26 Temmuz 2020 Pazar

SA8747/SD1760: Avrupa Birliği, Hem Ekonomik Hem de Parasal Bir Birlik mi?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Guardian'ın Avrupalı ​​eski editörü ve Brüksel'deki Avrupa Politika Merkezi'nin siyasi direktörü John Palmer'e aittir ve Avrupa Birliği'nin üzerinde anlaştığı, Covid-19'dan olumsuz etkilenen birlik ülkelerine yapılacak yardımları içeren 'Kurtarma Paketi'ne odaklanmaktadır. Analist, Avrupa Birliği'nin Brexit sonrası yeni patronlarının Fransa ve Almanya olduğunu tescil eden bir yaklaşıma sahiptir. John Palmer, Avrupa Birliği'nin üzerinde anlaştığı 'Kurtarma Paketi'nin, gelecek için umut verici olduğunu söylemesine rağmen bundan emin değildir: "AB'nin bu daha geniş küresel ekonomik, sosyal ve iklim sorunlarına toplu olarak nasıl tepki vereceğini herhangi bir güvenle tahmin etmek için çok erken. Ancak Jacques Delors'un komisyon başkanı olarak işe başlamasından bu yana nihai bir AB ekonomik yönetişim sistemine yönelik ilk önemli adımları atmış olan Brüksel zirvesinin sonucundan bir miktar cesaret alınabilir." Türkiye Avrupa Birliği'nin bu yeni 'burnu sürtülmüş ve kibrini kaybetmiş' profilini doğru analiz etmeli ve daha üst bir dil inşâ ederek 200 yıllık kayıplarını telafi etmelidir.
Seçkin Deniz, 26.07.2020

An economic, as well as a monetary, union?
"Geniş Avrupa Konseyi toplantısında, miktarı azalsa da, bir kurtarma paketi kabul edildi; yine de bu, büyük sonuçları olan bir pakettir."

Ekonomik, sosyal, politik veya çevresel geleceğimiz hakkında iyimser olmak için şu an pek uygun bir piyasa yok. Covid-19 salgını sonrasında 100 yılı aşkın süredir yaşanan en kötü ekonomik çöküş ve potansiyel iklim değişikliği felaketiyle karşı karşıyayız. Ancak Brüksel zirvesindeki maratonun sonucu Avrupa Birliği için çarpıcı bir şekilde teşvik edici yeni bir yön müjdeliyor.

Beş günlük Avrupa Konseyi'nin önemi sadece AB ekonomisine verilecek 1,2 trilyon Euro'luk teşvikin büyüklüğü ile değil, bu iyileşme stratejisini finanse etmek için birliğin eşi görülmemiş toplu borçlanmanın büyüklüğünün dünya finans piyasalarında üstlenmesidir. Post-pandemik ekonomik toparlanmaya ayrılacak 750 milyar € 'dan, benzeri görülmemiş 390 milyar €'luk miktarlık kısmı, geri ödenecek kredi olarak değil hibe olarak verilecektir.

Hükümet başkanları ayrıca 1 trilyon Euro'nun üzerinde yedi yıllık bir AB bütçesi üzerinde anlaştılar. Bazı zengin, kuzey Avrupa ülkelerinin muhalif yaklaşımı, mevcut bütçeden çok daha büyük olmasına rağmen, önerilen zarfın Avrupa Komisyonu'nun başlangıçta önerdiğinden biraz daha küçük olduğu anlamına geliyordu; bu Avrupa Parlamentosu'nun kabul etmeye isteksiz olabileceği bir şeydi.

Toplu borçlanma programının geri ödemeleri için zirve ayrıca (ilke olarak) yeni ortak vergiler üzerinde anlaştı. Bunlar arasında plastik ve kirletici ithalat vergileri ve dijital vergi yer alıyor. Ayrıntılar üzerinde anlaşmaya varılmasına rağmen, bu AB maliye politikasına doğru gidişte radikal bir adımdır.

Olağanüstü canlanma

Uzun süren konsey toplantısının başarısı, kısa süre önce  başlayan ve devam eden Fransız-Alman ittifakının dikkat çekici bir şekilde yeniden canlanmasını yansıtıyor. Ayrıca dolaylı olarak 'Brexit'in' politik etkisini de yansıtmaktadır. "Tutumlu dörtlü" nün (Hollanda, Danimarka, Avusturya ve İsveç) muhalefeti, geleneksel olarak şüpheci İngiltere hükümetinin yokluğu nedeniyle büyük ölçüde zayıfladı.

İtalyan ve İspanyol hükümetleri, geçmişin gözden düşmüş kemer sıkma takıntıları yerine, AB ekonomik stratejisi için iddialı yeni bir yönlendirme için güçlü bir destek verdiler. Zirve, Covid-19 krizinin ölçeğinin radikal olarak farklı bir tepki gerektirdiğine dair artan kamuoyu kabulünü yansıtıyordu.

AB hala üretim, ticaret ve istihdamda göze çarpan küresel bir çöküşün yansımaları ile karşı karşıya. Bu sadece halihazırda esneyen servet ve gelir eşitsizliklerini daha da kötüleştirebilir ve gençler çok kötü bir şekilde bundan etkilenebilir. Çin ve Rusya'dan ABD, Brezilya ve Hindistan'a kadar otoriter ve / veya istikrarsız popülist rejimler kırılgan bir küresel düzeni ticari çatışmalarla ve daha da kötüsü ile tehdit ediyor.

AB'nin karşılaştığı bir sonraki acil zorluk, radikal bir Avrupa Yeşil Yeni Anlaşması vaadiyle hareket etmektir. Komisyon tarafından Aralık 2019'da başlatılan teklifler, AB'nin 2050'ye kadar net sıfır karbon emisyonu hedeflerine ve 1990'lardan 2030'a kadar yüzde 50-55'lik bir kesime ulaşmayı amaçlayan kapsamlı bir düzenlemeyi ve mevzuat çerçevesini özetliyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun işaret ettiği gibi, transform bu dönüştürücü gündemi elde etmek ve Avrupa'yı küresel iklim geçişinde lider yapmak kamu ve özel yatırımlarının muazzam bir seferberliğini gerektiriyor. Komisyon, "net sıfır 2050 hedefine ulaşmanın önümüzdeki on yıl boyunca en az 1 trilyon Euro'luk kamu ve özel yatırım gerektirdiğini" tahmin ediyor.

Türbülans önceden yapılandırıldı

Mevcut küresel türbülansın çoğu 2007-08 döneminde finansal kriz ve bankacılık çöküşünde yeniden şekillenmiştir. Ancak çok fazla kafa karışıklığı ve sarsıntı sonrasında AB kurumları, özellikle de Avrupa Merkez Bankası tarafından alınan önlemler; yıkıcı bir parasal parçalanmayı önlemek içindi.

Ancak o dönemde parasal birliğin güçlendirilmesi, daha büyük ekonomik veya mali entegrasyon ile eşleşmemişti. Gerçekten de, piyasa köktenci ekonominin kavranması ve daha yoksul üye ülkelere mali transferlere karşı viseral karşıtlık, bazı kilit başkentlerde her zamanki gibi etkili oldu; özellikle Berlin'de. Yunan halkına skandal bir ekonomik deli gömleğinin giydirilmeye çalışılması, AB'yi temellerinden sarstı.

On yıldan biraz fazla bir süre sonra birlik genelindeki siyasi ve ideolojik ruh hali kökten değişiyor. Kemer sıkma ekonomisi gözden düştü. Brüt sosyal eşitsizlik dayanılmaz hale getirildi. Doğal dünyanın kırılganlığı ve kademeli yıkımının hayatı tehdit eden pandemileri nasıl kuluçkaladığı konusunda daha fazla farkındalık var.

AB'nin bu daha geniş küresel ekonomik, sosyal ve iklim sorunlarına toplu olarak nasıl tepki vereceğini herhangi bir güvenle tahmin etmek için çok erken. Ancak Jacques Delors'un komisyon başkanı olarak işe başlamasından bu yana nihai bir AB ekonomik yönetişim sistemine yönelik ilk önemli adımları atmış olan Brüksel zirvesinin sonucundan bir miktar cesaret alınabilir.

Bununla birlikte, üzerinde anlaşmaya varılanın mantığı, gelecekte daha fazla ve daha radikal değişiklikler talep edilmesini gerektirebilir. Birlik ayrıca, AB anayasasında  büyük reformlara yol açmasını gerektirecek olan değişim rüzgarının önümüzdeki Avrupa Geleceği Konvansiyonu ile süpürülüp süpürülmeyeceğine karar vermek zorunda kalacak.

John Palmer, 22 Temmuz 2020, Social Europe

(John Palmer eskiden Guardian'ın Avrupalı ​​editörü ve Brüksel'deki Avrupa Politika Merkezi'nin siyasi direktörüydü.)



Seçkin Deniz, 26.08.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı