14 Ağustos 2018 Salı

SA6658/SD1095: ABD'de Azalan Beyaz Nüfus ve “Z-Plus” Nesli Beyaz Azınlık Nüfus Göstergeleri

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin neo-con Brookings Enstitüsünden William H. Frey'e aittir ve Dünyanın diğer ülkelerinin birçoğunda rastlayamayacağımız ayrımcı-ırkçı bir perspektifle hazırlanmış bir analizdir; ABD vatandaşlarını ırklarına ve tenlerinin rengine göre ayıran ve istatistiklerini bu temellere dayandıran yaklaşımın insan haklarına aykırı olduğu açıktır, ancak ABD'nin asıl sahiplerinin Hıristiyan-Anglo-Sakson Protestan Beyazlar (WASP) olduğunu kabullenen bu hastalıklı zihniyetin, bakış açılarında ırkçılığı gizleme çabasına bile rastlamak mümkün değildir. Analizci, pragmatist bir yumuşama ile beyaz nüfustaki azalmaya karşılık beyaz olmayan nüfustaki artışın işgücüne katkı sağlayacağını söyleyerek paniğe kapılan beyazları teselli etmektedir. Her yıl Dünyadaki hedef ülkelerle ilgili, baskı ve yaptırım amaçlı İnsan Hakları raporları yayınlayan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ırkçı ABD devleti için böyle bir rapor hazırlaması beklenmemelidir. Ortada somut bir gerçek vardır; ABD'de Beyaz Nüfus azınlık durumuna düşmüştür ve bu azalma artarak sürecektir, Afrika asıllı Amerikalıların Amerikan polisi tarafından sıklıkla ve kolaylıkla öldürülmesinin arkasında yatan temel nedenlerden biri de beyazların yaşadığı azınlığa düşme paniğidir.
Seçkin Deniz, 14.08.2018

US white population declines and Generation “Z-Plus” is minority white, census shows

ABD Sayım Bürosu'nun yayınladığı 2017 ırk ve yaş istatistikleri, ülkenin giderek artan yaşlanan beyaz nüfus ve büyüyen çeşitli nüfuslar hakkında kayda değer iki dönüm noktasına işaret ediyor. İlk olarak, Nüfus Bürosu bu yılki istatistikleri yayınladıktan sonra ilk defa, ülkenin beyaz olmayan Hispanik nüfusunda mutlak bir düşüş göstererek önümüzdeki on yıla kadar gerçekleşmesi öngörülen bir fenomeni hızlandırıyor.

İkincisi, yeni rakamlar ilk kez, sıfırdan dokuza kadar her yaştan, daha az sayıda beyaz çocuk olduğunu gösteriyor. Bu, 2007'de ve sonrasında doğan belki de “Z-Plus” Kuşağı' olarak adlandırabileceğimiz ilk azınlık beyaz kuşağını görmenin uçlarındayız demektir. 

Bu yeni veriler, 21. yüzyıldaki ABD demografik değişiminin önemli bir özelliğinin, beyaz nüfusun yaşlanması ve azalması olduğunu ve genç azınlıklar arasındaki nüfus artışı eğilimini dengelediğini göstermektedir.

Beyaz nüfustaki azalma


İlk nüfus sayımının yapıldığı 1790'dan beri Amerika'nın beyaz nüfusu artmaktadır. Tablo 1, son yayınlanan verilere dayanarak 1970'den 2010'a kadar olan sayımlardan elde edilen verilerle Hispanik olmayan beyaz populasyondaki değişimi ve 2011-2012 yıllarına ait yıllık nüfus tahminlerini göstermektedir. Bu yeni rakamlar, ilk kez,  beyaz nüfustaki mutlak azalmanın 2015 ile 2016 arasında 9.000'den fazla ve 2016 ile 2017 yılları arasında 31.000'den fazla olduğunu gösteriyor. (Bu yeni tahminler, 2015 ve 2016 arasında beyaz kazanımları gösteren önceki nüfus sayım hesaplamalarını revize etmiştir.)




Her ne kadar bu yıllık beyaz nüfustaki düşüşler son derece mütevazı olsa da (2015-16 ve 2016-17'de sırasıyla -0.005 ve -0.016), bu yıl daha önce Sayım Bürosunun açıkladığı uzun vadeli nüfus eğiliminin erken dönem habercisi. Bu tahminler, 2023'ten sonra beyaz nüfusun azalacağını gösteriyor.

Bu, beyaz nüfustaki genel yaşlanmanın bir göstergesidir, ki bu da orantılı olarak doğurganlık yıllarında olan daha az beyaz kadının doğum yaptığı ve doğumlarda fazla ölüm olduğu (doğal bir azalma) anlamına geliyor. Son dönemde beyaz nüfustaki küçülme, beyaz populasyondaki durgunluk sonrası doğurganlık düşüşlerini yansıtmakta ve son altı yılın en yüksek seviyelerine doğru beyaz nüfustaki azalma eğilimine yol açmaktadır. Geçtiğimiz yıl beyaz göçmenlerde de azalma yaşandı.


Amerikan Ulusu için iyi haber, beyaz yaşlanmanın ve gelecekteki potansiyel azalmanın ırksal azınlıklardaki kazanımlarla karşı karşıya kalacağı gerçeğidir. Bu nüfus, yeni hesaplamalara göre, beyaz nüfusun azaldığı iki yılda, Hispanikler'de 2,4 milyon, Asyalılar'da 1,1 milyon ve diğer tüm ırklarda 1,2 milyon olmak üzere 4,7 milyon arttı. Özellikle bu artışlar ülke genç nüfusunda ortaya çıkan beyaz azalmanın dengelenmesinde özellikle önemlidir.


Yeni “beyaz azınlık” nesli


Yeni nüfus sayım hesaplamalarından kayda değer ikinci bir bulgu, ilk kez, azınlıkların 10 yaşın altındaki her yaşta ulusal olarak beyazlardan daha fazla olmasıdır (bkz. Şekil 2). Daha önceki hesaplamalar, bu gençlerden bazılarının “azınlık beyazı” statüsünü ortaya çıkarmıştır, bu, 2007'den beri her yıl doğan bireyler için geçerli bir durumdur.




Dolayısıyla, Generation Z-Plus- Z-Plus Kuşağı olarak adlandırılabilecek bu nesil yüzde 49,6'u beyaz olan ilk gerçek beyaz azınlık kuşağıdır; diğer üyelerinin yüzde 26'sı Hispanik, yüzde 13,6'sı Afrikalı-Amerikalı ve yaklaşık yüzde 10'u Asyalı ve iki ya da daha fazla ırktan oluşmaktadır.



Elbette, Gen Z-Plus’ın ülke çapında ırk profilinde farklı varyasyonlar var. Özellikle, şu anda 15 eyalette, Hawaii, New Mexico, Kaliforniya, Teksas ve Nevada, artı Columbia gibi bölgelerde beyazlar azınlıkta. Kalan eyaletlerin her birinde, 10 yaşın altındaki nüfusun yüzde 35'ten azı beyazdır (A Tablosu'nu İndirin). Diğer uçta, büyük ölçüde New England, Midwest ve Mountain West olmak üzere 17 eyalet, üçte ikiden fazlası beyaz olan Gen Z-Plus popülasyonlarını barındırıyor. Bu nüfus, Los Angeles'taki en büyük 100 metropoliten alanın 43'ünde, 0-9 yaşındakilerin yüzde 20'sinden azının beyaz olduğu azınlık beyazıdır. (A Tablosu'nu İndirin ).

Beyaz gençliğin azalışı


Azınlık Beyaz Kuşağı Z-Plus'ın yükselişi, 2000'den bu yana Amerika beyaz genç nüfusunda istikrarlı bir düşüşe neden oluyor. Bu durum, ABD'de doğmuş veya ABD'ye göç etmiş daha beyaz gençlerin  yetişkinliğe girmesinden kaynaklandı. Ancak, bu eğilim, giderek artan bir azınlık genç nüfusu tarafından bir ölçüde karşılandı.

Yeni hesaplamalara göre, ulusal olarak, 10 yaşın altındaki beyazlar 2010 ve 2017 arasında 1,2 milyonluk bir kayıp yaşadılar. Bu genç beyaz kaybı, 43 eyalette ve ülkenin en büyük 100 metropol bölgesinden 81'inde oldukça yaygın durumda. (B Tablosu'nu indirin) Bu eğilim, ülkenin 3.100 idari bölgesinin (ilçesinin) beşte dördünde gerçekleşmiştir (bakınız Harita 1). Ülkede beyaz çocuklarda azalma görülmeyen bölgeler, beyaz nüfusun daha genç kesimleri de dahil olmak üzere, son zamanlarda beyaz göçmenleri cezbeden yerler olma eğilimindedir. Texas eyaletleri (özellikle Houston, San Antonio ve Austin), Washington (Seattle), Kuzey ve Güney Dakota da bu kategoridedir.


Ancak bu beyaz nüfustaki azalma azınlıklardaki artışlarla karşılanıyor. 2010 ve 2017 arasında, 10 yaşın altındaki nüfus azınlıklar arasında yaklaşık 1 milyonluk bir artış gösterdi; bu da ülke genelinde genç nüfusun yalnızca 276.000'e gerilemesini sağladı. Azınlıklar tüm coğrafi bölgelerde çocuk nüfusunun azalmasını durdurmadılar, ancak 17 eyalet ve Columbia Bölgesi'nde, 100 en büyük metropoliten alanın 48'inde ve 800'den fazla idari bölgenin (ilçenin) 10 yaş altı nüfusundaki kazanımlara katkıda bulundular. Bu kazanımların bir kısmı göçten kaynaklanmaktadır, gerçekte toplam azınlık büyümesinin sadece yüzde 38'i göçten kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, daha genç azınlık nüfuslarının, beyaz nüfusun genel yaşlanması ışığında ülkenin gençliğine önemli katkılar sağlayacağı açıktır.

Bu yeni nüfus hesaplamaları, ülkenin geleceğini etkileyecek önemli demografik mega trendlerin altını çiziyor. Daha older baby boomers (Amerika'da 1946 ile 1964 arasında doğan nüfus)'ın emekli olduğu bu dönemde, genç nesillerin canlı ve üretken bir işgücüne katkıda bulunmaları için artan bir ihtiyaçtır. Açıkça ortaya çıkan azınlık beyaz kuşağı - küçük boyutlu ve büyük durgunluğun başlangıcından bu yana doğmuş- Z-Plus kilit bir rol oynayacaktır. Bu, Amerika'nın ırksal çeşitliliğe sahip gençliğinin ve anne ve babasının refahına yıllarca ve on yıllar sonra yatırım yapma aciliyetinin önemini vurgulamaktadır.



William H. Frey, 22 Haziran 2018, The Brookings



Seçkin Deniz, 14.08.2018, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı