8 Haziran 2022 Çarşamba

SA9701/MT61: Yeni Araştırma, Alkol Tüketiminin Kalp Sağlığına Fayda Sağladığına Dair Teoriyi Zorlaştırıyor

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk


"Gözlemsel araştırmalar, hafif alkol tüketiminin kalple ilgili sağlık yararları sağlayabileceğini öne sürüyordu, ancak JAMA Network Open'da yayınlanan büyük bir araştırmada görüldüğü gibi, her düzeyde alkol alımı, daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskleri ile bağlantılıydı."


New Research Challenges Theory That Moderate Alcohol Consumption Benefits Heart Health

  • UK Biobank katılımcılarının yaptığı gözlemsel bir analizde, hafif ila orta dereceli içicilerin en düşük kalp hastalığı riskine sahip olduğu, bunu içmeyi bırakan kişilerin izlediği görüldü. Ancak, hafif ila orta dereceli içiciler, daha iyi kalp sağlığını açıklayan, çekimserlere göre daha sağlıklı yaşam tarzlarına sahip olma eğilimindeydi.
  • Aynı popülasyondaki genetik kanıtlar, tüm alkol alımı düzeylerinin artmış kardiyovasküler risk ile ilişkili olduğunu gösterdi.
  • Özellikle, hafif alkol tüketimine bağlı kardiyovasküler hastalık riski mütevazıydı, ancak şu anda “düşük risk” olarak kabul edilen alım seviyelerinde bile daha yüksek alımla katlanarak arttı.


Araştırmacılar, gözlemlenen herhangi bir faydanın, hafif ila orta dereceli içiciler arasında yaygın olan diğer yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklandığını söylüyor.

Gözlemsel araştırmalar, hafif alkol tüketiminin kalple ilgili sağlık yararları sağlayabileceğini öne sürüyordu, ancak JAMA Network Open'da yayınlanan büyük bir araştırmada görüldüğü gibi, her düzeyde alkol alımı, daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskleri ile bağlantılıydı. Massachusetts General Hospital (MGH) ve Broad Institute of MIT ve Harvard'daki araştırmacılar tarafından yönetilen bir ekip tarafından yayınlanan bulgular, alkol tüketiminin varsayılan faydalarının aslında hafif ila orta dereceli içiciler arasında yaygın olan diğer yaşam tarzı faktörlerine atfedilebileceğini öne sürüyorlar.

Araştırmaya, derinlemesine genetik ve sağlık bilgileri içeren geniş ölçekli bir biyomedikal veri tabanı ve araştırma kaynağı olan UK Biobank'a katılan, ortalama yaşı 57 ve haftada ortalama alkol tüketimi 9.2 olan 371.463 yetişkin dahil edildi. Daha önceki çalışmalarla tutarlı olarak, araştırmacılar, hafif ila orta dereceli içicilerin en düşük kalp hastalığı riskine sahip olduğunu ve ardından içki içmeyen kişilerin geldiğini tespit etti. Çok içen insanlar en yüksek riske sahipti. Bununla birlikte, ekip ayrıca hafif ila orta dereceli içicilerin, daha fazla fiziksel aktivite ve sebze tüketimi ve daha az sigara içme gibi, daha fazla içmeyenlere göre daha sağlıklı yaşam tarzlarına sahip olma eğiliminde olduğunu buldu. Sadece birkaç yaşam tarzı faktörünü hesaba katmak, alkol tüketimiyle ilişkili herhangi bir yararı önemli ölçüde azaltıyordu.

"Alkol alımını azaltmak, muhtemelen tüm bireylerde kardiyovasküler riski azaltacaktır." Krishna G. Aragam, MD, MS, Kardiyoloji, Massachusetts General Hospital

Araştırma ayrıca, maruziyet (sebep) ile sonuç arasında gözlemlenen bir bağlantının nedensel bir etkiyle tutarlı olup olmadığını, hafif alkol tüketiminin kişinin kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmasına neden olup olmadığını belirlemek için genetik varyantları kullanan Mendel rastgeleleştirme adı verilen bir yöntemde en son teknikleri uyguladı.

MS, MGH'de kardiyolog ve Broad Enstitüsü'nde yardımcı bilim insanı olan kıdemli yazar Krishna G. Aragam, “Doğrusal olmayan Mendel rastgeleleştirmesindeki daha yeni ve daha gelişmiş teknikler, artık farklı maruziyet seviyeleriyle ilişkili hastalık riskinin yönünü ve büyüklüğünü değerlendirmek için insan genetik verilerinin kullanılmasına izin veriyor” diyor. "Bu nedenle, alışılmış alkol alımı ile kardiyovasküler hastalık arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için bu yeni teknikleri ve biyobank popülasyonlarından elde edilen geniş genetik ve fenotipik verileri kullandık."

Bilim adamları, katılımcılardan alınan numunelerin bu tür genetik analizlerini yaptıklarında, daha yüksek alkol tüketimini öngören genetik varyantları olan bireylerin gerçekten daha fazla miktarda alkol tüketme ve hipertansiyon ve koroner arter hastalığına sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldular. Analizler ayrıca, hem erkekler hem de kadınlar arasında alkol tüketimi yelpazesinde kardiyovasküler riskte önemli farklılıklar olduğunu ortaya çıkardı; haftada sıfırdan yedi içkiye çıkıldığında riskte minimum artış, haftada yedi ila 14 içki arasında ilerlerken ve özellikle haftada 21 veya daha fazla içki tüketildiğinde risk çok daha fazla yükseliyor. Özellikle, bulgular, ABD Tarım Bakanlığı'nın ulusal yönergeleri tarafından "düşük risk" olarak kabul edilen seviyelerde bile (yani erkekler için günde iki içeceğin ve kadınlar için günde bir içeceğin altında) kardiyovasküler riskte bir artış olduğunu göstermektedir.

Alkol alımı ve kardiyovasküler risk arasındaki ilişkinin lineer değil, daha çok üstel olduğu keşfi, Mass General Brigham Biobank'taki 30.716 katılımcıdan elde edilen ek bir (veri) analiziyle desteklendi. Bu nedenle, tüketimi kısmak günde bir alkollü içecek içen insanlara bile fayda sağlayabilirken, daha fazla tüketenlerde azaltmanın sağlık kazanımları daha önemli ve belki de klinik olarak daha anlamlı olabilir.

“Bulgular, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek için alkol alımının tavsiye edilmemesi gerektiğini doğruluyor; daha ziyade, alkol alımını azaltmanın, kişinin mevcut tüketim düzeyine bağlı olarak farklı derecelerde olsa da, tüm bireylerde kardiyovasküler riski muhtemelen azaltacağını” söylüyor Aragam.

Massachusetts General Hospital, 31 Mart 2022, SciTechDaily

Mustafa Tamer, 08.06.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: Kiran J. Biddinger tarafından “Alkol Alımının Kardiyovasküler Hastalık Riski İle İlişkisi”; Connor A. Emdin, MD, DPhil; Mary E. Haas, Doktora; Minxian Wang, Doktora; George Hindy, MD; Patrick T. Ellinor, MD, PhD; Sekar Kathiresan, MD; Amit V. Khera, MD, MSc; Krishna G. Aragam, MD, MS, 25 Mart 2022, JAMA Network Open. DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.3849

Çalışmanın baş yazarı Kiran J. Biddinger idi ve ek yazarlar arasında Connor A. Emdin, MD, DPhil, Mary E. Haas, PhD, Minxian Wang, PhD, George Hindy, MD, Patrick T. Ellinor, MD, PhD, Sekar yer aldı. Kathiresan, MD ve Amit V. Khera, MD, MSc.

Finansman Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Amerikan Kalp Derneği tarafından sağlandı.


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı