleri karşılayabilme kabiliyetini azalttı. İklim değişikliği, kuraklıkları körüklüyor ve su kıtlığını arttırıyor ve tarımsal üretimin karşı karşıya olduğu tehditler listesine yenilerini ekliyor.

Açlık ve yetersiz beslenmeyle mücadelede kaydedilen ilerleme, COVID-19 pandemisinden önce zaten duraklıyordu. Şimdi, Dünya Gıda Programı, akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalan veya bu risk altında olan insan sayısının ("normal büyüme ve gelişme ve aktif ve sağlıklı bir yaşam için yeterli güvenli ve besleyici gıdaya düzenli erişimi olmayanlar" olarak tanımlanan ) olduğunu tahmin ediyor. 2019'dan bu yana 200 milyondan fazla insan arttı. Ülkeleri 2030 yılına kadar açlığı sona erdirmeyi, beslenmeyi iyileştirmeyi ve sürdürülebilir tarımı teşvik etmeyi taahhüt eden ikinci Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi gibi temel küresel hedefler önemli ölçüde raydan çıkmış durumda.

Dünya Ticaret Örgütü'nün 164 üyesinin geçtiğimiz Haziran ayında düzenlediğimiz 12. bakanlar konferansında (MC12) vurguladığı gibi, ticaret gıda güvenliğini sağlamak için hayati önem taşıyor. Ticaret, gıdanın bol olduğu yerden ihtiyaç duyulduğu yere götürülmesi için bir taşıma bandı olarak temel rolünün yanı sıra işleri, geçim kaynaklarını ve gelirleri desteklemektedir. Kıt küresel kaynakların sürdürülebilir ve verimli kullanımında kilit bir faktördür.

Ancak çoğu zaman, gıda ve tarıma yönelik uluslararası pazarlar, ticareti bozucu sübvansiyonlar ve yüksek koruma seviyeleri gibi sorunlar nedeniyle yetersiz çalışıyor. Birçok bölgede, araştırma, yayım hizmetleri ve piyasayı birbirine bağlayan altyapıya yapılan sürekli yetersiz yatırım, düşük ve durağan tarımsal üretkenliğe yol açmıştır. Afrika'nın büyük bölümünde mahsul verimi özellikle küçüktür ve diğer gelişmekte olan bölgelerde elde edilen artışlarla eşleşmemiştir .

DTÖ üyeleri bu sorunları çözmek için bazı önemli adımlar attı. 2015 yılında, üretimi çarpıttığı ve diğer ülkelerdeki çiftçilere zarar verdiği yaygın olarak görülen tarımsal ihracat sübvansiyonlarını (iç maliyetler ile uluslararası piyasa fiyatları arasındaki farkı kapsayan ödemeler) kaldırmayı kabul ettiler. Bu tür sübvansiyonların kullanımı, 1999'da neredeyse 7 milyar dolara ulaşırken 2020'de 12 milyon doların altına önemli ölçüde düştü. Ancak OECD verileri, 54 gelişmiş ekonomide ve 11 büyük gelişmekte olan pazarda tarım sektörüne verilen toplam kamu desteğinin 2019-21'de 817 milyar dolara ulaştığını gösteriyor. Ve bunun sadece 207 milyar doları araştırma, eğitim veya tüketicilere yapılan ödemeler gibi genel hizmetler içindi.

Diğer destek programları sıklıkla sürdürülemez üretim ve tüketim kalıplarını teşvik ediyor ve küresel pazarlarda adil rekabeti baltalıyor. Tarım ürünlerine ilişkin ortalama vergi tarifeleri 2020'de %6 civarındayken, birçok ülke belirli ürünlerde yasaklayıcı derecede yüksek vergi tarifelerini sürdürdü ve zirveler %1.000'e ulaştı.

Bu yılın başında gıda fiyatları geçtiğimiz yıllara göre zaten yüksek seviyelere ulaşmıştı ve uluslararası kuruluşlar artan açlık konusunda uyarmaya başlamıştı. Sonra Ukrayna'daki savaş durumu daha da kötüleştirdi. Fiyatlar rekor seviyelere yükseldi ve DTÖ izlemesi, birçok hükümetin gıda ihracatını kısıtlayarak yanıt verdiğini, potansiyel olarak ülke içindeki gerilimi hafiflettiğini, ancak dünyanın başka yerlerinde kıtlığı arttırdığını tespit etti.

Bu çerçevede, Haziran ayında MC12'de gördüğümüz çok taraflı işbirliği memnuniyetle karşılandı. DTÖ üyeleri toplu olarak, Dünya Gıda Programı insani satın alımlarını ihracat kısıtlamalarından muaf tutmayı taahhüt etti; ajansın milyonlarca savunmasız insana yardım sağlamada zamandan ve paradan tasarruf etmesini sağladı. Tarım-gıda ticaretini açık tutma ve acil önlemlerden kaynaklanan ticaret bozulmalarını en aza indirme sözü verdiler. Ve deniz habitatlarının sağlığını iyileştirerek gıda güvenliğine ve geçim kaynaklarına katkıda bulunacak, zararlı balıkçılık sübvansiyonlarına yapılan yıllık 22 milyar dolarlık kamu harcamasını kısmak için bağlayıcı bir anlaşma üzerinde anlaştılar .

Ancak geçen ay, gıda, yem ve gübre üzerindeki ihracat kısıtlamaları, önceki düşüş eğilimini tersine çevirerek yeniden arttı. Şubat ayından bu yana uygulamaya konulan ve halen yürürlükte olan bu tür önlemlerin toplam sayısı şu anda 52'ye ulaştı. DTÖ, bu sayıyı aşağı çekmek için izleme, şeffaflık ve diyalog arayışı ile sıkı bir şekilde çalışıyor, ancak bu küresel bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Ticaretin daha sürdürülebilir ve adil bir küresel gıda sistemine katkıda bulunmasını sağlamak, ticaret, çevre ve gıda politikalarını uyumlu hale getirmek için daha fazla çaba gerektirecektir. Yeterli arzı sürdürmek, iklim ve diğer çevresel riskleri ele almak, sürdürülebilir arazi kullanımını sağlamak ve kıt su kaynaklarını yönetmek için gıdanın nasıl üretildiğini, dağıtıldığını ve tüketildiğini yönetmeye yönelik bütünsel bir yaklaşım gereklidir. Tarım ticareti için DTÖ kural kitabının gecikmiş bir güncellemesine her zamankinden daha acil bir şekilde ihtiyaç var, çünkü sektöre yatırım için daha iyi bir teşvik çerçevesi oluşturmamız gerekiyor.

Artan gıda güvensizliğine çözümler bulmak için diyaloğu genişletmeli ve sorunun sistemik itici güçlerini araştırmalıyız. Daha güçlü bir kanıt temeli ile DTÖ üyeleri, herkesin gıdaya erişimini artırmak için ticaretin mümkün olan en geniş ölçüde nasıl kullanılabileceğini daha iyi anlayacaktır.


Ngozi Okonjo-Iweala, Cenevre, 21 Ekim 2022, Project Syndicate

(Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, Dünya Bankası'nın eski genel müdürü, Nijerya Maliye Bakanı, Aşı İttifakı Gavi'nin yönetim kurulu başkanı ve COVID-19 konusunda Afrika Birliği özel temsilcisidir. Brookings Enstitüsü'nde seçkin bir araştırmacı, Harvard Üniversitesi John F. Kennedy School of Government'ta Küresel Kamu Lideri ve Küresel Su Ekonomisi Komisyonu'nun eş başkanıdır.)


Seçkin Deniz, 01.12.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı