19 Kasım 2019 Salı

SA8143/SD1541: Drone'lu Geleceğimizin Karanlık Yüzü

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Güney Danimarka Üniversitesi Savaş Araştırmaları Merkezi, Savaş Çalışmaları DIAS yardımcı doçenti ve Yale Üniversitesi Uluslararası Güvenlik Araştırmaları Bölümü misafir araştırmacısı James Rogers'a aittir ve Dronların neden olduğu güvenlik risklerine odaklanmaktadır. James Rogers'ın diğer benzerleri gibi CIA'in ürettiği DAEŞ-IŞİD gibi terör örgütlerinin insansız hava araçlarıyla yaptığı saldırıları merkeze alarak, diğer iç ve dış güvenlik tehditlerine dair uyarılarda bulunmakta ve şu soruları sormaktadır: "Geleceğin dronuna yaklaştıkça, politika yapıcılar, endüstri liderleri, güvenlik güçleri ve teknoloji yenilikçileri kilit sorulara öncelik vermeli: Ulusal hükümetler önümüzdeki birkaç yıl içinde katlanarak büyüyerek ortaya çıkan dron altyapılarını nasıl güvence altına alacaklar? Veriler nasıl güvende tutulacak? Dronların engellenebilir ve dezenformasyonun yayılması önlenebilir mi? Ve en gelişmiş dronların karşısında, karşı-dron sistemleri nasıl tepki verecek?" Türkiye'nin insansız hava araçları üretirken, aynı zamanda insansız hava araçlarına karşı kullanılacak silahlar ürettiği (Aselsan anti-drone -İhasavar, Koral vb) bu yüzyılda, ABD'nin paniğe kapılmasının temel nedenlerinden ikisi, Çin'den ithal edilmesi yasaklanan drone sistemlerinin yerlisini üretecek teknolojik altyapının tamamlanmasının zaman alacak olması ve gittikçe kötüleşen finansman sorunları yüzünden ABD ordusunun hızlı teknolojik değişime ayak uyduramamasıdır. Tarih kendi seyrinde ilerlemektedir ve Amerikan İmparatorluğu diğer öncülleri gibi çağdaş teknolojiye ayak uyduramayarak tarih sahnesinden çekilmeye başlamış durumdadır.
Seçkin Deniz, 19.11.2019


The dark side of our drone future

Yakın geleceğin resmini çizmeme izin verin. Bazıları birkaç kilo ağırlığında, bir kısmı birkaç ton ağırlığındaki Dronlar, kırsal dağıtım merkezlerinden şehir içi dağıtım merkezlerine kadar gökyüzünde ileri geri akacak. Gündüz ve gün dışında, haftalık alışverişlerimizi, son dakika hediyelerimizi ve önemli ilaçlarımızı evimize ya da işyerimize bırakacaklar. Dronlar otomatik olarak bizi işten (ya da bardan) alabilir ve havadan Ubers'a götürebilir. Hayatlarımızı değiştirecekler. Binlerce olmasa da, yüzlerce dron, şu anda yoğun trafikten etkilenen sıkışık otoyolları ve caddeleri geçerek kasabaların ve şehirlerin üstünden uçacaklar.




Basitçe söylemek gerekirse, dron devrimi, lojistiği ve taşımayı tasarlama ve anlama biçimimizi değiştirecek. Bununla birlikte, küresel olarak yayılan dronlar nedeniyle yaşayacağımız tüm değişiklikler olumlu olmayacak. Dronlar onlarla birlikte yeni bir dizi risk ve zorluk getiriyor ve bununla yüzleşmek gerekiyor.

Sorunların bazıları açık; drone teknolojileri hayati öneme sahip ulusal altyapı içindeki öngörülemeyen açıkları ortaya çıkardığı için sorun üretmeye çoktan başlamış durumda. Dronlar, geçtiğimiz ay Suudi Arabistan’ın hava savunma sistemlerinden kaçarak dünyanın petrol arzının yaklaşık yüzde 6'sını düşüren seyir füzeleri yüklü olarak düşük seviyelerde uçarken manşetlere çıktı. Bazılarının Yemen'in Husi isyancılarını ve bazılarının İran'ı işaret ettiği bu saldırıları kimin gerçekleştirdiği henüz belli değil. Belirsizlik, dronun çekiciliğinin temel bir parçası. Daha uzun menzilli ve uzaktan kumanda kombinasyonu, agresif drone kullanımı söz konusu olduğunda sıyrılma ve inkar edilebilirlik sağlıyor. 


Uluslararası bir havaalanına inerken, yanımızda veya  uçaktan baktığımız penceremizin dışında korkutucu bir şekilde bir insansız uçakla karşılaşabiliriz. Herhangi bir dronu kimin kontrol ettiği belli değil ve şu anda göklerimizi dolduran dron sistemlerinin eklektik karışımını etkili bir şekilde izleyebilecek, izleyebilecek ve devre dışı bırakabilecek çok az önlem var.


“Drone”, kesinlikle, geniş bir sistem dizisini tanımlamak için kullanılan, biçimsiz bir terim haline geldi. Yine de, her yönden, sabit kanatlı sistemlerden kuadterlere kadar insansız hava araçları, güvenlik için yeni riskler ortaya koyuyor. Bu sorunların, eğer  bir çözümü varsa, hızlı bir şekilde çözülmesi muhtemel değildir.


Uyarı işaretleri. Yemen'in Husi isyancıları, 14 Eylül saldırısını yapmasalar bile, iddia ettikleri gibi, bir süredir sabit kanatlı uçakları başarıyla kullanıyorlardı. İddiaya göre İran’dan alınan devlet desteği ile başladılar, ancak kısa sürede cephanelerini güçlendirmek için ticari dronlara yöneldiler. Yüksek çözünürlüklü kameralar, endüstriyel motorlar ve uzun mesafeli vericiler, hepsi Husilerin yeteneklerine eklendi. 


Mayıs 2019’da Suudi Arabistan’daki petrol boru hatlarına saldırıları, Ocak 2019’da Yemen’de yüksek profilli askeri liderlere suikast ve 2018’de Dubai’de ve sonraki ay Abu Dabi’de ulusal havaalanlarına yapılan saldırı iddiaları, düşman aktörler için ticari olarak temin edilebilir teknolojiyle desteklenmiş uzaktan kumanda ile ölüme ve yıkıma neden olan saldırılara karşı korunma gerekliliğini öne çıkardı. En masum ticari sistemler bile kötüye kullanılabiliyor.


Aralık 2018'de görüldüğü iddia edilen iki quadcopter dronunun -veya belki de sadece bir, birkaç veya hiç bir dronun olmadığı (kime sorduğunuza bağlı olarak)- neden olduğu Gatwick havaalanındaki kaos, hem bu tehdidi hem de inkar edilebilirliğini ortaya çıkardı. İngiltere'nin en büyük ikinci havaalanı durma noktasına getirildi, ancak kimse adalete teslim edilmedi. Sadece bu değil ve geçen yıl o ülkedeki uçaklarla 125 neredeyse burun buruna ve tehlikeli karşılaşma yaşayan, yavaş, alçaktan uçan, kullanıma hazır dronların polis güçlerinin, havaalanı görevlilerinin zamanını, kapasitesini, kaynaklarını ve drone tehdidinin yaklaştığını tartışan parlamento komitelerini meşgul etti.


Basın, coşkuyla “makineli tüfekler”, “alev makineleri” ile donatılmış quadcopter dronları uyarısı ve radyoaktif atık yükler taşıyan uzaktan kumandalı sistemlerin, edinilmesi ve uyarlanabilirliği kolay çok yönlülüğü vurgulayan icatlar üzerine yoğunlaşarak korku iklimini aktifleştirdi.Aslında, bu oyuncakların güvenli devlet ve askeri sahaları ihlal edebilecek silahlara nasıl dönüştürülebileceklerini hatırlatmak için yalnızca Japon “atom uçağı”, ISIS “Truva Atı uçağı” ve Venezüella “suikast uçağı”na bakmamız gerekiyor.

Yine de, bu sadece başlangıç. Günümüzün nefis dronlarını tehlikeli dronların Model T'si olarak düşünün. Drone teknolojileri giderek daha fazla karmaşıklaştıkça, kontrolsüz ve az düzenli bir şekilde çoğalmakta olan “düşman drone” olayları etki ve sayı olarak artacaktır.


Gelişen teknoloji. Quadcopter drone tehdidinin geleceğine odaklanalım. DJI veya Parrot gibi ana üreticilerden satın alınabilen sistemler de dahil olmak üzere bu uçaklar artık daha hızlı gidebiliyor, görüntüleri daha fazla iletebiliyor ve birkaç yıl önce olduğundan daha uzun süre uçabiliyorlar. Bazıları “düşük ve yavaş” yerine “hızlı ve öfkeli”. Çinli bir teknoloji şirketinin ürettiği nispeten temel bir uçak olan en son DJI Mavik 2, saatte 8 km'lik bir video iletim mesafesi olan, saatte maksimum 72 km hıza sahip ve 31 dakikaya kadar uçabiliyor. Hong Kong'daki binlerce protestocunun ve güvenlik kuvvetlerinin üzerinden uçmak için insansız hava aracı kullanımı mevcut uçak neslinin hızını, çevikliğini, çok yönlülüğünü ve erişim kapasitesini vurgulamaktadır.


Dürüst olmak gerekirse, DJI, özellikle havalimanları çevresinde, sorumlu kullanımı teşvik etmek için bir dizi önlem gerektirmiştir. Ancak dronların sayıları ve yetenekleri arttıkça, sınırlandırılmaları ve karşı koyulmaları zorlaşıyor. Kullanıma hazır “eklentiler” (en son motorlar, vericiler, uygulamalar ve kameralar gibi) tehlikeleri daha da arttırıyor.


Bazen dünyanın en büyük bilgisayar teknolojisi şirketlerinden Intel'in çok dronlu kontrol yazılımının gösterdiği gibi binlerce güçlü dron sürüleri bizi - olimpiyatlarda ya da Yeni Yıl arifesinde -heyecanlandırdı ve eğlendirdi. Bununla birlikte, bu büyüleyici özelliğin sıkıntılı bir yanı var.  Drone operatörleri sıfır dolarlık maliyetle aynı anda birden fazla dronun seçilen bir hedefe doğru uçmasını mümkün kılan yazılım ve çevrimiçi öğreticiler indirebilir. Bu özellik, drone pilotlarının önceden ayarlanmasına izin veren daha sofistike akıllı telefon uygulamaları ile birleştirildiğinde dronların son varış noktasında, özgür, açık erişimli, otonom dron sürülerinin nasıl doğacağını görmek kolaydır. Tabii ki, kötü niyetli fikirleri olan bir grup birden fazla operatöre sahipse, birden fazla uçağı olan ve hepsinin bir seferde birden uçuran bu uygulamalara, derslere veya yazılıma gerek yoktur. Ancak yazılım ve uygulamalar, bir kişinin bu kadar dikkat çekici başarıyı elde etmesini kolaylaştırıyor.


Geleceğe açılan bir pencere. Dronlarla yapılan bir terörist saldırı çok uzak görünüyor olsa da bunu abartmamak önemlidir. Bununla birlikte, buna benzer senaryolar dünyanın her yerinde, genellikle düşmanca bir şekilde ortaya çıkıyor. Bir kez daha, Suudi Arabistan’a yapılan son endişe verici saldırılara bakarak durup bir değerlendirme yapmak gerekir. Bildirilenlere göre, En az 18 uçak ve yedi seyir füzesi ulusal savunma sistemlerini aşmak ve Abqaq ve Hurais'te belirlenmiş hedefleri vurmak için kullanıldı. Bu sistemlerin sürülerde kullanılması, savunmaların ezici ve doyurucu olmasıyla başarılı bir saldırı olasılığını artırdığından taktiksel bir anlam ifade ediyor. Dronlar ayrıca hedef belirlemeye yardımcı olarak ikincil sistemlerin hassasiyetle vurulmasına imkan vermek için kullanılabilir. Farklı, ancak yabancı olmayan bir şekilde, sürüler, hem suç çeteleri hem de teröristler tarafından doygunluk, tespit ve grev amacıyla kullanılmıştır.


Geçen yıl,  bir rehine olayında bir suç çetesine yapılan bir operasyonda ilkel bir quadcopter uçağı sürüsü FBI ajanları üzerinden “yüksek hızlı alçak geçişler” yaparak FBI'yı operasyonel olarak kör etmişti. FBI’ın Operasyonel Teknoloji Hukuk Birime başkanlık eden Joe Mazel, Defense One'ın (Haber sitesi) rehine kurtarma ekibini çıldırttığını ve hatta “insanların kendi dronlarını uçurup görüntülerini YouTube’a koyduğunu” söyledi.


Olay, suç çeteleri tarafından yeni bir dron kullanımı değil sadece manşet kapmaktı. Önceleri, dronlar memurları korkutmak, tanıkları takip etmek, uyuşturucu kaçakçılığı yapmak ve hapishanelere sızmak, ev sakinlerini ve sanayi bölgelerini gözetlemek, işgalcilerin ne zaman ayrıldığını görmek ve savunmasız ve değerli varlıkları aramak için kullanılıyordu. Meksika'da bir uyuşturucu karteli, yüksek rütbeli bir görevliye karşı casusluk yapmak, onu tanımlamak ve saldırmak için quadcopter uçağı kullandı. Uçak el bombaları ile donatıldı ve Meksika'nın Baja California eyaleti kamu güvenlik sekreteri Gerardo Sosa Olachea'nın evine gönderildi. Neyse ki, el bombaları patlatmadı. Ancak, bunun gibi olaylar geleceğe bir bakış açısı sağlamaktadır.


Bir sonraki dron saldırısı neye benzeyecek? Danimarka'daki Basil Hassan davasından fikir edinebiliriz. 1987'de Kopenhag'a 20 kilometre mesafedeki küçük bir kasabada doğan HassanABD’nin yabancı teröristler listesinde çok tehlikeli biri olarak yer alıyordu. Mühendislik ve uçuş konusunda tutkusu (ve yeteneği) vardı. Bunlar, DAEŞ-IŞİD'in Irak ve Suriye'de bir halifelik kurmasına yardımcı olmak için seçtiği becerilerdi. Özellikle, dron sistemlerinin Danimarka'da nasıl kolayca alınabileceğini veya çevrimiçi olarak nasıl sipariş edilebileceğini, Türkiye'ye nasıl gönderildiğini ve ardından, Irak Musul Üniversitesi'nde yakalanan kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, DAEŞ-IŞİD birimlerine yardım etmek için sınırdan nasıl kaçırıldığını gördü. 2014 yılına kadar, birimler ölümcül silahlar yaratma girişimlerinde kimyasal maddeler ve patlayıcı maddelerle deneyler yapıyorlardı. Ayrıca hem sabit kanatlı hem de quadcopter drone sistemlerini test ediyor ve geliştiriyorlardı. Zamanla, Hassan basit ticari teknolojilerden yararlanmada ve bunları DAEŞ-IŞİD'in Suriye ve Irak'taki yeni dron filoları için etkili savaş silahları oluşturmak için kullanılmasında önemli bir rol oynadı.


Danimarkalı yetkililer, 2007'de bir arkadaşı terörle ilgili suçlardan mahkum edildiğinden beri Hassan'ı tanıyorlardı. Hassan, 2014 baharında ülkeden kaçmayı başardı ve tutuklanıp hapsedildiği Türkiye'ye gitti. Bununla birlikte, 2014 yılının sonbaharında, DAEŞ ile Türkiye arasındaki bir mahkum değişiminde serbest bırakıldı.. Hassan daha sonra, gelişmiş dron teknolojilerini DAEŞ topraklarına sokmak için Danimarka'daki yaşamında elde ettiği mühendislik bilgilerini, eğitimlerini ve bağlantılarını kullandı. Kopenhag'daki bir hobi dükkanından ihtiyaç duyduğu teknolojiyi, bölgedeki bağlantılarını kullanarak toplamda yaklaşık 6.000 $ değerinde beş dron bilgisayarı ve her biri 4.000 $ değerinde 20 termal görüntüleme kamerası elde etti. Danimarka makamları faaliyetlerini fark ettiler, takip ettiler ve bunlara sızdılar; ancak Hassan beş yıl boyunca DAEŞ-IŞİD drone cephaneliğini desteklemeyi başardı.


Belirli dron saldırılarını Hassan'a bağlamak zordur, ancak açık olan şey Hassan'ın DAEŞ-IŞİD drone programının terör grubuna girmesinden ve yüksek teknoloji drone parçalarının gelmesinden sonra etkili ve ölümcül hale geldiğidir. Sıklıkla göz ardı edilen şey, 2014'ten bu yana, DAEŞ-IŞİD'in bu tür dron sistemlerini toplu halde ve koordineli, yüksek oranda taktiksel saldırılarda kullanmasıdır. Grup, Irak ve Suriye'de koalisyon kuvvetlerine saldırmak için termal görüntüleme sistemleri, uzun menzilli vericiler, yüksek çözünürlüklü kameralar, yerleşik bilgisayarlar ve yüksek hızlı motorların yanı sıra bir seferde 10 veya 20 dron kullandı.


Koalisyon özel harekat kuvvetleriyle ve gazetecilerle yaptığım röportajlara göre, 24 saatlik bir süre içerisinde gerçekleşen bir dizi saldırıda, Irak, Kürt, ABD ve Fransız kuvvetlerini bombalayan her şekil ve büyüklükte dron sayısı 82 'den daha az değildi. Bu saldırılar sırasında, koalisyon kuvvetleri için maksimum hasara ve kaosa yol açan DAEŞ-IŞİD, intihar bombacıları, doğaçlama patlayıcı cihazlar ve keskin nişancı ateşi ile drone saldırılarını koordine etmekte ustalaşmıştı.


DAEŞ-IŞİD, dron sistemlerini daha iyi motorlar ve termal görüntüleme kameraları ile donatarak yüksek hızda gece saldırıları yapmayı başardı. Kürt kuvvetlerinin bir üyesinin hatırlattığı gibi, dronlar o kadar etkiliydi ki bazı askerler “gürültüden korkmaya ve ön saflardan kaçmaya” başladı.


Sonuçta, Avrupa kıtasından tedarik edilen dron teknolojileri, yıkıcı etkide bulunabileceği savaş bölgelerine doğru yola koyulmuştu. Drone teknolojileri Avrupa'da daha sofistike ve erişilebilir hale geldikçe, güvenlik makamları için uygun bir soru şu olmalıdır: Avrupa'da bu sistemler yanlış ellere geçerse ne olabilir?


Avrupa'da zaten mevcut olan sistemler arasında tarım dronları ve bunların kimyasal püskürtme sistemleri, dronları her zamankinden daha hızlı ve daha ileri itebilen yüksek hızlı motorlar (daha ağır  yükleri taşımak için), operatörün kullanımda olan drondan uzak durmasına izin veren uzun mesafeli vericiler ve bataryalar (inkar edilebilirliği arttırıyor), operatörün karanlıkta, ticari olarak geliştirilen (hatta doğaçlama olmadan) nesne bırakma cihazlarında etkili bir şekilde görmelerini sağlayan termal görüntüleme kameraları havanların ve el bombalarının konuşlandırılmasına, hassas meta verileri yakalamak veya yanlış bilgi mesajları göndermek için veri hırsızlığı / aktarım yazılımlarına ve yukarıda belirtilen sürü ve özerk dronların kullanılmasına izin veriyor. Bu teknolojiler birleştirildiğinde, bir dronun yaratıcı şekillerde nasıl manipüle edilebileceğini görmek kolaydır.


Gelecekte, nüfus merkezleri giderek daha fazla ulusun ticari ve sosyal olarak çalışır durumda kalmasını sağlayan hayati mal ve hizmetleri sağlamak için dronlara bağımlı olacak. Amazon teslimatları ve Uber özerk taksileri sadece birer başlangıç. Acil sağlık hizmetleri, polis güçleri ve yangın ve kurtarma ekipleri giderek daha fazla dron kullanacak. Doğal olarak posta hizmetleri, iletişim şirketleri ve sosyal medya devleri olacak. Her biri, dronların hızını ve maliyet etkinliğini kullanarak toplumu daha savunmasız bırakmaya çalışacak.


Gelecekteki bir güvenlik açığı. Bu gelecekte, dronlar sadece hayati derecede önemli ulusal altyapıya tehdit değiller, aynı zamanda hayati derecede önemli bir ulusal altyapıya da sahipler. Bu, çeşitli nedenlerle sıkıntı vericidir, çünkü en az bir haydut dron olayı, bütün bölgesel veya ulusal bir dron filosunun etkilenmesi anlamına gelebilir, bu da kritik ve hayat kurtaran hizmetlerin durmasına neden olabilir. Eğer saldırıya uğrarsa, dronlar veri toplamak veya yanlış bilgi yaymak isteyen suç çeteleri veya hatta diğer uluslar tarafından sinsi kullanımlara da sokulabilir.


Örneğin, Ağustos 2019'da Las Vegas'ta düzenlenen yıllık Defcon konferansına katılan bilgisayar korsanları, bir radyo vericisi ile donatılmış basit bir kullanıma hazır quadcopter dronunun bir evin üstünde durduğunu ve o evin akıllı TV'sinin kontrolünü nasıl ele geçirdiğini göstermeyi başardı. Drone “meşru TV ağları tarafından yayınlanan ve meşru sinyali geçersiz kılan yayınlardan daha güçlü” bir sinyal iletti. Bu zararsız görünebilir, ancak böyle bir teknik yetenek bir hackerın “izleyicinin şifrelerini isteyen kimlik avı mesajlarını görüntülemesine, kullanıcının uzaktan kumanda tuşlarına basan keylogger'leri enjekte etmesine ve şifreleme yazılımını çalıştırmasına” izin verebilir. Dron kendi materyallerini de yayınlayabilirdi.


Ukrayna'da, Rus destekli kuvvetler, yer tabanlı sistemlerin yanı sıra, “GPS sahteciliği ve elektronik savaş saldırılarının yanı sıra uydu, hücresel ve radyo iletişim sistemlerine karşı elektromanyetik keşif ve sıkışma yapmak için” sabit kanatlı uçakları da kullandılar. Ukrayna'daki taktiklerden biri, geri çekilme emri verilen Ukrayna askerlerine tehditkar mesajlar yollamaktı.


Dron bilgi yakalamanın yanı sıra dezenformasyon için de kullanışlıdır. The New York Times'da, iki yıl önce yayınlanan habere göre, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza yetkilileri, DJI tarafından üretilen Çinli dronların “Amerikan altyapısı ile ilgili hassas bilgileri Çin'e gönderiyor olabileceğine” dair endişelerini dile getiriyorlardı. Büyük endişeler kısa sürede ortaya çıktı ve ABD Ordusunun DJI tarafından yapılan tüm dronların kullanımını yasaklamasına yol açtı. Foreing Policy dergisinin Ağustos sayısında bildirildiği gibi, Ordu “yakında Çin yapımı uçakların ve Çin yapımı parçaların askeri kullanımdan kaldırılmasını yasaklayabilir”.


Geleceğin dronuna yaklaştıkça, politika yapıcılar, endüstri liderleri, güvenlik güçleri ve teknoloji yenilikçileri kilit sorulara öncelik vermeli: Ulusal hükümetler önümüzdeki birkaç yıl içinde katlanarak büyüdükçe ortaya çıkan dron altyapılarını nasıl güvence altına alacaklar? Veriler nasıl güvende tutulacak? Dronların engellemesi ve dezenformasyonun yayılması önlenebilir mi? Ve en gelişmiş dronların karşısında, karşı-dron sistemleri nasıl tepki verecek?


Son zamanlarda bir karşı-dron uzmanının uyardığı gibi, “çok az havaalanında dronları tespit etmek ve yenmek için herhangi bir önlem veya hatta süreç vardır” ve mevcut birçok teknolojinin kullanılması düşük etkili veya risklidir. Teknolojinin karanlık taraflarını uzakta tutacak, dronların yararlarını kullanabilecek güvenli ve canlı bir drone geleceği oluşturmak için otoritelerin ve endüstrilerin çok fazla çalışma ve odaklanmış yatırım yapması gerekiyor.


James Rogers, 4 Ekim 2019, Bulletin of The Atomic Scientists


(James Rogers, Güney Danimarka Üniversitesi Savaş Araştırmaları Merkezi'nde Savaş Çalışmaları DIAS Yardımcı Doçenti ve Yale Üniversitesi Uluslararası Güvenlik Araştırmaları Bölümü'nde Misafir Araştırmacı olarak görev yapıyor.)


Seçkin Deniz, 19
.11.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı