7 Eylül 2022 Çarşamba

SA9825/MT87: Fizikçilere Göre Zaman Olmayabilir

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Zamanın olmadığının keşfi, tüm dünyayı durma noktasına getirecek gibi görünüyor. Yataktan çıkmak için hiçbir nedenimiz olmazdı."


Time Might Not Exist, According to Physicists

Zaman var mı? Bu sorunun cevabı çok açık görünebilir: Elbette var! Sadece bir takvime veya saate bakın.

Ancak fizikteki gelişmeler, zamanın yokluğunun açık bir olasılık olduğunu ve bunu ciddiye almamız gerektiğini gösteriyor. Bu nasıl olabilir ve bu ne anlama geliyor? Açıklaması biraz zaman alacak ama merak etmeyin: Zaman olmasa bile hayatımız her zamanki gibi devam edecek.

Kuantum Zaman Akışı Kavramı

Fizikte kriz

Fizik krizde. Geçen yüzyılda, evreni çılgınca başarılı iki fiziksel teoriyle açıkladık: genel görelilik ve kuantum mekaniği.

Kuantum mekaniği, inanılmaz derecede küçük parçacıklar ve parçacık etkileşimleri dünyasında işlerin nasıl çalıştığını açıklıyor. Genel görelilik, yerçekiminin büyük resmini ve nesnelerin nasıl hareket ettiğini tanımlıyor.

Her iki teori de kendi başlarına son derece iyi çalışıyor, ancak ikisinin birbiriyle çatıştığı düşünülüyor. Çatışmanın tam doğası tartışmalı olsa da, bilim adamları genellikle her iki teorinin de yeni, daha genel bir teori ile değiştirilmesi gerektiği konusunda hemfikirdir.

Fizikçiler, her ikisinin de olağanüstü başarısını yakalarken, genel görelilik ve kuantum mekaniğinin yerini alan bir "kuantum kütleçekimi" teorisi üretmek istiyorlar. Böyle bir teori, yerçekiminin büyük resminin minyatür parçacık ölçeğinde nasıl çalıştığını açıklayabilir.

Kuantum yerçekiminde zaman

Kuantum yerçekimi teorisi üretmenin olağanüstü derecede zor olduğu ortaya çıktı.

İki teori arasındaki çelişkiyi aşmaya yönelik bir girişim sicim teorisidir. Sicim teorisi, parçacıkları 11 boyutta titreşen sicimlerle değiştirir.

Bununla birlikte, sicim teorisi başka bir zorlukla karşı karşıyadır. Sicim teorileri, geniş anlamda bizimkine benzeyen bir evreni tanımlayan bir dizi model sunar ve hangi modelin doğru olduğunu bulmak için deneylerle test edilebilecek net tahminler yapmazlar.

1980'lerde ve 1990'larda, birçok fizikçi sicim teorisinden memnun kalmadı ve kuantum kütleçekimine bir dizi yeni matematiksel yaklaşım getirdi.

Bunlardan en göze çarpanlarından biri, uzay ve zamanın dokusunun son derece küçük ayrık parçalardan veya "döngülerden" oluşan bir ağdan oluştuğunu öne süren döngü kuantum yerçekimidir .

Döngü kuantum yerçekiminin dikkat çekici yönlerinden biri, zamanı tamamen ortadan kaldırıyor gibi görünmesidir.

Döngü kuantum yerçekimi, zamanı ortadan kaldırmada yalnız değildir: bir dizi başka yaklaşım da, gerçekliğin temel bir yönü olarak zamanı ortadan kaldırıyor gibi görünmektedir.

Acil zaman

Dolayısıyla, evreni açıklamak için yeni bir fiziksel teoriye ihtiyacımız olduğunu ve bu teorinin zamanı içermeyebileceğini biliyoruz.

Diyelim ki böyle bir teori doğru çıkıyor. Zamanın var olmadığını iddia eder miydi?

Karmaşık ve var ile ne demek istediğimize bağlı.

Fizik teorileri herhangi bir masa, sandalye veya insan içermezler ve yine de masaların, sandalyelerin ve insanların var olduğunu kabul ederiz.

Zaman Kuantum Fiziği Konsept Sanatı

Zaman evrenin temel bir özelliği değilse, yine de daha temel bir şeyden 'ortaya çıkabilir'.

Niçin? Çünkü böyle şeylerin fiziğin tarif ettiği seviyeden daha yüksek bir seviyede var olduğunu varsayıyoruz.

Örneğin tabloların, evrenin etrafında vızıldayan parçacıkların temel fiziğinden “ortaya çıktığını” söylüyoruz.

Ancak temel parçacıklardan bir masanın nasıl oluşturulabileceği konusunda oldukça iyi bir fikre sahip olsak da, zamanın daha temel bir şeyden nasıl “yapılabileceği” hakkında hiçbir fikrimiz yok.

Dolayısıyla zamanın nasıl ortaya çıktığına dair iyi bir açıklama bulamazsak, zamanın var olduğunu varsayabileceğimiz hususu açık değildir.

Zaman hiçbir düzeyde mevcut olmayabilir.

Zaman ve ajans

Zamanın hiçbir düzeyde olmadığını söylemek, hiç masa olmadığını söylemek gibidir.

Masaların olmadığı bir dünyada geçinmeye çalışmak zor olabilir, ancak zamanın olmadığı bir dünyada yönetmek kesinlikle felaket gibi görünüyor.

Bütün hayatımız zamanın etrafında inşa edilmiştir. Geçmiş hakkında bildiklerimizin ışığında geleceği planlıyoruz. İnsanları daha sonra azarlamak için geçmişteki eylemlerinden ahlaki olarak sorumlu tutuyoruz.

Kısmen, gelecekte değişiklikler meydana getirecek şekilde hareket etmeyi planlayabildiğimiz için, aracılar (bir şeyler yapabilen varlıklar) olduğumuza inanıyoruz.

Ancak, gerçek anlamda, harekete geçecek bir gelecek olmadığında, gelecekte bir değişiklik meydana getirmek için harekete geçmenin anlamı nedir?

Geçmiş olmadığında ve görünüşe göre böyle bir eylem olmadığında, birini geçmiş bir eylem için cezalandırmanın anlamı nedir?

Zamanın olmadığının keşfi, tüm dünyayı durma noktasına getirecek gibi görünüyor. Yataktan çıkmak için hiçbir nedenimiz olmazdı.

Her zamanki işler

Kargaşadan kurtulmanın bir yolu var.

Fizik zamanı ortadan kaldırabilirken, nedenselliğe dokunulmamış görünüyor: Bir şeyin başka bir şeyi meydana getirebileceği duygusu.

Belki de fiziğin bize söylediği şey, zaman değil nedenselliğin evrenimizin temel özelliği olduğudur.

Bu doğruysa, ajans hala hayatta kalabilir. Çünkü bir faillik duygusunu tamamen nedensel terimlerle yeniden inşa etmek mümkündür.

En azından, Kristie Miller, Jonathan Tallant ve benim yeni kitabımızda bunu tartışıyoruz .

Zamanın olmadığının keşfinin, fiziği yeni bir çağa iterken bile yaşamlarımız üzerinde doğrudan bir etkisi olmayabileceğini öneriyoruz.

Sam Baron, Doçent,  Australian Catholic University, 19 Nisan 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 31.08.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Bu makale ilk olarak The Conversation'da yayınlandı.

Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı