24 Ağustos 2022 Çarşamba

SA9801/MT83: Bağırsaklarınızdaki Mikroplar Kişiliğinizi Etkileyebilir; Zihinsel ve Fiziksel Yorgunlukla İlişkili Olabilir

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Nutrients dergisinde yayınlanan ön bulgular, her bir kişilik özelliği ile ilişkili farklı bakteri ve metabolomlar olduğunu tespit etti. Bir bakteri, dört kişilik özelliğinden üçüyle ilişkiliydi, ancak dört özelliğin tamamı arasında hiçbiri yoktu."


Microbes in Your Gut May Affect Personality- Could Be Associated With Mental and Physical Fatigue

Clarkson Üniversitesi Fizik Tedavi Doçenti Ali Boolani, bağırsaktaki bağırsak mikrobiyomunun ve metabolomik yolların zihinsel enerji, zihinsel yorgunluk, fiziksel enerji ve fiziksel yorgunluk kişilik özellikleriyle ilişkili olup olmadığını belirlemek için araştırma yapıyor.


Bağırsak Mikropları Çizimi

Bağırsak mikrobiyomu olarak bilinen bağırsakta yaşayan binlerce farklı bakteri türü vardır. Her bakteri türünün sayısı, sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları ve hatta fiziksel aktivite seviyeleri gibi birçok faktör tarafından belirlenir. Bağırsak metabolomları, bağırsak mikrobiyotası tarafından üretilen amino asitler, enzimler ve yardımcı faktörler gibi küçük moleküllerdir.

Bağırsak mikrobiyomunun, gastrointestinal bir sorun olmadıkça veya bir kişi antibiyotik almadıkça, yetişkin yaşamının çoğunda sabit kaldığı bilinmektedir ve kişilik özelliklerinin değişmesi yıllar alabilir.

Boolani ve meslektaşları, dört kişilik özelliği ile ilişkili benzersiz bağırsak mikrobiyomu ve metabolomik yollar olup olmadığını belirlemek için çalışıyor.

Tam bir araştırmanın analizi maliyetli olduğu için, Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden Boolani ve yardımcı araştırmacıları Lauri Byerley, Christopher Taylor ve Meng Lou; Tennessee Üniversitesi'nden Courtney Christopher, Hector Castro ve Shawn Campagna; Chapel Hill'deki Kuzey Karolina Üniversitesi'nden Kristin Ondorak; Matthew Lee Smith, Texas A&M Üniversitesi'nde; ve Amerikan Askeri Üniversitesi'nden Karyn Gallivan, ilk araştırmayı fiziksel olarak aktif genç yetişkinlerden oluşan küçük bir örneklem üzerinde yapmayı seçti.

Nutrients dergisinde yayınlanan ön bulgular, her bir kişilik özelliği ile ilişkili farklı bakteri ve metabolomlar olduğunu tespit etti. Bir bakteri, dört kişilik özelliğinden üçüyle ilişkiliydi, ancak dört özelliğin tamamı arasında hiçbiri yoktu.

Sonuçlar, Boolani'nin zihinsel enerjinin, zihinsel yorgunluğun, fiziksel enerjinin ve fiziksel yorgunluğun dört farklı biyolojik ruh hali olduğunu bildiren önceki çalışmasını desteklemektedir, ancak bazı örtüşmeler olabilir; örneğin, aynı anda hem fiziksel olarak yorgun hem de fiziksel olarak enerjik olabilirsiniz.

Araştırma ayrıca, metabolizma ile ilişkili bakteri ve metabolomun ya zihinsel ya da fiziksel enerji ile ilişkili olduğunu, iltihaplanma ile ilişkili bakterilerin ise zihinsel ya da fiziksel yorgunluk ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Boolani, "Bu yeni bulgular, enerji duygularının metabolik süreçlerle, yorgunluk duygularının ise inflamatuar süreçlerle ilişkili olduğunu bildirdiğimiz önceki çalışmamı destekliyor" diyor. “Hala bağırsak mikrobiyomunu öğrendiğimiz için kişilik özelliğimizi değiştirmeye çalışırsak bağırsak mikrobiyomunda bir değişiklik görebiliriz bilmiyoruz; ya da bağırsak mikrobiyomumuzu değiştirmeye çalışırsak, kişilik özelliğimizi de değiştirebiliriz. Ek olarak, bu bulgular beslenme müdahalelerinin yorgunluk önleyici etkilerine yanıt olarak gördüğümüz kişilerarası farklılıkların bazılarını açıklamaya yardımcı olabilir.”

Clarkson matematik  doktora (Ph.D.) öğrencisi Daniel Fuller ve Boolani yakın zamanda zihinsel enerji, zihinsel yorgunluk, fiziksel enerji ve fiziksel yorgunluğun kişilik özelliklerinin akut kafein müdahalesine nasıl tepki verdiğimizle ilişkili olduğunu bildirdikleri bir araştırma yayınladılar. Araştırmacılar bu tepkinin bağırsak mikrobiyotasından mı yoksa epigenetik belirteçlerden mi kaynaklandığını bilmese de, mevcut çalışmanın bulguları onlara bağırsakların kişilik özelliklerinde oynadığı role dair bir fikir veriyor.

Boolani ve ekibi, mevcut araştırmayı daha sonra çok daha fazla sayıda katılımcıdan alınan örneklerle çoğaltmayı planlıyor. Kısa bir süre önce tam çalışmayı gerçekleştirmek için bir hibe aldılar ve şu anda hem Clarkson'daki hem de Chapel Hill'deki Kuzey Carolina Üniversitesi'ndeki katılımcılardan çok daha büyük bir örneklem toplamak için onay almak için çalışıyorlar.

Boolani, "Geniş bir araştırmanın bize daha kesin cevaplar vereceğini umuyoruz ve oradan bu bulguların enerji ve yorgunluk duygularını değiştirmeye yönelik beslenme müdahalelerindeki kişilerarası farklılıkları açıklamaya yardımcı olup olmayacağını görebiliriz" diyor. "Ancak, bu ilk keşif çalışması, bağırsak mikrobiyotası ile bu dört kişilik özelliği arasındaki ilişkiyi incelemek için bu araştırma çizgisini takip etmemiz gerekip gerekmediği konusunda bize rehberlik ediyor."

Clarkson University, 17 Mart 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 24.08.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: “Fiziksel Olarak Aktif Genç Yetişkinlerde Özel Enerji ve Yorgunluk Bağırsak Bakterilerine Bağlanabilir: Bir Keşif Çalışması” Ali Boolani, Karyn M. Gallivan, Kristin S. Ondrak, Courtney J. Christopher, Hector F. Castro, Shawn R. Campagna, Christopher M. Taylor, Meng Luo, Scot E. Dowd, Matthew Lee Smith ve Lauri O. Byerley, 21 Ocak 2022, Besinler. DOI: 10.3390/nu14030466


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı