11 Haziran 2018 Pazartesi

SA6297/SD1016: Trump'ın İnanılmaz Riskli Tayvan Politikası

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki analiz Trump başkanlığındaki ABD'nin geçmiş ABD politikalarını tek tek uygulamadan kaldırırken hiç de bilinçsizce davranmadığını, eski küresel düzeni tamamen değiştirmeyi amaçladığını göstermektedir. ABD-Çin ilişkileri, soğuk savaş döneminden sonra ortaya konan küreselleşme dalgasının son aşamasında, 40 yıl önce dondurulan Tayvan gibi bölgesel sorunların Trump tarafından yeniden kaşınması ile  ticaret savaşı ile birlikte daha da gerilecektir. Tayvan Seyahat Yasası, yeni dönemde Çin ile olası bir askerî gerilimin tam ortasında Tayvan'ı  Çin karşısında yalnız bırakmayı da amaçlamaktadır; Trump'ın çalışma biçimi budur. Analizin yazarı Trump'ın değişen Tayvan politikasının getireceği riskleri eski düzenin bakış açıları ile değerlendirmektedir.
Seçkin Deniz, 11.06.2018

Trump’s Incredibly Risky Taiwan Policy

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sözde dostlar adayı daha önce hiç olmadığı kadar risk altına sokuyorlar. Tayvan Seyahat Yasası, Kongre'nin her iki kanadının oybirliğiyle geçen ve Başkan Trump tarafından 16 Mart 2018 tarihinde çekincesiz olarak imzalanan bu yasa ABD'nin Çin Halk Cumhuriyeti(PRC) ile resmi ilişkisi ve Tayvan ile resmi olmayan ilişkisi arasındaki farkı ciddi bir şekilde aşındırabilir..


Tayvan Seyahat Yasası, “Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, ABD ve Tayvan'daki yetkililer- Kabine düzeyindeki ulusal güvenlik yetkilileri, genel görevliler ve diğer yürütme organı yetkilileri dahil- arasındaki ziyaretleri her düzeyde teşvik etmelidir” diyor. Bu hükümler, Tayvan İlişkileri Yasası ile birlikte Washington ile Pekin arasındaki resmi ilişki için çerçeve sağlayan Ortak Bildiriler olarak bilinen bir dizi anlaşmada var olan ABD taahhütleri ile tutarsızdır.



Savaş gemileri, savaş uçakları ve silahları tasvir eden ve 1958 tarihli İkinci Tayvan Boğazı Krizinde Tayvan adasına dökülen bir erimiş metal şişesinin tasviri ile savaş gayreti için gereken metale atıfta bulunan bir Çin propaganda posteri.

1979 yılında ABD-ÇHC arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından beri her ABD başkanı, Trump dahil, bu çerçeveyi onayladı. ABD’nin Tayvan halkı ile yalnızca resmi olmayan ilişkileri sürdürme sözü vermesi nedeniyle ABD’deki yönetimler üst düzey ABD hükümet yetkilileri ile askeri yetkililerinin, özellikle de ulusal güvenlik sorumluluğu olanların Tayvan’ı ziyaret etmelerini yasakladı. Bu uzun yıllara dayanan uygulamaya uyulmaması, ABD'nin Tayvan halkıyla sadece gayrı resmi ilişkileri sürdürme taahhüdüyle çelişecek ve ABD'yi itibarsızlaştıracak kötü niyetli bir davranış olacaktır.


Amerika Birleşik Devletleri Tayvan Seyahat Yasasını geleneksel bir Çin politikasına uygun olmayan bir şekilde uygularsa, başlıca hasar Tayvan'a verilecektir. Tayvan, azalan ticaret, artan gerilimler, daha ağır bir askeri harcama yükü ve daha zayıf beklentilerle karşılaşacaktır.


Üstelik, Tayvan, kendi güvenliğinin kilit önemdeki bir yönü üzerindeki eylem özgürlüğünü, anakara Çin ile olan ilişkisinin dikkatli bir şekilde yönetilmesi yoluyla tehdit seviyesini kalibre etme kabiliyetinden taviz verecekti. Bilge kafalar hakim olmadığı sürece, ABD Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana en tehlikeli krizleri bilinçsizce şişirebilir.


Tayvan Seyahat Yasasının neden sorunlu olduğunu anlamak için, 1945-1949 Çin İç Savaşı'nın resmi olarak sona ermediği bir Çin mirasını anlamak önemlidir. Milliyetçi lider Chiang Kai-shek'in 1949'da Tayvan'dan anakaraya uçuşu, her biri Çin'in tek meşru yönetimi olduğunu iddia eden iki Çin hükümetinin kurulması ile sonuçlandı: Pekin'deki Çin Halk Cumhuriyeti ve Taipei'deki Çin Cumhuriyeti.


Yabancı ülkeler, yalnızca iki hükümetten birini Çin'in tek yasal hükümeti olarak tanıyabilirler ve sadece tanınan Çin hükümeti tarafından kontrol edilen topraklarda elçilik ve konsolosluklar tutarlar. Tanınmayan yetkililerle ilişkiler, Amerika Birleşik Devletleri'nin adadaki Amerikan menfaatlerini temsil eden sivil toplum kuruluşu olan Tayvan'daki Amerikan Enstitüsü gibi gayri resmi kuruluşlar aracılığıyla yürütülmelidir. 1979'da Çin Halk Cumhuriyeti'ni Çin'in tek yasal hükümeti olarak kabul ettikten sonra Kongre, Amerika Birleşik Devletleri'nin ada ile resmi olmayan gayri resmi ilişkilerini sürdürmesini sağlayan Tayvan İlişkileri Yasası'nı kabul etti.


On yıllar boyunca, Tayvan'ın kendisi bir Çin çerçevesinden uzaklaştı. 2016 yılında, Tayvan halkı, çapraz-boğaz ilişkilerinde statükoyu koruma sözü veren ancak tek Çin çerçevesini onaylayan dili tekrarlamayı reddeden bir hükümeti seçti.. Kısmen bu, adadaki değişen tutumları yansıtmaktadır. Tayvan'ın nüfusu giderek Çin'den ziyade Tayvanlı olarak tanımlanıyor. Kamuoyu araştırmaları, Tayvanlıların artan çoğunluğunun Çin ile birleşmeye karşı bağımsızlığı desteklediğini göstermektedir. Ancak, Pekin, Tayvan'ın Çin'den ayrılmasını önlemek için gerekirse askeri gücü kullanacağını sürekli olarak savunduğu için, anketler sürekli olarak Tayvanlıların çoğunun, bağımsızlık için açık bir arayışın tehlikeleri üzerindeki statükoyu korumaya karar verdiklerini gösterdi.


Amerika Birleşik Devletlerinin bu konuyla ilgilenmesi, Pekin'in bakış açısından özellikle hassastır. Cumhurbaşkanı seçilen Trump'ın Aralık 2016'da Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile benzeri görülmemiş bir telefon görüşmesi ve ardından ABD'nin geleneksel Tek Çin politikasını Pekin'le bir pazarlık çipi olarak kullanabilme konusundaki yaklaşımı Çin'in başkentinde alarm zillerini çaldırdı. Sessiz ama yoğun bir diplomasi dalgasının ardından, Trump yönetimi, Ortak İletişim ve Tayvan İlişkileri Yasası'nda belirtildiği gibi, geleneksel ABD Tek Çin politikasına uyduğunu doğruladı. Bu, Tayvan ile resmi olmayan bir ilişkinin sürdürülmesini gerektiriyordu.


Bu koşullar altında  'Tek Çin' çerçevesiyle uğraşmak, felaket için bir reçete. Komünist Parti Genel Sekreteri Xi Jinping, Ekim 2017'deki 19. Parti Kongresi'nde, Çin'in “barışçıl birleşme” ilkelerini ve “bir ülke, iki sistem” i desteklemesi gerektiğini vurguladı. Ve Çin'in “Çin topraklarının herhangi bir bölümünü Çin'den ayırmak için herhangi bir zamanda, herhangi bir biçimde, herhangi bir organizasyonda veya herhangi bir siyasi partiye asla izin vermeyeceğini” vurguladı. Tek Çin çerçevesi sağlam kaldığı sürece, Pekin “barışçıl birleşme”yi bekleme konusunda sabır gösterdi. Bu önemli çünkü mevcut eğilimler bu konunun erken çözümünü desteklemiyor.


Pekin bir ülke-iki sistem konseptindeki Tayvan'a asla itiraz etmedi. Bu kavram, Hong Kong, Makao ve Tayvan'ın anakara Çin ile birleşmesinin kendi siyasi ve ekonomik sistemlerini koruma yeteneklerini değiştirmeyeceğini öngörmektedir.  Ancak Hong Kong’un 1997 anakaraya dönüşünden bu yana, Pekin’in  Hong Kong’taki tek ülke iki sistem konsepti uygulaması Tayvan sakinlerine çekici gelmedi. Partinin Çin vatandaşlarının hayatları üzerindeki kontrolü sıkılaştırmak için şu anki çabalarına da bir iyilik gibi bakmıyorlar.


Bu tekneyi sallamanın zamanı değil. Yaklaşık 40 yıl boyunca, Tayvan anakara Çin'in gölgesinde gelişti. 1979 yılında Amerika Birleşik Devletleri ile diplomatik ilişkilerin kopması şokunu aştıktan sonra, Tayvan'ın siyasi sistemini serbestleştiren  ve siyasi iktidarı halka açan Tayvan'ın ileri görüşlü Başkanı Chiang Ching-kuo, anakara Çin ile çapraz-boğaz ilişkilerini cesurca açmaya başladı. Chiang’in ardılları süreci devam ettirdi.


Sonuçlar dramatik olmuştur. Tayvan'ın Hong Kong da dahil olmak üzere Çin'e yaptığı ihracat şu an ABD’nin üç katıdır. Tayvan'ın kişi başına GSYİH'si satın alma gücü paritesi yaklaşık 50.000 $'dan fazla bir miktarla Avustralya'nın ve Danimarka'nın önündedir. Tayvan sakinlerinin anakara Çin tarafından emilmekten duyduğu endişeler büyük ölçüde ekonomik ve sosyal değil askeriydi.


Tayvan ayrıca benzersiz bir küresel konuma sahiptir. Dünyada iç işlerini tamamen kendi kontrolünde tutan tek tartışmalı bölge. Çin anakarasının üzerinde hiçbir kontrolü olmayan çok partili demokratik seçimleri özgürce yapmaktadır. Dünya Ticaret Örgütü ve Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği forumunun bir üyesidir. Eksik olan bir avuç hükümet tarafından diplomatik olarak tanınması. Uluslararası arenada bağımsız ülkelerle eşit statü arzusu anlaşılabilir, ancak bu, şimdi sahip olduğu olumlu pozisyonu tehlikeye atabilecek eylemler için zorlayıcı bir temel oluşturmamaktadır.


Bu, olası sonuçlara yeterince dikkat edilmeksizin Tek Çin çerçevesini baltalayan eylemlerden kaçınmanın önemini vurgular. Daha iyi bir yol var. Amerika Birleşik Devletleri, hem kendisine hem de Tayvan'a iyi hizmet eden bir Çin politikasını korumalıdır. Tayvan Seyahat Yasası, bu çerçeveye uygun bir şekilde uygulanmalıdır. Resmi ve resmi olmayan ilişkiler arasındaki ayrımı aydınlatmak, ABD'nin güvenilirliğine zarar verecek, Tayvan'ın gelecekteki refahını zedeleyecek ve tehlikeli gerilimler yaratacaktır. Geleceği riske atmak iyi bir politika değildir.



J. Stapleton Roy, 18 Nisan 2018, China File


(Büyükelçi J. Stapleton (Stape) Roy, Washington ve Washington'da bulunan Woodrow Wilson Uluslararası Bilim Merkezi'nde Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Kissinger Enstitüsü Emeritus'u seçkin bir Scholar ve Kurucu Direktörüdür. Roy, Çin'de doğdu ve gençliğinin çoğunu burada geçirdi. İkinci Dünya Savaşı ve Komünist Devrimi'nin ayaklanmaları sırasında, Şangay Amerikan Okulu'nun çatısından Şanghay için savaşı izledi. 1956 yılında Princeton'dan mezun olduktan hemen sonra ABD Dış Servisi'ne katıldı ve 45 yıl sonra emekliye ayrılan Kariyer Büyükelçisi olarak emekli oldu. 1978'de ABD-PRC diplomatik ilişkilerinin kurulmasına yol açan gizli görüşmelere katıldı. Doğu Asya ve Sovyetler Birliği'ne odaklanan kariyeri sırasında, Roy'in büyükelçi atamaları Singapur, Çin, ve Endonezya'ya yapıldı. Dışişleri Bakanlığındaki son görevi, İstihbarat ve Araştırma Genel Sekreterliği idi. Emekli olduktan sonra, Eylül 2008'de Woodrow Wilson Uluslararası Bilim İnsanları Merkezi'ne katılmadan önce, yeni oluşturulan Kissinger Enstitüsüne başkanlık etmek için  stratejik bir danışmanlık firması olan Kissinger Associates, Inc.'e katıldı. 2001 yılında Princeton Üniversitesi'nin Seçkin Kamu Hizmeti için Woodrow Wilson Ödülü'nü aldı.)





Seçkin Deniz, 11.06.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.


Güncel Not: 


Tayvan'dan dünyaya Çin'e karşı yardım çağrısı,  6.1.2019 

Çin ve Tayvan arasındaki gerginlik giderek artarken Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, Çin'e karşı dünya kamuoyundan yardım istedi.
      
Tsai, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in "Hiç kimse Tayvan'ın, Çin'in bir parçası olduğu gerçeği değiştiremez ve Tayvan Boğazı'nın her iki tarafındaki halk birleşme çalışmasında bulunmalıdır" şeklindeki açıklaması üzerine yardım çağrısı yaptı.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai, Çin'in Tayvan'ı kontrol altına almak için güce başvurabileceğini söylemesi üzerine yaptığı açıklamasında "Umarız uluslararası toplum bu çağrıyı ciddiye alır ve bizi destekleyeceğini seslendirir. Eğer uluslararası toplum tehdit altındaki demokratik bir ülkeyi desteklemezse sıradaki ülkenin hangisi olduğunu sormamız gerekecek" dedi.

Çin, Tayvan'ın en hassas meselesi ve mukaddes toprağı olduğunu savunuyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tayvan'ın bağımsızlığı taraftarı Demokratik Kalkınma Partisi'nin 2016'da iktidara gelmesinden sonra Tayvan'a baskısını seslendirmeye başladı. Xi Jinping, Tayvan'ı kontrolü altına almak için kuvvet kullanma hakkını saklı tutacağını ancak adayla barışçıl birleşmeye çalışacağını belirtmişti.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai, Çin ile siyasi düzenleme konusunda, hükümetler arası görüşmenin gerektiğini söylerken "Ada, bir ülke iki sistemi kabul etmeyecektir" dedi.

Tsai, Çin'e, Tayvan halkının ne düşündüğü konusunu doğru anlama çağrısı da yaparak siyasi zorbalıkların boğazın iki yanı arasındaki ilişkilerin gelişmesine yardımcı olmayacağını söyledi. 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı